EUFOBIA - Cup Of Mud

EUFOBIA - Cup Of Mud

Postby -Wildchild- » Tue Jul 12, 2011 15:19

Image


BAND: Eufobia
ALBUM: Cup Of Mud
GENRE: Death metal
YEAR: 2011.
LABEL: Wizard LTD
LENGTH: 31:55
WEBSITE: http://eufobia.com
AUTHOR: Wildchild


1. Violin
2. Maligna
3. Laid To Rest
4. Believer
5. Cruel Child
6. Rain Of Snails
7. Frog
8. Mud
9. Silver Air
10. Violin (instrumental)


Bugarski death metalci Eufobia, sa čijim smo se radom imali prilike upoznati prošle godine kada smo recenzirali njihov prvi studijski album Insemination, pripremili su nam novi materijal koji bi se vrlo moguće mogao često vrtiti u nečijem playeru. Točno godinu dana nakon prvijenca došlo je vrijeme za izlazak novog albuma ''Cup Of Mud''. Spomenuti album nije praktički ništa naročito novo negoli nešto bolje prerađen i uglađen demo materijal istog imena koji je bend izbacio još 2005. godine. Pošto taj demo materijal nije više tako lako nabaviti i vjerojatno je on bio aktualan u vrijeme kad je bend tražio adekvatnog izdavača bilo bi prava šteta ne izdati ga u boljem i raskošnijem izdanju negoli je on to prvobitno bio. Promjena izdavačke kuće, na jedan od bugarskih najvećih metal labela Wizard LTD svakako je pridonijela svježem i boljem zvuku kojeg su Eufobia znali kvalitetno iskoristiti.

Prošlogodišnje izdanje Insemination bilo je nešto drugačijeg tipa kad su u pitanju sami tekstovi, dok je glazba nešto manje izmjenjena, ali zato nešto više dorađenija nego prije. U tekstualnom smislu novi album ima uglavnom prepisane tekstove sa svojeg demo izdanja koji su nešto sitno izmjenjeni (i malo zreliji) kako bi se ipak bolje uklopili u cijelokupnu glazbu. Sama srž ovakve svirke čini, opet, death metal sa veoma zadovoljavajućim, ili da ga kažem, prilično kvalitetnim radom gitara bilo da su u pitanju solaže, klasični riffovi ili samo prebiranje po žicama. Dolazak novog četvrtog člana, gitarista Ivana očito se pokazao kao dobar potez jer je stari materijal zaživio u puno boljem izdanju. Na nešto više od pola sata trajanja proteže se ukupno 10 pjesama od kojih su 8 prerađeni demo materijal, a uvodna ''Violin'' i završna instrumentalna verzija iste, su nove stvari laganijeg tipa koji fino odrađuju uloge svojevrsnih intro i outro sekvenci. Struktura pjesama je veoma raznolika, a svaka ponuđena pjesma ima isprve nečujnu nit vodilju koja drži cijelo izdanje na jednom mjestu. Pjesme kao takve su veoma kratke, direktne, agresivne sa puno masivnih tonova i melodijama na gitarama i basu koji su malo naglašeniji od ostatka, dok bubnjevi i growl vokali gitarista Niki-a i basista Steff-a zaokružuju cijelokupnu sliku zvuka benda. Osim navedenih instrumenata, Eufobia u svojim pjesmama neće koristiti za ovakvu glazbu nepotrebne imitacije atmosferičnih ili klavijaturnih zvučnih ukrasa. Između ostalog upravo i zbog toga zvučna slika djeluje veoma prirodno i ne puno ukrašeno ili preproducirano (iako su sama produkcija i miks izvrsno obavljeni).
Na albumu možemo naći i bonus sekciju koja uključuje promotivne video brojeve za pjesme Cruel Child i Frog, a isti ti mogu se naći i na službenoj stranici benda.

''Cup Of Mud'' je pobrao mahom pozitivne kritike na svojem domaćem terenu i pogotovo tržištu istočne Europe na čiju je stranu bend malo više okrenut negoli onoj zapadnijoj. Također, da ne bude sve tako, govori i činjenica kako je njihova singlica ''Cruel Child'' zaživjela i na njemačkoj kompilaciji časopisa Legacy koja je prodana u zavidnih 32000 primjeraka.
Čisti metal zvuk Eufobia vam može pružiti, a pogotovo ako se zaželite prave uglađene distorzije gitara sa nešto manje progresive i tehniciranja. Napredak u odnosu na prošli materijal je itekako vidljiv, a da bi on bio konkurentniji trebali bi ipak dobiti nešto više od samog nanovo snimljenog i uglađenog demo materijala.


OCJENA: 8/10
Langt...der borte i morket
Jon Nödtveidt 1975-2006,
Quorthon 1966-2004

"Ovdje cvjećarnica! Želite li poljsko cvijeće uberite ga sami! Želite li krizanteme, pođite na groblje, tamo ih ima dovoljno!"
User avatar
-Wildchild-
<font color=red>Obscure
 
Posts: 2003
Joined: Sun Mar 27, 2005 0:51
Location: Rijeka

Return to Recenzije

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron