Izvještaji

METALDAYS 2015. - DAY 2 (utorak) - Slovenija, Tolmin - 21.07.2015.

Prvi tjedan druge polovice mjeseca srpnja, posljednjih par godina, već je tradicionalno rezerviran za najpoznatiji metal festival na ovim prostorima, slovenski MetalDays, koji se i ove godine, sukladno tradiciji održao na svima dobro poznatoj lokaciji koja sasvim zasluženo drži reputaciju najljepšeg europskog metal festivala, u malom slovenskom gradiću Tolminu, na području parka prirode Sotočje. Festival koji je u svojoj povijesti ugostio neka od najvećih imena svijetske metal scene, ni ove godine nije razočarao. Već u nedjelju, dan prije službenog otvaranja festivala, rijeke metalaca preplavile su Tolmin te svojom nazočnošću razveselile stanovnike ovog zaista lijepog gradića. Zanimljivo je kako se inače miran i samozatajan grad Tolmin transformira u centar obožavatelja žestoke glazbe, na radost i zadovoljstvo svih upletenih u ovu lijepu priču. Domaće stanovništvo s osmjehom na licu pozdravlja okupljenu masu na ulicama, trgovinama, kafićima, restoranima. Tjedan je to kada cijeli Tolmin na određeni način bude podređen glazbi i druženju, od mladih do starih, od djece do odraslih, već dvanestu godinu za redom, Tolmin živi metal na svakom svojem kantunu, diše metal kroz svaku svoju poru. Ulice su preplavljene velikim fotografijama sa koncerata iz prijašnjih godina, iz svakog ugostiteljskog objekta dopiru žestoki zvuci. Kratko rečeno, Tolmin je pravi primjer uzornog domaćina koji svoje goste poštuje te im se u potpunosti posveti i podredi, što je jedan od glavnih razloga zbog čega se publika iz godine u godinu vraća u Tolmin, te s nestrpljenjem očekuje sljedeće izdanje MetalDays festivala.

Objavljeno: 27.07.2015. 13:12

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

METALDAYS 2015. - DAY 2 (utorak) - Slovenija, Tolmin - 21.07.2015.

Datum: 21.07.2015.

Mjesto: Tolmin, Slovenija

Galerija

Drugi dan su na velikoj pozornici svakako obilježili Skindred, koji su svojom mješavinom metala, punka i reggaea dobili veliki broj novih obožavatelja. Imali smo priliku nešto kasnije porazgovarati s Benjijem i za zaključiti je da osim na pozornici, vrlo je drag i kad nije na njoj. Bend je mnogima bio pravo oduševljenje, a sa svojom kratkom set listom nisu dopustili niti minute odmora, već su stalno tjerali na skakanje.

Set lista:
Star Wars - Imperial March (Intro)
Kill the Power
Doom riff
Rat Race
Pressure
Trouble
Sad But True (cover)
WarningDrugog festivalskog dana, došlo je do promjena u nastupu benda Moonspell, koji je svoj koncert odradio na maloj umjesto na velikoj pozornici. Iako su mnogi u početku bili razočarani takvim razvojem situacije, na kraju se takva odluka, uzrokovana nepredviđenim okolnostima pokazala kao pun pogodak. Moonspell je veći dio svog nastupa posvetio nedavno objavljenom albumu ''Extinct'', koji je naišao na jako dobar prijem kod publike, što se vidjelo i prilikom ovog koncerta. Uz sitne tehničke probleme na samom početku nastupa, Moonspell je opravdao očekivanja publike koja je zdušno u velikom broju ispratila nastup ovog banda. Fernando se pokazao kao odličan frontman koji veoma dobro zna što želi te još bolje kako svoje emocije u gothic dark stilu prenijeti na publiku. Fernando je pozdravio publiku i rekao da im je drago što su ponovno tu, jako im je lijepo. Često je animirao publiku, tražio da dignu ruke u zrak, što je ona poslušno i napravila. "Night Eternal" je obradovala publiku, koja je rukama držala ritam, a onda je Fernando pitao iz kojih sve država dolaze. Zahvalio im se za dolazak na malu pozornicu, a onda su se nastavili nizati hitovi kao što su "Vampiria", "Finisterra" i "Opium". Iako se u jednom trenutku koncert Moonspella preklapao s onim Dream Theater-a, puno ljudi je ostalo kod male pozornice. Šećer na kraju je došao u vidu "Alma Mater", koja je kao i na svakom njihovom koncertu bila jedna od najjačih pjesama. Energičan nastup u intimi male pozornice uz minimalistično bogati light show, koji je ovaj nastup učinio jednim od boljih nastupa na maloj pozornici ove večeri. Ostaje žal zbog izmjene mjesta radnje jedino iz razloga što Moonspell definitivno zaslužuje nastup na glavnoj pozornici za što se nadamo da će biti ispravljeno već prvom prilikom.Još jedan zanimljivi koncert privukao je lijepi broj zainteresirane mase na maloj pozornici, a to je nastup brazilskoga ženskog thrash metal sastava Nervosa, koji je po prvi puta na pohodu po starom kontinentu. Četiri mlade dame i više su nego dobro iskristile predviđeno vrijeme za svoj nastup te zasigurno pridobile mnoštvo novih obožavatelja šireći old school thrash metal izričaj na način kako se to nekada radilo; energično, iskreno, bez velike pompe i suvišnih riječi, samo glazba je bitna, što je ovaj bend dokazao pred tolminskom publikom. Nervosa ima potencijal, ima znanje, e sad koliko će početni zanos potrajati te koliko će vremena proći dok ne dođe do zamora materijala, te da li će se bend uspjeti otrgnuti zahtjevima tržišta te potrebama megalomanije diskografa, ostaje nam svima skupa za vidjeti.

Na glavoj pozornici nastupio je bend Black Label Society predvođen karizmatičnim Zakk Wylde-om. Jedna zanimljivost vezana uz scenografiju ovog benda svakako je jedna platforma, nekih pola metra uzdignuta od razine ostatka pozornice, platforma na kojoj je frontman proveo veći dio koncerta, te kao da s time želi poručiti da ostatak benda ne smatra sebi ravnopravnima. Ili se to samo tako može slobodno protumačiti? No, bez obzira kakvi razlozi bili za to, Black Label Society privukao je lijepu brojku zainteresirane publike na svoj nastup koji je protekao u zanimljivom tonu, na trenutke pomalo dosadnjikavom, što svakako nije nešto što bi trebalo uzeti za zlo. Pravi obožavatelji lika i djela Zakka kao autora i njegovog benda zasigurno su uživali u onome što je Black Label Society ponudio ove večeri. Prostor ispred velike pozornice je bilo gotovo do kraja popunjen. Na repertoaru su se našle "The Beginnins... at Least", "Funeral Bell", "Bleed for Me", "Goodspeed Hell Boud", da bi 'zasladili' s fantastičnom "In This River", tribute-om Dimebag Darrell-u, na opće zadovoljstvo i veselje okupljene mase.

Međutim, ono što je uslijedio nakon, na glavnoj pozornici, apsolutna je i čista perfekcija u potpunom i pravom smislu te riječi, bez obzira na to što se mnogi naće složiti, ali gledano iz više aspekata, nastup progressive metal veterana Dream Theater pripada u onu kategoriju koncerata koji se bez imalo lažne skromnosti te s apsolutnim i potpunim isključivanjem subjektivnih razloga, svrstava u jedan od najboljih koncerata u povijesti Metalcamp/MetalDays festivala, ako ne i najbolji! Bend kojega nije potrebno dodatno predstavljati odradio je težak koncert, zahtjevnoga karaktera. Glazba ovog benda nije za svakoga, ili ga voliš ili ne, nema sredine, nema kompromisa. Ali kvalitetu ne može osporiti ama baš nitko i ništa, barem argumentima ne. Uvijek se naravno može naići na one neartikulirane karaktere koji će osporavati ovu vrstu metala navodeći čak da to nije metal, ali to su nebitne individue začahurene u svojem zatvorenom svijetu, svijetu bez mašte, ograničenog dometa vlastite svijesti. Koncert je jednostavo proletio u cijeloj svojoj kompleksnosti unutar zahtjevnog sadržaja, upotpunjen s mističnom rasvjetom, kristalno čistim zvukom te reakcijom publike kakva se samo poželjeti može. Dream Theater, nastup za pamćenje!Sljedeći koncert, Cannibal Corpse, također na glavnoj pozornici, također pripada u sličnu skupinu koncerata navedenih u gornjim redovima, jasno, uz nešto drugačiji karakter, ali princip, način i poanta ostaju isti. Legendarni death metal bend poznat po svojim brutalnim tekstovima, energičnim nastupima, s kojima ne štedi ni sebe ni publiku, što se još jednom moglo vidjeti na ovom koncertu.

Pjevač George Fisher, nadimka Corpsegrinder, doslovno melje sve pred sobom. Uz svoj upečatljivi vokal krasi ga još i karakteristično 'banganje', 'helikopter stil', kojega je doslovno izmislio te ga prakticira za vrijeme trajanja cijelog koncerta. Da pokušamo dočarati, taj čovjek ili pjeva ili banga, nema treće, nema pauze. Prilikom najavne potvrde da će band Cannibal Corpse nastupiti kao headliner MetalDays festivala, mnogi su rekli da to nije bend za headlinera ovako velikog festivala, međutim, nema boljeg benda koji bi na ovakav način zatvorio drugu festivalsku večer na glavnoj pozornici. Uz presjek najvećih hitova te par stvari s posljednjeg albuma, Cannibal Corpse i dalje visoko drži žezlo death predvodnika svjetske death metal scene, bend koji na pozornici pruža svoj maksimum, nailazi na reakcije publike na kakvima mu mnogi zavide. Pravi, istinski i bez kompromisni old school nastup od kojega bi mnogi mogli i trebali izvući pouku i naučiti kako se svira death metal koncert bez dodatnih efekata. Cannibal Corpse uvijek je bio bend vođen srcem i entuzijazmom i svakako je lijepo i poučno za vidjeti da se još uvijek po tom pitanju, ništa nije promijenilo.


Ante Turić

Text by:

Ante Turić

Prati autora

Deputy Editor-in-Chief
___________________________________

The Keeper of the Old School Inheritance...

Helena Hena Ernoić

Text by:

Helena Hena Ernoić

Prati autora

Od električne gitare do električne stolice

Maja Lazić

Proofread by:

Maja Lazić

Prati autora

Deputy Editor in Chief
________________________________________________
"Beware of the sharp edged weapon called human being..."

Pročitaj više o temama: metaldays, metaldays festival, tolmin, slovenija, festival, metal, mh concerts, black label society, cannibar corpse, dream theater, skindred, galerija, pavao hodap, 21.07.2015., izvjestaj, ante turic, helena bucko, maja lazicKalendar

FUL KUL BUVLJAK, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

04.07.2020. - subota

FUL KUL BUVLJAK, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

TUSTA POD ZVIJEZDAMA, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

04.07.2020. - subota

TUSTA POD ZVIJEZDAMA, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

08.07.2020. - srijeda

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
100 kn/120 kn

'80S PARTY I PLESNI SHOW, 11.07.2020., Boogaloo, Zagreb

11.07.2020. - subota

'80S PARTY I PLESNI SHOW, 11.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno/ Nakon 00:00h 20 kn

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

24.07.2020. - petak

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Opatijska rivijera, Klana i Kastav, razno
ulaz slobodan

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

Srpanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Must Read

Proletjeli ispod radara (1. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (1. dio)
2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.

Izvještaji

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija

Galerije

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija
'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu

Kolumne

'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu
Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala

Vijesti

Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala
JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Kalendar

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.
DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu

Vijesti

DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu
TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.

Kalendar

TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.
2017. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2017. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
Močvarine putujuće radionice tehničke produkcije

Vijesti

Močvarine putujuće radionice tehničke produkcije
JOSIPA LISAC na šibenskoj tvrđavi u kolovozu

Vijesti

JOSIPA LISAC na šibenskoj tvrđavi u kolovozu
THE KILLERS  objavili novi singl  'My Own Soul's Warning'

Vijesti

THE KILLERS objavili novi singl 'My Own Soul's Warning'
Pozitivan ritam i Radio 808 večeras donose novi 'Online koncert' #2

Vijesti

Pozitivan ritam i Radio 808 večeras donose novi 'Online koncert' #2
Pobjednik The Voicea Vinko Ćemeraš objavio prvi singl

Vijesti

Pobjednik The Voicea Vinko Ćemeraš objavio prvi singl
Preminuo Sir Ian Holm, popularni Bilbo Baggins

Vijesti

Preminuo Sir Ian Holm, popularni Bilbo Baggins
LIVE VREMEPLOV IZ 2009. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2009. - galerija
FESTIVAL MARTINSKA ŠIBENIK

Vijesti

FESTIVAL MARTINSKA ŠIBENIK

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK