Intervjui

DOMINIK TURUDIĆ & FILIP VUKOVIĆ (VOHESS): ''Na probe gledamo kao na terapiju od životnih gluposti...''

Nakon koncerta u nedjelju, 12.03.2017. godine popričali smo s dečkima iz benda Vohess. Iza sebe imaju tek jedan EP, nastali su pred svije godine no uspjeli smo ih nekako podvrgnut ispitivanju i ovo je što smo uspjeli saznati od njih...

Objavljeno: 13.03.2017. 17:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

DOMINIK TURUDIĆ & FILIP VUKOVIĆ (VOHESS): ''Na probe gledamo kao na terapiju od životnih gluposti...''

Za početak, možete li nam se predstaviti s nekoliko riječi jer društvene mreže ne obiluju informacijama o vašem bendu. Približite nam ljudstvo koje čini bend, žanr i samu bit zašto ste odlučili napraviti bend te koliko dugo postojite i ostala pitanja koja vjerojatno i pretpostavljate.

Dominik: Nastali smo na ljeto 2015. godine na ruševinama našeg starog projekta, s kojim kroz par godina nismo uspjeli napraviti značajan pomak pa smo jednostavno zaključili da je vrijeme da krenemo dalje. Na početku je bilo pomalo demoralizirajuće svesti naše probe na uvježbavanje jedne jedine pjesme koju smo u novom formatu imali, što je bila krnja verzija današnjeg Affinitya. Međutim, energija u bendu je bila odlična, pa je napredak zabilježen puno prije nego što se to očekivalo. Tome je pripomogla i činjenica što smo svi 4 dugi niz godina odlični prijatelji i imamo zdravu i iskrenu komunikaciju. Trebalo nam je neko vrijeme da shvatimo kako zapravo u suštini želimo svirati black metal, koliko god on na momente zvučao atipično.

 


Kako gledate na „scenu“ u Hrvatskoj? Mislite li da ima nade za mlade bendove da nešto naprave i da stvore nešto što bi ih moglo pokrenuti da krenu i van područja države?

Dominik: Koliko mi se čini, scena se u zadnjih par godina revitalizirala, pogotovo u vidu stalnih klupskih programa koji omogućavaju mladim bendovima probijanje i kontakt sa publikom. Znam za par bendova, poput Ognja i Free Ridea, koji su uspjeli ostvariti relativno uspješne turneje po Europi.

Filip: Scena u Hrvatskoj je trenutno na dobrom putu, ali koncerata i festivala nije nikad dosta. A pitanje pomaka izvan države se nažalost najčešće svodi na financijski i logistički problem, a manje ovisi o kvaliteti ili angažmanu pojedinih bendova.

 

Prethodnim pitanjem smo htjeli obuhvatiti sve podžanrove, no što je s ekstremnijim zvukom i pristupom metal glazbi? Imaju li oni mogućnost većeg isticanja?

Dominik: Metal je specifičan utoliko što označava širok spektar glazbe. Iz moje perspektive, uspjeh u black metalu je teško kvantificirati.

Filip: Slažem se, u kontekstu ekstremnijeg zvuka je teško kvantificirati uspjeh i eksponiranost. Kao i svaki projekt koji cilja na publiku specifičnog ukusa, mislim da je u ovakvoj glazbi najprimjerenije računati na manji broj fanova, ali i veću potporu onog dijela publike koji u toj glazbi pronalazi nešto što odgovara njihovom ukusu. Potpora tih fanova je u ovoj situaciji najbolje mjerilo uspjeha.


Pratite li ostale bendove na našem području? Smatrate li da ima šanse za kvalitetan underground? 

Dominik: Osobno nisam previše upoznat sa bendovima na sceni, niti bi u konačnici mogao definirati naš underground. One koje pratim su ili stari/defunct (Igut, Sons of Mura, Inside my casket) ili su već dovoljno razvikani (Seven that Spells). Doduše, Throattwister redovito dobro udara. 

Filip: Ako već spominjemo i starije bendove, dodao bih Hesus Attor – taj bend vjerojatno nije imao dosadan live u svojoj cijeloj karijeri, iako im je sound bio poprilično specifičan.

 

Pod kvalitan underground, mislimo na bendove koji su doista dobri i koji se trude, ne na zasićenost bendovima koji samo stvaraju buku i nemaju poruku, već na ljude koji se doista trude i stvaraju nešto s porukom?

Dominik: Iskoristit ću priliku pa izdvojit naše prijatelje i kolege iz garaže Daughters of Kilimanjaro i Moѓ.

Filip: Apsolutno, Daughterse bih bez razmišljanja izdvojio kao bend koji se kvalitetom ističe na sceni. Ali uzevši u obzir hvalu koju im je prvijenac ostvario, mislim da će se o njima ionako više pisati u skoroj budućnosti.

 

Postoji li prostor za nešto novo ili se samo treba držati provjerenih formula i ustrajati u tome uz pokoji personalni detalj? 
Filip: Da su provjerene formule stvarno najbolje rješenje, svi bi još uvijek svirali u svojim srednjoškolskim Iron Maiden/Black Sabbath/Slayer cover bandovima. Postoji neupitan čar u provjerenim klasicima, ali pomaci u neistraženom smjeru su ono što u konačnici definira bend i glazbenike u njemu.


Gledate li Vi na glazbu kao samo „buku i galamu“, ili se trudite i pokušavate stvoriti neki ambijent, poslati neku poruku i pokrenuti ljude na razmišljanje „izvan kutije“!?

Dominik: Mislim da glazbenik treba znati u procesu ostati iskren sebi. Naravno, kalkulacije o preferencijama publike su uvijek prisutne, i može se napraviti analiza na temelju koje će se modificirati glazba u nastajanju. Ali to nikako ne smije postati misao vodilja u kreativnom stvaralaštvu. U trenutku u kojem ja osobno počnem tako razmišljati, znat ću da trebam uzeti pauzu i dobro razmisliti zašto se zapravo bavim glazbom. Cilj mi je prenijeti svoju intimu i razmišljanja, nešto što nisam mogao falsificirati. Ono što očekujem od publike je da budu dovoljno otvoreni za iskustvo koje pokušavamo prenijeti. Neka i kažu da smo glazbeno loši, bitno je da uoče da smo iskreni.

Filip: Osobno mislim da glazba nije toliko građena oko poruke koliko oko emocije koja se nalazi u njenoj pozadini. Svaka pjesma gradi svoj vlastiti tok i svoju vlastitu atmosferu, I ako ta atmosfera koju stvaramo potakne ikakav emocionalni trzaj, pa čak i u najmanjem dijelu publike, to smatram uspjehom.

 


Nadate  li se ostvarenju nekih svojih snova? Pripremate li nešto novo ove godine u nadolazećim mjesecima nakon vašeg prošlogodišnjeg EP prvijenca? Uputite nas malo u svoje buduće planove i kamo se krećete s bendom.

Dominik: Zajebavamo se na probi redovito da ćemo jednog dana biti predgrupa Watainu, ali svjesni smo vlastitog skromnog početka pa zato i držimo to u domeni nerealnog. Konstantno radimo na novom materijalu, samo što se ja ne mogu natjerat nikako da izmađijam tekst adekvatan za jednu od novih stvari koje uvježbavamo, jer se trebam potpuno odvojit od onog što me okružuje i zagrebat duboko u dušu. U planu je snimanje novog materijala te spota za jednu od novih pjesama.

 

Koliko često uspjevate ući u vježbaonu i raditi na materijalu? Je li moguć balans između radnog tjedna (posao, možda i obitelj, razne obaveze) i slobodnog vremena?

Dominik: Nastojimo imati probu bar jednom tjedno, uz rad na novim stvarima od doma. Svi imamo posao i/ili akademske obveze, ali uvijek uspijevamo odsvirati što smo planirali. Na probe gledam kao na terapiju od životnih gluposti pa čak i kad me obveze stisnu sa svih strana, nađem potrebnu snagu jer znam da si time održavam zdravlje.

Filip: Balans je moguć, čak i kad nije najlakše složiti ugodan ili izvediv raspored. Ali probe stvarno uvijek upadnu kao terapija, pozitivna i energična atmosfera nam je standard i mislim da svi odlazimo s probe u boljem raspoloženju, iako smo često umorni nakon čitavog dana.

 

Koncerti, nastupi i slična događanja... Koliko su učestali, zovu li vas ili se sami javljate, jesu li organizatori aktivni po tom pitanju i dobivate li prostora da se predstavite pred ljudima? Odnos organizatora i bendova. Postoji li dobra suradnja ili se tu radi o puno kompromisa koji rezultiraju nezadovoljstvom jedne od strana ili obje?

Dominik: Zasad jedino iskustvo osim predstojećeg nastupa na Manifestaciji crnila je bilo u Prostoru u Čakovcu, gdje za organizatore imamo samo riječi hvale. Dosadašnja suradnja sa organizatorom eventa u AKC Attack je isto na visokoj razini, tako da možemo reći da smo zasad netaknuti nekim dramama u tom pogledu. Nadamo se da ćemo u nedjelju ostvariti puno veći utjecaj kod publike s obzirom na činjenicu da samo u Zagrebu i očekuje se veći broj ljudi.

 

Za kraj, imate li što reći čitateljima i ljudima koji tragaju za novim bendovima i žele pratiti underground? 
Dominik: Dopustite si da zaboravite na žanrovsko opredijeljenje i kalup koji si sami namećete. Otiđite na koncert, zatvorite oči i uživajte.


Hvala i sretno u nastavku karijere! :)

 

Edi Grubor

Text by:

Edi Grubor

Prati autora

“Rock 'N' Roll is a nuclear blast of reality in a mundane world where no-one is allowed to be magnificent.”

Maja Lazić

Proofread by:

Maja Lazić

Prati autora

Deputy Editor in Chief
________________________________________________
"Beware of the sharp edged weapon called human being..."

Pročitaj više o temama: vohess, black metal, zagreb, intervju, dominik turudic, filip vukovic, edi gruborKalendar

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

28.06.2018. - četvrtak

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

Zagreb, Klovićevi dvori
100 kn

ROCK The Castle - Italija, Castello Scaligero, 29.6. - 1.7.2018.

29.06.2018. - petak

ROCK The Castle - Italija, Castello Scaligero, 29.6. - 1.7.2018.

Verona, Castello Scaligero
63,50 €

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

30.06.2018. - subota

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti
85 kn

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

06.07.2018. - petak

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

Laško, Društvo Šmolc
18 € / 22 €

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

10.07.2018. - utorak

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

Zagreb, Šalata
220 (do 10.02.) / 250 kn

Metal on the Hill 2018 Warm Up - Austrija, Graz, Dom Im Berg, 10.7.2018.

10.07.2018. - utorak

Metal on the Hill 2018 Warm Up - Austrija, Graz, Dom Im Berg, 10.7.2018.

Graz, Dom Im Berg
30 €

METALDAYS FESTIVAL, 22. - 28.7.2018., Tolmin, Slovenija

22.07.2018. - nedjelja

METALDAYS FESTIVAL, 22. - 28.7.2018., Tolmin, Slovenija

Tolmin,
59€ / 129€ / 150€

JUDAS PRIEST, 28.07.2018, Wiener Stadthalle, Wien, Austria

28.07.2018. - subota

JUDAS PRIEST, 28.07.2018, Wiener Stadthalle, Wien, Austria

Wien, Wiener Stadthalle
66,99 €, 71,60€, 81,99€

SZIGET FESTIVAL 2018 - Mađarska, Budimpešta, 08.08.-15.08.2018.

08.08.2018. - srijeda

SZIGET FESTIVAL 2018 - Mađarska, Budimpešta, 08.08.-15.08.2018.

Budimpešta, Island of Freedom - Otok Obudai
early bird: 275 € (na ulazu 325 €) za 7 dana/ 5-dnevna je 250 € (299 €)/ 3-dnevna 179 € (

CALEXICO 13.08. u Rijeci

13.08.2018. - ponedjeljak

CALEXICO 13.08. u Rijeci

Rijeka, Delta
125 / 160 / 200 kn

Lipanj / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Must Read

SOLO: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA (Solo: A Star Wars Story)

Recenzije

SOLO: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA (Solo: A Star Wars Story)
BODY COUNT, Astroid Boys, Powerstoke - Zagreb, Boćarski dom, 19.06.2018. - galerija

Galerije

BODY COUNT, Astroid Boys, Powerstoke - Zagreb, Boćarski dom, 19.06.2018. - galerija
Na današnji dan objavljen TROOPER

Vijesti

Na današnji dan objavljen TROOPER
Tabor Film Festival objavio dnevni glazbeni  raspored,  natječaj za volontere  i popratni filmski program!

Vijesti

Tabor Film Festival objavio dnevni glazbeni raspored, natječaj za volontere i popratni filmski program!
THY CATAFALQUE - Geometria

Recenzije

THY CATAFALQUE - Geometria
JOHN CLEESE - Zagreb. Lisinski, 16.06.2018.

Izvještaji

JOHN CLEESE - Zagreb. Lisinski, 16.06.2018.
LJETO U MSU - nastavlja se sutra uz CHUI

Vijesti

LJETO U MSU - nastavlja se sutra uz CHUI
LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.

Kalendar

LJETO U MSU: HLADNO PIVO, Zagreb, MSU, 30.06.2018.
LJETO U MSU: CHUI - Zagreb, MSU, 16.06.2018.

Kalendar

LJETO U MSU: CHUI - Zagreb, MSU, 16.06.2018.
VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.

Kalendar

VEČERI NA GRIČU: Carmina Burana - Zagreb, Klovićevi dvori, 28.06.2018.
KATAKLYSM - Meditations

Recenzije

KATAKLYSM - Meditations
VEČERI NA GRIČU - vrhunski glazbeni program bez konkurencije

Vijesti

VEČERI NA GRIČU - vrhunski glazbeni program bez konkurencije
MARS RED SKY, Sloanwall - Zagreb. Vintage Industrial Bar, 13.06.2018.

Izvještaji

MARS RED SKY, Sloanwall - Zagreb. Vintage Industrial Bar, 13.06.2018.
Kampanja Foto Njuške - fotkanje životinja koje su napuštene

Vijesti

Kampanja Foto Njuške - fotkanje životinja koje su napuštene
JAN KEREKEŠ i COLD SNAP - 'Distance' video podrške svima koji su otišli

Vijesti

JAN KEREKEŠ i COLD SNAP - 'Distance' video podrške svima koji su otišli
OLD NIGHT - objavili svoj prvi spot

Vijesti

OLD NIGHT - objavili svoj prvi spot
ZADRŽI DAH (Dans la brume - Just a breath away)

Recenzije

ZADRŽI DAH (Dans la brume - Just a breath away)
KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018.

Izvještaji

KOJOTI - Zagreb. MSU, 09.06.2018.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK