Izvještaji

HLADNO PIVO - Zagreb, Dom Sportova, 03.03.2018.

Hladno pivo kao provjereni craft

Objavljeno: 04.03.2018. 11:10

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

HLADNO PIVO - Zagreb, Dom Sportova, 03.03.2018.

Datum: 03.03.2018.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Dom sportova

Galerija

Nakon što su se prvi dan pozabavili repertoarom iz ranih pankerskih dana, drugi dan velike proslave velikih 30 godina velikog benda u Veli… pardon, Maloj dvorani Doma sportova bio je posvećen hitovima. Koncerti su imali tu nesreću da se održe baš krajem sibirskog vikenda u snijegom zametenom Zagrebu kada tijelo više vapi za toplim čajem i francuskom dramom, nego za hladnim pivom i rock koncertom, ali bend je svojom svirkom uspio publici odagnati sve misli o minusima koji ih čekaju jednom kad izađu iz dvorane i potencijalno opasnoj vožnji po zaleđenim cestama.

 

 

Čast da otvore večer pripala je sinjskom bendu M.O.R.T. koji sam imao prilike gledati krajem siječnja na Brijačnici, a ovaj se nastup nije previše razlikovao od njihovog spomenutog posljednjeg zagrebačkog nastupa, jedina je razlika zapravo što sam se u međuvremenu upoznao s repertoarom benda pa sam mogao i adekvatnije analizirati koncertne izvedbe pjesama. Kako je i sam frontmen John rekao, vremena za njihov nastup nije bilo puno pa su odlučili otprašiti svoj set i pokupiti se nakon njega. Obećano - učinjeno. Svirka je ponovo bila čvrsta i “u glavu”, premda se osjetio rani početak nastupa zbog čega je i publika bila ponešto nezagrijana i nepripremljena pa smo tako svjedočili tek jednoj sramežljivoj šutki za vrijeme pjesme Kodžo, ali kako se nastup bližio kraju, tako se i publika sve više oslobađala. Setlista je bila manje-više identična onoj s Brijačnice uz tek pokoju izbačenu pjesmu zbog kraće minutaže na pozornici:

 

1. Nikotinska kriza

2. Nina

3. Na cesti

4. Olovni vojnici

5. Logor

6. Kodžo

7. Pas

8. Grli me iz pluća

 

 

A onda se, petnaestak minuta nakon silaska M.O.R.T.-a s pozornice, dvoranom razlegnuo glas Johnnyja Casha iz U2-ove pjesme The Wanderer i na scenu su se popele zvijezde večeri. Koncert posvećen hitovima odlučili su otvoriti pjesmom Mojoj majici za koju nikad ne bih rekao da spada u tu kategoriju, ali moje mišljenje nije niti bitno jer je publika zagrizla mamac. Sljedećih nekoliko pjesama nastavilo u istom žestokom ritmu, a uvodni tour de force nakratko se primirio na Sreći. Prvi je vrhunac koncerta bila izvedba himne Teško je ful biti kul na kojoj se kao posebni gost pojavio jedan jedini i svima dragi Edo Maajka kako bi odrepao svoju dionicu sa studijske verzije. Edo je žurio na nastup u Samoboru pa se nakon pjesme mortovskom brzinom pokupio s pozornice, a činjenica da je došao maajčinski podržati kolege nauštrb vlastitih planova samo može biti dodatni trn u oku svim “seljacima koji rade narodnjake” i raznim Asevima ovog svijeta koji nikada neće osjetiti takvu razinu kolegijalnosti. Fraternité na prvom mjestu!

 

 

Sljedećih nekoliko pjesama dokazalo je još jednom da su pjesme s kultnog Šamara i nakon 15 godina nezamjenjivi favoriti publike. Četverored sa Šamara malo je narušio meni nikad pretjerano drag “popasti” singl Fotoaparat, ali zato nas je u realnost brzo vratila naslovna pjesma albuma prilikom koje su se prigodno na pozornicu popele “sluškinje” sa zahtjevom za ratifikacijom Istanbulske konvencije. Koliko god da razumijem aktivizam Piva i koliko god da se svjetonazorski slažem s njima (liberté na prvom mjestu!), nisam siguran koliko su ovakvi jutuovskih manevri potrebni pred vlastitom publikom za koju bismo po logici stvari trebali očekivati da se slaže sa svjetonazorom benda na čiji su koncert došli. Da je ovakav performans izveden na Jelačić-placu na nekom prosvjedu podrške, proizvedeni efekt bio bi bez sumnje moćan, ali na priredbi ovakvog tipa sve skupa djelovalo mi je kao bespotrebni teatar za dodatni aplauz publike na račun društvenih aktualnosti, tim više što Pivo u svojim pjesmama progovara i o drugim društvenim nepravdama koje bi također zaslužile sličan performans, ali su za njega (ovaj put) ostale zakinute. Uostalom, nismo ovdje da raspravljamo o društvenim aktualnostima - izvedba kao takva bila je bez zamjerke.

 

 

Ovi moji izvještaji počinju se sumnjivo pretapati jedan s drugim pa sam tako u kratkom vremenu ponovo imao recenzirati nastup M.O.R.T.-a, a sada se ostvarilo i ono o čemu sam se pomalo pojadao u izvještaju s Chuija u Tvornici. Naime, za Soundtrack za život bendu se na pozornici pridružila vjerojatno jedina prava diva hrvatske scene - ovacijama pozdravljena Josipa Lisac. Tako je ova pjesma izvedena u svojoj novoj pseudoduet verziji s nedavno objavljene kompilacije najvećih hitova grupe, a jedina zamjerka na izvedbu zapravo je više kompliment, a to je sljedeća opaska: Josipin glas potpuno je “pojeo” Miletov na zajedničkim dionicama. JO-SI-PA! JO-SI-PA!

 

 

Obaveznu dozu romantike dobili smo zborski otpjevanim Supermanom te jedinom pravom laganicom večeri - pjesmom Ranjeni i ludi. Nakon eksplozivnog Biološkog sata atmosferu je ponovno primirila Jednim osmijehom za koju se violončelist Stanko Kovačić vratio još jednom na pozornicu sa svojim neoskim čelom, kad mu se već čelo ne sjaji jer ga krasi bujna kosa na opći jal ćelavaca iz Gajnica. Posljednji gost večeri bio je Shamso 69 koji je i drugi dan pripomogao Miletu na pjesmi Bačkizagre stuhpa šeja. Nakon Ede i Josipe, Šemso mi je djelovao nekako suvišno, a i njegov folk punk stil nikako mi se nije uklapao u koncept večeri.

 

 

Slavljenici su zatim dovršili slagalicu Francuske revolucije i pozabavili se égalitéom privatizacije i političke elite s masom u triptihu Na ovim prostorima-Firma-Politika. Regularni dio koncerta priveden je kraju provjerenim hitovima sa Šamara i Knjige žalbe, a kao posljednja pjesma prije bisa odsvirana je možda i najbolja stvar s posljednjeg albuma - Vjeruj u mene.

 

 

Bis je otpočeo trima pjesmama iz pankerske faze, a posebno šarmantan trenutak dogodio se za vrijeme izvedbe himne Für immer Punk kada je Mile nakon uvodnog laganog dijela zaustavio pjesmu kako bi se hrabri neznani junak koji je u tom trenutku prodavao piće u prvom redu na vrijeme sklonio prije sveopće šutke. Čovjek možda i poznaje svu bol prvog reda, mada nisu ni pisnuli, ali ne poznaje publiku za vrijeme ove pjesme. Srećom, žrtava nije bilo pa su koncert nakon dva sata i nešto sitno zatvorile Ezoterija i Nije sve tako sivo nakon kojih je publiku prema izlazu ispratio klasik KUD Idijota Kad sunce opet zađe.

 

Sve u svemu, Hladno pivo opravdalo je svoj status jednog od trenutno najjačih bendova hrvatske rock scene. Da su mogli u setlistu drugog dana ugurati još nekoliko starijih pjesama koje su i veći hitovi od nekih novijih koje su odsvirali (izostaviti Buba švabe i Pjevajte nešto ljubavno, a odsvirati Pravo ja u najmanju je ruku neobičan odabir) - mogli su. Da su najave pjesama mogle biti kreativnije i manje predvidljive - mogle su. Da su vizuali mogli biti malo više on-topic - mogli su. Da se moglo pokušati prebaciti koncert u Veliku dvoranu da mosh pit bude dojmljiviji i da atoma kisika za publiku bude nešto više - moglo se. Na kraju to ipak i nije toliko važno jer je najvažnija ipak glazba. A glazba koju smo sinoć čuli u svakom je slučaju dobra i živa i trajat će barem do 40. rođendana benda. Koliko god nekim starim fanovima smetao pomak ka komercijalnijem zvuku, 30 godina benda puno je ljepše slaviti pred oduševljenom masom fanova u prepunoj dvorani, nego u lokalnoj birtiji (ako već nije postala mramorni WC) pred 50 prijatelja i rođaka. Za 40. rođendan nadam se samo da će i dvorana biti veća pa da proslava dostigne još jednu višu razinu epičnosti i grandioznosti jer to je i jedino što mi je večeras nedostajalo da Hladno pivo doživim kao najfinije i najposebnije craft pivo. Mlaka ishlapljela žuja ionako nikad nisu bili, a nadajmo se da to nikada neće niti postati.

 

 

Setlista:

1. Mojoj majici

2. Kaže stari

3. Svijet glamura

4. Carstvo pasea

5. Sreća

6. Messi

7. Teško je ful biti kul

8. Ljetni hit

9. Čekaonica

10. Fotoaparat

11. Šamar

12. Džepni bog

13. Soundtrack za život

14. Superman >

15. Ranjeni i ludi

16. Biološki sat

17. Jednim osmijehom

18. Pravo ja

19. Bačkizagre stuhpa šeja

20. Na ovim prostorima

21. Firma

22. Politika

23. Zimmer frei

24. Konobar

25. Samo za taj osjećaj

26. Pitala si me...

27. Vjeruj u mene

Bis:

28. Ne volim te

29. Für immer Punk

30. Trening za umiranje

31. Ezoterija

32. Nije sve tako sivo

Anastazija Vržina

Proofread by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: hladno pivo, zagreb, dom sportova, koncert, izvještaj, galerija, Andrej Gašparović, vedran levi, 03.03.2018.Kalendar

THE RUMJACKS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 26.09.2019.

26.09.2019. - četvrtak

THE RUMJACKS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 26.09.2019.

Zagreb, Vintage Industrial Bar
60 / 80 kn

SHORTPARIS, 28.09.2019., Močvara, Zagreb

28.09.2019. - subota

SHORTPARIS, 28.09.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
50 kn / 65 kn

KAWASAKI 3P, 28.09.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

28.09.2019. - subota

KAWASAKI 3P, 28.09.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
70 kn / 90 kn

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

02.10.2019. - srijeda

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

Zagreb, Močvara

STONED JESUS, 02.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

02.10.2019. - srijeda

STONED JESUS, 02.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

02.10.2019. - srijeda

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

Zagreb, Močvara

KENSINGTON LIMA, 03.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

03.10.2019. - četvrtak

KENSINGTON LIMA, 03.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

SOULSIDE, 07.10.2019., Močvara, Zagreb

07.10.2019. - ponedjeljak

SOULSIDE, 07.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
65 kn / 80 kn

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

09.10.2019. - srijeda

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
60 kn

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

09.10.2019. - srijeda

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
60 kn

Rujan / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Must Read

MICHAEL BUBLÉ - Zagreb, Arena, 16.09.2019.

Izvještaji

MICHAEL BUBLÉ - Zagreb, Arena, 16.09.2019.
ISON - Inner Space

Recenzije

ISON - Inner Space
SONATA ARCTICA - Talviyo

Recenzije

SONATA ARCTICA - Talviyo
Otkazan zagrebački koncert grupe Beirut

Vijesti

Otkazan zagrebački koncert grupe Beirut
Počele su prijave za 11th Croatian Blues Challenge

Vijesti

Počele su prijave za 11th Croatian Blues Challenge
Veliki ARTURO SANDOVAL u Zagrebu

Vijesti

Veliki ARTURO SANDOVAL u Zagrebu
BILO JEDNOM U HOLLYWOODU (Once upon a time in....Hollywood)

Recenzije

BILO JEDNOM U HOLLYWOODU (Once upon a time in....Hollywood)
Blaženstvo drugog albuma

Kolumne

Blaženstvo drugog albuma
MGLA, Martwa Aura - Zagreb, Mochvara, 06.09.2019. - galerija

Galerije

MGLA, Martwa Aura - Zagreb, Mochvara, 06.09.2019. - galerija
ARISES - Žestoki zadarski odgovor trulom i dekadentnom sistemu

Vijesti

ARISES - Žestoki zadarski odgovor trulom i dekadentnom sistemu
PURE ELECTRO PARTY:

Intervjui

PURE ELECTRO PARTY: "Kao ljubitelji glazbenog žanra dark electro, te DJ entuzijasti, došli smo na ideju raširiti tu vrstu elektronske glazbe."
EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Kalendar

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.
EDITORS donose turneju najvećih hitova u Zagreb

Vijesti

EDITORS donose turneju najvećih hitova u Zagreb
A DREAM OF POE:

Intervjui

A DREAM OF POE: "Doom Metal is genuinely about sharing the sentiment of angst, of loss, of saudade and the darkness of one’s soul."
A DREAM OF POE:

Intervjui

A DREAM OF POE: "Doom metal predstavlja dijeljenje osjećaja straha, gubitka, "saudade" i tame nečije duše."
SWALLOW THE SUN - 08.11.2019. - Ljubljana (SLO) - Orto Bar

Kalendar

SWALLOW THE SUN - 08.11.2019. - Ljubljana (SLO) - Orto Bar
PETE GILL (MOTORHEAD):

Intervjui

PETE GILL (MOTORHEAD): "It was guitarist Phil Campbell who got me into Motorhead"
Anđeli i demoni osamdesetih koji su zaobišli jugoslavensku muziku

Kolumne

Anđeli i demoni osamdesetih koji su zaobišli jugoslavensku muziku

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK