7.0

Recenzije - Film

OPERACIJA MINCEMEAT (Operation Mincemeat)

Naziv Operacija Mljeveno meso došao je iz lucinog uma Winstona Churchilla, koji je, kockajući se uz pomoć velike obavještajne prevare, uspio posvađati Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija i time polako preokrenuo tijek Drugog svjetskog rata.

Objavljeno: 22.05.2022. 23:59

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

OPERACIJA MINCEMEAT (Operation Mincemeat)

Žanr: ratna drama

Godina: 2021

Izdavač: Blitz Cinestar / Netflix

Web


Tracklist:
IZVORNO IME: Operation Mincemeat
REDATELJ: John Madden
ŽANR: ratna drama
ULOGE: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton, Johnny Flynn, Jason Isaacs
TRAJANJE FILMA: 127 min
GODINA: 2021
DRŽAVA: Velika Britanija
POČETAK PRIKAZIVANJA: 19.05.2022.

Postoje špijunski filmovi i špijunski filmovi, i filmovi o špijunima. I filmovi o tome kako ponekad završavaju špijunske igre. Operacija "mljeveno meso" jedan je od potonjih.

Plus da spomenuta "Operacija" (Mincemeat) ima totalno preuzetan i lud naziv iako je u originaloj ideji bio nešto blaži: "Trout Memo" odnosno "Bilješka Pastrva" oko koje se pak pletu dvije iznimno zanimljive činjenice: prvo, tu je Bilješku vjerojatno posve osmislio i napisao nitko drugi do Ian Flemming dok je još bio član britanske obavještajne službe (da, tvorac tajnog agenta 007 Jamesa Bonda zaista je bio obavještajac), ali je već onda stalno nešto pisao, te se nakon Drugog svjetskog rata i posve posvetio pisanju. 

Druga činjenica vezana za ovaj film - Winston Churchill je mrzio ribe pa je tako promijenio naziv Bilješke kad je ona postala ideja za ratnu operaciju, u "Mljeveno meso" - gdje ćete luđeg početka priče i filma?


I pogodili ste, radi se o istinitim događajima, odnosno ratnoj operaciji koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata u Europi. Radi se od prvom iskrcavanju Saveznika (dakle uključujući Amerikance) na europsko tlo, Siciliju, koje je, radi oštroumnosti i ludosti vođenja obavještajnog rata Britanaca protiv nacista, odlučujuće okrenulo snage u korist Saveznika. 

"Operacija Mincemeat" značila je da su Britanci informacijski samljeli naciste (iako je bilo provlačenje kroz ušicu igle), i smatra se jednom od najvećih obavještajnih pobjeda Drugog svjetskog rata, točnije špijunskih prevara.


Vraćam na Iana Flemminga (čak se i njegov lik nalazi i na onom širem posteru za film, na slici skroz lijevo) - časnika Lieutenant Commandera (nećemo prevoditi u naše časničke rangove) koji je već s tom "Bilješkom Pastrva" jasno pokazao da ima stvarno bujnu maštu, ili kako su u to vrijeme njegovi nadređeni rekli, blesavu i bezveznu. No, "Bilješka Pastrva" nije bačena u koš, gurnuta je u stranu sve dok je nije iskopao Charles Cholmondeley (izvrsni Matthew Macfadyen) bivši pilot britanskog RAF-a, koji je radio za MI5.

No što je zapravo bila "Bilješka Pastrva"
Glavna ideja je bila naravno metafora - da Britanci (kasnije Saveznici) bace udicu nacistima dovoljno uvjerljivu i jaku pa da Hitler "ode u ribolov", ergo Britnaci ulove pastrvu - samo što su na kraju Saveznici ulovili kita, a ne pastrvu.


Razrada te ideje naravno ide na špijunsku operaciju koja je još luđa od svega do sada navedenog (ali nam povijesne/dokumentarne knjige o svjetskim špijunažama kazuju da ni najluđe ideje nisu bile/jesu niti rijetke niti - dovoljno lude) i treba ići otprilike ovako: Churchill je Rooseveltu obećao da će se Saveznici zajedničkim snagama iskrcati na Siciliji u srpnju 1943. kako bi do tada loš tijek rata za Saveznike okrenuli barem na isti odnos snaga s Adolfom Hitlerom, no nacisti su to lako doznali i šest mjeseci prije obećanog iskrcavanja je to bila tajna koju su svi znali uključujući Hitler. Malo bi bilo reći da bi po tom scenariju mljeveno meso bili Saveznici pri iskrcavanju. 

S druge strane, pričalo se i o iskrcavanju saveznika u Grčkoj što je bila zapravo nerealna opcija, kao i za naciste neuvjerljiva, pa tako nisu ni pokušali maknuti nagomilane trupe s Mediterana, a s druge je strane Saveznike doslovno uništavao do krajnjih granica generalfelmaršal Rommel u Africi.

Kako Hitlera uvjeriti da će se Saveznici iskrcati u Grčkoj, a ne na Siciliji? To je bio glavni zadatak grupe koju su vodili Charles Cholmondeley i Ewen Montagu, britanski sudac i časnik britanske mornaričke obavještajne službe, Židov (vrlo uvjerljiv, ali nimalo svježa i intrigantna predstava inače sjajnog Colina Firtha), uz pomoć Montagueove pomoćnice Hester (genijalna Penelope Wilton iz "Downton Abbey" serije i filmova), te još nekolicine task force grupe koja je uključivala i Iana Flemminga među ostalima. 


Spletka je uključivala jedno adekvatno po godinama muško truplo (iz mrtvačnice dakako), kojemu bi se dodijelilo ime, rang, uniforma, fabricirani život, privatni detalji (draga i ljubav) i sve ostalo što jedan čovjek nosi sa sobom kroz život. Tog bi mrtvaca "opskrbili" sa top-secret dokumentima i planom napada koji bi nacistima dokazali da se Saveznici trebaju iskrcati u Grčkoj. Naravno, dokumentacija je bila lažna, ali složena tako da uz sve moguće nacističke provjere nema rupa. Jedino pitanje bilo je hoće li se riba uloviti ili ne - ukratko, hoće li nacisti povjerovati i nakon provjera. Truplo bi Britanci ispustili u južnim španjolskim vodama, Zaljeva Cadiz, gdje bi u konačnici doplutalo do obale i operacija provjeravanja trupla i papira bi se pokrenula po osmišljenim i identificiranim svojim ljudima u Španjolskoj, kao i određenim adekvatnim nacistima kojima je bilo bitno da papiri dođu u ruke i odu sve do osobnog Hitlerovog savjetnika koji bi potom Hitleru iste prezentirao. Iznimno detaljan i kompleksan plan koji je lako mogao krenuti krivo u bilo kojem trenutku. Španjolska je u ono doba bila službeno neutralna, ali s očitim udvaranjem nacistima.

 

Ovo je bio samo grubi nacrt, no "fino tkanje" fabriciranog identiteta Majora Martina kako se truplo zvalo, nije smijelo imati ni najmanju rupu, pa je tako jedna od Hesterinih kolegica, Jean Leslie (odlična Kelly Macdonald) čak dala svoju sliku i pismo koje je Major Martin trebao ponijeti sa sobom u uniformi. Jean je ušla tako i u radnu grupu, i istovremeno u ljubavni trokut, koji to zapravo nije bio.


Da se što pitalo glavnog direktora britanske mornaričke obavještajne službe, Admirala Johna Godfreya (odličan gad Jason Isaacs, Malfoyev tata iz "Harry Potter" filmova), ne bi bilo ništa ni od Pastrve, kita a ni mljevenog mesa. Na sreću, fantastičnog instinkta kakav je bio Winston Churchill - odlučio je on umjesto Admirala da "Operacija Mincemeat" dobije zeleno svjetlo. 


A zeleno svjetlo za film je došlo od Netflixa koji je pak ovaj film ipak gurnuo i u kinodistribuciju pa tako "Operaciju Mincemeat" možete gledati i u našim kinematografima. 

 

Vratit ćemo se još kratko na sam sadržaj jer je bitan za ukupnu ocjenu filma, no nakon ovog podužeg uvoda treba nešto reći i o samom filmu, tehničkim pojedinostima. 

Režiranje su povjerili John Maddenu, koji je za ovakav tipa filmova prilično upitan izbor (u svojoj biografiji ima "Zaljubljenog Shakespearea",  oba filma o "Best Exotic Marigold hotelu", "Mandolinu Kapetana Korelija"... - jasno vam je) i tako se i pokazalo. Nedvojbeno je Madden dobar režiser, ali kako za što.

 

U "Operaciji Mincemeat" su režija, kadrovi, dinamika itd. na mjestu, ali sve skupa ne štima kako je moglo. U rukama nekog senzibinijeg i lukavijeg redatelja (što bi tek Spielberg napravio od ove priče, sjetimo se samo fantastičnog "Mosta špijuna"), koji, ako je problem u scenariju (Michelle Ashford po knjizi Bena Macintyrea) trebao znati kako ispraviti scenarij i to i učiniti.

Film ocjenom 7.0 ne može biti loš, zar ne? No, nije slučajno onaj dugi uvod. Ne čini li vam se da ovako intrigantna i nevjerojatna priča o obavještajnom ratu s idejom trupla koji dopluta do "neutralne" Španjolske s top secret dokumentima zaslužuje veličanstvenu obradu?
Ovo je mogao biti film godine, a zapravo je mali podbačaj, i da nema te istinite, lude priče i baš iznimnog ansambla glumaca... ta 7.0 je zapravo više njima i povijesnoj istini.

Da se razumijemo, film je jako dobar i provest ćete zabavnu i ugodnu večer uz veliko platno ili TV ekran, no, kao i ja, nećete se oteti dojmu da ste pogledali pomalo "ofrlje" napravljen film. Na koncu, povijesni doseg "Operacije Mincemeat" to i zaslužuje.


Puno previše dijaloga koji nisu pretjerano ni efektni ni potrebni, puno previše šetnje i praznog hoda, taj spomenuti ljubavni trokut (Ewan, Charles i Jean - i ne nije Major Martin uključen!) koji je, onako je i nije trokut, pa ta romantična pričica Jean i Ewana koja ima tu neku čak centralnu poziciju u drugom dijelu filma što nikako ne treba imati, uz opet "ofrlje" ocrtanu Ewanovu obitelj i njihove odnose...pa tu je onda "nakalemljena" sporedna priča Ewanovog brata Ivora za kojeg se sumnja da je komunistički (ruski) špijun... kažem "nakalemljena" jer ne teče prirodno i fluidno. Previše se toga (ne)zbiva u preparaciji do Chruchillovog "GO!" same Operacije, a minimalno vremena se odvija sam zaplet koji je najvažniji i za film i povijest. 

No pojašnjenje i posveta na kraju filma je na mjestu: Major Martin je zapravo bio beskućnik Glyndwr Michael koji je preminuo od trovanja otrovom za štakore. Što je zapravo bilo dobro za Operaciju jer se taj otrov, nakon što je truplo plutalo u vodi, nije mogao detektirati na autopsiji. Četrdeset i pet godina nije se znalo čije je tijelo "odradilo" taj posao koji je u konačnici posvađao Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija. 


I na kraju svega, Velšanin Glyndwr Michael je zaslužio i nešto bolji film.

 

 

Pročitaj više o temama: Operation Mincemeat, John Madden, ratna drama, Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton, Johnny Flynn, Jason Isaacs, film, filmska recenzija, Anastazija Vrzina, 2022, Netflix, Blitz Cinestar, Ian Flemming, trout memoKalendar

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

05.12.2022. - ponedjeljak

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

Ljubljana, L56
40€ stajanje / 50€ VIP lounge

ZEAL & ARDOR, 13.12.2022., Močvara, Zagreb

13.12.2022. - utorak

ZEAL & ARDOR, 13.12.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
100 kn/120 kn/140 kn

BULLET FOR MY VALENTINE + Jinjer & Atreyu, 11.02.2023., Boćarski Dom, Zagreb

11.03.2023. - subota

BULLET FOR MY VALENTINE + Jinjer & Atreyu, 11.02.2023., Boćarski Dom, Zagreb

Zagreb, Boćarski Dom
190kn/220kn/250kn

KATAKLYSM, SOILWORK, WILDERUN, Zagreb, Boogaloo, 22.04.2023.

22.03.2023. - srijeda

KATAKLYSM, SOILWORK, WILDERUN, Zagreb, Boogaloo, 22.04.2023.

Zagreb, Boogaloo
23 €/27€/31€

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Ferrara, Parco Urbano G. Bassani, 18.05.2023.

18.05.2023. - četvrtak

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Ferrara, Parco Urbano G. Bassani, 18.05.2023.

Ferrara, Parco Urbano G. Bassani
97,50 EUR

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Rim, Circo Massimo, 21.05.2023.

21.05.2023. - nedjelja

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Rim, Circo Massimo, 21.05.2023.

Rim, Circo Massimo
115 EUR

DEPECHE MODE - Zagreb, Arena, 23.07.2023.

23.07.2023. - nedjelja

DEPECHE MODE - Zagreb, Arena, 23.07.2023.

Zagreb, Arena

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Monza, Autodromo di Monza, 25.07.2023.

25.07.2023. - utorak

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Monza, Autodromo di Monza, 25.07.2023.

Monza, Prato della Gerascia, Autodromo di Monza
od 97,75 -115 EUR

Prosinac / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Must Read

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022.

Izvještaji

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022.
ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022. - galerija

Galerije

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022. - galerija
CLUTCH + TIGERCUB + GREEN LUNG (Zagreb, Tvornica Kulture, 25.11.2022.)

Izvještaji

CLUTCH + TIGERCUB + GREEN LUNG (Zagreb, Tvornica Kulture, 25.11.2022.)
LEBANON HANOVER - Zagreb, Močvara, 25.11.2022. - galerija

Galerije

LEBANON HANOVER - Zagreb, Močvara, 25.11.2022. - galerija
IMAGINE DRAGONS sljedeće godine u Puli!

Vijesti

IMAGINE DRAGONS sljedeće godine u Puli!
TOMISLAV GOLUBAN objavio album '20 years on the road'

Vijesti

TOMISLAV GOLUBAN objavio album '20 years on the road'
Zbog ogromnog interesa dodan još jedan zagrebački koncert Josipe Lisac

Vijesti

Zbog ogromnog interesa dodan još jedan zagrebački koncert Josipe Lisac
CLONE AGE objavio je novi singl 'Probudi se'

Vijesti

CLONE AGE objavio je novi singl 'Probudi se'
Najveći plesni spektakl ponovno u Hrvatskoj - Lord of The Dance

Vijesti

Najveći plesni spektakl ponovno u Hrvatskoj - Lord of The Dance
Počeo 13th Zagreb International Blues Festival

Vijesti

Počeo 13th Zagreb International Blues Festival
HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

Kalendar

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana
ALTIN GÜN - Zagreb, Pogon Jedinstvo, 14.11.2022. - galerija

Galerije

ALTIN GÜN - Zagreb, Pogon Jedinstvo, 14.11.2022. - galerija
ABBA SYMPHONIC Real Tribute Show -  turneja u Hrvatskoj u 2023.

Vijesti

ABBA SYMPHONIC Real Tribute Show - turneja u Hrvatskoj u 2023.
BRUCE SPRINGSTEEN objavio novi album!

Vijesti

BRUCE SPRINGSTEEN objavio novi album!
THE CULT - Under The Midnight Sun

Recenzije

THE CULT - Under The Midnight Sun
M.O.R.T.  ima i novi singl i video spot  'Imam sve'

Vijesti

M.O.R.T. ima i novi singl i video spot 'Imam sve'
IGNITE, Trophy Jump, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 10.11.2022. - galerija

Galerije

IGNITE, Trophy Jump, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 10.11.2022. - galerija
LAMB OF GOD - Omens

Recenzije

LAMB OF GOD - Omens

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK