BURNING CIRCLE - Ruins Of Mankind

BURNING CIRCLE - Ruins Of Mankind

Postby -Wildchild- » Sat May 12, 2012 15:47

Image


BAND: Burning Circle
ALBUM: Ruins Of Mankind
GENRE: Progressive/heavy metal
YEAR: 2012.
LABEL: Burning Circle Music
LENGTH: 56:01
WEBSITE: www.burning-circle.com
AUTHOR: Wildchild


1. Circle Cycling
2. Ruins Of Mankind
3. Kindred Spirits
4. The Burning Circle Of Life
5. Ghosts Crying
6. Gabriel Principle
7. Gargoyle On A Belfry
8. Dies Illa
9. Dies Irae
10. What Would Life Be?
11. Murphy's Law (Bonus Track)


Nedavno izdani album prvijenac srpskog progressive heavy metal benda Burning Circle odmah je stekao respektabilnu reputaciju unutar granica Srbije, a kako se čini izgleda da će je steći i šire. Svojim unikatnim stilom sa kojim kombiniraju najbolje finese heavy, progressive, rock pa čak klasične ili blues glazbe najbolje dolaze do izražaja nakon nekoliko uzastopnih preslušavanja ovog novog materijala. Dečki iz Burning Circle-a okupili su se 2006. godine, dolaze iz Rume i sa ovim prvim albumom nastoje proširiti svoje glazbene horizonte i pronaći adektvatnog izdavača za izdavanje ovog više nego odličnog albuma nazvanog ''Ruins Of Mankind''. Ono što je također specifično za njihov zvuk je veoma zrelo pisana glazba sa puno varijacija u stilovima počevši preko akustičnih, simfoničnih, pa naposlijetku i do žestokih heavy metal tonova. Za napraviti pravu simbiozu ovih stilova potrebno je puno vremena i truda, a on se bez problema može čuti na svakoj od ponuđenih pjesama.

Koncept ovog albuma nije teško skužiti, naročito po samom naslovu i knjižici albuma u kojoj se zorno, uz mnoštvo fiktivnih isječaka novinskih članaka, na interesantan način opisuje sami sadržaj. Tekstualno, Burning Circle se temelje na tematici današnjeg društva, životu, samoći, pa čak i smrti. Nije loše spomenuti kako su tekstovi pisani sa ponešto simbolike uz lijepo predočavanje današnje životne stvarnosti.
Uz impresivnu minutažu, ''Ruins Of Mankind'' mogao bi bez problema postati glavni favorit svakom ljubitelju spomenutih žanrova. Instrumentalni intro Circle Cycling najbolje prikazuje i predočava ono što će nam na albumu uslijediti. Uz korištenje početnih klavijatura i sample-ova, pa kasnije sve do žestokih gitarskih riffova uz progresivne brze bubnjeve sa interesantnim bass melodijama dobije se pravi pokazatelj onoga što će uslijediti. Prelazak na sljedeću naslovnu stvar Ruins Of Mankind glazba dobiva na dramatičnosti u koju se uključuju više nego dobre vokalne dionice pjevača Aleksandra Stojkovića koji su za ovu vrstu glazbe dobro pogođeni i direktni. (Na trenutke su me podsjetili na Rusell Allena iz Symphony X-a). U nekim manjim djelovima može se čuti i nešto growl vokala, no oni su totalno nebitni za cijelokupnu glazbu, ali su isto tako dosta dobar osvježavajući motiv. Od ostalih stvari pjesmu karakterizira dosta dobra instrumentalna podloga sa brzim bubnjarskim i gitarskim dionicama uz gore spomenute dobro pogođene vokale. Sljedećom stvari Kindred Spirits glazba kreće u nešto mirnijem i emotivnijem tonu uz jasne klavijature kako bi se kasnije razvila u čisto solidnu polu baladu prošaranu sa jako dobrim melodijama i solažama na gitari. Sljedeće stvari imaju podosta sličnih detalja, gdje bi bilo dobro spomenuti odličnu dugačku 10-minutnu Ghosts Crying čija je minutaža dosta dobro iskorištena, iako ne bi bilo na odmet napraviti malo veću varijaciju u promjeni strukture same pjesme. Od ostalih stvari vrijedne vaše pažnje mogu se naći Gabriel Principle i Dies Irae od kojih je potonja i njihov koncertni klasik. Kako se album približava kraju nailazi se na odličnu ljubavnu baladu What Would Life Be? čiji je potencijel, iako malo šabloniziran sa solidnim tekstom, pravilno iskorišten i ima određenu dubinu.

Spojevi mnoštva glazbenih stilova u čvrsti progressive i heavy metal zvuk dobili su svoje mjesto na albumu ''Ruins Of Mankind'' čija glazbena složenost ne može ostaviti ravnodušnim niti jednog ljubitelja progresivne glazbe. Uz odličnu produkciju i miks, jedina mana ovog albuma je ponekad preučestalo eksponiranje repetitivnih sličnih sviračkih shema, nepotrebnost zborskih sample-ova i ponekad prenaglašeni vokali. Kad se sve zbroji i oduzme dobije se kvalitetno izdanje sa ex-yu područja koje bi bilo dobro chekirati.


OCJENA: 8/10
Langt...der borte i morket
Jon Nödtveidt 1975-2006,
Quorthon 1966-2004

"Ovdje cvjećarnica! Želite li poljsko cvijeće uberite ga sami! Želite li krizanteme, pođite na groblje, tamo ih ima dovoljno!"
User avatar
-Wildchild-
<font color=red>Obscure
 
Posts: 2005
Joined: Sun Mar 27, 2005 0:51
Location: Rijeka

Postby Burning Circle » Tue May 15, 2012 7:41

User avatar
Burning Circle
Forum member
 
Posts: 58
Joined: Tue Nov 16, 2010 16:43

Postby Burning Circle » Fri Aug 24, 2012 15:19

na zvaničnoj stranici benda od sada možete slušati ceo prvi album:

http://www.burning-circle.com


ukoliko ima problema sa streamom album možete čuti i na bandcampu:
http://burningcircle.bandcamp.com/
User avatar
Burning Circle
Forum member
 
Posts: 58
Joined: Tue Nov 16, 2010 16:43

Postby Burning Circle » Tue Dec 18, 2012 13:57

User avatar
Burning Circle
Forum member
 
Posts: 58
Joined: Tue Nov 16, 2010 16:43

Postby Burning Circle » Sat Sep 14, 2013 17:43

CD format dostupan od sada na Amazonu:
http://www.amazon.com/Ruins-Mankind-Bur ... 526&sr=1-4
User avatar
Burning Circle
Forum member
 
Posts: 58
Joined: Tue Nov 16, 2010 16:43


Return to Recenzije

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests