8.5

Recenzije

PAZI ŠTO ŽELIŠ! (The Place)

Nema samo Goethe svog Mephista - ima i Paolo Genovese u svom novom filmu 'The Place' - zamislite si 'Cheers!' u nešto izmijenjenoj, duboko mračnijoj i moralno upitnoj verziji.

Objavljeno: 28.08.2018. 14:01

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

PAZI ŠTO ŽELIŠ! (The Place)

Žanr: drama

Godina: 2017

Izdavač: Blitz Cinestar

Web


Tracklist:
IZVORNO IME: The Place
REDATELJ: Paolo Genovese
ŽANR: drama
ULOGE: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi
TRAJANJE FILMA: 105 minuta
GODINA: 2017
DRŽAVA: Italija

Paolo Genovese je talijanski redatelj koji je već 2014. postao talijanski "the next big thing" s "Blame Freud" (Tutta colpa di Freud) drama u kojoj su se ispreplitale tri priče triju ljudi, a naročito s filmom "Perfect Strangers" (Perfetti sconosciuti) gdje je taj nivo multi priča u jednom filmu dignuo na brojku od šest ljudi, no mnogo je važnije da je pobrao sve pohvale za taj film pa se novi, ovaj "The Place" očekivao s nestrpljenjem.

"Perfect Strangers" je zaista bio dobar film, ali što je Genovese napravio s ovim je stepenica više. Zapravo "The Place" nije sasvim orginalna priča jer je svojevrsna, prilagođena verzija hvaljene američke serije iz dvije sezone "The Booth at the End" Christophera Kubasika s ukupno 10 epizoda. Pa prema tome "The Place" nije originalan, ali je zato originalno napravljen. Genovese je sažeo ideju serije, likove i njihove isprepletene odnose i priče u koncizan, nabijen, sadržajan film od skoro dva sata (105 min).


Scenarij je vrlo zanimljiv. "The Place" je "kvartovski" kafić koji radi non-stop i u kojem se danoćno izmjenjuje velika količina ljudi, no jedan je posjetilac standardan (osim jasno, osoblja): neobičan, misteriozan i neimenovani muškarac koji uvijek sjedi na istom mjestu u kutu s velikom crnom knjigom-bilježnicom na stolu koju stalno proučava, bilježi, čita i traži. Konstantno prima razne posjetitelje s kojima kratko i odrješito razgovara nakon konzultacija s bilježnicom.


Čini se da vodi neki posao "babe vračare" na neki mnogo opasniji i moralno upitniji, čak kriminalan način: nepoznati ljudi, očito nakon dogovora o terminu, dolaze k njemu i svi žele da im se ostvari nešto, a on da to omogući: želje su doslovce svakojake (baki ozdravljenje muža od Alzheimera, muškarcu djeteta od raka, slijepog da progleda, časnoj sestri da opet pronađe Boga, lijepoj djevojci da se još više proljepša, automehaničaru da osvoji ljepoticu s duplerice...) no trivijalnost nekih želja nestane onog časa kada misteriozni muškarac konzultira svoju bilježnicu i svakome "odreže" zadatak koji mora ispuniti ako želi da mu se želja ispuni: što je želja teža ili nemoguća (slijepac da progleda) to je zadatak također teži i ne samo moralno upitan već i drastičan (postaviti bombu na prometno mjesto, ubiti dijete i sl.).

 

Već nakon 15-tak minuta filma gledatelju postane jasno da imamo posla ili s nekim čudnim bogom,  točnije vragom, ukratko da na drugoj strani posjetitelja sjedi Mephisto i da o njemu do kraja filma ništa nećemo saznati osim da tamo sjedi dane i noći i da je jako umoran. No Genovese nas i tu iznenađuje: u interakciji s konobaricom indikativnog imena Angela (uvjerljiva Sabrina Ferilli), koja je kao i mi, zainteresirana za misterioznog muškarca tko je, kako se zove i što to radi - saznajemo o njemu daleko više nego o svim drugim likovima iako Angeli on apsolutno ništa ne otkriva o sebi. Ovog Mephista vrhunski glumi Valerio Mastandrea, no ni ostatak glumačke ekipe ne zaostaje: naročito u ulozi automehaničara Ettorea Marco Giallini koji želi noć s ljepoticom iz duplerice pa njegova želja najednom završi ubojstvom, te uloga časne sestre Chiare u interpretaciji Alba Rohrwacher. Općenito u filmu glumi većina prve lige talijanskih glumaca pa ako vam i sadržaj nešto nije jako primamljiv, film se isplati pogledati upravo radi njih.

 

Sudbine tih 8 likova sa željama se tijekom filma toliko isprepletu da ti na kraju jednako bude važna "ona koja se želi dodatno proljepšati", kao i otac koji želi da njegov mali sinčić ozdravi od raka.

Nebulozni i kriminalni zadaci koje neki od njih moraju ispuniti da bi im se želje ostvarile, pred nas (i njih) su postavljeni direktno i brutalno, čak šokantno. Naizgled flegmatičnost "Mephista" pri dodjeljivanju zadataka uzrokuje ljutnju, zgražanje ne samo glavnih likova već i našu.

 

No neće svi jednako reagirati na cijenu koju treba platiti za nešto. Nekima svako sredstvo opravdava cilj, neki nemaju moralnih niti ikakvih drugih ograda, spremni su ići dokle treba. No ne i svi.

Film izvrsno propituje ljudski karakter, ljudsko shvaćanje gdje su granice između dobra i zla, mogućeg i nemogućeg, do kuda sve možemo, trebamo ili smijemo ići kao cijneu za nešto i gdje se i da li uopće treba zaustaviti.

 

Na kraju, iako film nije thriller, nego nominalno drama, nekoliko obrata i iznenađenja u priči gotovo zalaze u thriller-zonu. I definitivno film nije filozofiranje o moralnosti, ali će vas iznenaditi s nekoliko šokantnih pitanja koje ćete kasnije postavljati sami sebi još dugo nakon gledanja. 

 

Film se prikazuje u kinima Blitz Cinestara.

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: pazi što želiš, the place, film filmska recenzija, anastazija vrzina, 2017, blitz cinestar, Paolo Genovese, drama, Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghii



Kalendar

EROTIC BILJAN & HIS HERETICS, 24.01.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

24.01.2019. - četvrtak

EROTIC BILJAN & HIS HERETICS, 24.01.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
35kn/45kn

DRITO IZ TVORNICE, 25-27.01.2019., Tvornica, Zagreb

25.01.2019. - petak

DRITO IZ TVORNICE, 25-27.01.2019., Tvornica, Zagreb

Zagreb, Tvornica

POZDRAV NOVOM VALU, 25.01.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

25.01.2019. - petak

POZDRAV NOVOM VALU, 25.01.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
10 kn / 20 kn

NORMAN BEAKER TRIO, 06.02.2019., Kset, Zagreb

06.02.2019. - srijeda

NORMAN BEAKER TRIO, 06.02.2019., Kset, Zagreb

Zagreb, KSET
45 kn/ 60 kn

SNOW PATROL - Beč, Gasometer, 09.02.2018.

09.02.2019. - subota

SNOW PATROL - Beč, Gasometer, 09.02.2018.

Beč, Planet - Gasometer
61,99 €

CLOUD NOTHINGS, 13.02.2018., Tvornica kulture, Zagreb

13.02.2019. - srijeda

CLOUD NOTHINGS, 13.02.2018., Tvornica kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
90 kn / 110 kn

PRLJAVO KAZALIŠTE, 14.02.2019., Dvorana Mladosti, Rijeka

14.02.2019. - četvrtak

PRLJAVO KAZALIŠTE, 14.02.2019., Dvorana Mladosti, Rijeka

Rijeka, Dvorana Mladosti
80/100 Kn

ŽIVA VODA FESTIVAL, 21.02.2019., Vintage Industrial Bar,

21.02.2019. - četvrtak

ŽIVA VODA FESTIVAL, 21.02.2019., Vintage Industrial Bar,

Zagreb, Vintage Industrial Bar
60 kn / 80 kn

ISCHARIOTZCKY, 23.02.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

23.02.2019. - subota

ISCHARIOTZCKY, 23.02.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
30 kn - 50 kn

THE LEMONHEADS, 27.02.2019., Tvornica kulture, Zagreb

27.02.2019. - srijeda

THE LEMONHEADS, 27.02.2019., Tvornica kulture, Zagreb

,
90 kn / 100 kn / 120 kn

Siječanj / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Must Read

LEPTIR (Papillon)

Recenzije

LEPTIR (Papillon)
SOILWORK - Verkligheten

Recenzije

SOILWORK - Verkligheten
Pomozimo pronaći dom njemačkoj ovčarki Sally koja je nekome dosadila

Vijesti

Pomozimo pronaći dom njemačkoj ovčarki Sally koja je nekome dosadila
MOJ OSOBNI RAT (My private war)

Recenzije

MOJ OSOBNI RAT (My private war)
Debitantski albumi pet značajnih zagrebačkih novovalnih grupa

Kolumne

Debitantski albumi pet značajnih zagrebačkih novovalnih grupa
COJONES - 17.01.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Izvještaji

COJONES - 17.01.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb
THE SHOW MUST GO ON u Zagrebu mijenja datum na 06.04.2019.

Vijesti

THE SHOW MUST GO ON u Zagrebu mijenja datum na 06.04.2019.
COJONES, 17.01.2019., Vintage Industrial Bar - galerija

Galerije

COJONES, 17.01.2019., Vintage Industrial Bar - galerija
THERAPY? - Cleave

Recenzije

THERAPY? - Cleave
PUNČKE na nizozemskoj turneji

Vijesti

PUNČKE na nizozemskoj turneji
Poseban dan za divnog psa spašenog iz romskog naselja

Vijesti

Poseban dan za divnog psa spašenog iz romskog naselja
Postani dio Perun.hr teama!

Vijesti

Postani dio Perun.hr teama!
Kultni švedski black metal bend MARDUK stižu u Zagreb

Vijesti

Kultni švedski black metal bend MARDUK stižu u Zagreb
PERUN.HR Urednički TOP 20 albuma 2018. godine

Kolumne

PERUN.HR Urednički TOP 20 albuma 2018. godine
AQUAMAN

Recenzije

AQUAMAN
URBI ET ORBI 2018. - Urednička riječ

Kolumne

URBI ET ORBI 2018. - Urednička riječ
CRNA UDOVICA - 28.12.2018., Dubrovnik, Du Shatoor - galerija

Galerije

CRNA UDOVICA - 28.12.2018., Dubrovnik, Du Shatoor - galerija
ISKUPLJENJE U NEW YORKU (You Were Never Really Here)

Recenzije

ISKUPLJENJE U NEW YORKU (You Were Never Really Here)

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK