LIFE'S DARKER THAN DEATH - Croatian Ritual

LIFE'S DARKER THAN DEATH - Croatian Ritual

Postby -Wildchild- » Mon Jan 21, 2013 20:12

Image


BAND: Life's Darker Than Death
ALBUM: Croatian Ritual
GENRE: Dark Ambient/drone
YEAR: 2012.
LABEL: Nihil Interit Records
LENGTH: 39:43
WEBSITE: Official Web Page
AUTHOR: Wildchild


1. Dolazak
2. Vjetrov San
3. Noć Gromova
4. Čovjek i Priroda
5. Iskrenost Prirode
6. Unutarnji Mir
7. Duševna Bol
8. Zimin Pjev
9. Frozen (Lycia Cover)


Iako prošlogodišnje izdanje, ovaj album, ili bolje rečeno lijepo upakirani ambijentalni prikaz prolaznosti života, ugledao je svijetlo dana prije nešto više od mjesec dana i kao takvo postalo je vrlo vjerojatno zadnje izdanje zagrebačkog one-man benda Life's Darker Than Death. Ovaj zanimljiv projekt kojim se kombiniraju finese ambijentalne, spiritualne pa čak i drone glazbe nastao je početkom prošle godine i u relativno kratkom razdbolju uspio iznjedriti nekoliko izdanja svojeg žanrovskog opusa. Njegov jedini član i osnivač Robert Bekić (poznatiji po pseudonimima kao Borndead i Glasnik) u ovu glazbu pretočio je nešto drugačiji svjetonazor što se najbolje može zaključiti preslušavanjem ovog jedinstvenog ambijentalnog albuma nazvanog ''Croatian Ritual''. Ovaj instrumentalni album drži jednu određenu notu ništavila i mračnog zvuka kakav neće biti stran poznavaocima tamnije ambijentalne glazbe.

Preko svega osam pjesama različitih trajanja prožimaju se gotovo pa jednolični zvukovi prirode, šuštanje vjetra, zvukovi pijeska i prividni daleki jecaji ljudske patnje, sve s tendencijom da se ljudska duša stopi s prirodom u svojem zagrobnom životu. Iz ovog se može zaključiti kako je glazba vrlo negativna i depresivna, što naravno ne mora biti slučaj ako je se interpretira na pravi način, a mislim da se sa ovako glazbeno nenametljivim albumom glazba ne može gledati kao nešto što navodi negativnost već upravo ono suprotno.
Također, kao jedna od interesantnijih stavki ovog albuma je snimka, koja iako iz ''kućne'' radinosti donosi kvalitetnu jasnoću i intenzitet određenih ambijentalnih zvukova i na odaje dojam na brzinu sklepanih materijala. Isto tako, svaka pjesma savršeno dočarava ono što joj stoji u naslovu. Tako naprimjer, stvar ''Vjetrov San'' prikazuje zvukove vjetra uz daleke prigušene teške sample-ove, dok pjesma ''Zimin Pjev'' isporučuje snježnu oluju uz kratke repetirajuće minimalističke visoke tonove koji imitiraju padanje pahulja ili tome slično. Uglavnom, nije se teško prepustiti ovakvoj glazbi, samo treba pronaći pravi trenutak za njeno slušanje.
Pri samom kraju albuma nudi nam se obrada ''Frozen'', od Lycie, poznatog američkog dvojca darkwave glazbe, koji je očito uvelike dao svoj doprinos pri inspiriranju ovog albuma.

Generalno, ambijentalni i minimalistički pristup pri stvaranju ovog albuma nisu u suštini loše napravljeni, ali svakim daljnjim slušanjem ovog albuma nisam se mogao oteti dojmu kako ovdje postoji jako malo raznolikosti i kako su sve pjesme varijacija na istu glazbenu shemu. Kao takvo, ovo izdanje nije reprezentativno u svom žanrovskom opredjeljenju, koje ima vrlo malo veze sa metal glazbom, ali zato se može baciti pokoje slušanje kako bi se stekao dojam o nečemu što je najbolje poslušati i što manje pisati.


OCJENA: 6,5/10
Langt...der borte i morket
Jon Nödtveidt 1975-2006,
Quorthon 1966-2004

"Ovdje cvjećarnica! Želite li poljsko cvijeće uberite ga sami! Želite li krizanteme, pođite na groblje, tamo ih ima dovoljno!"
User avatar
-Wildchild-
<font color=red>Obscure
 
Posts: 2003
Joined: Sun Mar 27, 2005 0:51
Location: Rijeka

Postby djevel » Mon Jan 21, 2013 21:08

depresivna ocjena za depresivnu muziku :D
Quorthon didn't die, he lives eternally in the hearts of every south American bootlegger. He's the tupac of black metal.
User avatar
djevel
Forum member
 
Posts: 390
Joined: Thu Oct 13, 2011 23:29

Postby Mile » Sun Feb 03, 2013 13:41

Sviđa mi se. Vjetar, zvončići i mračnost.
Obradu Lycie je obradio do neprepoznatljivosti. Slušam i ne pratim nazive stvari i uopće ne skužim da je Lycia. Dobro zmiksano. :rozi:
User avatar
Mile
.
 
Posts: 1790
Joined: Tue Jan 04, 2011 22:27

Postby Glasnik » Sun Feb 24, 2013 0:53

Mile wrote:Sviđa mi se. Vjetar, zvončići i mračnost.
Obradu Lycie je obradio do neprepoznatljivosti. Slušam i ne pratim nazive stvari i uopće ne skužim da je Lycia. Dobro zmiksano. :rozi:


Hvala, jako mi je drago da ti se svida. :)
A ovo za cover, kad sviram tude pjesme volim ih odraditi u svojoj verziji, ali ne bih se slozio da je neprepoznatljiva :D
Glasnik
Forum member
 
Posts: 36
Joined: Mon Mar 12, 2012 9:00
Location: Zagreb


Return to Recenzije

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests