Kolumne

Ljeto bez festivala?

Ovaj sam članak započeo prošli tjedan dok su još mnoge stvari bile nejasne. U međuvremenu javili su se brojni organizatori s vijestima o ljetnim događajima i iz dana u dan postaje sve jasnije kako nas čeka tiho ljeto. Dok je u originalu članak imao nešto vedriji i optimističniji ton, nedavne odluke brojnih organizatora kao i razvoj situacije jasno upućuju kako nam se ne piše lijepi scenarij.

Objavljeno: 16.04.2020. 16:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Ljeto bez festivala?

Hmmm, ovaj mjesec počinjem jako uz Suffocation i Belphegor pa se koji tjedan kasnije razvalim na Mortal Kombatu. Travanj zasad izgleda pust...oh, vidi Rammstein u Klagenfurtu! To bi se dalo. Flejmsi u Boogaloo-u? Pa daaa, nisam ih gledao 7 godina! Ok, a što s festivalima? Pa ajmo na nešto gdje još nismo bili....Mystic u Poljskoj? Odlično, piši to! Hmm...još ako nekako uspijem sredit sve za Graspop ili MetalDays...“ Samo je dio mog kaotičnog unutarnjeg razgovora s kojim sam pokušao organizirati koncertnu i festivalsku sezonu. Raspored se pažljivo slagao dok sam na ekranu ispred sebe imao 6731 otvorenih tabova s jeftinim letovima i usputnim postajama koje će ubrzo postati dio moje idealne ljetne avanture. Toliko sam se uživio u planiranje da sam u trenutku zaboravio na ispitne rokove koji me čekaju (tako je to kad nikako da završiš taj faks majmune). No, isto kako se i najdivniji san prekine na najuzbudljivijem dijelu tako je preko noći svijet stao.

 

Priču o virusu, panedmiji i globalnoj panici svi znamo te ovdje ne bih previše trošio riječi na kako, zašto i s kojim razlogom se sve to događa. Bombardiraju nas kojekakvim (dez)informacijama sa svih strana pa više ne znaš što je istina, a što laž. No, tu se nećemo zamarati tim stvarima. Tu sam kako bih prokopao što o svemu misle promotori i festivalski organizator te probao odgovoriti na pitanja koje se mota po glavama svih nas vjernih glazbenih fanovi čije se idealno ljeto svodi na spavanje u šatorima u upitnim higijenskim uvjetima i cijelodnevnog divljanja pred masivnim pozornicama.

 

Iako se odgovori polako sami od sebe serviraju te već možemo zaključiti čemu to sve vodi, valjalo bi baciti pogled kako je do toga uopće došlo i s kojim problemima se susreću organizatori i promotori. Čim su države počele zatvarati granice bilo je jasno kako će glazbena industrija pretrpjeti gadan udarac. Nisu prošla niti tri dana i već je sve bilo obustavljeno. Aktualne turneje doživjele su prerani završetak, dok druge nisu ni počele. Među njima nalazi se i Boomtown Rats čiji se zagrebački nastup trebao održati 14. ožujka. Novonastala situacija značila je pakleno razdoblje za svakog tour menagera čiji je glavni zadatak postao saniranje štete te traženja alternativnih datuma. Otkazivanje turneja ne pogađa samo bend i razočarane fanove već i promotora, organizatora, koncertne prostore te još brojne karike koje čine taj lanac. Iz financijskih razloga svima je u interesu da se odgođene turneje ipak održe te su u ovoj situaciji svi voljni osigurati novi datum pa je tako i spomenuti nastup Boomtown Ratsa pomaknut na 17. listopad kao što su nebrojene turneje prebačene za kraj ove ili početak iduće godine.

 

 

No, prebacivanje datuma  ne može biti trajno riješenje. Što trenutna kriza dulje traje to je sve više bendova primorano nalaziti nove datume u već (pre)bukiranom završetku godine. Među posljednjim takvim  „žrtvama“ našle su se švedske legende In Flames. Njihova europska turneja koja se trebala održavati tokom svibnja trenutno je otkazana. Kako su termini od rujna pa do kraja godine krcati već unaprijed najavljenim turnejama (Skunk Anansie, Primal Fear, Ozzy Osbourne, Nighwish i brojni drugi već imaju turneje u zadnjem tromjesečju što kod nas, a što u susjedstvu) i brojnim odgođenim turnejama iz ožujka i travnja, mjesto za nastavak turneje biti će teško pronaći.

 

Sve to ide uz pretpostavku kako će se do jeseni situacija smiriti i da ćemo moći normalno nastaviti s koncertima i događanjima. Zasada je ta budućnost realna, ali nakon što su u Njemačkoj zabranili sva događanja do 31.8. cijela jesenska koncertna sezona stavljena je pod upitnik. Gotovo je nemoguće predvidjeti u kojemu će se smjeru situacija kretati, hoće li virus popustiti i hoće li se smanjiti restrikcijske mjere. Već su se oglasili brojni zdravstveni stručnjaci koji tvrde kako se veći događaji, bilo oni glazbene ili sportske prirode, neće održavati još minimalno godinu dana. To je scenarij koji nitko od nas ne želi, ali nije nimalo nemoguć. Svakim danom ta je tužna priča sve bliže realnosti, a u tom slučaju sve odgode i turneje padaju u vodu i glazbena bi se industrija našla pred velikim izazovom. Veliki bendovi poput Rammsteina, Iron Maidena i sličnih proći će bez većih poteškoća, ali postoji nepregledni ocean manjih bendova čija egzistencija ovisi o turnejama, festivalskim nastupima i prodaji merchandisea. Onemogućavanje mogućnosti turneja na više od godinu dana što zahvaća i ljetne festivale značilo bi mogući prekid rada brojnih manjih bendova. Naravno da postoje brojne metode poput crowdfundinga ili go fund me koje pomažu glazbenicima i ostalim umjetnicima u angažiranju njihovih fanova te prodaji raznog merch sadržaja, ali to se teško može nazvati dugotrajnim riješenjem. Internet svirke zašivjele su punom parom i premda osobno mislim kako većina njih djeluje pomalo tužno, dobar su način kako u ovakav svijet ubaciti malo umjetnosti i sreće kolikogod je čudno svoje heroje gladati kako sviraju u malenoj, praznoj sobi.

 

No, vratimo se na još jedan aktualniji problem koji je ovih dana postao goruća tema. Organizacija festivala i njihovo otkazivanje. Glazbeni festivali godišnje ugošćuju milijune fanova i mjesto su velikog optjecaja novca i zarade. Osim što su sastavni dio ljetnih turneja brojnih bendova i poprište jedinstvenih nastupa, njihov kulturološki utjecaj i utjecaj na lokalno zajednicu od jednake je velike važnosti. Uz sve restrikcije, zatvorene granice i prijetnje pred organizatore postavljen je težak i naporan izazov. Iako je do nedavno prognoza bila koliko toliko obečavajuća, novi val otkazivanja jasno nam daje do znanja kako većina festivala preskače ovu godinu.

 

 

U trenutku početka pisanja članka službeno su bili otkazani Nova Rock, Copenhell, Download, Hellfest i još nekolicina manjih festivala. No sve se to promijnilo gotovo preko noći i premda se već dugo spekuliralo o tome, nitko se nije nadao da će Njemačka zabraniti sve veće događaje do rujna, kako će se otkazati gotovo svi češki festivali i kako ćemo se naći u ovoj situaciji. Graspop, Wacken, Summerbreeze, Rockharz, Metalfest, Masters of Rock i Rock am Ring samo su dio novog vala otkazivanja što u neugodnu poziciju stavlja malobrojne festivale koji se još bore s mogućim održavanjem. Ljetni raspored podijeljen je tri (ili dvije, ovisi kako tko gleda) skupine koje međusobno surađuju. Prvu skupinu čine festivalu u lipnju (Hellfest, Graspop, Nova Rock...), drugu oni u srpnju (MetalDays, Rockharz, Masters of Rock, Bang Your Head...), a treću čini kolovoz (Wacken, Summerbreeze, Brutal Assault...). Navedene skupine međusobno su u kontaktu prvenstveno što se lineupa i bendova tiče, a u ovakvim kriznim situacijama mogu i zajednički donositi odluke. To u ovom slučaju znači ako se Hellfest otkazuje da će isto napraviti Graspop koji se održava praktički u vrijeme sa sličnim lineupom. Ti festivali održavaju se tokom lipnja i lagano premašuju brojke od 80 000 posjetitelja pa je bilo za očekivati kako će oni prvi popustiti pred izolacijskim pritiskom. Između ostaloga takvi festivali zahtjevaju mjesece priprema i planiranja. Samo za izgradnju festivalskog prostora i pozornica Hellfesta potrebna su dva mjeseca. Organiziranje velikih festivala ogroman je logistički pothvat. Osim same organizacije i dovođenja bendova iz svih dijelova svijeta, festivali moraju osigurati smještaj, dovući struju i rasvjetu, ograditi festivalski prostor, dovesti tone materijala za izgradnju festivalskog „grada“, odabrati i osigurati mjesta za merch i food štandove, dovesti osiguranje i hitnu pomoć, dobiti broje dozvole od općine ili grada te još brojne sitnice koje zahtjevaju tjedne i mjesece posla. Sve to da bi tri ili četiri dana pijani divljaci (jesam, ubrajam se među njih) uživali u najdražim bendovima, dobroj klopi i preskupim pićima. No, u ovoj situaciji nemoguće je na siguran način i na vrijeme sve pripremiti za jedan takav festival.

 

Sve do neki dan (srijeda 15.4.) nije bilo otkazivanja u drugoj skupini festivala te je postojala mala šansa kako će svirke možda započeti u tom periodu. Boban Milunović, organizator MetalDays festivala, transparentno je komentirao većinu problema s kojim se organizacija suočava te je priznao kako je za njihov „mali“ festival potrebno 2 tjedna da bi sve doveli u puni pogon. Iako je Boban je izrazio pozitivno mišljenje o tome kako postoji velika mogućnost da se festivali krajem srpnja održe, u međuvremenu su stigla prva otkazivanja upravo u tim terminima. Pragokoncert, organizator češkog Metalfesta i Masters of Rocka, objavio je u srijedu kako dolazi do odgode oba festivala na 2021. godinu. S druge strane Njemačka je objavila pomalo šokantnu izjavu kako se sva veća događanja i okupljanja do 31. kolovoza otkazuju. U prijevodu to znači da ostajemo bez Wackena, Summerbreeza i ostalih njemačkih festivala. Jesu li time postavili veliki čavao u lijesu ljetne koncertne sezone? Vrlo vjerojatno.

 

 

Otkazivanjem gotovo svih značajnijih europskih festivala predstavlja problem i samim bendovima jer se mnogima ne isplati prelaziti tisuće kilometara samo za jedan nastup na jednom manjem festivalu i to sve uz pretpostavku da će granice biti otvorene. Još do neki dan bio sam relativno optimističan kako će se uspjeti održati barem neka događanja tokom kolovoza, ali s novim informacijama i otkazivanjima postaje jasno kako je u ovom trenutku to malo izgledno. Brutal Assault je jedan od rijetkih festivala koji još stoji. Organizatori vjeruju kako će se do kolovoza situacija smiriti, a u slučaju pritiska otkazivanja lineup će se prebaciti na ljeto 2021. U sličnoj je poziciji nama najbliži MetalDays koji čeka odluku državnog vrha. Europsko festivalsko ljeto je pred pomorom no može li Hrvatska biti izuzetak?

 

Organizatori Sea Stara krajem su ožujka napomenuli kako sve teče po planu te kako se treće Sea Star ima zeleno svijetlo. Od tada je prošlo već nekoliko tjedana, a od samog festivala nas dijeli tek nešto više od mjesec dana pa nebi čudilo da se organizator uskoro obrati s novim vijestima.  Osim što je tik na vratima, Sea Star posjećuju ljudi iz cijele Europe i susjedne Italije. Čak i da je situacija kod nas idealna te Sea Star na neku čudnu foru održi zeleno svijetlo, zatvorene granice i restrikcije kretanja ne samo da će drastično utjecati na publiku nego ćemo ostati bez dobrog dijela lineupa. S druge strane zagrebački INmusic poduzima mjere opreza te organizacija sve napore usmjerava u to da se festival odgodi za termin kada javnozdravstvena situacija to dozvoli. Trenutno je to jedna od najlogičnijih i najbezbolnijih opcija za koju se odlučilo još nekolicina europskih festivala dok su drugi preskočili ovogodišnje izdanje te već sada najavili isti ili sličan program za 2021.

 

U pozadini priče ima još puno politike, razgovora s ministarstvima, državnim vrhom i stožerom civilne zaštite. Priče i pojedinosti u koje ne bih želio detaljno ulaziti, ali su ključan dio cijele ove situacije. Priče čiji se zaključak svodi na dvije riječi „da“ ili „ne“, zeleno svijetlo ili grobna tišina, tračak nade ili gruba i surova stvarnost.

 

 

Kao veliki ljubitelj festivala naravno da sam htio da se situacija što prije riješi te da uspijemo izvući barem jedan dio ljeta. No kako vrijeme prolazi tako nas zahvaća val realnosti. Teško je ostati miran na otkazivanja sa svih strana, teško je baciti u smeće napola dovršene planove o idelnom ljetu, teško je pomisliti da bi se ova situacija i život bez glazbe mogli produljiti na opasno dugo vrijeme. Ljeto bez festivala odraziti će se negativno na više razina. Udarac je to za lokalnu zajednicu, organizatore, bendove i na kraju nas fanove. Da, da, nemojte vikati odmah. Znam kako se gomila ljudi suočava s većim problemima od otkazivanja jednog društveno kaotičnog događaja i znam kako to nije smak svijeta, ali ljeto bez glazbe, bez festivala i kulturološkog utjecaja kakvog oni imaju biti će gadan udarac.  Zasada postoje još male nade za pojedine festivale i države, ali po svemu sudeći čeka nas tiho ljeto.

 

Odbijam završiti tekst na tako sumornoj i negativnoj noti pa sve čitatelje pozivam da ovih dana slušaju glazbu, istražuju nove bendove, pružaju podršku svojim najdražim izvođačima jer ako ništa drugo, umjesto velikih pozornica, naše će kuće i stanovi biti ispunjene glasnim melodijama i žestokim ritmovima.

Maroje Ćuk

Text by:

Maroje Ćuk

Prati autora

The question isn't "why?", It's "why not?"

Heni Tade

Photo by:

Heni Tade

Prati autora

Ain't no love in the heart of the city,
Ain't no love in the heart of town.

Sara Katnić

Photo by:

Sara Katnić

Prati autora

long live rock and roll

Maroje Ćuk

Photo by:

Maroje Ćuk

Prati autora

The question isn't "why?", It's "why not?"

Pročitaj više o temama: wacken, metaldays, brutal assault, nova rock, sea star, inmusic, festivali, otkazano, covid19, maroje cukKalendar

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

JOSIPA LISAC - Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila, 07.08.2020.

07.08.2020. - petak

JOSIPA LISAC - Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila, 07.08.2020.

Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

21.08.2020. - petak

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

Šibenik, ex-TEF
100 kn pretprodaja / 150 kn ulaz

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

23.08.2020. - nedjelja

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

Zagreb, Garaža MSU
70kn/ 100 kn / 1200kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

08.12.2020. - utorak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

Kolovoz / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

JOSIPA LISAC na šibenskog Tvrđavi Sv. Mihovila, u petak!

Vijesti

JOSIPA LISAC na šibenskog Tvrđavi Sv. Mihovila, u petak!
JOSIPA LISAC - Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila, 07.08.2020.

Kalendar

JOSIPA LISAC - Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila, 07.08.2020.
EINAR SELVIK – objavljen lyric video spot s EP-ja ''Assassin’s Creed Valhalla – Out Of The North''

Vijesti

EINAR SELVIK – objavljen lyric video spot s EP-ja ''Assassin’s Creed Valhalla – Out Of The North''
SÓLSTAFIR – najavljuju novi album

Vijesti

SÓLSTAFIR – najavljuju novi album
PREMIJERA!  Novi video/singl BE SHARP BANDA

Vijesti

PREMIJERA! Novi video/singl BE SHARP BANDA
VLATKO STEFANOVSKI - Zagreb, plato ispred HNK, 29.07.2020. - galerija

Galerije

VLATKO STEFANOVSKI - Zagreb, plato ispred HNK, 29.07.2020. - galerija
2019. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2019. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
Tvrđava kulture Šibenik najavljuje projekciju čileanskog filma u srijedu

Vijesti

Tvrđava kulture Šibenik najavljuje projekciju čileanskog filma u srijedu
LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

Kalendar

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.
LIBURNIA FILM FESTIVAL održat će se u kolovozu u Opatiji

Vijesti

LIBURNIA FILM FESTIVAL održat će se u kolovozu u Opatiji
Obljetnica rođendana Arsena Dedića na Tvrđavi Barone u Šibeniku

Vijesti

Obljetnica rođendana Arsena Dedića na Tvrđavi Barone u Šibeniku
I druga večer Jerry Ricks Blues Festivala oduševila publiku

Vijesti

I druga večer Jerry Ricks Blues Festivala oduševila publiku
SNOWPIERCER

Recenzije

SNOWPIERCER
Preminuo suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green

Vijesti

Preminuo suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green
Nove mjere za održavanje kulturnih događanja

Vijesti

Nove mjere za održavanje kulturnih događanja
BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

Kalendar

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.
BE SHARP BAND - Ashes

Recenzije

BE SHARP BAND - Ashes
LIVE VREMEPLOV IZ 2011. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2011. - galerija

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK