Kolumne

Dragi mama i tata…ja sam metalika

Objavljeno: 21.05.2019. 11:17

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Dragi mama i tata…ja sam metalika

''Tražiš svoj um a ne znaš otkuda početi,
Ne možeš pronaći ključ koji bi odgovarao bravi na tvom srcu,
Misliš da znaš, ali nikad nisi sasvim siguran,
Tvoja duša je bolesna ali nećeš pronaći lijek.Tvoj svijet je za tebe stvorio netko gore,
Ali umjesto ljubavi biraš zle putove.
Napravio si od mene gospodara svijeta u kojem postojiš,
Duša koju sam uzeo od tebe ne nedostaje.

 

 

Je li moguće da si uplašen od mišljenja svojih prijatelja i što će reći,

Kada bi znali da vjeruješ u Boga?

 

 

Trebali bi shvatiti prije nego što kritiziraju,

Da Bog je jedini način za voljeti.

 

 

Djeco budućnosti,

Slušajte kad vam kažem,

Ako želite bolje mjesto za život,

Širite ove riječi.

 

 

Pokažite svijetu da je ljubav još živa,

Morate biti hrabri.

 

 

Sjetite se da je ljubav život,

A da je mržnja smrt.

Tretirajte svoj život onako koliko vrijedi,

I živite za svaki dah.

 

 

Od svih stvari koje cijenim,

Gledam na svoju zemlju i osjećam toplinu,

I znam da je dobro.''

 

 

Poznato? Ne baš? A ovako:

 

 

''You're searching for your mind don't know where to start
Can't find the key to fit the lock on your heart
You think you know but you are never quite sure
Your soul is ill but you will not find a cure.

 


Your world was made for you by someone above
But you choose evil ways instead of love.
You made me master of the world where you exist
The soul I took from you was not even missed, yeah.

 

 

Could it be you're afraid of what your friends might say
If they knew you believe in God above?
They should realize before they criticize
that God is the only way to love.

 

 

So you children of the world,
listen to what I say,
If you want a better place to live in,
spread the words today.

 


Show the world that love is still alive,
you must be brave.

 

 

Just remember love is life,
And hate is living death.
Treat your life for what it's worth,
And live for every breath.

 


Of all the things I value most of all,
I look upon my earth and feel the warmth,
And know that it is good.''

 

 

Ovo nisu riječi iz neke molitve ili self-help knjige. Ovo su random nabacani stihovi osnivača heavy metal glazbe, Black Sabbatha.

 

 

 

Znate onu frazu koju najčešće roditelji kažu za svoje dijete: ''Bilo bi ti lakše u životu da si takav i takav..''. Ili ju možda češće čujemo za nekoga tko je već prošao par desetljeća i tko nije prisutan u tom razgovoru: ''Bilo bi mu lakše da je takav i takav..''.

 

 

Moj prvi osjećaj apsolutne frapiranosti nad samom sobom se dogodio sa nekih 12 godina. Obzirom da sam bila odlična učenica i uzorna djevojčica sjećam se da sam tada, sama sebe i pomalo gledajući u budućnost, zabrinuto upitala: ''Jel ja to volim sotonističku glazbu i što će biti sa mnom zbog toga?''.

 

 

Naravno da nisam znala što je to niti sam si tako jasno postavila to pitanje ali je dojam bio kao da je to nešto loše. Jako, jako loše. Loša glazba iz nekog razloga. Spotovi i glazbenici su bili ružni i čudni, pretežno muškarci koji nisu držali do svog fizičkog izgleda (jedino su im kose bile prirodno jako lijepe :D). I derali su se. Puno su se derali. Osjećaj slušanja te glazbe je bio nešto najbolje ikad i nije mi bilo jasno zašto. Ipak, kako bi završila pjesma, nekako bih se ponadala da će mi taj osjećaj poistovjećivanja s istom otići kao s prehladom.

 

 

Nije se desilo.

 

 

Kroz idućih 17 godina stvari su mi postale puno jasnije i smješnije. Kao i onom čovjeku kojem govore da bi mu bilo lakše da je takav i takav.

 

 

 

Kažu da Sabbathove pjesme imaju rijetku mogućnost da te u isto vrijeme udare u lice i daju ti pusu u obraz. I to je točno ono što nam dosta često treba. Po meni ne od ljudi oko nas koji si to uzmu za pravo već upravo od glazbe. Ima li ljepšeg medija za to od glazbe? Od jedne intimne oaze u koju se sami stavimo jer smo svjesni da nam to pomaže da prođemo kroz dan.

 

 

Taj moj prvi susret s metal glazbom je bio sa nekim bendom koji kasnije nikad nisam otkrila a kazeta na koju sam uspjela snimiti tu pjesmu se izlizala. Kasnije su došli SOAD i Serj Tankian, pa zatim Ozzy i Ronnie James Dio u Sabbathima i mnoštvo drugih.

 

 

Danas kada putujem na posao nerijetko MORAM čuti riff iz Falling from the edge of the world. Metalike će znati koji točno. To su stvari koje ti uđu u krvotok i ne izlaze. I lijepo je. Imaš nešto što te u sekundi izbaci na cestu, opomene te, da ti snagu i tu pusu u obraz.

 

 

Samo metalike će znati i koliko je teško objasniti to. Pogotovo one metalike koje nisu u adolescenciji, ne furaju taj stil do ekstrema i ne doživljavaju sebe kroz to u potpunosti. Oni koji u odijelima idu na svoj ''nine-to-five job'' a na putu do tamo slušaju pjesme o vragu, slobodi, politici, ljubavi, borbama i ratovima.

 

 

Htjela sam u ovome tekstu objasniti zašto je metal pogrešno vezan uz takozvani sotonizam i slične stvari/teorije pa sam tako pripremila istraživanja i članke ali sam shvatila da je to nebitno. Htjela sam objasniti a onda mi je postalo smiješno. Tko sam ja da tumačim cijelu povijest heavy metal glazbe? Mogu ju samo tumačiti na svoj način jer, ili ćemo nešto vidjeti ovako ili onako, ili ćemo zlo vidjeti kao dobro ili ćemo dobro vidjeti kao zlo. Ali ponekad, samo ponekad, vidjet ćemo zlo kao zlo i neće biti dvojbi. Vrlo rijetko. To su oni sretni trenuci zapravo. Zar ne bi bilo divno da stvari možemo vidjeti tako jednostavno kao što su doneseni zaključci za metal glazbu? Kad bi loše stvari dolazile u obliku kostura i vragova?

 

 

Prisjetimo se priče oko Led Zeppelinove Stairway to heaven za koju je rečeno da kada se pusti unatrag da se čuje vrag. Toliko divna pjesma sa toliko divnim porukama kad ono.. Što bismo čuli kada bismo pustili svoje snimljene misli tokom samo jednog dana? I to ne unatrag.

 

 

Maidenovci imaju cijeli svoj imagery postavljen na kosturima..pa? Zar nije smiješno da nas to ''plaši''? Zar nije tužno da od toga ne čujemo sve divne poruke koje su poslane? Ne kažem da nam to treba biti privlačno, dapače, previše je srdašaca i roze boje na meni i oko mene da bih to tvrdila, ali nam može biti nebitno. Meni je to apsolutno nebitno. Ja čujem samo glazbu i poruke. I vidim taj kontrast.

 

 

Naviknuti smo donositi jednostavne zaključke i lakše nam je tako. Kao da ne možemo povezati da je obično igra ta da ništa nije kako se čini na prvu upravo zato što smo toliko očajni za time da nešto bude takvo NA PRVU. Zvuk jednih od najmoćnijih riffova je logičan da dolazi od čovjeka sa svim prstima na ruci, zar ne? Krivo, kralj Tony Iommi je sa odrezanim prstima rekao, ne ne, ja ću svirati gitaru i čovjek ju svira. Upravo taj način prilagođavanja sviranja njegovim deformiranim prstima je donio jedinstven zvuk u ovome žanru koji nitko nije mogao kopirati. Znači onaj riff bez kojeg skoro nikad ne prođem svoj rutinski put do posla svira ruka sa polovičnim prstima. Zanimljivo.

 

 

 

Kako izgleda zlo? Izgleda dobro, još i bolje od toga, nestvarno dobro. Ono nagovara i uspijeva, ima skrivene motive i teško se izbacuje iz glave. Ono je navika koja je u nama godinama. Ono izaziva ugodu koja se pretvara u jezu. Ono pametuje i najpametnije je. Ono donosi zaključke koji se ne daju promijeniti. Ono nas tjera u prve redove u kojima nema nikoga pa nas ono što smo ostavili iza sebe gazi.

 

 

A dobro? Ono je samo dobro. Dosadna konstanta na kojoj se mora raditi dugi niz godina. Dobro je ona stvar koju čekamo deset godina pa se pojavi jedanaeste u skroz drugom obliku. Dobro je niz propuštenih prilika koje zapravo i nisu bile za nas. Dobro je dug zbog kojeg smo se pomakli s mjesta. Dobro je ono zlo koje nas spasi od većeg zla. Dobro je ona stvar koju mrzimo jer nije očigledno zlo jer bi nam tako, kao, bilo lakše. Često izgleda i potrošeno i ružno. Dobro je ono za što kažemo da zaslužujemo bolje i ostavljamo ga iza sebe dok se okrećemo zlu.

 

 

Zašto se onda bojimo heavy metala? To je kao da otvorimo vrata djeci koja zvone za maškare i prepadnemo se tih jeftinih kostura i vragova. Za mene je heavy metal samo jedno i jedino: borba protiv zla. I život sukladno istome. Ne donošenje naglih zaključaka. Dobro pogledati stvar iz svih kuteva i vidjeti gdje leži taj vrag i kako on zapravo izgleda.

 

 

Ronnie James Dio se smatra osnivačem popularnog znaka heavy metal glazbe, takozvanih ''rogova''. Mit glasi da se isti treba pokazati prema zlu i negativnim mislima kako bi nestale. Navedeni znak se smatra i nepristojnim ukoliko se pokaže prema osobi jer upućuje na karakteriziranje iste zlom. Kao što je Berlusconi uhvaćen 2002. sa navedenom gestom. Ovaj znak je populariziran upravo kroz heavy metal jer je mnoštvo pjesama orijentirano prema istrebljivanju zla sa ovoga svijeta.

 

 

 

Kada sam čekala svoju prvu operaciju intenzivno sam razmišljala i pitala se: gdje je otišlo u krivo? Što iz ovog treba naučiti? Kako se ovih 5 slova na papiru koji tvore ružnu riječ stvorilo u mom životu? Znala sam samo da moram intenzivno tjerati zlo od sebe. Ono zlo koje se primaklo nečujno i komplicirano. Baš sam tada prvi put svjesnije čula jedan stih iz Sabbathovog Supernauta:

 

 

''I've seen the future and I've left it behind./Vidio sam budućnost i ostavio je iza sebe''.

 

 

Ima li moćnije rečenice? Ima li moćnijeg poteza od ostavljanja nečeg što nije za nas, iza sebe?

Budućnost koju sam ja morala ostaviti nije izgledala loše ni po čemu. Ali je bila kobna za mene. I kako to shvatiti ako se ne pitamo nad stvarima koje se ne mogu vidjeti na prvu? Koje čak izgledaju dobro? Samo zastati pred nečim naizgled očitim i prepustiti se tome? Kakav je to luksuz i koliko on zapravo košta?

Ponavljam, mi metalike se prepoznajemo, hodamo neprimjetni sa slušalicama u ušima u našim, više ili manje, poslovnim odijelima, izgledamo bezlično i slušamo grube tekstove i dobro nam je, snalazimo se.

 

 

 

Za kraj jedna naizgled ljubavna pjesma.

 

 

Oh yeah!Some people say my love cannot be true
Please believe me, my love, and I'll show you
I will give you those things you thought unreal
The sun, the moon, the stars all bear my sealOh yeah!Follow me now and you will not regret
Living the life you led before we met
You are the first to have this love of mine
Forever with me `till the end of timeYour love for me has just got to be real
Before you know the way I'm going to feel
I'm going to feel
I'm going to feelOh yeah!Now I have you with me, under my power
Our love grows stronger now with every hour
Look into my eyes, you will see who I am
My name is Lucifer, please take my hand


Oh yeah!Follow me now and you will not regret
Living the life you led before we met
You are the first to have this love of mine
Forever with me `till the end of timeYour love for me has just got to be real
Before you know the way I'm going to feel
I'm going to feel
I'm going to feelOh yeah!Now I have you with me, under my power
Our love grows stronger now with every hour
Look into my eyes, you will see who I am
My name is Lucifer, please take my hand

Ovaj članak je pročitan 2818 putaKalendar

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

21.08.2020. - petak

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

Šibenik, ex-TEF
100 kn pretprodaja / 150 kn ulaz

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

23.08.2020. - nedjelja

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio

ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVAL - Zagorje, 25.-27.08.2020.

25.08.2020. - utorak

ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVAL - Zagorje, 25.-27.08.2020.

Zabok, Klanjec, Sv. Križ Začretje, razno
besplatan ulaz

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

Zagreb, Garaža MSU
70kn/ 100 kn / 1200kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

08.12.2020. - utorak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

Kolovoz / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK