GLASNICI NADE

O korijenima metala, njegovim istinskim pocecima, legendama..

Moderators: Jaggernaut, Vufli

GLASNICI NADE

Postby Thornspawn » Mon Aug 08, 2005 12:04

Da vam pravo kažem, nisam nikad slušao ovaj bend iako sam čuo njegovo ime više puta (zato ako nije heavy, slobodno premjestite). Ako tko zna više o njima neka slobodno napiše. U međuvremenu evo jedna zanimljivost koju sam iskopao na netu (interesantno kako jedan svećenik zna za toliko bendova :wink: )

sa http://www.fokus-tjednik.hr/vijest_arhi ... izdanje=80

Anto Bobaš rođen je u selu Brajkovići, općina Travnik. Odlučuje se za redovnički poziv i postaje svećenik-dominikanac. Godine 1991. sa svojim bratom Jadrankom osnovao je kršćansku rock grupu Glasnici nade. Na postdiplomskome je studiju Teološkoga fakulteta u Zagrebu, Odsjek pastoral ili - teologija i vjera u praksi.
• Prije nekoliko mjeseci vratili ste se iz Hamburga i nadbiskup Bozanić imenovao Vas je župnikom u župi Kraljice Sv. Krunice. Kakva su Vaša svećenička iskustva sa sjevera Europe i kako doživljavate današnji duhovni trenutak u Hrvatskoj?
- Moja pastoralna iskustva u radu u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Hamburgu i nisu baš najbolja. Drugi je to svijet, drukčiji način razmišljanja, drugi su i ciljevi. Hamburg je grad gdje su droga i prostitucija uzeli previše maha: stanovao sam u četvrti u kojoj homoseksualci imaju glavnu riječ. Sam početak moga svećeničkog rada u Hamburgu nije obilježila najbolja komunikacija s tamošnjim vjernicima jer su oni očito očekivali svećenika koji će im o Bogu govoriti tradicionalnim načinom, ne narušavajući njihov dotadašnji način življenja i razmišljanja. Tek se u trećoj godini moga boravka u Hamburgu klupko počelo polako razmotavati i bili su vidljiviji plodovi rada.
O trenutačnom duhovnom trenutku u Hrvatskoj mogu reći da mu tek opipavam bilo, tek ga pokušavam osjetiti: trebat će mi još vremena. Zagreb me je uvijek neodoljivo privlačio, koliko će me Zagreb htjeti, vidjet ćemo. Vrijeme će pokazati.
• Najpoznatiji dominikanac sv. Toma Akvinski naučavao je pet puteva dokazivanja Božje opstojnosti. Što je potrebno današnjem vjerniku dokazivati ili kako danas živjeti i svjedočiti autentično kršćanstvo?
- Ljudi danas boluju od velike otuđenosti, što je posebno vidljivo na Zapadu. Ta je otuđenost pokucala i na naša vrata. Današnjem vjerniku potrebno je uvijek iznova pokazivati i dokazivati - nema spasenja mimo drugoga čovjeka! Kršćani su osuđeni na život s drugim ljudima u spašavanju svijeta, koji je bez Isusa Krista izgubljen: On je jedini i istinski Spasitelj čovjeka i samo po Njemu i u Njemu čovjek pronalazi svoje spasenje i konačni smiraj. Živjeti kršćanstvo u ovome današnjem “zgužvanom” vremenu nije nimalo lako, ali jedino je isplativo.
• Svećeništvo je Vaše zvanje, glazba je Vaša ljubav. Dosad ste snimili pet CD-a i napisali nekoliko knjiga, a posebnu je pozornost privukla knjiga “Rock glazba i sotonizam”:
- Ja sam prije svega svećenik, redovnik-dominikanac i to je činjenica koja u mojim glazbenim (is)koracima nije išla u glavu mnogim menadžerima. Htjeli su s grupom Glasnici nade “napraviti” posao, međutim, neke im stvari nisu bile jasne. Zato i nismo toliko “isfurani” u medijima, moj svećenički poziv je na prvome mjestu! Željeli smo i glazbom naviještati Evanđelje, koje jest i ostaje prava i konačna svrha svega, tako i glazbe. Na glazbenome početku moj brat Jadranko i ja nismo niti slutili da ćemo trajati ovoliko dugo. Knjižicu Rock glazba i sotonizam svojedobno je izdala Teovizija i ona je doživjela svoje treće izdanje, što je za naše uvjete više nego dobro. Knjižica je i danas vrlo aktualna, no trebalo bi je malo dotjerati. Ostaje činjenica - sve je više sotonističkih grupa, unatoč ili upravo zbog toga, glazbenim trendovima i stilovima koji se mijenjaju. Metal je otišao u nekome čudnom pravcu koji jednostavno više ne mogu, niti želim slijediti. Sve je više rappa i nekih čudnih zvukova. Čvrste gitare, dobar sound, žive svirke - sve je to nekako nestalo u poplavi elektronike i ritam mašina! To više nije moj svijet. Linkin park, Korn, System of a down, kao i zadnja tri albuma Metallice - grozno je kamo je sve to otišlo! Čak i ljubljanski Laibach trpaju u nekakav metal. Više ništa ne razumijem. Što su onda AC/DC, Iron Maiden, Judas Priest, što su Stryper, Guardian? Bandovi iz skandinavskih zemalja zasipaju nas takvom brutalnošću da se čak i nekadašnji “sotonistički bandovi” poput Slayera, Obytuaryja ili Mercyful Fatea mogu sakriti u mišju rupu. Svatko si daje za pravo nakaradno išarati svoje lice, pročitati tri retka iz Apokalipse, udarati po gitari što jače i onda misli da je on na početku glazbe i da je upravo on prorok strašne budućnosti! Dakako, on će biti pobjednik jer služi Sotoni. Svakim danom pomiču se granice takvoga ludila i teško je reći što stoji na kraju.
• Kako se postaviti u situaciji kada sotonizam ili demonologija postaju tamne, ali i tabu teme za mnoge teologe i svećenike?
- Potrebno je reći, ta tema nije nimalo bezopasna i mnogo je svećenika koji se ne žele u to uplitati, gdje su, konkretno u rock glazbi, potpuni analfabete. No to nije razlog da Crkva ne podigne svoj glas u današnjem vremenu jer je sve više onih koji blate njezino ime i Isusa Krista!
• Svojedobno je jedan muzikolog sumnjičavo govorio o Vašem glazbenom stilu i izričaju: koral, hard rock ili white rock?
- Ne bih se upuštao u ponovna prenemaganja s dotičnim “muzikologom”, jer ipak je on završio škole, a ja sam učio svirati gitaru “čuvajući krave”. U jednoj smo se emisiji na HKR-u prije šest godina našli oči u oči i razgovarali o svemu. Riječ je o vrlo uskim pogledima dotičnoga gospodina na život i rad Crkve i u Crkvi: tada je govorio kako će za 10-15 godina on stvoriti ekipu koja će sve glazbene stilove, osim korala, protjerati iz Crkve! Ne znam je li se na tome planu išta pomaknulo s mrtve točke i dokle je ekipa dospjela, a evo već je prošlo šest godina! Mislim da dotični gospodin uopće ne shvaća vrijeme ni situaciju u kojoj živimo, a još je manje razumio ono što ja kao svećenik pokušavam postići upravo rock glazbom!
• Vaša posljednja knjiga nosi naslov “Sjećanja”...
- Točnije Sjećanja 21. Riječ je o nizu stranica koje izdajem u vlastitome aranžmanu: tu su moja razmišljanja, čak i neki pjesnički pokušaji i moje propovijedi. To su knjižice tek za uži krug prijatelja. Sjećanja 21. idu zajedno s našim petim CD-om - Bili jednom ratnici. Povod je bio 8. lipnja 1993. godine. Toga su dana, na blagdan Duhova, muslimani počinili pokolj u mome rodnom selu Brajkovićima. Nakon deset godina pokušao sam te tužne događaje zabilježiti glazbeno i poetski. Ta knjiga govori o svim našim mučenicima i njima su posvećene sve pjesme na novome CD-u. U knjizi su imena i činjenice koje dosad nisu nigdje objavljene: sva imena poginulih, izvješća svjedoka o masakrima mudžahedina po selima naše župe. Knjiga i CD nisu poziv na osvetu, glazba i riječi su poziv da se ne zaboravi patnja onih koji su branili svoje obitelji i svoj dom. Jer, svaki zaborav čovjekove patnje, zaborav je i Boga i Njegove patnje koju je On podnio za nas u muci Velikoga Petka...
Pretplatite se na Fokus
Chuck Norris can slam a revolving door
User avatar
Thornspawn
Forum member
 
Posts: 176
Joined: Sun Apr 20, 2003 22:47
Location: Split

Postby Dargor » Mon Aug 08, 2005 12:22

čuo sam nešto, sasvim solidan bend..
User avatar
Dargor
Forum member
 
Posts: 279
Joined: Mon Aug 30, 2004 19:05
Location: Zadar

Postby Dnjepar » Tue Aug 09, 2005 19:02

Oču nekej od tog banda Boktejebo :D E
Dnjepar
Forum member
 
Posts: 488
Joined: Sat Apr 17, 2004 23:01

Postby Matematika » Tue Aug 09, 2005 21:09

Imam ja njihova tri albuma: Glasnici nade, Dodji kraljevstvo tvoje, istina.
Albu Istina je producirao Zele Lipovaca (divlje jagode), i napisao neke pjesme i odsvirao poneku solazu... Inace upoznao sam fra Antu Bobasa i covjek je fantastican...
dream deliver us to dream,
and there is no end to illusion
User avatar
Matematika
Forum member
 
Posts: 581
Joined: Tue Feb 24, 2004 23:40

Postby Sigurd » Tue Aug 09, 2005 21:50

Matematika wrote:Imam ja njihova tri albuma: Glasnici nade, Dodji kraljevstvo tvoje, istina.
Albu Istina je producirao Zele Lipovaca (divlje jagode), i napisao neke pjesme i odsvirao poneku solazu... Inace upoznao sam fra Antu Bobasa i covjek je fantastican...


Daj brate salji mi to!!!
User avatar
Sigurd
Forum member
 
Posts: 306
Joined: Sat Sep 11, 2004 13:42
Location: Osijek

Postby Dnjepar » Wed Aug 10, 2005 10:27

Sigurd wrote:
Matematika wrote:Imam ja njihova tri albuma: Glasnici nade, Dodji kraljevstvo tvoje, istina.
Albu Istina je producirao Zele Lipovaca (divlje jagode), i napisao neke pjesme i odsvirao poneku solazu... Inace upoznao sam fra Antu Bobasa i covjek je fantastican...


Daj brate salji mi to!!!


Ja sam prvi bokte E :D
Dnjepar
Forum member
 
Posts: 488
Joined: Sat Apr 17, 2004 23:01

Postby TIFUSAR » Wed Aug 10, 2005 10:55

"Svatko si daje za pravo nakaradno išarati svoje lice, pročitati tri retka iz Apokalipse, udarati po gitari što jače i onda misli da je on na početku glazbe i da je upravo on prorok strašne budućnosti! Dakako, on će biti pobjednik jer služi Sotoni"

:worship: :worship: =D> =D> =D>
DEFINICIJA

Pas
koji umire
i koji zna
da umire kao pas

i koji može reći da zna
da umire kao pas je čovjek

Erich Fried 1921. - 1988.
User avatar
TIFUSAR
Forum member
 
Posts: 133
Joined: Tue Jul 05, 2005 20:27
Location: ovdje

Postby Matematika » Thu Aug 11, 2005 9:07

Ako vas stvarno zanima javite se na pm ili mail
dream deliver us to dream,
and there is no end to illusion
User avatar
Matematika
Forum member
 
Posts: 581
Joined: Tue Feb 24, 2004 23:40

Postby shangri-la » Mon Feb 04, 2008 14:34

joj e, on je u mojoj zupi bio, enznam dali je jos uvijek jer me godinama nema u crkvi, ali taj lik mi je predavo vjeronauk u 3osnovne, ono kad se ide na pricest, ili je to 4.?, lud je ko puska, ekipa mu dodje ga trazit u crkvu, ovaj u starkama, sav raspao, crne trapke, remen sa zakovicama oko struka, dobar dan mi trazimo fra antu bobasa hahah lik je bio opaljen ko siba, svi smo ga se bojali ko klinci, a kasnije ga obozavali, na mise je dovodio svog brata rascušpanog pa je ovaj gitaru sviro usred mise , uvijek neki show, sjecam se na njegovim misama je bila najveca guzva, ljudi bi pljeskali, crkavali od smijeha, fakat je spaljen lik, zabavljo nas je sve.

kak sam bila ponosna, ja 7.razred, sretnem ga i furam majicu od pantere, sve ladje mi potonule fra anto nevoli panteru :cry: :lol: navodno lik ima enormno ogromnu kolekciju muzike...i faakt zna hrpu toga...iako mislim da se kao sto bi svaki svecenik, previse kaci za tu temu sotonizma, napiso je neku knjizicu o tome, sjecam se nije mi bas "sjela" ..
ako se ne varam neki bendovi su imali prije probe u podrumu crkve zahvaljujuci njemu...ma lud ko siba..neznam sta je s tim bendom...sijecam se i neki spot im se vrtio po televiziji...
... touched by evil darker than coil
No salvation for the warrior soul
But I'll keep on fighting...

http://www.myspace.com/ivapetric
User avatar
shangri-la
Forum member
 
Posts: 142
Joined: Mon Apr 10, 2006 23:05
Location: zg

maiden

Postby FAT POWERSLAVE » Mon Feb 04, 2008 23:36

imao sam cast i zadovoljstvo upoznati antu bobasa na maidenima u budimpesti..super covjek..metalac od glave i pete..da ,i k tome svecenik..a i jos sam ga par puta sreo u rubelju u teslickoj :lol: :lol: :lol:
glasnike nade sam slusao povrsno..to cu uskoro ispraviti :oops: :oops:
FAT POWERSLAVE
Forum member
 
Posts: 437
Joined: Sun May 20, 2007 22:02

Postby devastation » Sat Apr 12, 2008 9:26

Sjajan covjek,upoznao sam ga na predstavljanju knjige u crkvi Sv.Nikole u Varazdinu.Band nije bas ono sto volim slusati,ali za ono sto rade jako dobar.Koga zanima,ima za skinuti na doljenavedenom blogu.
User avatar
devastation
Forum member
 
Posts: 1422
Joined: Sat Jun 02, 2007 4:33
Location: Warazdin

Postby schebo » Mon Aug 23, 2010 19:17

gasnici nade imaju novi album i video. čak i film.
pogledajte na: http://vimeo.com/13962590
User avatar
schebo
Forum member
 
Posts: 3067
Joined: Thu Nov 24, 2005 21:26

Re: GLASNICI NADE

Postby cynic_3 » Mon May 09, 2022 21:57

Jako dobar band , za guštat , a pater Anto duša od čovjeka ,
Jel znate di bi se mogao kupiti CD ili slicno nesto od njih ? (kazeta) ne vjerujem da ima drugo
User avatar
cynic_3
Forum member
 
Posts: 980
Joined: Sun Nov 13, 2005 14:24


Return to Heavy

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron