7.5

Recenzije

ICED EARTH - Incorruptible

Ako otvorimo proizvoljno odabranu knjigu namijenjenu menadžerima ljudskih resursa, svakako ćemo naći dio o tome kako je cjelina više od zbroja dijelova i kako pravi uspjeh tima počiva na sinergiji, na međusobnoj razmjeni ideja i uvažavanju i pomaganju i disanju kao jedno i tako dalje i tako dalje. No, praksa pokazuje, kako i vjerojatno dobar dio nas zna, da stara dobra taktika boga i batine ima svoju prođu. Ili slušaj njegovo veličanstvo direktora/šefa/vrača ili široko ti polje.

Objavljeno: 23.08.2017. 17:06

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ICED EARTH - Incorruptible

Žanr: Heavy/power

Godina: 2017.

Izdavač: Century Media Records

Web


Tracklist:
1. Great Heathen Army
2. Black Flag
3. Raven Wing
4. The Veil
5. Seven Headed Whore
6. The Relic (Part 1)
7. Ghost Dance (Awaken The Ancestors)
8. Brothers
9. Defiance
10. Clear The Way (December 13th, 1862)

Naravno, tu je i treći put u kojem su svi tu, kako bi Zappa rekao, "only for the money", pa se toleriraju i nekako funkcioniraju. U razmatranje koliko je jedan ili drugi (ili treći) pristup bolji ili lošiji, neću ovom prilikom. No, ne mogu da ne povučem paralelu s bandovima koji se sastoje od jednog "direktora", alfe i omege banda te njegovih nužno-zlo plaćenika. Takva (u nedostatku boljeg pridjeva) "diktatorska" situacija zapravo i nije toliko neuobičajena u metal svijetu. Po svojim promjenama "hired guns" članova su poznati Therion, Cradle Of Filth, Death, Annihilator, Overkill, Sodom, Anthrax... i Iced Earth.

 

Iced Earth su oformljeni davne 1985. od strane masterminda/gitarista Jona Schaffera. Svoj trash/heavy/power zvuk formiraju odmah na prvom, istomenom album (izdanom 1990.). No, pravu pažnju metal svijeta privlače s "Burnt Offerings" iz 1995., gdje za mikrofon dolazi Matt Barlow. Od samog početka band obilježavaju stalne promjene članova (fun fact: prvi pjevač, Gene Adam, dobija otkaz odmah nakon prvog albuma jer nije htio ići na satove pjevanja. To se i meni desilo u jednoj firmi, uzgred budi rečeno), tako da do današnjeg dana broj bivših članova ide prema 30 (što, koliko znam, još nije ugrozilo Annihilator). Barlow, kao publici omiljeni vokal, ostaje devet (od 1994. do 2003.) godina, sudjelujući pritom na par odličnih albuma (poput "Something Wicked This Way Comes"), da bi ga zamjenio Tim "Ripper" Owens (poznat kao zamjenski Judas Priest vokal). Naravno, cijelo to vrijeme se izmijenilo sijaset bubnjara, gitarista, a Barlow se vratio da bi vrlo brzo opet otišao. Zadnja, trenutačno stabilna postava uključuje Stu Blocka za mikrofonom (već treći album!), Luke Appleton na basu, Brent Smedley za bubnjevima (on ima podužu povijest jesam/nisam vaš bubnjar) i Jake Dreyer kao gitarist. Gazda Schaffer sve to koordinira te piše većinu teksta i glazbe, kako je to već uobičajeno zadnjih 30+ godina.

 

S vremenom je Iced Earth narastao na voljen i cijenjen band, sa solidnom proizvodnjom glazbe. Kod Iced Eartha je relativno lako pretpostaviti što će donesti novi album (osim drugih glazbenika) - masu rifova srednjeg tempa, harme, galopirajući ritam i sve to začinjeno s epskim štihom. Dakle, malo starog dobrog Iron Maiden heavyja, nešto trasha a lá Anthrax i zrnce Manowar testosterona i višeglasja. Sve to nalazimo i na "Incorruptible".

Kako najbolje otvoriti heavy/power metal album, nego s pjesmom o Vikinzima (ne mora biti ni metal album; Zeppelini su sasvim dobro otvorili "tricu" s "Immigrant Song")? "Great Heathen Army" donosi upravo srž Iced Eartha - epiku kroz uvod muškog zbora (koji me strahovito podsjeća na Maidenov "Sign of the Cross"), zatim Priestovski vrisak "Valhalla" na koji se nastavlja serija rifova i masivnih bubnjeva, gitarski solo te tekstovi koji govore o vitlanju mačem, krvi i nepokazivanju milosti - heavy metal u punom smislu riječi. Block impresivno vlada kako vriskovima u višim registrima, tako i dionicama u rasponu baritona.

 

Album nastavlja "Black Flag", s relativno sporim i suzdržanim uvodom da bi se razmahala u galopirajuću maidenovsku stvar donoseći epski tekst o (ne-digitalnim) piratima (uz obavezno naglašen "Arrr") sa sabljama, rumom, barutom i ostalim rekvizitima Alestorma, Running Wilda, Gooniesa, Monkey Islanda, Johhnyja Deppa i njegove maskare. No, ako se zanemari sav taj pop-kulturni romantični treš oko jedno-nogih/rukih i/ili -okih morskih razbojnika, a sama stvar je zabavna, gitaristički dobro izvedena (solo, gitare u tercama) i time "dušu dala" za headbanging ili fist-pumping. "Raven Wing" i "The Veil" donose nešto dinamike, počevši tiho i akustično a Block na trenutke zvuči poput Geoffa Tatea iz Queensrychea (što nije loše). No, obje stvari vrlo brzo prelaze u klasični melodični heavy. Unatoč pjevnim i zaraznim dijelovima, teško se oteti zamoru radi relativno predvidljivih strofa-refren-strofa dijelova, posebice u (predugoj) "Raven Wing". Ipak, dojam "Raven Winga" popravljaju majstorske solaže u središnjem dijelu stvari.

Kao prvi singl, "Seven Headed Whore" donosi brzu, skoro speed stvar, na tragu novijeg Judas Priesta ili čak Slayera. Block se praktički "pravi važan" (dojam koji posebice ostavlja njegov debut album u Iced Earthu, "Dystopia") pokazujući da može otpjevati kako Barlowove dionice, tako i Ripperove (Tima Rippera, ne Dubravka Rippera). Kao i "Great Heathen Army", Schaffer i ekipa i ovdje idu na ziher - biblijska knjiga Otkrivenja je zahvalna tematika, a sama stvar je kratka, agresivna i bez eksperimentiranja, u stilu "Violate" s albuma "Dark Saga".

 

Drugi dio albuma je nešto manje interesantan. "The Relic (Part 1)", inspirirana magijom, paganizmom, vizijama i šamanizmom ("šaman" kao vrač, ne kao popularni voditelj sa Stojedinice), ostavlja "već čuo" dojam, kao da je mogla biti na bilo kojem tradicionalnom heavy metal albumu, a instrumentalna, američkim indijancima inspirirana "Ghost Dance (Awaken The Ancestors)" djeluje kao filler. "Brothers" je himnična, no, iako odličnog rifa, nabrijane ritam sekcije (opet se tu, bilo to dobro ili ne, čuje Iron Maiden), malo previše vuče na Manowar testosteron kroz nenamjerno komičan ultra-macho tekst o snazi, hrabrosti, čeliku i ostalim ("Brothers Standing Side By Side / We'll Set the World on Fire" ili "I Will Help Carry Your Pain / For Me I Know You'll Do the Same"). "Defiance" je klasična heavy stvar, melodičnog refrena koja bi mogla biti malo žešća i time interesantnija.

Album završava epskom, skoro pa desetominutnom "Clear The Way (December 13th, 1862)" stvari koja se bavi tematikom Američkog grgrađanskog rata (Schafferu draga tema kojoj je posvetio i cijeli album, "The Glorious Burden..."), točnije bitkom kod Fredericksburga te Irskom brigadom koja je tamo sudjelovala (fun fact: navedenoj Drugoj, tj. Irskoj sjevernjačkoj brigadi, većinski sastavljenoj od Amerikanaca irskog porijekla, bojni poklič bijaše "Faugh a Ballaugh", što dolazi od irskog izraza "clear the way"), junački se borila (može li drugačije pri opjevavanju?) i junački izginula. Tradicionalni NWOBHM utjecaj je itekako vidljiv, stvar je junačka, poletna, ali i dalje predugačka (čak su tri interludija s gajdama i žamorom).

 

Unatoč očitim nedostacima (poput nedostatka mašte i stereotipnih heavy metal tekstova, odokativno 10-ak minuta predugačkog trajanja i (pre)očitog Iron Maiden utjecaja), Incorruptible je solidan heavy album. Schaffer i Dreyer su odlični gitaristi, Block pokazuje sav raspon talenta (iako se već dokazao na "Live In Ancient Kourion"), a ritam sekcija je u vrhunskoj formi. Schaffer je, barem za ovaj album, okupio odličnu ekipu i napravio strastven, bombastičan heavy/power album koji se kvalitetom nastavlja na, sad već klasik, "Something Wicked This Way Comes". Gazda Schaffer je neosporno čovjek s idejama, talentom i inspiracijom (koja možda nekad presahne pa dobijemo ispodprosječan album, ali srećom ne zadugo) i reklo bi se da je s "Incorruptible" našao balans, sinergiju i zajednički jezik (i sve ove inspirativno-menadžerske izraze) s ostatkom njegove plaćeničke družine. Možda time i poduzeće "Iced Earth" prestane biti podrumska firma, makne se iz druge i trajno postane član prve lige, što im je, za sada, dobro krenulo. Sad još čekamo Jeffa Watersa i njegovog Annihilatora kao odgovor ovu provokaciju.

Ninoslav Vitorac

Text by:

Ninoslav Vitorac

Prati autora

“A mind is like a parachute. It doesn't work if it is not open.” - Frank Zappa

Pročitaj više o temama: iced earth, incorruptible, heavy metal, power metal, thrash metal, schaffer, ninoslav vitoracKalendar

VLATKO STEFANOVSKI TRIO, 21.12.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

21.12.2018. - petak

VLATKO STEFANOVSKI TRIO, 21.12.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
80 kn / 100 kn

PHANTASMAGORIA - Zagreb, Gjuro, 21.12.2018.

21.12.2018. - petak

PHANTASMAGORIA - Zagreb, Gjuro, 21.12.2018.

Zagreb, Cadillac club (ex-Gjuro)

FESTIVAL NAJBOLJIH BENDOVA, 22.12.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

22.12.2018. - subota

FESTIVAL NAJBOLJIH BENDOVA, 22.12.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture

DJ KRYDER, Winterstory of Forestland, 22.12.2018., Čakovec

22.12.2018. - subota

DJ KRYDER, Winterstory of Forestland, 22.12.2018., Čakovec

Čakovec, Sportska dvorana Čakovec
50 kn

CLOUD NOTHINGS, 13.02.2018., Tvornica kulture, Zagreb

13.02.2019. - srijeda

CLOUD NOTHINGS, 13.02.2018., Tvornica kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
90 kn / 110 kn

ISCHARIOTZCKY, 23.02.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

23.02.2019. - subota

ISCHARIOTZCKY, 23.02.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
30 kn - 50 kn

THE LEMONHEADS, 27.02.2019., Tvornica kulture, Zagreb

27.02.2019. - srijeda

THE LEMONHEADS, 27.02.2019., Tvornica kulture, Zagreb

,
90 kn / 100 kn / 120 kn

WHITE LIES, 10.03.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

10.03.2019. - nedjelja

WHITE LIES, 10.03.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
110 kn / 130 kn

PESTILENCE & BLEEDING GODS, 18.03.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

18.03.2019. - ponedjeljak

PESTILENCE & BLEEDING GODS, 18.03.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
100/120 kn/140kn

Prosinac / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

PARTIBREJKERS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.12.2018.

Izvještaji

PARTIBREJKERS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.12.2018.
EOT:

Intervjui

EOT: "Glazba je ogledalo društva! Zamislite da gledate u razbijeno ogledalo na koje ste se milijun puta posjekli, ali i par puta bili sretni s onim sto ste vidjeli."
KREATOR (+ DIMMU BORGIR + BLOODBATH + HATEBREED) - Austrija, Beč, Gasometer, 12.12.2018. - galerija

Galerije

KREATOR (+ DIMMU BORGIR + BLOODBATH + HATEBREED) - Austrija, Beč, Gasometer, 12.12.2018. - galerija
JOŠ SI TU (I still see you)

Recenzije

JOŠ SI TU (I still see you)
FOO FIGHTERS će svirati dva dana u pulskoj Areni.

Vijesti

FOO FIGHTERS će svirati dva dana u pulskoj Areni.
THE DEAD DAISIES - Zagreb, Boogaloo, 11.12.2018.

Izvještaji

THE DEAD DAISIES - Zagreb, Boogaloo, 11.12.2018.
THE DEAD DAISIES – 11.12.2018., Zagreb, Boogaloo - galerija

Galerije

THE DEAD DAISIES – 11.12.2018., Zagreb, Boogaloo - galerija
DRAGONLORD - Dominion

Recenzije

DRAGONLORD - Dominion
40. RI ROCK FESTIVAL - Rijeka, Palach, 07.-08.12.2018.

Izvještaji

40. RI ROCK FESTIVAL - Rijeka, Palach, 07.-08.12.2018.
CLUTCH, The Picture Books, Inspector Cluzo – 09.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - galerija

Galerije

CLUTCH, The Picture Books, Inspector Cluzo – 09.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - galerija
LACUNA COIL - The 119 Show: Live In London

Recenzije

LACUNA COIL - The 119 Show: Live In London
UDOVICE (Widows)

Recenzije

UDOVICE (Widows)
Pištolji'n'ruže opet čarobiraju u studiju?

Vijesti

Pištolji'n'ruže opet čarobiraju u studiju?
URBAN&4 – 08.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture

Izvještaji

URBAN&4 – 08.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture
DOUG ALDRICH (THE DEAD DAISIES):

Intervjui

DOUG ALDRICH (THE DEAD DAISIES): "Ključni elementi su jednostavni. Dobre pjesme i puno truda. Uvijek nastojimo biti bolji svakim novim danom."
THE DEAD DAISIES - iznenađenje

Vijesti

THE DEAD DAISIES - iznenađenje
ALESTORM / SKÁLMÖLD / +supp. Voloh – 04.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - galerija

Galerije

ALESTORM / SKÁLMÖLD / +supp. Voloh – 04.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - galerija
ALESTORM / SKÁLMÖLD / +supp. Voloh – 04.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - IZVJEŠTAJ

Izvještaji

ALESTORM / SKÁLMÖLD / +supp. Voloh – 04.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - IZVJEŠTAJ

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK