7.5

Recenzije

ICED EARTH - Incorruptible

Ako otvorimo proizvoljno odabranu knjigu namijenjenu menadžerima ljudskih resursa, svakako ćemo naći dio o tome kako je cjelina više od zbroja dijelova i kako pravi uspjeh tima počiva na sinergiji, na međusobnoj razmjeni ideja i uvažavanju i pomaganju i disanju kao jedno i tako dalje i tako dalje. No, praksa pokazuje, kako i vjerojatno dobar dio nas zna, da stara dobra taktika boga i batine ima svoju prođu. Ili slušaj njegovo veličanstvo direktora/šefa/vrača ili široko ti polje.

Objavljeno: 23.08.2017. 17:06

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ICED EARTH - Incorruptible

Žanr: Heavy/power

Godina: 2017.

Izdavač: Century Media Records

Web


Tracklist:
1. Great Heathen Army
2. Black Flag
3. Raven Wing
4. The Veil
5. Seven Headed Whore
6. The Relic (Part 1)
7. Ghost Dance (Awaken The Ancestors)
8. Brothers
9. Defiance
10. Clear The Way (December 13th, 1862)

Naravno, tu je i treći put u kojem su svi tu, kako bi Zappa rekao, "only for the money", pa se toleriraju i nekako funkcioniraju. U razmatranje koliko je jedan ili drugi (ili treći) pristup bolji ili lošiji, neću ovom prilikom. No, ne mogu da ne povučem paralelu s bandovima koji se sastoje od jednog "direktora", alfe i omege banda te njegovih nužno-zlo plaćenika. Takva (u nedostatku boljeg pridjeva) "diktatorska" situacija zapravo i nije toliko neuobičajena u metal svijetu. Po svojim promjenama "hired guns" članova su poznati Therion, Cradle Of Filth, Death, Annihilator, Overkill, Sodom, Anthrax... i Iced Earth.

 

Iced Earth su oformljeni davne 1985. od strane masterminda/gitarista Jona Schaffera. Svoj trash/heavy/power zvuk formiraju odmah na prvom, istomenom album (izdanom 1990.). No, pravu pažnju metal svijeta privlače s "Burnt Offerings" iz 1995., gdje za mikrofon dolazi Matt Barlow. Od samog početka band obilježavaju stalne promjene članova (fun fact: prvi pjevač, Gene Adam, dobija otkaz odmah nakon prvog albuma jer nije htio ići na satove pjevanja. To se i meni desilo u jednoj firmi, uzgred budi rečeno), tako da do današnjeg dana broj bivših članova ide prema 30 (što, koliko znam, još nije ugrozilo Annihilator). Barlow, kao publici omiljeni vokal, ostaje devet (od 1994. do 2003.) godina, sudjelujući pritom na par odličnih albuma (poput "Something Wicked This Way Comes"), da bi ga zamjenio Tim "Ripper" Owens (poznat kao zamjenski Judas Priest vokal). Naravno, cijelo to vrijeme se izmijenilo sijaset bubnjara, gitarista, a Barlow se vratio da bi vrlo brzo opet otišao. Zadnja, trenutačno stabilna postava uključuje Stu Blocka za mikrofonom (već treći album!), Luke Appleton na basu, Brent Smedley za bubnjevima (on ima podužu povijest jesam/nisam vaš bubnjar) i Jake Dreyer kao gitarist. Gazda Schaffer sve to koordinira te piše većinu teksta i glazbe, kako je to već uobičajeno zadnjih 30+ godina.

 

S vremenom je Iced Earth narastao na voljen i cijenjen band, sa solidnom proizvodnjom glazbe. Kod Iced Eartha je relativno lako pretpostaviti što će donesti novi album (osim drugih glazbenika) - masu rifova srednjeg tempa, harme, galopirajući ritam i sve to začinjeno s epskim štihom. Dakle, malo starog dobrog Iron Maiden heavyja, nešto trasha a lá Anthrax i zrnce Manowar testosterona i višeglasja. Sve to nalazimo i na "Incorruptible".

Kako najbolje otvoriti heavy/power metal album, nego s pjesmom o Vikinzima (ne mora biti ni metal album; Zeppelini su sasvim dobro otvorili "tricu" s "Immigrant Song")? "Great Heathen Army" donosi upravo srž Iced Eartha - epiku kroz uvod muškog zbora (koji me strahovito podsjeća na Maidenov "Sign of the Cross"), zatim Priestovski vrisak "Valhalla" na koji se nastavlja serija rifova i masivnih bubnjeva, gitarski solo te tekstovi koji govore o vitlanju mačem, krvi i nepokazivanju milosti - heavy metal u punom smislu riječi. Block impresivno vlada kako vriskovima u višim registrima, tako i dionicama u rasponu baritona.

 

Album nastavlja "Black Flag", s relativno sporim i suzdržanim uvodom da bi se razmahala u galopirajuću maidenovsku stvar donoseći epski tekst o (ne-digitalnim) piratima (uz obavezno naglašen "Arrr") sa sabljama, rumom, barutom i ostalim rekvizitima Alestorma, Running Wilda, Gooniesa, Monkey Islanda, Johhnyja Deppa i njegove maskare. No, ako se zanemari sav taj pop-kulturni romantični treš oko jedno-nogih/rukih i/ili -okih morskih razbojnika, a sama stvar je zabavna, gitaristički dobro izvedena (solo, gitare u tercama) i time "dušu dala" za headbanging ili fist-pumping. "Raven Wing" i "The Veil" donose nešto dinamike, počevši tiho i akustično a Block na trenutke zvuči poput Geoffa Tatea iz Queensrychea (što nije loše). No, obje stvari vrlo brzo prelaze u klasični melodični heavy. Unatoč pjevnim i zaraznim dijelovima, teško se oteti zamoru radi relativno predvidljivih strofa-refren-strofa dijelova, posebice u (predugoj) "Raven Wing". Ipak, dojam "Raven Winga" popravljaju majstorske solaže u središnjem dijelu stvari.

Kao prvi singl, "Seven Headed Whore" donosi brzu, skoro speed stvar, na tragu novijeg Judas Priesta ili čak Slayera. Block se praktički "pravi važan" (dojam koji posebice ostavlja njegov debut album u Iced Earthu, "Dystopia") pokazujući da može otpjevati kako Barlowove dionice, tako i Ripperove (Tima Rippera, ne Dubravka Rippera). Kao i "Great Heathen Army", Schaffer i ekipa i ovdje idu na ziher - biblijska knjiga Otkrivenja je zahvalna tematika, a sama stvar je kratka, agresivna i bez eksperimentiranja, u stilu "Violate" s albuma "Dark Saga".

 

Drugi dio albuma je nešto manje interesantan. "The Relic (Part 1)", inspirirana magijom, paganizmom, vizijama i šamanizmom ("šaman" kao vrač, ne kao popularni voditelj sa Stojedinice), ostavlja "već čuo" dojam, kao da je mogla biti na bilo kojem tradicionalnom heavy metal albumu, a instrumentalna, američkim indijancima inspirirana "Ghost Dance (Awaken The Ancestors)" djeluje kao filler. "Brothers" je himnična, no, iako odličnog rifa, nabrijane ritam sekcije (opet se tu, bilo to dobro ili ne, čuje Iron Maiden), malo previše vuče na Manowar testosteron kroz nenamjerno komičan ultra-macho tekst o snazi, hrabrosti, čeliku i ostalim ("Brothers Standing Side By Side / We'll Set the World on Fire" ili "I Will Help Carry Your Pain / For Me I Know You'll Do the Same"). "Defiance" je klasična heavy stvar, melodičnog refrena koja bi mogla biti malo žešća i time interesantnija.

Album završava epskom, skoro pa desetominutnom "Clear The Way (December 13th, 1862)" stvari koja se bavi tematikom Američkog grgrađanskog rata (Schafferu draga tema kojoj je posvetio i cijeli album, "The Glorious Burden..."), točnije bitkom kod Fredericksburga te Irskom brigadom koja je tamo sudjelovala (fun fact: navedenoj Drugoj, tj. Irskoj sjevernjačkoj brigadi, većinski sastavljenoj od Amerikanaca irskog porijekla, bojni poklič bijaše "Faugh a Ballaugh", što dolazi od irskog izraza "clear the way"), junački se borila (može li drugačije pri opjevavanju?) i junački izginula. Tradicionalni NWOBHM utjecaj je itekako vidljiv, stvar je junačka, poletna, ali i dalje predugačka (čak su tri interludija s gajdama i žamorom).

 

Unatoč očitim nedostacima (poput nedostatka mašte i stereotipnih heavy metal tekstova, odokativno 10-ak minuta predugačkog trajanja i (pre)očitog Iron Maiden utjecaja), Incorruptible je solidan heavy album. Schaffer i Dreyer su odlični gitaristi, Block pokazuje sav raspon talenta (iako se već dokazao na "Live In Ancient Kourion"), a ritam sekcija je u vrhunskoj formi. Schaffer je, barem za ovaj album, okupio odličnu ekipu i napravio strastven, bombastičan heavy/power album koji se kvalitetom nastavlja na, sad već klasik, "Something Wicked This Way Comes". Gazda Schaffer je neosporno čovjek s idejama, talentom i inspiracijom (koja možda nekad presahne pa dobijemo ispodprosječan album, ali srećom ne zadugo) i reklo bi se da je s "Incorruptible" našao balans, sinergiju i zajednički jezik (i sve ove inspirativno-menadžerske izraze) s ostatkom njegove plaćeničke družine. Možda time i poduzeće "Iced Earth" prestane biti podrumska firma, makne se iz druge i trajno postane član prve lige, što im je, za sada, dobro krenulo. Sad još čekamo Jeffa Watersa i njegovog Annihilatora kao odgovor ovu provokaciju.

Ninoslav Vitorac

Text by:

Ninoslav Vitorac

Prati autora

“A mind is like a parachute. It doesn't work if it is not open.” - Frank Zappa

Pročitaj više o temama: iced earth, incorruptible, heavy metal, power metal, thrash metal, schaffer, ninoslav vitoracKalendar

TUSTA POD ZVIJEZDAMA, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

04.07.2020. - subota

TUSTA POD ZVIJEZDAMA, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

08.07.2020. - srijeda

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
100 kn/120 kn

'80S PARTY I PLESNI SHOW, 11.07.2020., Boogaloo, Zagreb

11.07.2020. - subota

'80S PARTY I PLESNI SHOW, 11.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno/ Nakon 00:00h 20 kn

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

24.07.2020. - petak

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Opatijska rivijera, Klana i Kastav, razno
ulaz slobodan

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

Srpanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Must Read

2017. - 2018. PRED OBJEKTIVOM DANKA CRNKOVIĆA - galerija

Galerije

2017. - 2018. PRED OBJEKTIVOM DANKA CRNKOVIĆA - galerija
YAMMATOVO dovodi JACKA SAVORETTIJA u 2021.!

Vijesti

YAMMATOVO dovodi JACKA SAVORETTIJA u 2021.!
Proletjeli ispod radara (2. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (2. dio)
Proletjeli ispod radara (1. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (1. dio)
2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.

Izvještaji

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija

Galerije

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija
'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu

Kolumne

'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu
Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala

Vijesti

Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala
JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Kalendar

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.
DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu

Vijesti

DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu
TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.

Kalendar

TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.
2017. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2017. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
Močvarine putujuće radionice tehničke produkcije

Vijesti

Močvarine putujuće radionice tehničke produkcije
JOSIPA LISAC na šibenskoj tvrđavi u kolovozu

Vijesti

JOSIPA LISAC na šibenskoj tvrđavi u kolovozu
THE KILLERS  objavili novi singl  'My Own Soul's Warning'

Vijesti

THE KILLERS objavili novi singl 'My Own Soul's Warning'
Pozitivan ritam i Radio 808 večeras donose novi 'Online koncert' #2

Vijesti

Pozitivan ritam i Radio 808 večeras donose novi 'Online koncert' #2
Pobjednik The Voicea Vinko Ćemeraš objavio prvi singl

Vijesti

Pobjednik The Voicea Vinko Ćemeraš objavio prvi singl

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK