INMATE - Free At Last

INMATE - Free At Last

Postby -Wildchild- » Tue May 15, 2012 13:06

Image


BAND: Inmate
ALBUM: Free At Last
GENRE: Melodic/modern metal
YEAR: 2012.
LABEL: Graviton Music Services
LENGTH: approx. 46 min.
WEBSITE: www.inmate-band.com
AUTHOR: Wildchild


1. Inmate
2. Without Warning
3. Written In Blood
4. Overcome
5. Healing
6. Fire, Walk With Me
7. Angels
8. Promises
9. Victorious
10. Free At Last
11. Inexorable Path
12. Lost In Words
13. Out Of The Darkness
14. Outmate


Nakon više od 5 godina, i nakon više od 70 održanih koncerata, slovenski peteročlani energični i melodični bend Inmate došao je do praga izdavanja svojeg prvog službenog albuma ''Free At Last''. Za one koji ne znaju, Inmate su već dobro utaboreno ime na slovenskom, ali i širem području u što se uključuju i naši prostori. Podsjetimo se, Inmate su imali prilike svirati kod nas 2010. godine kao predgrupa Dark Tranquillity-u, a sad kad su se glazbeno i stilski još više razvili dobili su šansu zasvirati i na ovogodišnjem izdanju Metalfesta u Zadru. Da ne duljim dalje, pred nama je album koji sadržava ukupno 14 pjesama što se čini kao impresvina brojka, no da li na ona opravdava njegovu kvalitetu? Ovako isprve kad sam odvrnuo album prvo što mi je zapelo za uho je veoma ugodna i dobro ispeglana snimka koja je danas prijeko potrebna, a i potpuno normalna stvar, kad je u pitanju izdavanje službenih albuma. Dakle, sa tog aspekta, svakako opravdava kvalitetu, a što se tiče samo instrumentalnog i tekstualnog sadržaja tu je stvar malčice drugačija.

Vidi se kako Inmate u svojoj glazbi pametno kombiniraju najbolje iz melodičnog death metala u kojeg ubacuju mnoštva modernih metal tj rock zvukova ne bi li glazbu učinili što više pitkijom i pristupačnijom širem krugu obožavatelja alternativnih zvukova. Ovakva formula građenja glazbenih elemenata pokazala se kao dobar mamac, a isto tako i veoma uspješna taktika za povećanje koncertne publike. S druge strane, Inmate tim elementima vladaju odlično, stvarajući energične pjesme pune ispunjenog zvuka gitara, bas gitara i bubnjeva. Također, melodičnost, promjene i varijacije u slaganju melodija, solaža i svega ostaloga im također ide od ruke. S toga, što se tiče same prezentacije materijala, ne može se reći ili naći puno zamjerki. Što se same svirke tiče, ovdje možemo čuti mnogo gitarskih riffova, melodijica i nezaobilaznih gitarskih solaža. Bubnjevi veoma dobro prate gitarsku sekciju, zvuče veoma dominantno, ali isto tako isporučuju na trenutke zanimljive prijelaze, poneki blastbeat, a sve do zna biti ukrašeno i konstantnim double bass dionicama. Vokalna izvedba sastoji se od karakterističnog death growl vokala sa ubačenim clean vokalima naročito na refrenima ili nekim prijelaznim djelovima u pjesmama. Što se tog djela tiče, nisam ljubitelj takvog kombiniranja i mješanja zvukova, ali pošto je vidljivo da Inmate svoju glazbu nastoje malo proširiti izvan granica nekakvog pravocrtnog metal zvuka, onda neka im je. Album se otvara preko intro skladbe imena ''Inmate'' koja se uz tihe sample zvukove nastavlja u obliku kratke instrumentalne skladbe sa ponavljajućom sporom melodijom na gitari ne bi li se kasnije nastavila na drugu stvar pod imenom ''Without Warning'' za koju postoji i video koji možete pogledati ovdje. Zapravo svaka sljedeće pjesma vuče iste finese od prije samo ih drugačije prezentira, što je kod ovakvog načina predstavljanja glazbe prihvatljivo, ali opet s druge strane i ne tako jako interesantno, naročito ako ovdje tražite nešto što će vam duže vrijeme zauzeti playlistu. Od meni omiljenih stvari izdvojio bi ''Fire, Walk With Me'', zatim ''Inexorable Path'', te na kraju i predzadnju ''Out Of The Darkness'' posebno zbog malo drugačijeg sviračkog pristupa za razliku od cijelog albuma. Kada bi barem bilo još 2-3 pjesme koje bi razbile glavnu nit vodilju albuma i prikazale nešto drugačije zvukove modernog metala, uz nešto mirnije i staloženije žestoke note, dobivena raznolikost bi podosta povisila glazbenu kvalitetu albuma.

Inmate se pokazuju kao kvalitetni štovatelji modernog metala sa malom dozom melodičnog death-a. Jedini nedostatak ovog izdanja je premala oscijalcija u ponuđenim pjesmama. Ako vam se sviđaju bendovi poput novih In Flames-a, Five Finger Death Punch-a i žanrovskih sličnih bendova, Inmate bi vas itekako mogao zanimati. Nakon nekoliko uzastopnih preslušavanja vidiljivo je kako je ovakva glazba stvorena za energične nastupe uživo čiji potencijal će publika znati prepoznati. Kako bi se u to uvjerili najbolje bi vam bilo posjetiti nama najbliži Metalfest u Zadru ili ovogodišnji Metalcamp, a do izlaska albuma morate se ipak strpiti do 24.5.2012.


OCJENA: 7,5/10
Langt...der borte i morket
Jon Nödtveidt 1975-2006,
Quorthon 1966-2004

"Ovdje cvjećarnica! Želite li poljsko cvijeće uberite ga sami! Želite li krizanteme, pođite na groblje, tamo ih ima dovoljno!"
User avatar
-Wildchild-
<font color=red>Obscure
 
Posts: 2003
Joined: Sun Mar 27, 2005 0:51
Location: Rijeka

Return to Recenzije

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest