Kolumne

Gonzo Domini 2016.

Koje li blagodati! Sage u Velikom pogonu Tvornice, slobodna noć za bauljanje gradom i galerija bizarnosti svuda uokolo... Posebno čudni i ekstremni doživljaji ipak su izostali, ali možda je i bolje tako. U svakom slučaju, mahalo se kosama, curice su uživale, na periferiji zbivanja odvijali su se neki interesantni razgovori o svemu i svačemu, a pivo je nestajalo suviše brzo.

Objavljeno: 15.12.2016. 12:10

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Gonzo Domini 2016.
Razbijajući glavu 'zahtjevnim' pitanjem zašto se neki toliko uzbuđuju oko novih izdanja tržišno precijenjenog škarta poput Coldplaya ili Kings of Leon, umjesto da fino slušaju aktualne albume Lucinde Williams, pokojnog maga Cohena, Younga, Cavea, VdGG-a, grupe King Gizzard & the Lizard Wizard itd., pa i zdvajajući nad još uvijek (!) svježim dojmovima s drugog zagrebačkog koncerta fantastičnog i kredibilnog Brit Floyda, koji je, istina, sasvim komotno mogao odsvirati i ''Sheep'' umjesto ''Pigs'' ili ''Mother'' umjesto ''Young Lust'', uputio sam se na prvi (!) javni nastup sastava po imenu Sage. Ha, nešto sasvim drugačije... Da, debitantsko javno pojavljivanje projekta koji je konačno postao (je li?) bend upriličeno je, ni više ni manje, u zagrebačkoj Tvornici kulture. Da se razumijemo, svaka čast kultnom Eniju Vučeti i ekipi. Branimir Habek je očito talentiran gitarist, 16-godišnji Vlad Vučeta odličan bubnjar, a ni ostali članovi nisu loši na svojim glazbalima. Premda su, ruku na srce, bili ponešto indisponirani. Možda bismo se trebali prikloniti teoriji da je Sage toliko dugo čuvao svoje sviračko umijeće i glazbeno-scenske predispozicije za širu publiku iz - čistog perfekcionizma. Bolje je dugo i naporno snimati spotove, vježbati i skrivati se u podrumima i sličnim prostorima za svirku, nego se osramotiti zbog narcisoidne ambicije za što ranijom eksplozijom pred masovni(ji)m auditorijem. Premijernom eksplozijom koja bi se stoga mogla pretvoriti u imploziju. Nisam rekao da nije. 

Sve u svemu, tko je htio, uz Sage je mogao fino bengati, svirati air gitaru i sl. Ionako mi primaran cilj nije pisati o samoj svirci skupine koja u svoj zvuk pokušava implementirati, akumulirati i integrirati simbiozu raznih - hard rock, heavy, progressive - utjecaja. Te je nesumnjivo gladna afirmacije i prestiža. Pomisao na eventualan uspjeh u toj nakani ne doima se baš toliko natprirodnom. Izgledi za takav scenarij nisu im potpuno kompromitirani. O samom konceptu Sagea, imidžu (vanjštini) članova grupe i o ranonovovjekovnom narativu vezanom uz događaje 1573. godine, t.j. uz Seljačku bunu, također ne bih previše. Samo ću napomenuti da cijela priča potencijalno djeluje efektno i dopadljivo za ciljanu publiku, odnosno za metalce koji ujedno vole posjećivati viteške turnire i slične manifestacije na kojima se mogu doživjeti reminiscencije na davno prohujala vremena i replike junačke prošlosti... Metal i teški oklopi oduvijek su išli zajedno? Ako nas je metal ionako odavno kolonizirao sa zapada, zašto ne bismo ubacili u priču malo vlastitog kolorita; domaću povijesnu matricu, kmetsku stubičku karv, Franju Tahija, Matiju Gupca...? Još da je malo više fantasy štiha i storija bi bila potpuna. A asortiman pjesama je - u najmanju ruku - zanimljiv. A kvalitetno odsviran? Hm, ne bi škodilo više fluidnosti i kraćih stanki između skladbi, ozvučenje je bilo prilično problematično, glavni vokal Bušljeta povremeno bi zakazao, svirka je prekratko trajala, publika se nije odazvala u posebno impresivnom broju...  Dakle, ne možemo - naravno - očekivati nikakvu socijalnu kritiku, artikuliran i realistički bunt, ali ni kakvu bezazlenu i totalno eskapističku priredbicu za najmlađe. Ipak, nismo vidjeli apsolutnu šarlatansku farsu ni šaradu. To je dobra vijest. Koliko može biti. Mora se priznati da je ljestvica očekivanja za sve potencijalne tvorce ovakvih historijsko-viteško-metalnih koncepcija podignuta...na jednu osrednju razinu.Bad Mushrooms bili su vrlo dobri predizvođači i fino su tkali atmosferu prije pojavljivanja glavne atrakcije. Vjerodostojni su tumači svoje varijante hard rocka. Tu nema prijepora. Velika očekivanja mogu biti uteg, ali ovdje se to baš i nije osjetilo. Možda mi je nešto i promaknulo ispod 'radara', ali upravo zbog toga ne želim nikoga i ništa dezavuirati. Njihov prilično energičan te pomalo 'retro' i arhaičan hard rock vrlo je dobro sjeo prije ulaska u svijet Seljačke bune bez odora koje bi podsjećale na Anno Domini 1573. Najavljivanu tjednima prije gaže, putem plakata oblijepljenih diljem belog nam i slobodnog Zagreba grada. Eh, da, i svaka čast na jednostavnoj metodi dijeljenja ulaznica za ovaj dobrotvorni nastup. Trebalo je samo podijeliti neku od veličanstvenih himni Sagea na Facebooku. Usprkos tome, imao sam osjećaj da obitelji i rodbina članova sastava čine pozamašan dio publike. No dobro...

Uživao sam već u samoj činjenici da na koncertu nisam uočio balave, neduhovite i (bez pokrića) pretenciozne (pseudo)umjetnike koji se iskušavaju u mnogim artističkim granama, a ni za jednu nisu uistinu nadareni. Osim možda za bavljenje biljčicama. Pa ne bi bilo zgorega da ih se malo spusti na zemlju. Nisam uočio ni propale filozofkinje koje se, prešavši tridesetu, također bave biljčicama i pametuju na Facebooku. Eh, Sage je preniska razina za takve. To nije umjetnost, a umjetnost je cool. A oni su cool. I biljčice su cool. Znate kako to već ide... Neke se stvari zaista mogu banalizirati do te razine jer su, unatoč pokrovima, naprosto - banalne i prizemne. Možda bih trebao pohoditi više metal koncerata, mada me i ta sekta i njezine podskupine povremeno mogu dobrano iritirati. Ili možda zaroniti dublje među prave, autentične hipstere. Znam točno na što mislim. To je ona sorta koju počneš žaliti zbog tolike količine hipsteraja. Od samodopadnog poziranja i otvorene narcisoidnosti gora je samo namještena, forsirana i lažna duhovitost. Koja to zapravo nije. Konsekventno tome, nikad ne vjerujte prividno i proklamirano autoironičnom hipsteru. Ili 'eliti' među ekspertima za biljčice i paragvajski fusion, svejedno.   

Pivo je bilo uobičajeno nezahvalno. Kada izostane čast pisanja 'pravog' izvještaja o pojedinom koncertu, sasvim je legitimno regulirati um pribjegavanjem soluciji nešto intenzivnijeg relaksiranja uz C2H5OH u raznim kombinacijama i modalitetima. Zašto biti potpuno trijezan? Novac ne raste na granama; iz plastičnih čaša konzumacija teče brže, a vremena je i previše. Žestice su skupe i poslužuju se u premalim količinama. Uza 
sve poštovanje naspram Sagea, brate, momci mogu malo i dosaditi. I devalvirati opći dojam o sebi. Tvornica je zanimljivo mjesto. Da karikiram; danas Sage, sutra neki drugi rezultat užasavanja nad rutinom, prekosutra nadomjestak (surogat) za ekstazu ili muzička terapija u liku Marisse Nadler. Mali provincijalac Ivica, koji se jučer spustio s brda, zinuo bi od oduševljenja što je naišao na takvo cool mjesto u kojemu se može raznovrsno muzički obrazovati u velikom gradu, stjecati iskustva i, logično, za nekoliko godina udvarati ženama, djevojkama i curicama - uključujući preko kifle angažirane suradnice raznih portala i festivala - s paušalnim storijama o novom albumu nekog ženskog indie-rock/noise benda iz Latvije. Uz, naravno, uvježbano i naučeno kulerstvo te priču o, recimo... Ferlinghettiju. 

Uostalom, takva je prošlost dobrog dijela današnjih vjernih posjetitelja zagrebačkih koncerata muzičkih stilova koji... Hm, uglavnom ne obuhvaćaju skupine poput Sagea. A i prošlost nekih organizatora tih istih koncerata. Međutim, prekrasno je biti svjestan jednog pozamašnog potencijala za koegzistenciju različitih supkulturnih profila u našem gradu koji zaslužuje da ga se slijepo voli, a ujedno i (iracionalno?) te duboko mrzi. No postoje li više uopće strogo razdvojene 'supkulture' u smislu koji smo poznavali prije dvadeset, trideset ili više godina? Nisam siguran... Možda postoji samo scena kontaminirana taštinama i bizarnim fuzijama stilova te ukusa... U ovakvoj konfiguraciji odnosa na 'sceni' samo treba biti oportunist, na neki način biti u komplementarnosti s mentalitetom određenih persona i prikačiti se na pravi vagon. Sve drugo bio bi Sizifov posao. I kardinalna pogreška.Međutim, dosta neartikulirane struje svijesti i debatiranja o marginalnostima sa samim sobom. OKP može biti gadna stvar. Treba biti razborit. Vratimo se općem utapanju u euforiju zbog činjenice da se jedan bend konačno predstavio publici. Ovom prilikom povlačim sva prethodna prejudiciranja i šale o osnivanju namjenske predgrupe od strane moje malenkosti i da bi isključivo takvo diletantsko muzičko smeće zaodjenuto u 'grupu' bilo 'dostojno' uskočiti u cipele predizvođača za jedan vječni projekt. Kudos na hrabrosti Bad Mushroomsima! Eh, projekt je sada i službeno prava grupa. Da oprostite, jebeš izvođača koji ne svira uživo. A u metalu i hard rocku to je posebno izraženo. Važno je da se ne oskudijeva u novcu za brojne gitare. U svakom slučaju, konstruktivna evaluacija nikome ne bi trebala biti iritantna, ali u ovom slučaju nisam sposoban ni za kakav apodiktički, suvisao, elaboriran i opširniji pravorijek, ni destruktivan, ni konstruktivan. Jedno je sigurno, Sage više ne predstavlja najbolje (ili najgore, kako hoćete) čuvanu tajnu hrvatskog metala/hard rocka. Ah, te razmetljive solaže u žilama... Nadam se da neće ostati samo fusnote u povijesti domaće 'žešće' glazbe. Ili da neće biti potpuno izbrisani iz te historije. I da će ovaj tekst barem donekle promijeniti mišljenja nekih nevjernih Toma. Ili učvrstiti, tko zna? 

Poslije koncerta otputio sam se, poslovično, u zagrebačku tminu. Međutim, bilo je prehladno za lokanje u nekom parkiću, a idućeg tjedna čekale su me i neke ozbiljnije obveze. Tko bi rekao? Međutim, spavati ne treba, tulumariti treba. Stoga sam (ne)civilizirano popio nekoliko piva, a ni neke druge alkoholne varijante nisu izostale. Pomišljao sam na jednu od onih rupetina koje su suviše euforični pripadnici srednje struje i (bivši) navijači Mamićeve prćije proglasili kultnim i tako jebeno kul za tzv. izlaske. Ipak, prvo smo se odlučili za drugu mainstream lokaciju, bliže Tvornici. Nikad protiv struje, uvijek koncilijantno s masom! Ipak nije prikladno otići kući odmah nakon koncerta, poput kakvog začahurenog i devijantnog anahoreta koji kapitulira pred profanošću, distancira se i izolira od nje. Nakon prve postkoncertne destinacije, vratio sam se bliže mjestu zločina i obreo se na prilično bizarnoj lokaciji na uglu Šubićeve i Zvonimirove, okružen još bizarnijim likovima i situacijama. Samo ću napisati da domar (što li?) dotične institucije nije bio naročito tolerantan prema izvjesnom pitoresknom vinopiji s Bukovca te da je ljubavni život nekih kvalitativno napredovao u odnosu na interakcije s random japanskim turistima. Konačno, žalosna me realnost u sitne sate odvela u 'šminkeraj' - čije se ime ne usuđujem napisati - na glavnom agramerskom trgu. Izmaglica me dopratila do kućnih vrata. Opet, prekultivirana večer za 'pravi' gonzo izvještaj, ali meni to ionako nikada nije išlo. Očigledno - nemam previše smisla za humor i nije me stid pred snobinama te njihovom potencijalnom indignacijom konstatirati da sam posjetio premijerni koncert Sagea. 
Pročitaj više o temama: sage, metal, heavy, progressive, hard rock, bad mushrooms, tvornica kulture, kolumne, zvonimir lucic, 2016

Ovaj članak je pročitan 1303 putaKalendar

MYSTIC FESTIVAL - Poljska, Krakow, Aviation Museum, 10. – 11.06.2020.

10.06.2020. - srijeda

MYSTIC FESTIVAL - Poljska, Krakow, Aviation Museum, 10. – 11.06.2020.

Krakov, Krakow Aviation Museum
279 / 479 / 799 PLN

SYSTEM OF A DOWN - 17.06.2020., Papp László Sportaréna, Budimpešta

17.06.2020. - srijeda

SYSTEM OF A DOWN - 17.06.2020., Papp László Sportaréna, Budimpešta

Budimpešta, Papp László Sportaréna
15 900,00 Ft - 33 900,00

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

08.07.2020. - srijeda

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
100 kn/120 kn

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

Lipanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Must Read

NEKROINVERTED - Magija i koprofagija

Recenzije

NEKROINVERTED - Magija i koprofagija
2014 - 2015. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2014 - 2015. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
INMUSIC  #15 - I Gogol Bordello na odgođenom 15. izdanju festivala

Vijesti

INMUSIC #15 - I Gogol Bordello na odgođenom 15. izdanju festivala
GRANT

Recenzije

GRANT
CIRITH UNGOL - Forever Black

Recenzije

CIRITH UNGOL - Forever Black
TESTAMENT - Titans Of Creation

Recenzije

TESTAMENT - Titans Of Creation
INMUSIC #15 - Belle and Sebastian se pridružuju programu odgođenog festivala

Vijesti

INMUSIC #15 - Belle and Sebastian se pridružuju programu odgođenog festivala
LIVE VREMEPLOV IZ 2007. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2007. - galerija
PIXIES na Zagrebačkom velesajmu odgođeni za 30. kolovoza 2021. godine

Vijesti

PIXIES na Zagrebačkom velesajmu odgođeni za 30. kolovoza 2021. godine
Koncert William DuValla zakazan za Tvornici kulture 20. ožujka 2021.

Vijesti

Koncert William DuValla zakazan za Tvornici kulture 20. ožujka 2021.
Chris Eckman večeras na terasi Začarane Močvare

Vijesti

Chris Eckman večeras na terasi Začarane Močvare
PARADISE LOST - Obsidian

Recenzije

PARADISE LOST - Obsidian
...And Oceans - Cosmic World Mother

Recenzije

...And Oceans - Cosmic World Mother
AMAZING STORIES

Recenzije

AMAZING STORIES
INMUSIC #15 - I Nick Mason's Saucerful of Secrets 2021.

Vijesti

INMUSIC #15 - I Nick Mason's Saucerful of Secrets 2021.
THE KILLERS potvrđeni za odgođeno izdanje INmusic festivala #15!

Vijesti

THE KILLERS potvrđeni za odgođeno izdanje INmusic festivala #15!
TOMISLAV GOLUBAN - Memphis Light

Recenzije

TOMISLAV GOLUBAN - Memphis Light
Krenula DRIVE IN kina!

Vijesti

Krenula DRIVE IN kina!

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK