4.0

Recenzije

MARILYN MANSON - Heaven Upside Down

Deseti studijski album Marilyn Mansona i drugi u suradnji s Tyler Batesom donosi prokušane konstrukcije i teme pokušavajući vratiti staru slavu, šokantnost i relevantnost. Nažalost, teško se može reći da u tome i uspjeva.

Objavljeno: 08.12.2017. 10:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

MARILYN MANSON - Heaven Upside Down

Žanr: Industrial rock

Godina: 2017.

Izdavač: Loma Vista

Web


Tracklist:
1. Revelation #12
2. Tattooed In Reverse
3. WE KNOW WHERE YOU FUCKING LIVE
4. SAY10
5. KILL4ME
6. Saturnalia
7. JE$U$ CRI$I$
8. Blood Honey
9. Heaven Upside Down
10. Threats of Romance

Imao sam nekoć davno susjeda, značajno starijeg od nas klinaca, koji je bio jedan od onih "otkačenih". Imao je vidljive a lá zatvor tetovaže, navodno bogat ljubavni život, neprestano u muvingu; tukao se koristeći, prema njegovim pričama, napredni kung fu i vječno bio u vijetnamki. Nosio je dugu kosu, uvijek u repu, pio pivo kao vodu. Mi klinci smo zadivljeno slušali razne priče o avanturama dotičnog i općenito ga smatrali iznimno kul, zanimljivim i "ludim" likom. Fast forward 20+ godina naprijed i dotični gospodin je naoko nepromijenjen; vijetnamka je i dalje tu, a kosa je, iako sijeda, i dalje u repu. I dan danas, onome tko ga želi slušati, prodaje iste priče. Doduše, uglavnom nama koji smo ga i onda slušali (nikad ne dovodeći u pitanje istinitost tih priča) pošto novije generacije nemaju želje, volje ni strpljenja. Dok je nekoć bio zanimljiv, misteriozan i netko kome su se klinci, u svom neznanju, divili, danas žica za pažnju i za cugu.

 

Kada se spomene gospodin Brian Warner, poznatiji kao Marilyn Manson, ne mogu da se ne sjetim i ne povučem paralele s gorespomenutim susjedom. Obojica su nekoć davno imali svoje zlatno doba, poruku, karizmu i publiku. Reznorov shock rock projekt, brižno izgrađen i naštiman da isprepada bogobojaznu američku kršćansku desnicu donoseći poruke pune mizantropije, pozivajući na rušenje idola, individualizam i oslobađanje od autoriteta. Groteskan, sastavljen od naoko nespojivih dijelova - kombinacija vampira i nepriznatog djeteta Davida Bowieja i Kate Moss, nije mogao biti bolji glasnik (neizbježnog) smaka svijeta/civilizacije kakvu poznajemo. Veseli motivi poput oružja, Sotone, droge, samoubojstva uz kombinaciju glasnog, uznemirujućeg industriala i poluljudskih vriskova - sve je bilo spremno za moralnu paniku i streloviti uspon anti-heroja Mansona i njegovog cirkusa. Fast forward 20+ godina naprijed i dotični gospodin Warner nam pokušava objasniti da je nepromijenjen, no stvari više nisu ni tako zanimljive ni tako šokantne.

 

Nakon krucijalnog albuma 90-ih, "Antichrist Superstar" iz 1996. godine i odličnog "Mechanical Animals" iz 1998. (hajde, dodajmo u tu listu i neloš "Holy Wood" iz 2000.) Marilyn Manson je u konstantnoj kreativnoj silaznoj putanji. Svaki put kad vidim da Manson izdaje novi materijal i kad pročitam najave da je to povratak na stari zvuk, slavu, kontraverzu i staru žestinu, jasno mi je da je riječ o podgrijavaju starih ideja i o novom pokušaju ponovnog stvaranja "The Beautiful People", "Tourniquet" ili "Sweet Dreams". Prošlost je pokazala da je svaki taj novi materijal deja vu žicanju pažnje i publike kojoj će se davno prožvakane priče pokušati ponovno servirati kao nešto ludo i otkačeno. Tako je to, nažalost i sa "Heaven Upside Down".

 

"Revelation #12", kao nekoć davno na "Antichrist Superstar", otvara žestoko, zasićenog industrial zvuka i distorziranog vokala. Jednostavne, ponavljajuće rifove podebljava istaknuti bas, sirene i statičke smetnje. "Tattooed In Reverse" nastavlja nešto mirnije, podsjećajući na nešto s prethodnika. Bas linija je temelj stvari, zaokružena mehaničkim, cikličkim rifovima. Sama stvar je solidna (pravit ću se da nisam čuo ono pseudo-repanje), no ako obratimo pažnju na tekst, Mansona je sve teže shvatiti ozbiljno. Ista ona kontraverza i anti religioznost s kojom se probio i stekao fanove djeluje isforsirano i mlako. Tako uvodni stih iz "Tattooed", "Fuck your Bible" ostavlja dojam "snažnog" revolta i uvredljivosti kao što to čini grafit na srednjoškolskoj klupi, a ni dalji stihovi poput "I'm unstable, I'm not a show horse / I can't be bridled" ne pomažu u popravljanju dojma. Čak i "Dance motherfucker dance" zvuči iskrenije kad to kažu Violent Femmes.

 

"WE KNOW WHERE YOU FUCKING LIVE" je još jedna retrospektiva; podsjetnik na zlatno doba devedesetih - rubno melodična stvar izvedena kao Mansonu karakteristična kombinacija tihog govora/recitacije i vriskova. Melodiju nosi glas dok su instrumenti gurnuti u drugi plan, a stvar u refrenu eksplodira u kakofoniju. Za dobru dozu (već viđene) provokacije, Manson tekstom stavlja sol na ranu Americi i njenoj ljubavi ka oružju. "SAY10", unatoč "hm" efektu te igre riječima (kao i nešto docnije "cocaine and Abel") je među boljim stvarima na albumu. Počinje minimalističkim trip hop elektronskim bubnjevima, recitacijom a kasnije s povremenim javljanjem udaljene gitare. Naravno, kao kontrast služi tutta forza refren s vriskovima i distorzijom.

 

Kao kontrapunkt žestini "We Know" ili "SAY10", na "Heaven Upside Down" se nalazi i sijaset laganih stvari, kojima Manson pokušava prezentirati svoji emocionalnu, melankoličnu i ranjivu stranu. Taj uznemirujući trend u njegovoj karijeri je kulminirao s "Eat Me, Drink Me" (faza gdje izmučeni umjetnik pada u sevdah radi neuzvraćene ljubavi), ali Manson ne odustaje od takvog umjetničkog ogoljivanja. Nažalost, takve stvari dosta lošije funkcioniraju od energičnih, industrial stvari; Mansonu bolje stoji uloga Nosferatua nego neshvaćenog emotivca. Jedna od takvih lakših stvari na albumu je popasta "KILL4ME", "Mechanical Animals" era glam rock stvar s čujnim Depeche Mode utjecajem. Kao i u "Tattooed", osnova stvari je bas linija te catchy refren. Nadalje, emocijama nabijenost se nastavlja dalje sa "Saturnalia" donoseći gothic rock vibru u stilu Bauhausa ili Sisters Of Mercy. Iako je "Saturnalia" imala potencijala, kod mene je u pravilu izvukla samo emociju dosade. "Blood Honey" je vampirska goth balada, za razmazati maskaru u napadu Welschmerza. "JE$U$ CRI$I$" odmiče od tuge i vraća album u provokatorski sentiment, ali ne uspjeva popraviti narušen dojam, Dapače, stihovi poput "I write songs to fight and to fuck to / If you wanna fight, then I'll fight you / If you wanna fuck, I will fuck you" djeluju karikaturalno. Prvo što mi je palo na pamet je scena iz J.C. Van Dammeovog filma "Lionheart" gdje neki marginalni zlikovac objašnjava da će, kad uhvati junaka, "prvo da ga bije, poslije će da ga kara". Naslovna stvar je solidna rokerska stvar, bez posebnih trikova, neočekivanih obrata i dramatičnosti te time donosi osvježenje od sve dotadašnje drame; da se ne čuje prepoznatljiv Mansonon vokal, čovjek bi rekao da je riječ o The Cultu. Završna "Threats of Romance" se nastavlja na "Heaven", opušteno uz klavir, blues gitaru da bi završila zlokobni vrisak "I like you damaged" gdje je Manson je uvjerljiviji kao netko tko zlokobno vreba nad partnerom, nego na većini stvari na albumu.

 

Sveukupno gledajući, "Heaven Upside Down" nije toliko loš album, koliko je sam Manson postao neuvjerljiv i potrošen koncept. Nekoć svjež, kontraverzan i originalan, Manson se s vremenom ispuhao, poput dotcom balona iz devedesetih. Nekoć je bio uvjerljiv kao utjelovljenje sotone, kao "god of fuck" ili kako ga se već nazivalo, danas je kao moj nekadašnji susjed, sjena i stara slava. Glazbeno gledajući, bojim se da je situacija ista: i industrial i glam elementi su postali zamorni, a više ni obrade pop hitova iz osamdesetih više nisu zanimljive - dok je "Sweet Dreams" bila odlična obrada, "Personal Jesus" je već zvučao neinspirirano (ja se još nadam da će obraditi Blackov "Everything's Coming Up Roses" ili nešto od Bryana Ferryja). Maske i šminka su svima već dosadne - na sceni je gomila copse painta, i Portal i Gwar i Lordi i Slipknot, a čak se i mainstream počinje šminkati i maskirati - od Daft Punka do Deadmou5ea.

 

Sve u svemu, ako ste zagriženi fan Marilyn Mansona, poslušajte album, Ako niste, poštedite se razočaranja i pustite si za stara dobra vremena "Antichrist Superstar" ili neki kultni industrial poput Ministryjevog "Psalm 69", a Mansona pustite neka nekom dugom drugdje prodaje spike.

Ninoslav Vitorac

Text by:

Ninoslav Vitorac

Prati autora

“A mind is like a parachute. It doesn't work if it is not open.” - Frank Zappa

Pročitaj više o temama: marilyn manson, heaven upside down, industrial, gothic rock, industrial metal, ninoslav vitoracKalendar

VLATKO STEFANOVSKI TRIO, 21.12.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

21.12.2018. - petak

VLATKO STEFANOVSKI TRIO, 21.12.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
80 kn / 100 kn

PHANTASMAGORIA - Zagreb, Gjuro, 21.12.2018.

21.12.2018. - petak

PHANTASMAGORIA - Zagreb, Gjuro, 21.12.2018.

Zagreb, Cadillac club (ex-Gjuro)

FESTIVAL NAJBOLJIH BENDOVA, 22.12.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

22.12.2018. - subota

FESTIVAL NAJBOLJIH BENDOVA, 22.12.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture

DJ KRYDER, Winterstory of Forestland, 22.12.2018., Čakovec

22.12.2018. - subota

DJ KRYDER, Winterstory of Forestland, 22.12.2018., Čakovec

Čakovec, Sportska dvorana Čakovec
50 kn

CLOUD NOTHINGS, 13.02.2018., Tvornica kulture, Zagreb

13.02.2019. - srijeda

CLOUD NOTHINGS, 13.02.2018., Tvornica kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
90 kn / 110 kn

ISCHARIOTZCKY, 23.02.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

23.02.2019. - subota

ISCHARIOTZCKY, 23.02.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
30 kn - 50 kn

THE LEMONHEADS, 27.02.2019., Tvornica kulture, Zagreb

27.02.2019. - srijeda

THE LEMONHEADS, 27.02.2019., Tvornica kulture, Zagreb

,
90 kn / 100 kn / 120 kn

WHITE LIES, 10.03.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

10.03.2019. - nedjelja

WHITE LIES, 10.03.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
110 kn / 130 kn

PESTILENCE & BLEEDING GODS, 18.03.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

18.03.2019. - ponedjeljak

PESTILENCE & BLEEDING GODS, 18.03.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
100/120 kn/140kn

Prosinac / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

SHAM 69, 16.12.2018., Vintage Industrial Bar - galerija

Galerije

SHAM 69, 16.12.2018., Vintage Industrial Bar - galerija
BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB u Zagrebu 13.06.2019.

Vijesti

BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB u Zagrebu 13.06.2019.
40. RI ROCK FESTIVAL - Rijeka, Pogon Kulture, 14.12.2018.

Izvještaji

40. RI ROCK FESTIVAL - Rijeka, Pogon Kulture, 14.12.2018.
EOT - Teorija Ludog Chovjeka

Recenzije

EOT - Teorija Ludog Chovjeka
THE STRANGE - Zagreb, Tvornica Kulture, 13.12.2018.

Izvještaji

THE STRANGE - Zagreb, Tvornica Kulture, 13.12.2018.
PARTIBREJKERS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.12.2018.

Izvještaji

PARTIBREJKERS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.12.2018.
EOT:

Intervjui

EOT: "Glazba je ogledalo društva! Zamislite da gledate u razbijeno ogledalo na koje ste se milijun puta posjekli, ali i par puta bili sretni s onim sto ste vidjeli."
KREATOR (+ DIMMU BORGIR + BLOODBATH + HATEBREED) - Austrija, Beč, Gasometer, 12.12.2018. - galerija

Galerije

KREATOR (+ DIMMU BORGIR + BLOODBATH + HATEBREED) - Austrija, Beč, Gasometer, 12.12.2018. - galerija
JOŠ SI TU (I still see you)

Recenzije

JOŠ SI TU (I still see you)
FOO FIGHTERS će svirati dva dana u pulskoj Areni.

Vijesti

FOO FIGHTERS će svirati dva dana u pulskoj Areni.
THE DEAD DAISIES - Zagreb, Boogaloo, 11.12.2018.

Izvještaji

THE DEAD DAISIES - Zagreb, Boogaloo, 11.12.2018.
THE DEAD DAISIES – 11.12.2018., Zagreb, Boogaloo - galerija

Galerije

THE DEAD DAISIES – 11.12.2018., Zagreb, Boogaloo - galerija
DRAGONLORD - Dominion

Recenzije

DRAGONLORD - Dominion
40. RI ROCK FESTIVAL - Rijeka, Palach, 07.-08.12.2018.

Izvještaji

40. RI ROCK FESTIVAL - Rijeka, Palach, 07.-08.12.2018.
CLUTCH, The Picture Books, Inspector Cluzo – 09.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - galerija

Galerije

CLUTCH, The Picture Books, Inspector Cluzo – 09.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - galerija
LACUNA COIL - The 119 Show: Live In London

Recenzije

LACUNA COIL - The 119 Show: Live In London
UDOVICE (Widows)

Recenzije

UDOVICE (Widows)
Pištolji'n'ruže opet čarobiraju u studiju?

Vijesti

Pištolji'n'ruže opet čarobiraju u studiju?

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK