Kolumne

'Fell on the black days' vs. ulazak u novu Zonu Sumraka

Prerana smrt frontmana Soundgardena i Audioslavea, Chrisa Cornella, novi je i teški gubitak za modernu glazbu. Film flashbackova vodi nas u prošlost, u Seattle i kako je sve počelo, no istodobno i posve apsurdno, čini se kao da se 'grunge' vraća no ne onako kako biste očekivali. Chrisovom smrću i spekulacijom da je zaista počinio samoubojstvo, kao i Kurt Cobain, čini se kao da se pokret grungea vratio i zatvorio krug.

Objavljeno: 24.05.2017. 03:02

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

'Fell on the black days' vs. ulazak u novu Zonu Sumraka

 

Uvijek mi je bilo uobičajeno pisati o glazbi, o albumima, o koncertima, o uzbudljivim novim pojavama, no posljednju godinu dvije shvaćam sve više da sam se počela baviti uglavnom gubicima. Ispada da sve što krenem pisati neke je vrste 'In Memoriana', promišljanja o nekome ili nečemu koga/čega više nema i koliko će se to na mene ili glazbenu zajednicu odraziti (i kako ćemo to podnijeti). Bez imalo pretjerivanja, osjećam se kao u nekoj novoj Zoni Sumraka, a da pojma nemam kako je došlo do toga. I nimalo mi se ne sviđa taj film. I uopće se ne osjećam dobro.

 

U srijedu, 17. svibnja napustio nas je još jedan velikan rock glazbe, vrsni glazbenik, sjajan kompozitor i još bolji vokal (doseg mu je bio skoro četiri oktave) -  Chris Cornell, mnogima mnogo poznatiji kao frontman bendova Soundgarden, Audioslave i Temple of the Dog - ne napunivši čak ni 53. godinu života. 

Puklo me posred srca, doslovce. Nismo preboljeli još ni Lemmya, Bowiea, Princea, Cohena, Michaela... sada je glazbeni svijet ostao i bez Chrisa, možda i najsrdačnijeg među njima. Bez one rock stardom umišljenosti i lifestylea, Chris je poprilično skromnog ponašanja nastavio u velikom stilu glazbenog stvaranja, pokupio nekoliko Grammya, nominacija za Zlatni Globus i mnoge druge nagrade.

 


Bez da imalo ulazim u navodne uzroke njegove smrti, što je ionako trenutno predmet teškog spekuliranja i u najmanju ruku neočekivanog razvoja događaja, ako i završi kako završava skoro 80% rock'n'roll smrti: overdoziranjem ovime ili onime - to je sada tako jako nebitno. 

Ako je ikada "Fell On Black Days" imala iskonskog smisla, ima sada. Soundgardenova pjesma sa superuspješnog "Superunknowna" sada doživljava svoj antiklimaks, kao i općenito njihova glazba svojevrsnu katarzu. 

Jer čini se da se Chrisovom smrću događa upravo to, katarza grunge pokreta... kao da se stvari vraćaju na depresivni, crni početak. Kada netko oformi bend bez ikakvog plana, čak i nade, a kamoli očekivanja u universal glory, globalnu slavu - nego radi jednostavnog i esencijalnog razloga da nađe sam sebe u glazbi, istraži i progovori o životnim problemima i nepravdama, često ostajeći u mračnim zonama, no ostane svoj - true to oneself - što je bila esencija grunge pokreta odnosno underground, alternativne scene koja je nastala u Seattleu sredinom 80.-tih - slava i uspješnost koja je zadesila predvodnike grungea, "ni krive ni dužne", bez da su išta očekivali, bez da su trčkarali po Los Angelesu, Londonu ili New Yorku od jedne do druge izdavačke kuće, radili ikakve kompromise - komercijalnost i sveopća popularnost je došla k njima. 
Svijet poznaje i priznaje hrabre. Kad tad. 

No time je započeo i kraj grungea, koji je postepeno nestajao sredinom 90.-tih ili se posve marginalizirao. Bez kalkuliranja i navlačenja na neke zaključke da je Chris počinio isto što i Kurt Cobain (samoubojstvo) frontman iz možda i svijetu najpoznatijeg grunge benda Nirvane, Cobainova smrt, odnosno razlozi radi kojih je počinio samoubojstvo, zapravo je inicirala kraj grungea. Cobain se nije mogao nositi s neočekivanom komercijalnošću i popularnošću Nirvane, jer ju zapravo nitko od njih niti nije tražio. 

Svatko od "velike četvorke" se na svoj način "borio" s novonastalom situacijom: Soundgarden, iako je prvi prokrčio put ostalim bendovima grunge scene da svoju glazbu stave pod veliku etiketu i "pošalju je u svijet" nije preživio kontrapunkt događanja. Kako je Chris izjavio kasnije: "Soundgarden je prestao postojati dijelom i jer je dostizao nivo velikih komercijalnih bendova poput Guns'n'Rosesa na kojem nismo bili navikli djelovati i na kojem nismo bili spremni nastaviti...".


Nirvana nije preživjela nakon Cobainove smrti, a Alice in Chains su bili u "hladnom pogonu" nekoliko godina dok se njihov frontman Layne Staley borio s ovisnošću i na kraju izgubio bitku 2002. Bend se kasnije reaktivirao i preživio u nešto drugačijem obliku.

Jedino se Pearl Jam zapravo održao u velikom stilu do današnjih dana iako je njegov put bio masno zakrčen golemim sukobima s establišmentom odnosno principima djelovanja glazbene industrije, da bi sve kulminiralo tragedijom na Roskilde Festivalu u Danskoj 2000. kada je devet posjetitelja preminulo u kaosu i gužvi koja je nastala u prednjim redovima i za što se isprva direktno krivilo sam bend. 

 

Chris Cornell je u međuvremenu mnogo surađivao s drugim glazbenicima pa tako i Rage Against the Machine koji se raspao oko 2000. odlaskom pjevača Zacka de la Roche, pa su trojica preostalih u nekom prirodnom staralačkom okruženju s Cornellom oformili novi bend, meni još draži od Soundgardena, Audioslave, koji je u nekom novom miksu nastavio post-grunge stil ali i ono što je radio Rage Against the Machine, pri čemu se naročito isticao Tom Morello sa svojim neobičnim gitarskim solažama. Kombinacija "supergrupe" rezultirala je u tri izuzetno uspješna albuma i nekoliko Grammy nagrada. Nakon što se Rage Against the Machine ponovo pokušao okupiti, Chris se s bendom finalno razišao. 

 

No ni tada Chris nije ostao "na suhome". Cijenjen kao glazbenik, skladatelj i pjevač, bilo ga je posvuda. Davno je nadišao bazne žanrove u kojima je djelovao, pa je tako zadnjih godina kao samostalan glazbenik objavio nekoliko albuma, skladao i izvodio prilično različitu glazbu, no svaka ima neki lightmotiv zvan Chris Cornell ako ništa drugo onda njegov specifični, fenomenalni vokal. Kako je sam Chris u jednom interwievu izjavio zanimalo ga je mnogo toga u glazbi i kao svaki pravi talentirani glazbenik želio je "dotaći" sve što ga je zanimalo, iako su mnogi tim njegovim fazama pripisivali "glazbenu krizu srednjih godina". Glazbu koju je Cornell radio uključuje i filmsku, od glavne teme zabavne akcije slavnog špijuna 007 Jamesa Bonda ("You know my name") i za većinu totalno neobičnu suradnju s Timbalandom, ili pak posve u njegovom grunge stilu, u društveno i socijalno anagažiranom filmu "12 Years of Slave" ("Misery Chain").

 

Posljednji album koji je Cornell objavio je bio "Higher Truth" krajem 2015. Već mi se onda taj album prilično sviđao, intimnog, toplog i relaksirajućeg ugođaja, baveći se jednostavnom istinom. Sada kada znamo da nikad više nikada neće biti novog Chris Cornell albuma, "Higher Truth" se čini kao dobar posljednji čin, naročito uz naslovnu pjesmu "Higher Truth" i "Nearly Forgot My Broken Heart". 

Chrisov pozitivan duh, toplinu, srdačnost i jednostavnost imali smo priliku upoznati i na sjajnom koncertu u Lisinskom u Zagrebu prošlog travnja, nakon što je superbrzo (jedini nakon U2 i koncerta na Maksimiru 2009.) rasprodao koncert u tri sata, toliko se željno očekivao jedan od ponajboljih rock vokala.

 


Znali smo da je bilo sjajno, da je bio željen, da nas je omamio i da smo htjeli još, ali nismo znali da je to bio posljednji (većini i prvi) put. Zapravo, i ne želim znati kako je i od čega Chris  preminuo, želim ga pamtiti kakvog smo ga doživjeli uživo: karizmatičnog, neodoljivog i jednostavnog, velikog glazbenika. 


Na kraju ne mogu a da ne stavim svojih Top 12 Chrisovih pjesama. Uživajte uz glazbu koju nam je ostavio.  


Rest in Peace, Chris. 

 

 

1. Soundgarden - Superunknown:

 

2. Soundgarden - Black Rain:

 

3. Soundgarden - Outshined:

 

4. Soundgarden - Fell On Black Days:

 

5. Soundgarden - Black Hole Sun:

 

6. Audioslave - Show Me How To Live:

 

7. Audioslave - Like A Stone:

 

8. Audioslave - Cochise:

 

9. Audioslave - Be Yourself:

 

10. Audioslave - Your Time Has Come

 

11. Chris Cornell - You Know My Name:

 

12. Chris Cornell -  Higher truth:

 

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: chris cornell, soundgarden, audioslave, grunge, rock, composer, glazbenik, pjevač, voice, 2017, in memorian, preminuo, anastazija vrzina

Ovaj članak je pročitan 2308 putaKalendar

BODY COUNT u Zagrebu - Tvornica Kulture, 19. lipnja 2018., Zagreb

19.06.2018. - utorak

BODY COUNT u Zagrebu - Tvornica Kulture, 19. lipnja 2018., Zagreb

Zagreb , Tvornica Kulture
150 kn / 170kn/ 190 kn

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

28.06.2018. - četvrtak

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

Zagreb, Klovićevi dvori
100 kn

ROCK The Castle - Italija, Castello Scaligero, 29.6. - 1.7.2018.

29.06.2018. - petak

ROCK The Castle - Italija, Castello Scaligero, 29.6. - 1.7.2018.

Verona, Castello Scaligero
63,50 €

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

30.06.2018. - subota

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti
85 kn

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

06.07.2018. - petak

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

Laško, Društvo Šmolc
18 € / 22 €

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

10.07.2018. - utorak

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

Zagreb, Šalata
220 (do 10.02.) / 250 kn

METALDAYS FESTIVAL, 22. - 28.7.2018., Tolmin, Slovenija

22.07.2018. - nedjelja

METALDAYS FESTIVAL, 22. - 28.7.2018., Tolmin, Slovenija

Tolmin,
59€ / 129€ / 150€

JUDAS PRIEST, 28.07.2018, Wiener Stadthalle, Wien, Austria

28.07.2018. - subota

JUDAS PRIEST, 28.07.2018, Wiener Stadthalle, Wien, Austria

Wien, Wiener Stadthalle
66,99 €, 71,60€, 81,99€

SZIGET FESTIVAL 2018 - Mađarska, Budimpešta, 08.08.-15.08.2018.

08.08.2018. - srijeda

SZIGET FESTIVAL 2018 - Mađarska, Budimpešta, 08.08.-15.08.2018.

Budimpešta, Island of Freedom - Otok Obudai
early bird: 275 € (na ulazu 325 €) za 7 dana/ 5-dnevna je 250 € (299 €)/ 3-dnevna 179 € (

CALEXICO 13.08. u Rijeci

13.08.2018. - ponedjeljak

CALEXICO 13.08. u Rijeci

Rijeka, Delta
125 / 160 / 200 kn

Lipanj / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Galerije

KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018. - galerija

09.06.2018. − Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti

KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018. - galerija
SCORPIONS - Ljubljana, Arena Stožice, 08.06.2018. - galerija

08.06.2018. − Ljubljana, Arena Stožice

SCORPIONS - Ljubljana, Arena Stožice, 08.06.2018. - galerija

Must Read

Tabor Film Festival objavio dnevni glazbeni  raspored,  natječaj za volontere  i popratni filmski program!

Vijesti

Tabor Film Festival objavio dnevni glazbeni raspored, natječaj za volontere i popratni filmski program!
THY CATAFALQUE - Geometria

Recenzije

THY CATAFALQUE - Geometria
JOHN CLEESE - Zagreb. Lisinski, 16.06.2018.

Izvještaji

JOHN CLEESE - Zagreb. Lisinski, 16.06.2018.
LJETO U MSU - nastavlja se sutra uz CHUI

Vijesti

LJETO U MSU - nastavlja se sutra uz CHUI
LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

Kalendar

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.
LJETO U MSU: CHUI - Zagreb, MSU, 16.06.2018.

Kalendar

LJETO U MSU: CHUI - Zagreb, MSU, 16.06.2018.
VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

Kalendar

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.
KATAKLYSM - Meditations

Recenzije

KATAKLYSM - Meditations
VEČERI NA GRIČU - vrhunski glazbeni program bez konkurencije

Vijesti

VEČERI NA GRIČU - vrhunski glazbeni program bez konkurencije
MARS RED SKY, Sloanwall - Zagreb. Vintage Industrial Bar, 13.06.2018.

Izvještaji

MARS RED SKY, Sloanwall - Zagreb. Vintage Industrial Bar, 13.06.2018.
Kampanja Foto Njuške - fotkanje životinja koje su napuštene

Vijesti

Kampanja Foto Njuške - fotkanje životinja koje su napuštene
JAN KEREKEŠ i COLD SNAP - 'Distance' video podrške svima koji su otišli

Vijesti

JAN KEREKEŠ i COLD SNAP - 'Distance' video podrške svima koji su otišli
OLD NIGHT - objavili svoj prvi spot

Vijesti

OLD NIGHT - objavili svoj prvi spot
ZADRŽI DAH (Dans la brume - Just a breath away)

Recenzije

ZADRŽI DAH (Dans la brume - Just a breath away)
KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018.

Izvještaji

KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018.
KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018. - galerija

Galerije

KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018. - galerija
SCORPIONS - Ljubljana, Stožice, 08.06.2018.

Izvještaji

SCORPIONS - Ljubljana, Stožice, 08.06.2018.
SCORPIONS - Ljubljana, Arena Stožice, 08.06.2018. - galerija

Galerije

SCORPIONS - Ljubljana, Arena Stožice, 08.06.2018. - galerija

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK