Izvještaji

METALDAYS 2015. - DAY 4 (četvrtak) - Slovenija, Tolmin - 23.07.2015.

Prvi tjedan druge polovice mjeseca srpnja, posljednjih par godina, već je tradicionalno rezerviran za najpoznatiji metal festival na ovim prostorima, slovenski MetalDays, koji se i ove godine, sukladno tradiciji održao na svima dobro poznatoj lokaciji koja sasvim zasluženo drži reputaciju najljepšeg europskog metal festivala, u malom slovenskom gradiću Tolminu, na području parka prirode Sotočje. Festival koji je u svojoj povijesti ugostio neka od najvećih imena svijetske metal scene, ni ove godine nije razočarao. Već u nedjelju, dan prije službenog otvaranja festivala, rijeke metalaca preplavile su Tolmin te svojom nazočnošću razveselile stanovnike ovog zaista lijepog gradića. Zanimljivo je kako se inače miran i samozatajan grad Tolmin transformira u centar obožavatelja žestoke glazbe, na radost i zadovoljstvo svih upletenih u ovu lijepu priču. Domaće stanovništvo s osmjehom na licu pozdravlja okupljenu masu na ulicama, trgovinama, kafićima, restoranima. Tjedan je to kada cijeli Tolmin na određeni način bude podređen glazbi i druženju, od mladih do starih, od djece do odraslih, već dvanestu godinu za redom, Tolmin živi metal na svakom svojem kantunu, diše metal kroz svaku svoju poru. Ulice su preplavljene velikim fotografijama sa koncerata iz prijašnjih godina, iz svakog ugostiteljskog objekta dopiru žestoki zvuci. Kratko rečeno, Tolmin je pravi primjer uzornog domaćina koji svoje goste poštuje te im se u potpunosti posveti i podredi, što je jedan od glavnih razloga zbog čega se publika iz godine u godinu vraća u Tolmin, te s nestrpljenjem očekuje sljedeće izdanje MetalDays festivala.

Objavljeno: 27.07.2015. 14:16

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

METALDAYS 2015. - DAY 4 (četvrtak) - Slovenija, Tolmin - 23.07.2015.

Datum: 23.07.2015.

Mjesto: Tolmin, Slovenija

Galerija

Četvrti festivalski dan protekao je u našto laganijem ritmu u odnosu na prethodni dan. Raspored nam je donio čak dva hrvatska benda na maloj pozornici. 

Jedan od njih je i Flesh, koji je publiku razdrmao već u 16 sati, a dočekalo ih je oko stotinjak ljudi. Na početku je publika za vrijeme pjesme bila malo pasivna, ali zato se potrudila dati dobar pljesak. Roko je pokazao da je na pozornici odličan glumac, zna kako se ponašati i postaviti pred publikom. Gotovo da ostavlja dojam kao da je par godina samo proučavao velike bendove kako to rade. Ipak, vokalno treba još raditi na sebi, odnosno treba "ispeglati" visoke dionice. Zasvirali su i za sve one koji su igrali igricu Diablo, što je izazvalo veliki pljesak. Dok je Roko na kraju predstavljao bend, publika je držala ritam, a onda su se malo poigrali na način da je publika otpjevala što se od njih tražilo.

Set lista:
Hammered Down
Flesh 'n' Blood
Banners Will Fall
Vemin Terror
The Cathedral
Easy Rideth Heavy StrikerMass Hypnosis je još jedan hrvatski bend, koji je svoje mjesto dobio na maloj pozornici. Već na prvoj pjesmi se publika počela skupljati, a bend je tek nakon "Trigger Terms" kratko pozdravio publiku. Svirka je djelovala dosta rezervirano, pa se to očito preslikalo i na publiku, tek po koji gledatelj u prvom redu je "bangao". Komunikacija je bila minimalna, no pjesme su bile dobro spojene. Jednostavno rečeno, korektan nastup.

Set lista:
Novur Ordo Seclorum
God Complex
Trigger Terms
Adress to the Nation
Refuges From the Promised Land
iNeed
Monotheist
Messiah
Codex AlimentariusZasigurno najzabavniji bend tog dana na maloj pozornici je Adam Bomb, još jedna legenda koja sa svoje 52 godine rastura kao da mu je 18. Najkraće rečeno showman i zabavljač kakvog vrijedi vidjeti. Imao je svjetleću gitaru, perje oko mikrofona, cilindar na glavi... Sa svojim bendom je zasvirao pred 200 ljudi, kojih je nešto kasnije bilo i više. Ne znam je li bilo zabavnije gledati bend, koji je na pozornicu donio pravu dozu glam metala ili publiku koja je bila jednako otkačena. Čak je njih četvero-petero smislilo napraviti improvizirani "crowd surf" i to im je uspijelo. Bend je jako lijepo vezao pjesme, a u jednom trenutku je dio publike sjeo jedan iza drugoga u svojevrsnu gusjenicu i glumili su da veslaju u ritmu pjesme. Da odlična energija ide u dva smjera, pokazali su za vrijeme pjesme "Je t'aime Bebe" kada je publika na određeni dio teksta u refrenu vikala "Suck my dick". Veliki pljesak je dobio i za svoj solo, kroz koji je provukao teme velikih hitova poput "Thunderstruck". Nekoliko puta se zahvaljivao publici, a da je zabavi kraj, dokazao je basist kada je Adamu prerezao kabel od gitare.

Set lista:
Fatal Attraction
Russian Roulette
Shape of the World
SST
All the Young Dudes
I Want My Heavy Metal
Je t'aime Bebe
Angry Angry
Rock Like FuckPrvi bend koji je privukao zamjetan broj publike na glavnoj pozornici bio je Crowbar. U zadnje vrijeme česti gost zagrebačkih klubova, u sklopu ljetne turneje zaustavio se i u Tolminu te je već prvim taktovima opravdao interes publike za ovim bendom. 

Svojim je teškim riffovima, kako ih mnogi nazivaju i masnim riffovima pokazao zbog čega je Crowbar na samome vrhu glazbenog pravca slugde metala. Solidnim nastupom Crowbar je okupljenima pružio ono što se od njih i očekivalo. Ništa spektakularno, ali profesionalno odrađen nastup. Ne može se oteti dojmu kao da je Crowbar tolminskoj publici ostao dužan malo intimniji i personaliziraniji koncert, ali što je tu je. Crowbar je definitvno potvrdio da osim klupskom scenom, jako dobro vlada i velikim festivalskim pozornicama.

Nakon toga, na pozornicu izlazi black 'n' roll metal band Vreid iz Norveške, osnovan 2004. Godine, nakon raspada sastava Windir, čemu je prethodila smrt osnivača i pjevača Valfara. Vreid u svojoj glazbi njeguje tradicionalni norveški black metal izričaj kojim uspješno kombinira mitološku tematiku koja je još uvijek veoma zahvalan izvor inspiracije mnogim bendovaima, pa tako i bendu Vreid

Ruku na srce, Vreid je nastupio pred manjim brojem okupljene mase, što svakako nije zasmetalo bendu da odradi jedan solidan, čvrst nastup, prepun energije i dinamike. Vreid se pokazao kao zahvalan band za ovakve i slične glazbene manifestacije, iako bi za band ovakvog tipa prirodnije bilo da je nastupio u nešto kasnijem terminu male pozornice.Švedski Hardcore Superstar, sljedeći je bend koji je imao čast nastupati na glavnoj pozornici tolminskog prizorišta. Bend koji njeguje hard rock glazbeni pravac s glam metal elementima, po uzoru na Motley Crue, Steel Panther i Poison. Bend ovakvog glazbenog stila, na iznenađenje mnogih, je privukao zavidan broj publike. Koncerti ovakvog tipa prippadaju u kategoriju onih zabavnijih nastupa te pružaju dozu opuštajuće atmosfere. Tekstovi ovakvih glazbenih bendova, pa tako i Hardcore Superstar-a govore o već svima dobro poznatoj tematici; lijepe djevojke, motori, seks, alkohol, razuzdan život bez obzira na posljedice, čiji korijeni leže u ranim osamdesetim godinama. Sukladno tome, takva je bila i rekcija publike. Tako smo bili svjedoci djevojaka u toplessu te ostalih vizualnih blagodati sličnog karaktera. U maniri svojih uzora i idola, pjevač se u par navrata spustio u publiku te dodatno podizao atmosferu ove raskalašene glam metal fešte. Lijepo za vidjeti u svakom slučaju, jer upravo je bend ovakvog tipa ono nešto što je u ograničenim količinama potrebno kako bi se festival opustio na način da se ekipa još uvijek dobro zabavlja te s osmjehom na licu dočeka nastupe ipak nešto ozbiljnijeg karaktera.

Jedan od takvih bendova je i prvi današnji headliner, Arch Enemy. Bend koji je nedavno promjenio pjevačicu, objavio novi album, odradio europsku turneju s Kreatorom. Sve navedeno, uz vrhunsku produkciju, predispozicije su za jedan koncertni spektakl, koji je na žalost izostao. Uz možemo slobodno reći idealne tehničke uvjete, ono što je trebalo biti vrhunac ove koncertne večeri, postalo je samo jedan običan koncert u nizu. Arch Enemy odlično izgleda na pozornici, bend je poprilično atraktivan i veoma aktivan, pojačan novim gitaristom Jeff Loomisom uz standardnu ekipu vrhunskih glazbenika, razloge za nešto lošiji koncert od očekivanoga treba potrebno je potražiti u lošem izlaznom zvuku. Gitare su se gubile, tonovi su bili nešto kraći od potrebne razine, dok je vokal također zakazao ali na jednoj drugoj razini. Previše je bilo vrištanja, dok je publika očekivala ipak pjevanje na Alissi svojstven način. Alissa nije bila na očekivanoj razini, što je još jedan od uzroka slabijeg koncerta. Naravno da se neće svi složiti s ovim kratkim osvrtom na nastup Arch Enemy-a, ali neosporna je činjenica da je koncert mogao i trebao biti kvalitetnije izveden.
Ante Turić

Text by:

Ante Turić

Prati autora

Deputy Editor-in-Chief
___________________________________

The Keeper of the Old School Inheritance...

Helena Hena Ernoić

Text by:

Helena Hena Ernoić

Prati autora

Od električne gitare do električne stolice

Maja Lazić

Proofread by:

Maja Lazić

Prati autora

Deputy Editor in Chief
________________________________________________
"Beware of the sharp edged weapon called human being..."

Pročitaj više o temama: metaldays, metaldays festival, tolmin, slovenija, festival, metal, mh concerts, arch enemy, crowbar, vried, striker, flesh, mass hypnosis, galerija, pavao hodap, 23.07.2015., izvjestaj, ante turic, helena bucko, maja lazicKalendar

GUNS N ROSES EXPERIENCE, 13.12.2019., Boogaloo, Zagreb

13.12.2019. - petak

GUNS N ROSES EXPERIENCE, 13.12.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
110/130 kn

MY BABY - Zagreb, Tvornica kulture, 14.12.2019.

14.12.2019. - subota

MY BABY - Zagreb, Tvornica kulture, 14.12.2019.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn / 95 kn na dan koncerta

ONE POSSIBLE OPTION, 18.12.2019., Kset, Zagreb

18.12.2019. - srijeda

ONE POSSIBLE OPTION, 18.12.2019., Kset, Zagreb

Zagreb, KSET
30 kn - 40 kn

JINJER, 20.12.2019., Tvornica, Zagreb

20.12.2019. - petak

JINJER, 20.12.2019., Tvornica, Zagreb

Zagreb, Tvornica

JINJER, 20.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

20.12.2019. - petak

JINJER, 20.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
80 kn / 100 kn

ZAGREB DISCO FESTIVAL, 21.12.2019., Boogaloo, Zagreb

21.12.2019. - subota

ZAGREB DISCO FESTIVAL, 21.12.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
85 kn

NOVA 101 GODINA, 31.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

31.12.2019. - utorak

NOVA 101 GODINA, 31.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
40 kn/ 55 kn

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

15.01.2020. - srijeda

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

,
180 kn early bird / 200 kn / 220 kn na dan koncerta /VIP 290 kn

APOCALYPTICA, 20.01.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

20.01.2020. - ponedjeljak

APOCALYPTICA, 20.01.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
150 kn / 170 kn / 200 kn

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

08.02.2020. - subota

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Zagreb, Dom Sportova
170 kn / 190 Kn / 220 kn

Prosinac / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Must Read

AT THE GATES, Nifelheim, Deserted Fear - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.12.2019. - galerija

Galerije

AT THE GATES, Nifelheim, Deserted Fear - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.12.2019. - galerija
NOŽ U LEĐA  (Knives Out)

Recenzije

NOŽ U LEĐA (Knives Out)
FOO FIGHTERS - Pula, Arena, 18.06.2018.

Kalendar

FOO FIGHTERS - Pula, Arena, 18.06.2018.
MY BABY objavili novi video uoči zagrebačkog koncerta

Vijesti

MY BABY objavili novi video uoči zagrebačkog koncerta
GHOST, All Them Witches, Tribulation - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.

Izvještaji

GHOST, All Them Witches, Tribulation - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.
ELUVEITIE, LACUNA COIL, INEFECTED RAIN - Slovenija, Kino Šiška, 05.12.2019. - galerija

Galerije

ELUVEITIE, LACUNA COIL, INEFECTED RAIN - Slovenija, Kino Šiška, 05.12.2019. - galerija
KRYN & PALE ORIGINS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.12.2019.

Izvještaji

KRYN & PALE ORIGINS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.12.2019.
MICHAEL MOORCOCK - famous UK SF writer and a successful recording musician, known for contributions with Hawkwind and Blue Öyster Cult

Intervjui

MICHAEL MOORCOCK - famous UK SF writer and a successful recording musician, known for contributions with Hawkwind and Blue Öyster Cult
ALL THEM WITCHES, Acid Hags - Zagreb, Mochvara, 04.12.2019. - galerija

Galerije

ALL THEM WITCHES, Acid Hags - Zagreb, Mochvara, 04.12.2019. - galerija
KRYN:

Intervjui

KRYN: "Najveće promjene su se dogodile interno, u nama, u razmišljanju, djelovanju i pogledu na svijet"
BEHAVE - One of These days

Recenzije

BEHAVE - One of These days
BeHaVe (Hara):  'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'

Intervjui

BeHaVe (Hara): 'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'
NANOWAR OF STEEL, Nekroinverted - Zagreb, Boogaloo, 02.12.2019

Izvještaji

NANOWAR OF STEEL, Nekroinverted - Zagreb, Boogaloo, 02.12.2019
THE PRETENDERS (+ HEAVEN 17) AT YAMMATOVO 5 - Zagreb, Lauba, 30.11.2019.

Izvještaji

THE PRETENDERS (+ HEAVEN 17) AT YAMMATOVO 5 - Zagreb, Lauba, 30.11.2019.
SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

Kalendar

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.
ALCEST - Spiritual Instinct

Recenzije

ALCEST - Spiritual Instinct
IZAZIVAČ: LE MANS '66 (Ford vs. Ferrari)

Recenzije

IZAZIVAČ: LE MANS '66 (Ford vs. Ferrari)
BLIND GUARDIAN: Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands

Recenzije

BLIND GUARDIAN: Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK