Izvještaji

HLADNO PIVO - Zagreb, Dom Sportova, 03.03.2018.

Hladno pivo kao provjereni craft

Objavljeno: 04.03.2018. 11:10

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

HLADNO PIVO - Zagreb, Dom Sportova, 03.03.2018.

Datum: 03.03.2018.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Dom sportova

Galerija

Nakon što su se prvi dan pozabavili repertoarom iz ranih pankerskih dana, drugi dan velike proslave velikih 30 godina velikog benda u Veli… pardon, Maloj dvorani Doma sportova bio je posvećen hitovima. Koncerti su imali tu nesreću da se održe baš krajem sibirskog vikenda u snijegom zametenom Zagrebu kada tijelo više vapi za toplim čajem i francuskom dramom, nego za hladnim pivom i rock koncertom, ali bend je svojom svirkom uspio publici odagnati sve misli o minusima koji ih čekaju jednom kad izađu iz dvorane i potencijalno opasnoj vožnji po zaleđenim cestama.

 

 

Čast da otvore večer pripala je sinjskom bendu M.O.R.T. koji sam imao prilike gledati krajem siječnja na Brijačnici, a ovaj se nastup nije previše razlikovao od njihovog spomenutog posljednjeg zagrebačkog nastupa, jedina je razlika zapravo što sam se u međuvremenu upoznao s repertoarom benda pa sam mogao i adekvatnije analizirati koncertne izvedbe pjesama. Kako je i sam frontmen John rekao, vremena za njihov nastup nije bilo puno pa su odlučili otprašiti svoj set i pokupiti se nakon njega. Obećano - učinjeno. Svirka je ponovo bila čvrsta i “u glavu”, premda se osjetio rani početak nastupa zbog čega je i publika bila ponešto nezagrijana i nepripremljena pa smo tako svjedočili tek jednoj sramežljivoj šutki za vrijeme pjesme Kodžo, ali kako se nastup bližio kraju, tako se i publika sve više oslobađala. Setlista je bila manje-više identična onoj s Brijačnice uz tek pokoju izbačenu pjesmu zbog kraće minutaže na pozornici:

 

1. Nikotinska kriza

2. Nina

3. Na cesti

4. Olovni vojnici

5. Logor

6. Kodžo

7. Pas

8. Grli me iz pluća

 

 

A onda se, petnaestak minuta nakon silaska M.O.R.T.-a s pozornice, dvoranom razlegnuo glas Johnnyja Casha iz U2-ove pjesme The Wanderer i na scenu su se popele zvijezde večeri. Koncert posvećen hitovima odlučili su otvoriti pjesmom Mojoj majici za koju nikad ne bih rekao da spada u tu kategoriju, ali moje mišljenje nije niti bitno jer je publika zagrizla mamac. Sljedećih nekoliko pjesama nastavilo u istom žestokom ritmu, a uvodni tour de force nakratko se primirio na Sreći. Prvi je vrhunac koncerta bila izvedba himne Teško je ful biti kul na kojoj se kao posebni gost pojavio jedan jedini i svima dragi Edo Maajka kako bi odrepao svoju dionicu sa studijske verzije. Edo je žurio na nastup u Samoboru pa se nakon pjesme mortovskom brzinom pokupio s pozornice, a činjenica da je došao maajčinski podržati kolege nauštrb vlastitih planova samo može biti dodatni trn u oku svim “seljacima koji rade narodnjake” i raznim Asevima ovog svijeta koji nikada neće osjetiti takvu razinu kolegijalnosti. Fraternité na prvom mjestu!

 

 

Sljedećih nekoliko pjesama dokazalo je još jednom da su pjesme s kultnog Šamara i nakon 15 godina nezamjenjivi favoriti publike. Četverored sa Šamara malo je narušio meni nikad pretjerano drag “popasti” singl Fotoaparat, ali zato nas je u realnost brzo vratila naslovna pjesma albuma prilikom koje su se prigodno na pozornicu popele “sluškinje” sa zahtjevom za ratifikacijom Istanbulske konvencije. Koliko god da razumijem aktivizam Piva i koliko god da se svjetonazorski slažem s njima (liberté na prvom mjestu!), nisam siguran koliko su ovakvi jutuovskih manevri potrebni pred vlastitom publikom za koju bismo po logici stvari trebali očekivati da se slaže sa svjetonazorom benda na čiji su koncert došli. Da je ovakav performans izveden na Jelačić-placu na nekom prosvjedu podrške, proizvedeni efekt bio bi bez sumnje moćan, ali na priredbi ovakvog tipa sve skupa djelovalo mi je kao bespotrebni teatar za dodatni aplauz publike na račun društvenih aktualnosti, tim više što Pivo u svojim pjesmama progovara i o drugim društvenim nepravdama koje bi također zaslužile sličan performans, ali su za njega (ovaj put) ostale zakinute. Uostalom, nismo ovdje da raspravljamo o društvenim aktualnostima - izvedba kao takva bila je bez zamjerke.

 

 

Ovi moji izvještaji počinju se sumnjivo pretapati jedan s drugim pa sam tako u kratkom vremenu ponovo imao recenzirati nastup M.O.R.T.-a, a sada se ostvarilo i ono o čemu sam se pomalo pojadao u izvještaju s Chuija u Tvornici. Naime, za Soundtrack za život bendu se na pozornici pridružila vjerojatno jedina prava diva hrvatske scene - ovacijama pozdravljena Josipa Lisac. Tako je ova pjesma izvedena u svojoj novoj pseudoduet verziji s nedavno objavljene kompilacije najvećih hitova grupe, a jedina zamjerka na izvedbu zapravo je više kompliment, a to je sljedeća opaska: Josipin glas potpuno je “pojeo” Miletov na zajedničkim dionicama. JO-SI-PA! JO-SI-PA!

 

 

Obaveznu dozu romantike dobili smo zborski otpjevanim Supermanom te jedinom pravom laganicom večeri - pjesmom Ranjeni i ludi. Nakon eksplozivnog Biološkog sata atmosferu je ponovno primirila Jednim osmijehom za koju se violončelist Stanko Kovačić vratio još jednom na pozornicu sa svojim neoskim čelom, kad mu se već čelo ne sjaji jer ga krasi bujna kosa na opći jal ćelavaca iz Gajnica. Posljednji gost večeri bio je Shamso 69 koji je i drugi dan pripomogao Miletu na pjesmi Bačkizagre stuhpa šeja. Nakon Ede i Josipe, Šemso mi je djelovao nekako suvišno, a i njegov folk punk stil nikako mi se nije uklapao u koncept večeri.

 

 

Slavljenici su zatim dovršili slagalicu Francuske revolucije i pozabavili se égalitéom privatizacije i političke elite s masom u triptihu Na ovim prostorima-Firma-Politika. Regularni dio koncerta priveden je kraju provjerenim hitovima sa Šamara i Knjige žalbe, a kao posljednja pjesma prije bisa odsvirana je možda i najbolja stvar s posljednjeg albuma - Vjeruj u mene.

 

 

Bis je otpočeo trima pjesmama iz pankerske faze, a posebno šarmantan trenutak dogodio se za vrijeme izvedbe himne Für immer Punk kada je Mile nakon uvodnog laganog dijela zaustavio pjesmu kako bi se hrabri neznani junak koji je u tom trenutku prodavao piće u prvom redu na vrijeme sklonio prije sveopće šutke. Čovjek možda i poznaje svu bol prvog reda, mada nisu ni pisnuli, ali ne poznaje publiku za vrijeme ove pjesme. Srećom, žrtava nije bilo pa su koncert nakon dva sata i nešto sitno zatvorile Ezoterija i Nije sve tako sivo nakon kojih je publiku prema izlazu ispratio klasik KUD Idijota Kad sunce opet zađe.

 

Sve u svemu, Hladno pivo opravdalo je svoj status jednog od trenutno najjačih bendova hrvatske rock scene. Da su mogli u setlistu drugog dana ugurati još nekoliko starijih pjesama koje su i veći hitovi od nekih novijih koje su odsvirali (izostaviti Buba švabe i Pjevajte nešto ljubavno, a odsvirati Pravo ja u najmanju je ruku neobičan odabir) - mogli su. Da su najave pjesama mogle biti kreativnije i manje predvidljive - mogle su. Da su vizuali mogli biti malo više on-topic - mogli su. Da se moglo pokušati prebaciti koncert u Veliku dvoranu da mosh pit bude dojmljiviji i da atoma kisika za publiku bude nešto više - moglo se. Na kraju to ipak i nije toliko važno jer je najvažnija ipak glazba. A glazba koju smo sinoć čuli u svakom je slučaju dobra i živa i trajat će barem do 40. rođendana benda. Koliko god nekim starim fanovima smetao pomak ka komercijalnijem zvuku, 30 godina benda puno je ljepše slaviti pred oduševljenom masom fanova u prepunoj dvorani, nego u lokalnoj birtiji (ako već nije postala mramorni WC) pred 50 prijatelja i rođaka. Za 40. rođendan nadam se samo da će i dvorana biti veća pa da proslava dostigne još jednu višu razinu epičnosti i grandioznosti jer to je i jedino što mi je večeras nedostajalo da Hladno pivo doživim kao najfinije i najposebnije craft pivo. Mlaka ishlapljela žuja ionako nikad nisu bili, a nadajmo se da to nikada neće niti postati.

 

 

Setlista:

1. Mojoj majici

2. Kaže stari

3. Svijet glamura

4. Carstvo pasea

5. Sreća

6. Messi

7. Teško je ful biti kul

8. Ljetni hit

9. Čekaonica

10. Fotoaparat

11. Šamar

12. Džepni bog

13. Soundtrack za život

14. Superman >

15. Ranjeni i ludi

16. Biološki sat

17. Jednim osmijehom

18. Pravo ja

19. Bačkizagre stuhpa šeja

20. Na ovim prostorima

21. Firma

22. Politika

23. Zimmer frei

24. Konobar

25. Samo za taj osjećaj

26. Pitala si me...

27. Vjeruj u mene

Bis:

28. Ne volim te

29. Für immer Punk

30. Trening za umiranje

31. Ezoterija

32. Nije sve tako sivo

Anastazija Vržina

Proofread by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: hladno pivo, zagreb, dom sportova, koncert, izvještaj, galerija, Andrej Gašparović, vedran levi, 03.03.2018.Kalendar

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

28.06.2018. - četvrtak

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

Zagreb, Klovićevi dvori
100 kn

ROCK The Castle - Italija, Castello Scaligero, 29.6. - 1.7.2018.

29.06.2018. - petak

ROCK The Castle - Italija, Castello Scaligero, 29.6. - 1.7.2018.

Verona, Castello Scaligero
63,50 €

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

30.06.2018. - subota

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti
85 kn

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

06.07.2018. - petak

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

Laško, Društvo Šmolc
18 € / 22 €

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

10.07.2018. - utorak

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

Zagreb, Šalata
220 (do 10.02.) / 250 kn

Metal on the Hill 2018 Warm Up - Austrija, Graz, Dom Im Berg, 10.7.2018.

10.07.2018. - utorak

Metal on the Hill 2018 Warm Up - Austrija, Graz, Dom Im Berg, 10.7.2018.

Graz, Dom Im Berg
30 €

METALDAYS FESTIVAL, 22. - 28.7.2018., Tolmin, Slovenija

22.07.2018. - nedjelja

METALDAYS FESTIVAL, 22. - 28.7.2018., Tolmin, Slovenija

Tolmin,
59€ / 129€ / 150€

JUDAS PRIEST, 28.07.2018, Wiener Stadthalle, Wien, Austria

28.07.2018. - subota

JUDAS PRIEST, 28.07.2018, Wiener Stadthalle, Wien, Austria

Wien, Wiener Stadthalle
66,99 €, 71,60€, 81,99€

SZIGET FESTIVAL 2018 - Mađarska, Budimpešta, 08.08.-15.08.2018.

08.08.2018. - srijeda

SZIGET FESTIVAL 2018 - Mađarska, Budimpešta, 08.08.-15.08.2018.

Budimpešta, Island of Freedom - Otok Obudai
early bird: 275 € (na ulazu 325 €) za 7 dana/ 5-dnevna je 250 € (299 €)/ 3-dnevna 179 € (

CALEXICO 13.08. u Rijeci

13.08.2018. - ponedjeljak

CALEXICO 13.08. u Rijeci

Rijeka, Delta
125 / 160 / 200 kn

Lipanj / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Must Read

NOVA ROCK 2016 - Austrija, Pannonia Fields II, 14-16.06.2018.

Izvještaji

NOVA ROCK 2016 - Austrija, Pannonia Fields II, 14-16.06.2018.
JETHRO TULL, Dom Sportova,13.10.2018., Zagreb

Kalendar

JETHRO TULL, Dom Sportova,13.10.2018., Zagreb
JETHRO TULL u listopadu stižu u Zagreb

Vijesti

JETHRO TULL u listopadu stižu u Zagreb
SOLO: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA (Solo: A Star Wars Story)

Recenzije

SOLO: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA (Solo: A Star Wars Story)
BODY COUNT, Astroid Boys, Powerstoke - Zagreb, Boćarski dom, 19.06.2018. - galerija

Galerije

BODY COUNT, Astroid Boys, Powerstoke - Zagreb, Boćarski dom, 19.06.2018. - galerija
Na današnji dan objavljen TROOPER

Vijesti

Na današnji dan objavljen TROOPER
Tabor Film Festival objavio dnevni glazbeni  raspored,  natječaj za volontere  i popratni filmski program!

Vijesti

Tabor Film Festival objavio dnevni glazbeni raspored, natječaj za volontere i popratni filmski program!
THY CATAFALQUE - Geometria

Recenzije

THY CATAFALQUE - Geometria
JOHN CLEESE - Zagreb. Lisinski, 16.06.2018.

Izvještaji

JOHN CLEESE - Zagreb. Lisinski, 16.06.2018.
LJETO U MSU - nastavlja se sutra uz CHUI

Vijesti

LJETO U MSU - nastavlja se sutra uz CHUI
LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

Kalendar

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.
LJETO U MSU: CHUI - Zagreb, MSU, 16.06.2018.

Kalendar

LJETO U MSU: CHUI - Zagreb, MSU, 16.06.2018.
VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

Kalendar

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.
KATAKLYSM - Meditations

Recenzije

KATAKLYSM - Meditations
VEČERI NA GRIČU - vrhunski glazbeni program bez konkurencije

Vijesti

VEČERI NA GRIČU - vrhunski glazbeni program bez konkurencije
MARS RED SKY, Sloanwall - Zagreb. Vintage Industrial Bar, 13.06.2018.

Izvještaji

MARS RED SKY, Sloanwall - Zagreb. Vintage Industrial Bar, 13.06.2018.
Kampanja Foto Njuške - fotkanje životinja koje su napuštene

Vijesti

Kampanja Foto Njuške - fotkanje životinja koje su napuštene
JAN KEREKEŠ i COLD SNAP - 'Distance' video podrške svima koji su otišli

Vijesti

JAN KEREKEŠ i COLD SNAP - 'Distance' video podrške svima koji su otišli

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK