Izvještaji

MOONSPELL, Rotting Christ - Zagreb, Močvara, 18.11.2019.

Prošlo je malo više od tri godine otkako je Zagreb zadnji put ugostio Portugalce iz Moonspella, vrlo rado viđene goste na našim prostorima.

Objavljeno: 19.11.2019. 20:54

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

MOONSPELL, Rotting Christ - Zagreb, Močvara, 18.11.2019.

Datum: 18.11.2019.

Mjesto: Zagreb, Hrvatska

Lokacija: Močvara

Nakon uspješne Road To Extinction turneje, koja je tada brojila nekoliko uzastopnih inačica, Moonspell su prije dvije godine izdali svoj dvanaesti konceptualni studijski album ''1755'' držeći u svom nazivu godinu kada je Lisabon pogodio katastrofalan potres. Kao svojevrsno sjećanje album je u potpunosti ispjevan na portugalskom jeziku, a za ovu turneju su Moonspell pripremili još nekoliko glazbenih poslastica osim onih koje se tiču novijih pjesama, no o tome nešto kasnije.

 

Na ovog dugoj europskoj turneji su im se ovaj put pridružili kultni Rotting Christ, što je činilo sve skupa veoma zanimljivim, s obzirom da već jako dugo vremena nisu nastupali na našim prostorima. Ovaj kultni melodični black metal bend se pomalo okrenuo prema mirnijim zvukovima obogaćenih grčkim melosom, a pravi primjer toga im je ovogodišnji album ''The Heretics'' slijedeći stope sa prethonika ''Rituals'' i time sloveći kao jedan od objektivno boljih albuma novijeg modernijeg zvuka pri razvijanju melodičnog black metala.

 

 

Sveukupna zavrzlama koja se dogodila svega dan prije koncerta kada je najavljeno da se satnica koncerta pomiče za dva sata unaprijed, dovelo je do negodovanja dijela publike. Kako je zagrebački datum padao na početku radnog tjedna, a samim time nastup zadnjeg benda bivao produžem do debelo iza jedan ujutro, to nikako nije opcija za mamurno jutro, osim ako niste istinski obožavatelj isključivo headlienra. Vjerujem da većini publike ipak nije smetala ta minorna promjena satnice, no zato nas je slijedeća neugodna vijest iznenadila, a to je da prvi bend, predgrupa Silver Dust neće nastupati jer su navodno zapeli na granici i jednostavno neće stići na svoj nastup. Za ovo pomalo krivim sveukupnu logistiku putovanja organizatora cijele turneje jer su dan prije svi bendovi su nastupali u Bugarskoj, a dolazak do Hrvatske ipak ne predstavlja nimalo kratak put, a kamoli nakon toga imati koliko toliko pravilnu pripremu za koncert, pa samim time i tonsku probu. Zaključno i posljedično napisano, sve ja na kraju kasnilo ipak mrvicu više od očekivanog i Rotting Christ započinju svoj nastup oko 22:45.

 

Sve se posložilo kako treba kada su se otvorila koncertna vrata Močvare i do trenutka kada se prostor ispred pozornice počeo lagano popunjavati ne bi li Močvara bila krcata kako i priliči bendovima ovakvoga kalibra. Nekoliko minuta nakon otvaranja vrata, Rotting Christ se uz ledeno plavno svijetlo pojavljuju na pozornicu i uz upečatljivu uvodnu melodiju pjesme ''666'' nastup im je započeo u veoma uigranom, ali relativno početnom mirnom tonu. Braća Tolis, pjevač i gitarist Sakis, i bubnjar Themis drže čvrstu okosnicu benda preko 30 godina i prilikom kompletnog nastupa glavnu riječ je vodio upravo Sakis neprestanim gestikuliranjem, potpaljivanjem publike i najavom sljedeće pjesme. Ostatak postave činili su ''plaćenici'' na bassu i drugoj gitari, no kako to i biva odlično su se uklopili u cijelokupni vizualni koncertni identitet benda.

 


Paletu pjesama koju su Rotting Christ odabrali za ovu turneju je veoma iznenađujuća. Okorjele starije obožavatelje neće razveseliti činjenica da su od ''starijih'' stvari imali prilike čuti svega dvije pjesme ''The Forest Of N'Gai'' i završne ''Non Serviam'', a onima profinjenijeg sluha za starijim zvukom ni to nije bilo sasvim dovoljno. Bilo kako bilo, najviše koncentracije je ipak povučeno iz novijeg razdoblja njihova stvaralaštva naročito sa albuma ''Kata Ton Daimona Eaytoy'' sa ukupno pet odsviranih pjesama, dok je za usporedbu, sa ''The Heretics-a'' odsvirana samo stvar ''Fire, God and Fear''.
Uzavrela atmosfera protezala se njihovim čitavim nastupom, a headbanganja, moshanja, pa čak i ponekog crowd surfanja nije nedostajalo. Vidno uigrani u svoj nastup, Rotting Christ su bili zadovoljni odgovorom publike te su još zanosnije odradili svoj nastup s čime njihov repertoar, od nešto više od sat vremena, biva zatvoren odličnim pjesama ''Grandis Spiritus Diavolos'' i klasičnom završnom ''Non Serviam''.
Zvuk je bio zadovoljavajuće dobar, ipak na trenutke malo preglasan, no to nije nikako bila prepreka za uživanje na ovom energičnom nastupu Rotting Christa.


Rotting Christ – set lista:

666
dub-sag-ta-ke
Fire, God and Fear
Kata ton Demona Eautou
Apage Satana
Dies Irae
The Forest of N'Gai
Societas Satanas (Thou Art Lord cover)
King of Stellar War
In Yumen-Xibalba
Grandis Spiritus Diavolos
Non Serviam

 

 

 

U bilo kojoj drugoj situaciji večer bi se u ponoć privodila kraju, ali nakon odgađanja, kašnjenja i otkazivanja, u to doba sinoć su s pozornice tek sišli Rotting Christ. Za Moonspell smo morali pričekati još pola sata.  Na sreću, s jednom vrhunskom svirkom iza nas, osjećaj u zraku je ipak bio opušteniji i lakši nego na početku večeri, a kako su Rotting Christ visoko podigli ljestvicu bili smo spremni na odličan provod pa makar i do kasno u noć. Sat otkucava pola jedan i portugalski Moonspell se napokon penje na pozornicu Močvare. Publika i prvi redovi koje su mahom zauzele pripadnice ljepšeg spola se bude i uzvraćaju na brojne pozdrave Portugalaca. Fernando svojom mističnom pojavom odlično i vješto plijeni pažnju i komandira publikom, a već je na drugoj pjesmi „1755“ obukao i jedan od svojih prepoznatljivih kostima, odnosno maski. Iako im nije bilo teško izazvati brojne reakcije i vriskove odobrenja, Moonspell ipak nema tu dinamiku i žestinu s kojom nas je opčinio Rotting Christ. Prva polovica koncerta djelovala je mirno i pitomo što mi nije odmah sjelo. Naravno, to su drugačiji bendovi s različitim glazbenim stilovima i fanovima s različitim očekivanjima. No čak i nakon koncerta ljudi su priznavali kako su Rotting Christ ipak ostavili više energije i jači dojam.

 

 

Nakon što se Fernando ispričao za kašnjenje i sve popratne nezgode, Moonspell nastavljaju sa svirkom i setlsitom kojom su dominirale pjesme s „1755“ i „Irreligius“albuma. Odličnu reakciju izazvala je pjesma „Opium“ s prethodno spomenutog albuma, a nije nedostajalo ni mnoštvo kose u sinkroniziranom benganju. Nakon što su album „Extinct“ predstavili hrvatskoj publici prije tri godine, sada su s njega izveli samo „Breathe“ što se čini kao dobar izbor jer je uistinu dobro prihvaćena od strane publike dok je do punog izražaja došao Ricardo sa svojom gitarom. Inače Moonspellov zvuk nebi bio potpun bez efektno uređenih, zloglasnih klavijatura i majstora Pedra. Njegovom zaslugom je Močvara bila ispunjena mističnom i mračnom atmosferom. Upravo u takvom okruženju najbolje sjedaju „Vampiria“ i „Alma Mater“. Pjesme koje su definirale Moonspellov zvuk zasluženo pripadaju među najistaknutije trenutke večeri gdje su se i bend i publika jednako angažirali. Kolikogod to ne volim raditi, ipak moram skrenuti pažnju na zvuk koji nije bio konstantan tj. znalo se dogoditi da su na jednoj pjesmi gitare preglasne, na drugoj pak vokal. Šteta jer se Močvara u zadnje vrijeme može pohvaliti uistinu dobrim razglasom. Ipak, ni ti problemi nsiu poremetili mračno raspoloženje u dvorani jer je uslijedilo jako skandiranje i povratak Portugalaca na bis, Moonspell nas časti i otpraćuje u krpe s još dvije pjesme, a oko 2 ujutro završila je i posljednja „Full Moon Madness“.

 

Mistično, uigrano i jako, Moonspell su na odličan način uspjeli izvuć i odraditi koncert koji bi neki drugi bendovi otkazali. Naravno, nismo svi bili sretni oko pomicanja satnice i postoje načini kako se to moglo izbjeći, ali nećemo sada tražiti krivce jer smo na kraju krajeva dobili vrlo dobru svirku i odličan provod. Rotting Christ su pošteno razvalili i oduševili dok nas je Moonspell još jednom počastio mračnom i mističnom svirkom.

 


Moonspell – set lista

Em Nome Do Medo
1755
In Tremor Dei
Opium
Awake
Night Eternal
Breathe (Until We Are No More)
Everything Invaded
Evento
Mephisto
Vampiria
Alma Mater
Todos os santos
Full Moon Madness

 

Galerija

Darjan Koprivnikar

Text by:

Darjan Koprivnikar

Prati autora

Live fast, Play slow, Die old

Maroje Ćuk

Text by:

Maroje Ćuk

Prati autora

The question isn't "why?", It's "why not?"

Darjan Koprivnikar

Video by:

Darjan Koprivnikar

Prati autora

Live fast, Play slow, Die old

Pročitaj više o temama: moonspell, rotting christ, močvara, zagreb, black metal, melodic black metal, gothic metal, darjan koprivnikar, maroje cukKalendar

AT THE GATES, 12.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

12.12.2019. - četvrtak

AT THE GATES, 12.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
140 kn/170 kn

GUNS N ROSES EXPERIENCE, 13.12.2019., Boogaloo, Zagreb

13.12.2019. - petak

GUNS N ROSES EXPERIENCE, 13.12.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
110/130 kn

ONE POSSIBLE OPTION, 18.12.2019., Kset, Zagreb

18.12.2019. - srijeda

ONE POSSIBLE OPTION, 18.12.2019., Kset, Zagreb

Zagreb, KSET
30 kn - 40 kn

JINJER, 20.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

20.12.2019. - petak

JINJER, 20.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
80 kn / 100 kn

ZAGREB DISCO FESTIVAL, 21.12.2019., Boogaloo, Zagreb

21.12.2019. - subota

ZAGREB DISCO FESTIVAL, 21.12.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
85 kn

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

15.01.2020. - srijeda

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

,
180 kn early bird / 200 kn / 220 kn na dan koncerta /VIP 290 kn

APOCALYPTICA, 20.01.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

20.01.2020. - ponedjeljak

APOCALYPTICA, 20.01.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
150 kn / 170 kn / 200 kn

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

08.02.2020. - subota

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Zagreb, Dom Sportova
170 kn / 190 Kn / 220 kn

MONSTER MAGNET, 15.02.2020., Močvara, Zagreb

15.02.2020. - subota

MONSTER MAGNET, 15.02.2020., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
140 kn/170 kn

FIVE FINGER DEATH PUNCH, MEGADETH & BAD WOLVES, 19.2.2010., Stadthalle, Wien

19.02.2020. - srijeda

FIVE FINGER DEATH PUNCH, MEGADETH & BAD WOLVES, 19.2.2010., Stadthalle, Wien

Wien, Stadthalle
€ 59,99 / € 223,00 (Gold Merchandise Package)

Prosinac / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Must Read

GHOST, All Them Witches, Tribulation - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.

Izvještaji

GHOST, All Them Witches, Tribulation - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.
ELUVEITIE, LACUNA COIL, INEFECTED RAIN - Slovenija, Kino Šiška, 05.12.2019. - galerija

Galerije

ELUVEITIE, LACUNA COIL, INEFECTED RAIN - Slovenija, Kino Šiška, 05.12.2019. - galerija
KRYN & PALE ORIGINS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.12.2019.

Izvještaji

KRYN & PALE ORIGINS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.12.2019.
MICHAEL MOORCOCK - famous UK SF writer and a successful recording musician, known for contributions with Hawkwind and Blue Öyster Cult

Intervjui

MICHAEL MOORCOCK - famous UK SF writer and a successful recording musician, known for contributions with Hawkwind and Blue Öyster Cult
ALL THEM WITCHES, Acid Hags - Zagreb, Mochvara, 04.12.2019. - galerija

Galerije

ALL THEM WITCHES, Acid Hags - Zagreb, Mochvara, 04.12.2019. - galerija
KRYN:

Intervjui

KRYN: "Najveće promjene su se dogodile interno, u nama, u razmišljanju, djelovanju i pogledu na svijet"
BEHAVE - One of These days

Recenzije

BEHAVE - One of These days
BeHaVe (Hara):  'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'

Intervjui

BeHaVe (Hara): 'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'
NANOWAR OF STEEL, Nekroinverted - Zagreb, Boogaloo, 02.12.2019

Izvještaji

NANOWAR OF STEEL, Nekroinverted - Zagreb, Boogaloo, 02.12.2019
THE PRETENDERS (+ HEAVEN 17) AT YAMMATOVO 5 - Zagreb, Lauba, 30.11.2019.

Izvještaji

THE PRETENDERS (+ HEAVEN 17) AT YAMMATOVO 5 - Zagreb, Lauba, 30.11.2019.
SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

Kalendar

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.
ALCEST - Spiritual Instinct

Recenzije

ALCEST - Spiritual Instinct
IZAZIVAČ: LE MANS '66 (Ford vs. Ferrari)

Recenzije

IZAZIVAČ: LE MANS '66 (Ford vs. Ferrari)
BLIND GUARDIAN: Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands

Recenzije

BLIND GUARDIAN: Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands
15. POZITIVAN KONCERT - Zagreb, Dom Sportova, 23.11.2019.

Izvještaji

15. POZITIVAN KONCERT - Zagreb, Dom Sportova, 23.11.2019.
FREDDIE MERCURY - 28 godina od smrti glazbene legende 24.11.1991.

Vijesti

FREDDIE MERCURY - 28 godina od smrti glazbene legende 24.11.1991.
BITKA ZA MIDWAY (Midway)

Recenzije

BITKA ZA MIDWAY (Midway)
TERMINATOR: MRAČNA SUDBINA (Terminator: Dark Fate)

Recenzije

TERMINATOR: MRAČNA SUDBINA (Terminator: Dark Fate)

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK