7.5

Recenzije

ICED EARTH - Incorruptible

Ako otvorimo proizvoljno odabranu knjigu namijenjenu menadžerima ljudskih resursa, svakako ćemo naći dio o tome kako je cjelina više od zbroja dijelova i kako pravi uspjeh tima počiva na sinergiji, na međusobnoj razmjeni ideja i uvažavanju i pomaganju i disanju kao jedno i tako dalje i tako dalje. No, praksa pokazuje, kako i vjerojatno dobar dio nas zna, da stara dobra taktika boga i batine ima svoju prođu. Ili slušaj njegovo veličanstvo direktora/šefa/vrača ili široko ti polje.

Objavljeno: 23.08.2017. 17:06

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ICED EARTH - Incorruptible

Žanr: Heavy/power

Godina: 2017.

Izdavač: Century Media Records

Web


Tracklist:
1. Great Heathen Army
2. Black Flag
3. Raven Wing
4. The Veil
5. Seven Headed Whore
6. The Relic (Part 1)
7. Ghost Dance (Awaken The Ancestors)
8. Brothers
9. Defiance
10. Clear The Way (December 13th, 1862)

Naravno, tu je i treći put u kojem su svi tu, kako bi Zappa rekao, "only for the money", pa se toleriraju i nekako funkcioniraju. U razmatranje koliko je jedan ili drugi (ili treći) pristup bolji ili lošiji, neću ovom prilikom. No, ne mogu da ne povučem paralelu s bandovima koji se sastoje od jednog "direktora", alfe i omege banda te njegovih nužno-zlo plaćenika. Takva (u nedostatku boljeg pridjeva) "diktatorska" situacija zapravo i nije toliko neuobičajena u metal svijetu. Po svojim promjenama "hired guns" članova su poznati Therion, Cradle Of Filth, Death, Annihilator, Overkill, Sodom, Anthrax... i Iced Earth.

 

Iced Earth su oformljeni davne 1985. od strane masterminda/gitarista Jona Schaffera. Svoj trash/heavy/power zvuk formiraju odmah na prvom, istomenom album (izdanom 1990.). No, pravu pažnju metal svijeta privlače s "Burnt Offerings" iz 1995., gdje za mikrofon dolazi Matt Barlow. Od samog početka band obilježavaju stalne promjene članova (fun fact: prvi pjevač, Gene Adam, dobija otkaz odmah nakon prvog albuma jer nije htio ići na satove pjevanja. To se i meni desilo u jednoj firmi, uzgred budi rečeno), tako da do današnjeg dana broj bivših članova ide prema 30 (što, koliko znam, još nije ugrozilo Annihilator). Barlow, kao publici omiljeni vokal, ostaje devet (od 1994. do 2003.) godina, sudjelujući pritom na par odličnih albuma (poput "Something Wicked This Way Comes"), da bi ga zamjenio Tim "Ripper" Owens (poznat kao zamjenski Judas Priest vokal). Naravno, cijelo to vrijeme se izmijenilo sijaset bubnjara, gitarista, a Barlow se vratio da bi vrlo brzo opet otišao. Zadnja, trenutačno stabilna postava uključuje Stu Blocka za mikrofonom (već treći album!), Luke Appleton na basu, Brent Smedley za bubnjevima (on ima podužu povijest jesam/nisam vaš bubnjar) i Jake Dreyer kao gitarist. Gazda Schaffer sve to koordinira te piše većinu teksta i glazbe, kako je to već uobičajeno zadnjih 30+ godina.

 

S vremenom je Iced Earth narastao na voljen i cijenjen band, sa solidnom proizvodnjom glazbe. Kod Iced Eartha je relativno lako pretpostaviti što će donesti novi album (osim drugih glazbenika) - masu rifova srednjeg tempa, harme, galopirajući ritam i sve to začinjeno s epskim štihom. Dakle, malo starog dobrog Iron Maiden heavyja, nešto trasha a lá Anthrax i zrnce Manowar testosterona i višeglasja. Sve to nalazimo i na "Incorruptible".

Kako najbolje otvoriti heavy/power metal album, nego s pjesmom o Vikinzima (ne mora biti ni metal album; Zeppelini su sasvim dobro otvorili "tricu" s "Immigrant Song")? "Great Heathen Army" donosi upravo srž Iced Eartha - epiku kroz uvod muškog zbora (koji me strahovito podsjeća na Maidenov "Sign of the Cross"), zatim Priestovski vrisak "Valhalla" na koji se nastavlja serija rifova i masivnih bubnjeva, gitarski solo te tekstovi koji govore o vitlanju mačem, krvi i nepokazivanju milosti - heavy metal u punom smislu riječi. Block impresivno vlada kako vriskovima u višim registrima, tako i dionicama u rasponu baritona.

 

Album nastavlja "Black Flag", s relativno sporim i suzdržanim uvodom da bi se razmahala u galopirajuću maidenovsku stvar donoseći epski tekst o (ne-digitalnim) piratima (uz obavezno naglašen "Arrr") sa sabljama, rumom, barutom i ostalim rekvizitima Alestorma, Running Wilda, Gooniesa, Monkey Islanda, Johhnyja Deppa i njegove maskare. No, ako se zanemari sav taj pop-kulturni romantični treš oko jedno-nogih/rukih i/ili -okih morskih razbojnika, a sama stvar je zabavna, gitaristički dobro izvedena (solo, gitare u tercama) i time "dušu dala" za headbanging ili fist-pumping. "Raven Wing" i "The Veil" donose nešto dinamike, počevši tiho i akustično a Block na trenutke zvuči poput Geoffa Tatea iz Queensrychea (što nije loše). No, obje stvari vrlo brzo prelaze u klasični melodični heavy. Unatoč pjevnim i zaraznim dijelovima, teško se oteti zamoru radi relativno predvidljivih strofa-refren-strofa dijelova, posebice u (predugoj) "Raven Wing". Ipak, dojam "Raven Winga" popravljaju majstorske solaže u središnjem dijelu stvari.

Kao prvi singl, "Seven Headed Whore" donosi brzu, skoro speed stvar, na tragu novijeg Judas Priesta ili čak Slayera. Block se praktički "pravi važan" (dojam koji posebice ostavlja njegov debut album u Iced Earthu, "Dystopia") pokazujući da može otpjevati kako Barlowove dionice, tako i Ripperove (Tima Rippera, ne Dubravka Rippera). Kao i "Great Heathen Army", Schaffer i ekipa i ovdje idu na ziher - biblijska knjiga Otkrivenja je zahvalna tematika, a sama stvar je kratka, agresivna i bez eksperimentiranja, u stilu "Violate" s albuma "Dark Saga".

 

Drugi dio albuma je nešto manje interesantan. "The Relic (Part 1)", inspirirana magijom, paganizmom, vizijama i šamanizmom ("šaman" kao vrač, ne kao popularni voditelj sa Stojedinice), ostavlja "već čuo" dojam, kao da je mogla biti na bilo kojem tradicionalnom heavy metal albumu, a instrumentalna, američkim indijancima inspirirana "Ghost Dance (Awaken The Ancestors)" djeluje kao filler. "Brothers" je himnična, no, iako odličnog rifa, nabrijane ritam sekcije (opet se tu, bilo to dobro ili ne, čuje Iron Maiden), malo previše vuče na Manowar testosteron kroz nenamjerno komičan ultra-macho tekst o snazi, hrabrosti, čeliku i ostalim ("Brothers Standing Side By Side / We'll Set the World on Fire" ili "I Will Help Carry Your Pain / For Me I Know You'll Do the Same"). "Defiance" je klasična heavy stvar, melodičnog refrena koja bi mogla biti malo žešća i time interesantnija.

Album završava epskom, skoro pa desetominutnom "Clear The Way (December 13th, 1862)" stvari koja se bavi tematikom Američkog grgrađanskog rata (Schafferu draga tema kojoj je posvetio i cijeli album, "The Glorious Burden..."), točnije bitkom kod Fredericksburga te Irskom brigadom koja je tamo sudjelovala (fun fact: navedenoj Drugoj, tj. Irskoj sjevernjačkoj brigadi, većinski sastavljenoj od Amerikanaca irskog porijekla, bojni poklič bijaše "Faugh a Ballaugh", što dolazi od irskog izraza "clear the way"), junački se borila (može li drugačije pri opjevavanju?) i junački izginula. Tradicionalni NWOBHM utjecaj je itekako vidljiv, stvar je junačka, poletna, ali i dalje predugačka (čak su tri interludija s gajdama i žamorom).

 

Unatoč očitim nedostacima (poput nedostatka mašte i stereotipnih heavy metal tekstova, odokativno 10-ak minuta predugačkog trajanja i (pre)očitog Iron Maiden utjecaja), Incorruptible je solidan heavy album. Schaffer i Dreyer su odlični gitaristi, Block pokazuje sav raspon talenta (iako se već dokazao na "Live In Ancient Kourion"), a ritam sekcija je u vrhunskoj formi. Schaffer je, barem za ovaj album, okupio odličnu ekipu i napravio strastven, bombastičan heavy/power album koji se kvalitetom nastavlja na, sad već klasik, "Something Wicked This Way Comes". Gazda Schaffer je neosporno čovjek s idejama, talentom i inspiracijom (koja možda nekad presahne pa dobijemo ispodprosječan album, ali srećom ne zadugo) i reklo bi se da je s "Incorruptible" našao balans, sinergiju i zajednički jezik (i sve ove inspirativno-menadžerske izraze) s ostatkom njegove plaćeničke družine. Možda time i poduzeće "Iced Earth" prestane biti podrumska firma, makne se iz druge i trajno postane član prve lige, što im je, za sada, dobro krenulo. Sad još čekamo Jeffa Watersa i njegovog Annihilatora kao odgovor ovu provokaciju.

Ninoslav Vitorac

Text by:

Ninoslav Vitorac

Prati autora

“A mind is like a parachute. It doesn't work if it is not open.” - Frank Zappa

Pročitaj više o temama: iced earth, incorruptible, heavy metal, power metal, thrash metal, schaffer, ninoslav vitoracKalendar

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

28.06.2018. - četvrtak

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

Zagreb, Klovićevi dvori
100 kn

ROCK The Castle - Italija, Castello Scaligero, 29.6. - 1.7.2018.

29.06.2018. - petak

ROCK The Castle - Italija, Castello Scaligero, 29.6. - 1.7.2018.

Verona, Castello Scaligero
63,50 €

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

30.06.2018. - subota

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti
85 kn

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

06.07.2018. - petak

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

Laško, Društvo Šmolc
18 € / 22 €

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

10.07.2018. - utorak

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

Zagreb, Šalata
220 (do 10.02.) / 250 kn

Metal on the Hill 2018 Warm Up - Austrija, Graz, Dom Im Berg, 10.7.2018.

10.07.2018. - utorak

Metal on the Hill 2018 Warm Up - Austrija, Graz, Dom Im Berg, 10.7.2018.

Graz, Dom Im Berg
30 €

METALDAYS FESTIVAL, 22. - 28.7.2018., Tolmin, Slovenija

22.07.2018. - nedjelja

METALDAYS FESTIVAL, 22. - 28.7.2018., Tolmin, Slovenija

Tolmin,
59€ / 129€ / 150€

JUDAS PRIEST, 28.07.2018, Wiener Stadthalle, Wien, Austria

28.07.2018. - subota

JUDAS PRIEST, 28.07.2018, Wiener Stadthalle, Wien, Austria

Wien, Wiener Stadthalle
66,99 €, 71,60€, 81,99€

SZIGET FESTIVAL 2018 - Mađarska, Budimpešta, 08.08.-15.08.2018.

08.08.2018. - srijeda

SZIGET FESTIVAL 2018 - Mađarska, Budimpešta, 08.08.-15.08.2018.

Budimpešta, Island of Freedom - Otok Obudai
early bird: 275 € (na ulazu 325 €) za 7 dana/ 5-dnevna je 250 € (299 €)/ 3-dnevna 179 € (

CALEXICO 13.08. u Rijeci

13.08.2018. - ponedjeljak

CALEXICO 13.08. u Rijeci

Rijeka, Delta
125 / 160 / 200 kn

Lipanj / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Must Read

SOLO: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA (Solo: A Star Wars Story)

Recenzije

SOLO: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA (Solo: A Star Wars Story)
BODY COUNT, Astroid Boys, Powerstoke - Zagreb, Boćarski dom, 19.06.2018. - galerija

Galerije

BODY COUNT, Astroid Boys, Powerstoke - Zagreb, Boćarski dom, 19.06.2018. - galerija
Na današnji dan objavljen TROOPER

Vijesti

Na današnji dan objavljen TROOPER
Tabor Film Festival objavio dnevni glazbeni  raspored,  natječaj za volontere  i popratni filmski program!

Vijesti

Tabor Film Festival objavio dnevni glazbeni raspored, natječaj za volontere i popratni filmski program!
THY CATAFALQUE - Geometria

Recenzije

THY CATAFALQUE - Geometria
JOHN CLEESE - Zagreb. Lisinski, 16.06.2018.

Izvještaji

JOHN CLEESE - Zagreb. Lisinski, 16.06.2018.
LJETO U MSU - nastavlja se sutra uz CHUI

Vijesti

LJETO U MSU - nastavlja se sutra uz CHUI
LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

Kalendar

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.
LJETO U MSU: CHUI - Zagreb, MSU, 16.06.2018.

Kalendar

LJETO U MSU: CHUI - Zagreb, MSU, 16.06.2018.
VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

Kalendar

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.
KATAKLYSM - Meditations

Recenzije

KATAKLYSM - Meditations
VEČERI NA GRIČU - vrhunski glazbeni program bez konkurencije

Vijesti

VEČERI NA GRIČU - vrhunski glazbeni program bez konkurencije
MARS RED SKY, Sloanwall - Zagreb. Vintage Industrial Bar, 13.06.2018.

Izvještaji

MARS RED SKY, Sloanwall - Zagreb. Vintage Industrial Bar, 13.06.2018.
Kampanja Foto Njuške - fotkanje životinja koje su napuštene

Vijesti

Kampanja Foto Njuške - fotkanje životinja koje su napuštene
JAN KEREKEŠ i COLD SNAP - 'Distance' video podrške svima koji su otišli

Vijesti

JAN KEREKEŠ i COLD SNAP - 'Distance' video podrške svima koji su otišli
OLD NIGHT - objavili svoj prvi spot

Vijesti

OLD NIGHT - objavili svoj prvi spot
ZADRŽI DAH (Dans la brume - Just a breath away)

Recenzije

ZADRŽI DAH (Dans la brume - Just a breath away)
KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018.

Izvještaji

KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK