8.5

Recenzije

LAMB OF GOD - Omens

Mogu reći kako je užitak živjeti u razdoblju gdje neki bendovi učestalije i redovitije objavljuju albume, a isti ne pate po pitanju kvalitete i nema žrtvovanja kreativnosti i ideja radi ubrzanog objavljivanja albuma kako bi se ispunili zadani rokovi ili ugovorne obaveze.

Objavljeno: 10.11.2022. 15:29

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

LAMB OF GOD - Omens

Žanr: Groove metal

Godina: 2022.

Izdavač: Nuclear Blast/Epic Records

Web


Tracklist:
1. Nevermore
2. Vanishing
3. To The Grave
4. Ditch
5. Omens
6. Gomorrah
7. Ill Designs
8. Grayscale
9. Denial Mechanism
10. September Song

Mogu reći kako je užitak živjeti u razdoblju gdje neki bendovi učestalije i redovitije objavljuju albume, a isti ne pate po pitanju kvalitete i nema žrtvovanja kreativnosti i ideja radi ubrzanog objavljivanja albuma kako bi se ispunili zadani rokovi ili ugovorne obaveze. Iako je to sve puno zamršenije i dublje od mog pojednostavljenja ovdje, vjerujem kako razumijete što želim reći. Ova godina je uistinu bogata albumima, a kako joj se bliži kraj, s lakoćom mogu reći kako sve što sam pratio i slušao ove godine biva samo manje ili više dobro, nipošto loše. Isto vrijedi i za Lamb Of God, ali o tome detaljno u nastavku.

 

Što se tiče samih novosti unutar benda, one su nepromijenjene od 2020. godine naovamo. Došlo je do promjene po pitanju ljudstva te je dugogodišnji bubnjar i suosnivač Chris Adler napustio bend iz još nejasnih i nerazjašnjenih razloga. Kreativne razmirice, međuljudski odnosi... Tko bi znao. Iako su svi imali nešto za reći ili su pokušali nešto reći, dobar dio izjava po tom pitanju „ne drži vodu“. Na njegovo mjesto dolazi bubnjar Arturo ''Art'' Cruz te započinje novo poglavlje u povijesti benda. Ostatak benda i dalje čine gitaristički dvojac Mark Morton i Willie Adler te bassist John Campbell i pjevač Randy Blythe. Pod ovim imenom, Lamb Of God postoji i stvara od 1999. godine, a ovogodišnji album Omens je deveti u nizu njihovih studijskih ostvarenja. Uz to, njihov opus čine dva albuma snimljena uživo i pregršt drugih formata.

 

Pred dvije godine su objavili istoimeni album Lamb Of God, koji je ujedno i prvi studijski album na kojemu je Cruz kao član benda, a prošle godine su objavili i posebno izdanje spomenutog albuma koje je sadržavalo i snimke njihovog livestream koncerta iz njihovog studija u Virginiji. Album Live In Richmond, VA je nakon toga dostupan i kao samostalni oblik, a uz pjesme snimljene uživo bend je predstavio i dvoje nove, studijske pjesme. To su Ghost Shaped People i Hyperthermic/Accelerate, stoga svakako posvetite malo pažnje i na taj album. Vrijedi slušanja, a i posjedovanja te vam služi kao odličan ogledni primjer kako bend zvuči s novom postavom. Ne možemo se samo osvrtati na ono što je Killadelphia značila za bend, jer je to album koji je objavljen 2005. godine. Zašto ovo pišem? Pa jer sam tek nedavno saznao za zasebnost ovog albuma i htio sam to podijeliti s vama! Stoga, preporuka stoji i dalje... Što nam to sve govori? Pa govori nam kako Lamb Of God nije baš besposleno i nemaštovito proveo protekle dvije, čak i tri godine te nam je odlučio predstaviti svoj rad u nekoliko oblika, a sve n razini koja opravdava njihovo ime i značaj. Iako je istoimeni album iz 2020. godine svakako potvrdio promjene pristupa i izričaja započete s albumom VII: Sturm Und Drang iz 2015. godine, to nikako ne umanjuje činjenicu kako je bend izgubio „ono nešto“ i kako je oslabio u svoj svojoj žestini, snazi i moći. Štoviše, mišljenja sam kako su dobili još nekoliko područja koja mogu istražiti i kako se mogu izraziti drugačije, a opet u isto vrijem zadržati svoju prepoznatljivost i upečatljivost. Stoga, Omens dolazi kao jasan i predvidiv nastavak njihovog stvaralaštva te slušateljstvo ponovno, na jedan kreativan način, stavlja pred dvojbu gdje se jednostavno trebate odlučiti sviđa li vam se ili ne ono što čujete. Ovako...

 

Omens predstavlja deset novih pjesama s prepoznatljivim potpisom i pristupom koji obilježava Lamb Of God od njihovog osnutka pa do danas. Melodični riffovi, upečatljive solo dionice i postojana ritam sekcija odrađuju svoje bez premca, a svuda oko njih se pojavljuje osoba kao što je Randy Blythe te daje svoj toj glazbi, izričaju i pristupu glas i prepoznatljivost u još jednom obliku. Istina, kroz godine sam čuo mnoga mišljenja i stavove o ovom bendu. Prvenstveno o tome gdje ih žanrovski smjestiti i jesu li uopće dobri toliko koliko se tvrdi ili se samo radi o preuveličavanju i nečijem nametnutom ukusu za glazbu. Krajnje nebitna rasprava, vjerujem, ali znate kako je to u svijetu najdražeg nam žanra... Teško nam je udovoljiti ponekad. Uvijek. Stalno. Zapravo, kako god okrenete, teško nam je ugoditi. Pa onda uđete još dublje, gdje se priča o promjenama koje bend radi i jesu li one dobre i udaljavaju li bend od dotadašnjeg slušateljstva. Pomalo zamorno, zar ne? Uzevši u obzir kako su pristup promijenili još 1999. godine kad su preimenovali bend, pošto su smatrali kako je dotadašnje ime benda (Burn The Priest) bilo nezrelo i nije vodilo u željenom pravcu, postavlja se niz pitanja i upita o tome što točno slušateljice i slušatelji, obožavateljice i obožavatelji benda točno žele. Iako su se starom imenu vratili tek toliko 2018. godine, kako bi snimili album s obradama pjesama od bendova koje vole i koji su utjecali na njih, sve je to samo dio kreativnog postupka koji se može razumjeti i gdje ponekad ne treba pretjerivati s pitanjima i raspravama. Dakle, dosta o tome... Album Omens je središnji pojam i tema ove recenzije. Dakle... Omens je do sada dobio tri video uratka i to za pjesme Nevermore, naslovnu Omens i za pjesmu Ditch, a mislim kako bi bend mogao objaviti barem još jedan ili dva za odabrane pjesme s albuma. Vođeni primjerom prethodnika mu, moguće je kako bi i svaka pjesma mogla dobiti neko vizualno rješenje. Tko zna. Omot albuma više nije u zagasitim bojama i ne čini se toliko zlokoban, iako bi naslov mogao uputiti drugačije, a sam izgled omota albuma podsjeća na one od albuma Ashes Of The Wake i Killadelphia. Znam kako je kod mene marketing uspio jer je prethodna rečenica bila prva misao koja mi je prošla kroz glavu. Zgodni detalji i sitnice ugodne oku, ali i kreativne reference s kojima bi se mogli približiti onima koji nisu razmišljali o slušanju i preslušavanju novog albuma jer im se možda novije stvaralaštvo benda ne sviđa.

 

Sve ostalo, pa... To je Lamb Of God. Čujete ih, vidite ih i znate kako su to oni. Kroz svih deset pjesama glavnu riječ ima Randy Blythe, odnosno njegovi tekstovi, njegov stil i način pjevanja te njegova neumorna energija i predanost. Uistinu jedna od temeljnih značajki ovog benda su on i njegova pojava, a to nekako može povezati ljude s osobom i približiti publiku s bendom. Nažalost, zbog nekih neočekivanih događaja i spleta okolnosti, spriječen sam u odlasku na njihov ovogodišnji koncert u Ljubljani, ali očevici mi svojim izvještajima potvrđuju sve ono što ovdje pišem i što mislim o bendu koji su imali prilike vidjeti na pozornici. Dakle, Randy je tu i neumorno vodi bend ka nekom novom ostvarenju i novim podvizima. Pored njega i iza njega imate postojanu i čvrstu ritam sekciju, a John Campbell i ''Art'' Cruz se u tom području snalaze odlično. Iako je teško povezati se s nekim novim u bendu nakon toliko godina, očito je kako se to ne osjeti u ovom primjeru i kako Campbell i Cruz svoje zadatke i udio u bendu shvaćaju ozbiljno i pristupaju svemu krajnje profesionalno. Campbell je uvijek bio onaj tihi i povučeni član ovog benda, ne ističući se i s pažnjom na detalje radeći na ritmu i temelju koji drži bend sve ove godine na istoj razini. Cruz kao novak trudom i ulaganjem sebe u bend stvarno opravdava priliku koju je dobio i svakako opravdava svoje mjesto unutar benda. Iako se njegov pristup u nijansama i detaljima razlikuje od onoga kakav ima Chris Adler, razlika u godinama i činjenica kako je mlađi od ostatka benda daje priliku još veće dugovječnosti i energičnosti koja neće jenjavati još neko vrijeme. A tu su još i Mark Morton i Willie Adler, prepoznatljivi i upečatljivi gitaristički dvojac koji svakako opravdava svaki riff, melodiju i solo dionicu koja je obilježila Lamb Of God kroz sve ove godine. Imaju tu zahtjevnost i prepoznatljivost koju stalno ponove sa svakim albumom i uredno ih možemo nazivati jednim od prepoznatljivijih gitarističkih dvojaca unutar najdražeg nam žanra. I da, Adler je gitarist koji ima jedan od najčudnijih načina držanja trzalice koje sam imao prilike vidjeti. Jedino ga po čudnosti nadilazi Marty Friedman, koji je isto priča za sebe. Uglavnom, žestina i melodičnost, snaga i energičnost, upečatljivost i izravnost opisuju ovaj gitaristički dvojac, ali i bend općenito. Instrumentalno, vokalno i tematski zaokruženi, tvore jedan zanimljiv i pamtljiv kolektiv koji ne živi na staroj slavi i (po novome) redovito i učestalo stvara nešto novo u studiju i to potvrđuje uživo. A to je svakako vrijedno poštovanja i pomnog praćenja i u konačnici, uživanja.

 

S ovime završavam recenziju novog albuma koji nam je Lamb Of God predstavio ove godine te se pripremam za pisanje još nečega u ovom kreativnom nizu. Svakako preporučujem Omens za slušanje i vjerujem kako ćete uživati u onome što čujete. Jednostavno, to je Lamb Of God i donekle možete pretpostaviti što ćete čuti. No to ne znači kako ništa loše, molim lijepo! Stoga, uhvatite se slušanja, preslušajte i po više puta ako je potrebno... I uživajte! Do sljedećeg puta...

Pročitaj više o temama: lamb of god, omens, groove metal, edi gruborKalendar

80's PARTY, Zagreb, Boogaloo, 28.01.2023.

28.01.2023. - subota

80's PARTY, Zagreb, Boogaloo, 28.01.2023.

Zagreb, Boogaloo
Do 23 h besplatno/Iza 23h 4€

BULLET FOR MY VALENTINE + Jinjer & Atreyu -  Zagreb, Tvornica kulture, 11.02.2023.

11.02.2023. - subota

BULLET FOR MY VALENTINE + Jinjer & Atreyu - Zagreb, Tvornica kulture, 11.02.2023.

Zagreb, Tvornica kulture
190kn/220kn/250kn

GORGOROTH, Zagreb, Boogaloo, 26.03.2023.

26.02.2023. - nedjelja

GORGOROTH, Zagreb, Boogaloo, 26.03.2023.

Zagreb, Boogaloo
170 kn/ 26 €/ 29 €

GRIMA, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 09.03.2023.

09.03.2023. - četvrtak

GRIMA, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 09.03.2023.

Zagreb, Vintage Industrial Bar
90 kn/15 €

PARAF, Zagreb, Boogaloo, 11.03.2022.

11.03.2023. - subota

PARAF, Zagreb, Boogaloo, 11.03.2022.

Zagreb, Boogaloo
12 €/15 €

KATAKLYSM, SOILWORK, WILDERUN, Zagreb, Boogaloo, 22.04.2023.

22.03.2023. - srijeda

KATAKLYSM, SOILWORK, WILDERUN, Zagreb, Boogaloo, 22.04.2023.

Zagreb, Boogaloo
23 €/27€/31€

STEVE VAI, Zagreb, Tvornica Kulture, 13.04.2022.

13.04.2023. - četvrtak

STEVE VAI, Zagreb, Tvornica Kulture, 13.04.2022.

Zagreb, Tvornica Kulture
34 € / 37€/ 40 €

LAIBACH, Zagreb, Tvornica Kulture, 14.04.2023.

14.04.2023. - petak

LAIBACH, Zagreb, Tvornica Kulture, 14.04.2023.

Zagreb, Tvornica Kulture
20 €/23 €/26 €

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Ferrara, Parco Urbano G. Bassani, 18.05.2023.

18.05.2023. - četvrtak

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Ferrara, Parco Urbano G. Bassani, 18.05.2023.

Ferrara, Parco Urbano G. Bassani
97,50 EUR

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Rim, Circo Massimo, 21.05.2023.

21.05.2023. - nedjelja

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Rim, Circo Massimo, 21.05.2023.

Rim, Circo Massimo
115 EUR

Siječanj / 2023

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Must Read

U prodaji posljednjih 800 ulaznica za Robbieja Williamsa u Puli

Vijesti

U prodaji posljednjih 800 ulaznica za Robbieja Williamsa u Puli
Objavljene nominacije za OSCARE

Vijesti

Objavljene nominacije za OSCARE
FLORENCE + THE MACHINE ponovo u Hrvatskoj, ovaj put na samostalnom koncertu

Vijesti

FLORENCE + THE MACHINE ponovo u Hrvatskoj, ovaj put na samostalnom koncertu
STEVE VAI prvi put u Zagrebu poslije 11 godina

Vijesti

STEVE VAI prvi put u Zagrebu poslije 11 godina
SIGUR ROS dva puta u Šibeniku

Vijesti

SIGUR ROS dva puta u Šibeniku
NORAH JONES nakon 16 godina ponovo u Hrvatskoj

Vijesti

NORAH JONES nakon 16 godina ponovo u Hrvatskoj
Podijeljeni Zlatni globusi - trijumf Stevena Spielberga, Elvisa, White Lotusa i Abbott Elementarya

Vijesti

Podijeljeni Zlatni globusi - trijumf Stevena Spielberga, Elvisa, White Lotusa i Abbott Elementarya
Preminuo JEFF BECK, jedan od najvećih gitarista svih vremena

Vijesti

Preminuo JEFF BECK, jedan od najvećih gitarista svih vremena
PERUN.HR - TOP 20 u 2022. godini

Kolumne

PERUN.HR - TOP 20 u 2022. godini
Treće ukazanje etnosa u hrvatskoj glazbi na razmeđu između popularne i „alternativne“

Kolumne

Treće ukazanje etnosa u hrvatskoj glazbi na razmeđu između popularne i „alternativne“
Preminuo Maxi Jazz iz legendarne grupe Faithless

Vijesti

Preminuo Maxi Jazz iz legendarne grupe Faithless
Preminuo MASSIMO SAVIĆ

Vijesti

Preminuo MASSIMO SAVIĆ
CANDLEMASS - Sweet Evil Sun

Recenzije

CANDLEMASS - Sweet Evil Sun
RIOT CITY - Electric Elite

Recenzije

RIOT CITY - Electric Elite
ZEAL&ARDOR, Sooma - Zagreb, Močvara, 13.12.2022. - galerija

Galerije

ZEAL&ARDOR, Sooma - Zagreb, Močvara, 13.12.2022. - galerija
TARJA - Best Of: Living The Dream

Recenzije

TARJA - Best Of: Living The Dream
ORAŠAR ovaj vikend u Lisinskom

Vijesti

ORAŠAR ovaj vikend u Lisinskom
IMAGINE DRAGONS u Puli - dodan još jedan koncert!

Vijesti

IMAGINE DRAGONS u Puli - dodan još jedan koncert!

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK