SMARGROTH - Empyreal Cycle

SMARGROTH - Empyreal Cycle

Postby -Wildchild- » Thu Nov 03, 2011 22:58

Image


BAND: Smargroth
ALBUM: Empyreal Cycle
GENRE: Black metal
YEAR: 2011.
LABEL: Self Released
LENGTH: 40:15
WEBSITE: www.smargroth.com
AUTHOR: Wildchild


1. Celestial Epitome
2. Echoes Within
3. Lamenting The Fallen
4. Emerging Misery
5. Sublime Awekening
6. The Anvil Of Fate
7. Illusion Of Hope
8. Awe
9. Last Illumination


Smargroth, u početku projekt, a danas punočlani slovenski black metal bend iz Ljubljane svoje korijene seže od ne tako davne 2006. godine kad je, tada jedini član, Smargroth (po čijem pseudonimu je i nastalo ime benda) počeo stvarati ekstremnije oblike metal glazbe po svom osobnom guštu. Skladom pozitivnih okolnosti od one-man benda nastao je peteročlani sastav koji je ove godine počastio domaću slovensku publiku u obliku svojeg drugog albuma ''Empyreal Cycle''. Moram priznati kako dosad nisam imao prilike poslušati njihov prvi album ''The Arrival Of Necrotronian'', no povućen činjenicom kako sami članovi benda svoje trenutno izdanje smatraju reprezentativnim materijalom, ona će i bitno utjecati na ocjenu ove recenzije. Naravno to ne znači kako u skoroj budućnosti neću oklijevati da ipak malo bacim uho i na stariji materijal.

Glazba koju Smargroth stvaraju u svojoj suštini sačinjava black metal, ali kako to obično biva, u zadnje vrijeme mnoštvo bendova voli koketirati i sa ostalim podžanrovima. Iz toga slijedi veoma prihvatljiva paleta agresivnih metal tonova koji osim black metala imaju naznake melodic deatha i općenito melodičnijih varijanti istog ili njegovih sličnih podpravaca. Kao glazbena tematika, što je pomalo netipično za black metal, stavljena je fantasy mitska tematika čija se radnja proteže cijelokupnim izdanjem i na koju je potrebno skrenuti posebnu pozornost pogotovo ako se mislite baciti u nešto dublje analiziranje cijelokupnog sadržaja. Srž ipak čini konceptualna cjelina koja baca sasvim drugačije svijetlo na cijelokupnu prezentaciju koja je očito i samom bendu bila značajna kod procesa izrade ovog albuma.
Preko devet ponuđenih pjesama Smargroth su odlučili napraviti ne tako veliko odmicanje od sigurnog pravca kojeg čine brze, agresivne i melodične pjesme koje neodoljivo vuku na melodičnu black/death metal kombinaciju. Sama konstrukcija skoro svih pjesama sačinjena je tako da bubnjevi zajedno sa gitarama diktiraju i drže kompletni ritam, a to čine veoma dobro. Stalno isporučivanje blast beatova uz dobro postavljene i razrađene prijelaze i diktiranje ritma čine svaku pjesmu nešto raznovrsnijom negoli se to čini na prvi pogled. Gitare zato tu igraju također značajnu ulogu, ali opet daleko od nekakve kompleksnosti, već se sve vrti na bržim riffovima i općenito tremolo načinu sviranja. S druge strane naiđe se tu i tamo i sporijih ritmova, akustičnih prijelaza i sličnih fora koji ''razbijaju'' repetitirajuće note određenih pjesama. Vokalna izvedba je odlično obrađena kao i izmiksana kako bi ovom izdanju pridonijela kvalitetni i prepoznatljivi black metal štih. Uz scream vokale glavnog aktera Kos-a, u nekim pjesama nailazimo i na nekolicinu gostujućih muških i ženskih vokala i to u pjesmama Lamenting The Fallen, Celestial Epitome i instrumentalnoj Last Illumination gdje lagane ženske vokalne linije efektno glume i svojevrsni outro.

Veoma dobro odrađena konceptualna (tekstualna), glazbena i vokalna cjelina čini album Empyreal Cycle lako prihvatljivim (melodičnim) black metal izdanjem koji će zasigurno naići na određeni krug istomišljenika i fanova. U nekoj skorijoj budućnosti bilo bi lijepo čuti što bi nam Smargroth mogli sljedeće ponuditi jer u načinu prezentiranja kakvog stvaraju može se razraditi i doraditi još puno toga, a za to je potrebno ipak malo više glazbene raznovrsnoti i atmosferičnosti od one koju ovdje možemo čuti.


OCJENA: 7/10
Langt...der borte i morket
Jon Nödtveidt 1975-2006,
Quorthon 1966-2004

"Ovdje cvjećarnica! Želite li poljsko cvijeće uberite ga sami! Želite li krizanteme, pođite na groblje, tamo ih ima dovoljno!"
User avatar
-Wildchild-
<font color=red>Obscure
 
Posts: 2003
Joined: Sun Mar 27, 2005 0:51
Location: Rijeka

Return to Recenzije

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests