Izvještaji

METALDAYS 2015. - DAY 4 (četvrtak) - Slovenija, Tolmin - 23.07.2015.

Prvi tjedan druge polovice mjeseca srpnja, posljednjih par godina, već je tradicionalno rezerviran za najpoznatiji metal festival na ovim prostorima, slovenski MetalDays, koji se i ove godine, sukladno tradiciji održao na svima dobro poznatoj lokaciji koja sasvim zasluženo drži reputaciju najljepšeg europskog metal festivala, u malom slovenskom gradiću Tolminu, na području parka prirode Sotočje. Festival koji je u svojoj povijesti ugostio neka od najvećih imena svijetske metal scene, ni ove godine nije razočarao. Već u nedjelju, dan prije službenog otvaranja festivala, rijeke metalaca preplavile su Tolmin te svojom nazočnošću razveselile stanovnike ovog zaista lijepog gradića. Zanimljivo je kako se inače miran i samozatajan grad Tolmin transformira u centar obožavatelja žestoke glazbe, na radost i zadovoljstvo svih upletenih u ovu lijepu priču. Domaće stanovništvo s osmjehom na licu pozdravlja okupljenu masu na ulicama, trgovinama, kafićima, restoranima. Tjedan je to kada cijeli Tolmin na određeni način bude podređen glazbi i druženju, od mladih do starih, od djece do odraslih, već dvanestu godinu za redom, Tolmin živi metal na svakom svojem kantunu, diše metal kroz svaku svoju poru. Ulice su preplavljene velikim fotografijama sa koncerata iz prijašnjih godina, iz svakog ugostiteljskog objekta dopiru žestoki zvuci. Kratko rečeno, Tolmin je pravi primjer uzornog domaćina koji svoje goste poštuje te im se u potpunosti posveti i podredi, što je jedan od glavnih razloga zbog čega se publika iz godine u godinu vraća u Tolmin, te s nestrpljenjem očekuje sljedeće izdanje MetalDays festivala.

Objavljeno: 27.07.2015. 14:16

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

METALDAYS 2015. - DAY 4 (četvrtak) - Slovenija, Tolmin - 23.07.2015.

Datum: 23.07.2015.

Mjesto: Tolmin, Slovenija

Galerija

Četvrti festivalski dan protekao je u našto laganijem ritmu u odnosu na prethodni dan. Raspored nam je donio čak dva hrvatska benda na maloj pozornici. 

Jedan od njih je i Flesh, koji je publiku razdrmao već u 16 sati, a dočekalo ih je oko stotinjak ljudi. Na početku je publika za vrijeme pjesme bila malo pasivna, ali zato se potrudila dati dobar pljesak. Roko je pokazao da je na pozornici odličan glumac, zna kako se ponašati i postaviti pred publikom. Gotovo da ostavlja dojam kao da je par godina samo proučavao velike bendove kako to rade. Ipak, vokalno treba još raditi na sebi, odnosno treba "ispeglati" visoke dionice. Zasvirali su i za sve one koji su igrali igricu Diablo, što je izazvalo veliki pljesak. Dok je Roko na kraju predstavljao bend, publika je držala ritam, a onda su se malo poigrali na način da je publika otpjevala što se od njih tražilo.

Set lista:
Hammered Down
Flesh 'n' Blood
Banners Will Fall
Vemin Terror
The Cathedral
Easy Rideth Heavy StrikerMass Hypnosis je još jedan hrvatski bend, koji je svoje mjesto dobio na maloj pozornici. Već na prvoj pjesmi se publika počela skupljati, a bend je tek nakon "Trigger Terms" kratko pozdravio publiku. Svirka je djelovala dosta rezervirano, pa se to očito preslikalo i na publiku, tek po koji gledatelj u prvom redu je "bangao". Komunikacija je bila minimalna, no pjesme su bile dobro spojene. Jednostavno rečeno, korektan nastup.

Set lista:
Novur Ordo Seclorum
God Complex
Trigger Terms
Adress to the Nation
Refuges From the Promised Land
iNeed
Monotheist
Messiah
Codex AlimentariusZasigurno najzabavniji bend tog dana na maloj pozornici je Adam Bomb, još jedna legenda koja sa svoje 52 godine rastura kao da mu je 18. Najkraće rečeno showman i zabavljač kakvog vrijedi vidjeti. Imao je svjetleću gitaru, perje oko mikrofona, cilindar na glavi... Sa svojim bendom je zasvirao pred 200 ljudi, kojih je nešto kasnije bilo i više. Ne znam je li bilo zabavnije gledati bend, koji je na pozornicu donio pravu dozu glam metala ili publiku koja je bila jednako otkačena. Čak je njih četvero-petero smislilo napraviti improvizirani "crowd surf" i to im je uspijelo. Bend je jako lijepo vezao pjesme, a u jednom trenutku je dio publike sjeo jedan iza drugoga u svojevrsnu gusjenicu i glumili su da veslaju u ritmu pjesme. Da odlična energija ide u dva smjera, pokazali su za vrijeme pjesme "Je t'aime Bebe" kada je publika na određeni dio teksta u refrenu vikala "Suck my dick". Veliki pljesak je dobio i za svoj solo, kroz koji je provukao teme velikih hitova poput "Thunderstruck". Nekoliko puta se zahvaljivao publici, a da je zabavi kraj, dokazao je basist kada je Adamu prerezao kabel od gitare.

Set lista:
Fatal Attraction
Russian Roulette
Shape of the World
SST
All the Young Dudes
I Want My Heavy Metal
Je t'aime Bebe
Angry Angry
Rock Like FuckPrvi bend koji je privukao zamjetan broj publike na glavnoj pozornici bio je Crowbar. U zadnje vrijeme česti gost zagrebačkih klubova, u sklopu ljetne turneje zaustavio se i u Tolminu te je već prvim taktovima opravdao interes publike za ovim bendom. 

Svojim je teškim riffovima, kako ih mnogi nazivaju i masnim riffovima pokazao zbog čega je Crowbar na samome vrhu glazbenog pravca slugde metala. Solidnim nastupom Crowbar je okupljenima pružio ono što se od njih i očekivalo. Ništa spektakularno, ali profesionalno odrađen nastup. Ne može se oteti dojmu kao da je Crowbar tolminskoj publici ostao dužan malo intimniji i personaliziraniji koncert, ali što je tu je. Crowbar je definitvno potvrdio da osim klupskom scenom, jako dobro vlada i velikim festivalskim pozornicama.

Nakon toga, na pozornicu izlazi black 'n' roll metal band Vreid iz Norveške, osnovan 2004. Godine, nakon raspada sastava Windir, čemu je prethodila smrt osnivača i pjevača Valfara. Vreid u svojoj glazbi njeguje tradicionalni norveški black metal izričaj kojim uspješno kombinira mitološku tematiku koja je još uvijek veoma zahvalan izvor inspiracije mnogim bendovaima, pa tako i bendu Vreid

Ruku na srce, Vreid je nastupio pred manjim brojem okupljene mase, što svakako nije zasmetalo bendu da odradi jedan solidan, čvrst nastup, prepun energije i dinamike. Vreid se pokazao kao zahvalan band za ovakve i slične glazbene manifestacije, iako bi za band ovakvog tipa prirodnije bilo da je nastupio u nešto kasnijem terminu male pozornice.Švedski Hardcore Superstar, sljedeći je bend koji je imao čast nastupati na glavnoj pozornici tolminskog prizorišta. Bend koji njeguje hard rock glazbeni pravac s glam metal elementima, po uzoru na Motley Crue, Steel Panther i Poison. Bend ovakvog glazbenog stila, na iznenađenje mnogih, je privukao zavidan broj publike. Koncerti ovakvog tipa prippadaju u kategoriju onih zabavnijih nastupa te pružaju dozu opuštajuće atmosfere. Tekstovi ovakvih glazbenih bendova, pa tako i Hardcore Superstar-a govore o već svima dobro poznatoj tematici; lijepe djevojke, motori, seks, alkohol, razuzdan život bez obzira na posljedice, čiji korijeni leže u ranim osamdesetim godinama. Sukladno tome, takva je bila i rekcija publike. Tako smo bili svjedoci djevojaka u toplessu te ostalih vizualnih blagodati sličnog karaktera. U maniri svojih uzora i idola, pjevač se u par navrata spustio u publiku te dodatno podizao atmosferu ove raskalašene glam metal fešte. Lijepo za vidjeti u svakom slučaju, jer upravo je bend ovakvog tipa ono nešto što je u ograničenim količinama potrebno kako bi se festival opustio na način da se ekipa još uvijek dobro zabavlja te s osmjehom na licu dočeka nastupe ipak nešto ozbiljnijeg karaktera.

Jedan od takvih bendova je i prvi današnji headliner, Arch Enemy. Bend koji je nedavno promjenio pjevačicu, objavio novi album, odradio europsku turneju s Kreatorom. Sve navedeno, uz vrhunsku produkciju, predispozicije su za jedan koncertni spektakl, koji je na žalost izostao. Uz možemo slobodno reći idealne tehničke uvjete, ono što je trebalo biti vrhunac ove koncertne večeri, postalo je samo jedan običan koncert u nizu. Arch Enemy odlično izgleda na pozornici, bend je poprilično atraktivan i veoma aktivan, pojačan novim gitaristom Jeff Loomisom uz standardnu ekipu vrhunskih glazbenika, razloge za nešto lošiji koncert od očekivanoga treba potrebno je potražiti u lošem izlaznom zvuku. Gitare su se gubile, tonovi su bili nešto kraći od potrebne razine, dok je vokal također zakazao ali na jednoj drugoj razini. Previše je bilo vrištanja, dok je publika očekivala ipak pjevanje na Alissi svojstven način. Alissa nije bila na očekivanoj razini, što je još jedan od uzroka slabijeg koncerta. Naravno da se neće svi složiti s ovim kratkim osvrtom na nastup Arch Enemy-a, ali neosporna je činjenica da je koncert mogao i trebao biti kvalitetnije izveden.
Ante Turić

Text by:

Ante Turić

Prati autora

Deputy Editor-in-Chief
___________________________________

The Keeper of the Old School Inheritance...

Helena Hena Ernoić

Text by:

Helena Hena Ernoić

Prati autora

Od električne gitare do električne stolice

Maja Lazić

Proofread by:

Maja Lazić

Prati autora

Deputy Editor in Chief
________________________________________________
"Beware of the sharp edged weapon called human being..."

Pročitaj više o temama: metaldays, metaldays festival, tolmin, slovenija, festival, metal, mh concerts, arch enemy, crowbar, vried, striker, flesh, mass hypnosis, galerija, pavao hodap, 23.07.2015., izvjestaj, ante turic, helena bucko, maja lazicKalendar

LJETO U MSU: MILE KEKIN, 11.07.2020., Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

11.07.2020. - subota

LJETO U MSU: MILE KEKIN, 11.07.2020., Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti
79 kn

'80S PARTY I PLESNI SHOW, 11.07.2020., Boogaloo, Zagreb

11.07.2020. - subota

'80S PARTY I PLESNI SHOW, 11.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno/ Nakon 00:00h 20 kn

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

24.07.2020. - petak

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Opatijska rivijera, Klana i Kastav, razno
ulaz slobodan

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

Srpanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Must Read

Preminuo ROBERT JURČEC MUHA

Vijesti

Preminuo ROBERT JURČEC MUHA
LIVE VREMEPLOV IZ 2010. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2010. - galerija
10 iznad 10 - epovi europskog progressive rocka sedamdesetih (2. dio)

Kolumne

10 iznad 10 - epovi europskog progressive rocka sedamdesetih (2. dio)
Preminuo slavni skladatelj filmske glazbe Ennio Morricone

Vijesti

Preminuo slavni skladatelj filmske glazbe Ennio Morricone
(NON)SAVVY AUTEURIST - Slowly Getting There

Recenzije

(NON)SAVVY AUTEURIST - Slowly Getting There
KD LISINSKI - Corona. Tremolo. Maestoso.

Vijesti

KD LISINSKI - Corona. Tremolo. Maestoso.
2017. - 2018. PRED OBJEKTIVOM DANKA CRNKOVIĆA - galerija

Galerije

2017. - 2018. PRED OBJEKTIVOM DANKA CRNKOVIĆA - galerija
YAMMATOVO dovodi JACKA SAVORETTIJA u 2021.!

Vijesti

YAMMATOVO dovodi JACKA SAVORETTIJA u 2021.!
Proletjeli ispod radara (2. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (2. dio)
Proletjeli ispod radara (1. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (1. dio)
2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.

Izvještaji

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija

Galerije

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija
'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu

Kolumne

'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu
Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala

Vijesti

Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala
JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Kalendar

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.
DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu

Vijesti

DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu
TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.

Kalendar

TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK