Izvještaji

ĐORĐE BALAŠEVIĆ - Varaždin, Arena, 26.12.2015.

Gradska sportska dvorana u Varaždinu dobila je pravi poklon pod bor - više od tri sata puna poezije, humora i pozitivnih misli. To može značiti samo jedno: panonski mornar je konačno upolovio u, kako sam kaže, najzapadniju panonsku luku.

Objavljeno: 27.12.2015. 17:32

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ĐORĐE BALAŠEVIĆ - Varaždin, Arena, 26.12.2015.

Datum: 26.12.2015.

Mjesto: Varaždin

Lokacija: Arena

Koncert je najavljen za 20:00 sati, no ovoga puta se na njegov početak čekalo nešto više od uobičajene akademske četvrti. Točnije 45 minuta. Ali sve to je oprošteno, jer je razlog itekako bio opravdavajuć. U jednom trenutku je organizator zamolio svu publiku u parteru da se pomaknu bliže pozornici, kako bi ona koja je još čekala vani u redu, mogla ući. Jer kakav bi to bio koncert kada bi počeo bez kompletne ekipe? Već s prvom pjesmom „Ne volim januar“, dvorana je zaboravila na kašnjenje i bacila se u trans, od prvog takta zapjevala i nakon refrena poklonila veliki pljesak, a stihoklepac Balašević uzvratio s „Dobra večer, Varaždine“. Kaže kako je ovo bila „najzimskija“ pjesma koju zna, s njom je na neki način pokušao dozvati snijeg. Nove ovacije je pokupio kada je počeo nabrajati brojne gradove i zahvaljivati im se na dolasku, ali se jednako tako i sam ispričao na kašnjenju. Poželio je svima puno pozitivnih dana, objasnivši da je možda nemoguće svaki dan imati Božić, ali neka je svima nama svaki dan drugi dan Božića. Druženje se nastavilo, pomalo ironično, uz „Miholjsko leto“ koja je posvećena Đoletovoj najstarijoj kćeri, koja je prije nekoliko dana rodila.Iako je svaki koncert jedan novi doživljaj s novim pričama, neke stvari su ipak uobičajene, pa tako svi znaju da na onaj jedan poseban stih u pjesmi „Neki novi klinci“, publika na pozornicu baca plišane igračke, odnosno zečeve. Ni ovoga puta nije bila iznimka, osim jednog. Kada je u pjesmi došlo do teksta: „tad sam dobio par mandarina i malog, belog zeca“, plišane igračke su poletjele na pozornicu, a Đole kao da se zagrcnuo i ostao bez teksta. Pri završetku pjesme je rekao da ovaj koncert mora biti poseban pa je igračke dao svom orkestru i zamolio ih da s njima okite božićno drvce koje je bilo na pozornici. A bend se itekako dobro zabavljao. U jednom trenutku su skinuli kuglice s bora i objesili ih o tambure. Valja napomenuti da je i ovoga puta „mornaricu“, osim tamburaša, činila i postava rock benda, uz već provjerene majstore poput vjernog Dujina za klavijaturama, Schöna na violini i majstora Maglovskog na harmonici, a bio je tu i onaj stari posebni gost koji povremeno zaluta, a to je Nikša Bratoš na gitari. Scena je podsjećala na stari „sokak“ ispred kojeg se uveče druži, karta, pije i svira. Svakako povratak u neka druga, stara, neki bi rekli i sretnija, vremena.Dok smo došli do „Ćaletove pesme“, Balašević se prisjetio svog prvog nastupa u Varaždinu koji je kako kaže bio loš, humoristično komentirajući da bi bio popularniji od Kardashiana, da je slučajno u to vrijeme postojao YouTube i da je netko to snimao. Pojasnio je kako se sjeća svojih singlica i da se trebalo jako truditi za probijanje na scenu, a ako si se slučajno pojavio kod nekog na televiziji, sutradan si bio junak svoje ulice. Danas je sve drugačije.

Koliko publika cijeni svirače na pozornici, pokazalo se u nekoliko navrata. Na samom kraju pjesme „Otilija“, Ignac je odsvirao odličan solo za što je nagrađen velikim pljeskom, a u idućoj „Boža zvani Pub“ je tu ulogu na gitari preuzeo Nikša Bratoš. Balašević se ponovno osvrnuo na publiku koja je došla sa svih strana, a posebno „nenormalne“ je proglasio sarajlije Tajni gaz, koji ga prate u stopu. Ujedno je iskoristio priliku da najavi i novi materijal na kojem počinje raditi početkom godine.Spomenuo je u nekoliko navrata da on nije pjevač, ali da ipak postoji jedna pjesma koja najbolje zvuči dok ju publika pjeva. Za razliku od nekih, Đole nije trebao dignuti ruke da publika preuzme dionicu, već je na prvih par tonova dvorana počela pjevati „Lepa protina kći“, a mnogi su na tribinama upalili lampice na svojim mobitelima koji su doprinijeli posebnosti atmosfere. U dobroj staroj maniri, Đole je opet „na zub“ uhvatio narodnjake i njihovu apsolutnu nemaštovitost kada su u pitanju stihovi. Time je najavio pjesmu koja itekako ima veliki broj lijepih slika, a to je „Galicija“, koju je vrlo lijepo i sjetno zaključio Maglovski na harmonici za što je nagrađen velikim pljeskom. 

Za neke pjesme je Balašević bio siguran da ih nikad više neće pjevati, jer se uglavnom shvate u krivom kontekstu, ali za jednu je pomislio  kako je pravo vrijeme da se ponovno izvede. Bila je to „Samo da rata ne bude“, čiju većinu je uz pljesak iznijela publika. Posebna je bila i pjesma „d-mol“, jer su se u jednom trenutku svijetla na pozornici ugasila, a na tribinama među publikom se pojavio Buga na saksofonu, koji je pjesmu priveo kraju. Novi val oduševljenja se pojavio na pjesmi „Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja“, jer je ulogu pjevača preuzeo gitarist Kiza, a Balašević se spustio među publiku kako bi se s njima pozdravio i slikao.Uslijedio je niz veselih pjesama, odnosno na set listi se našlo nekoliko „dama“, koje su jako lijepo povezali, bez prevelike priče, a publika se baš dobro rasplesala. Sve je bilo puno pozitivne energije i dvorana je „gorila“. Za vrijeme „Anite“, nakon sola na violini, svi su stali svirati kako bi Ignac dobio još jedan pljesak. Tribine su se digle na noge već na prvim taktovima pjesme „Devojka sa čardaš nogama“, a Đole je s posebnom lakoćom animirao publiku za vrijeme pjesme „Aco braco“.

Već na samom početku koncerta, Balašević je najavio kako ne može poslušati sve one koji mu govore da koncerti moraju trajati dva sata, već će se družiti do ponoći, a najviše će se publici piškiti oko 23:30 sati pa će tad koncert privoditi kraju. Tako je i bilo, a za kraj „službenog“ dijela ostavljena je „Kao rani mraz“. Đole je mahnuo publici sa svake strane i s dijelom izvođača sišao s pozornice, a ostatak je učinio nekoliko trenutaka kasnije uz lagani „fade out“Nije dugo trebalo čekati da se oglasi publika i pozove na bis, ne samo vikanjem i pljeskanjem, već su počeli udarati nogama o pod. Bis je odlično otvoren uz „Ringišpil“ na način da su se tamburaši poredali u jednu liniju i sjeli na kraj pozornice. Već na idućoj pjesmi predstavljeni su svi izvođači, a publika im se zahvalila onako kako ona to zna. Uz veliki pljesak. Za kraj je ostavljena „Odlazi cirkus“ u koju je Đole simpatično još jednom ukomponirao imena izvođača i mahnuo do nekog drugog puta.

Rasprodan koncert već sam po sebi nešto govori. Bilo je tu nekih manjih grešaka tehničke prirode (npr. mikrofonija) na koje se i sam pjevač uz smijeh osvrnuo, ali one su zanemarive. Neki će reći da im je nedostajao još neki hit, ali nijedna set lista nikada nije savršena. To što se nije zasvirala „Priča o Vasi Ladačkom“ shvatit ćemo kao „tri točkice“ u ovoj prekrasnoj božićnoj priči i najavu da će se ovaj „cirkus“ ponovno vratiti u naš grad po „ko zna koji put“.Set lista:
Ne volim januar
Miholjsko leto
Neki novi klinci
Ćaletova pesma
Život je more
Oprosti mi, Katrin
Berba '59.
Otilija
Boža zvani Pub
Ljerka
Ja luzer
Provincijalka
Lepa protina kći
Galicija
Samo da rata ne bude
Za treću smenu
Krivi smo mi
d-mol
Bezdan
Slovenska
Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja
Ljubav ne pobeđuje
Olivera
Anđela
Hoću jednu malu garavu
Ljudmila
Anita
Devojka sa čardaš nogama
Slabo divanim mađarski
Mirka
Namčor
Aco braco
Sin jedinac
Kao rani mraz
Bis
Ringišpil
Lađarska serenata
Bože, Bože
Portret mog života
Odlazi cirkus
Helena Hena Ernoić

Text by:

Helena Hena Ernoić

Prati autora

Od električne gitare do električne stolice

Maja Lazić

Proofread by:

Maja Lazić

Prati autora

Deputy Editor in Chief
________________________________________________
"Beware of the sharp edged weapon called human being..."

Pročitaj više o temama: dorde balasevic, dole, bozicni koncert, varazdin, arena varazdin, rasprodan koncert, helena bucko, izvjestaj, 26.12.2015.Kalendar

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.  - ODGOĐENO ZA 30. 5. 2021.

08.12.2020. - utorak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020. - ODGOĐENO ZA 30. 5. 2021.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

23.04.2021. - petak

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn /na dan koncerta 90 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

Prosinac / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Must Read

INQUISITION - Black Mass For A Mass Grave

Recenzije

INQUISITION - Black Mass For A Mass Grave
EN MINOR - When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out

Recenzije

EN MINOR - When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out
DEEP PURPLE - Whoosh!

Recenzije

DEEP PURPLE - Whoosh!
VLATKO STEFANOVSKI objavio novi studijski album

Vijesti

VLATKO STEFANOVSKI objavio novi studijski album
Preminuo Mustafa Nadarević

Vijesti

Preminuo Mustafa Nadarević
SCOUR i Phil Anselmo uz novi videspot najavljuju i treći EP

Vijesti

SCOUR i Phil Anselmo uz novi videspot najavljuju i treći EP
MOONSPELL – Polako se otkrivaju informacije vezane uz nadolazeće Moonspell izdanje!

Vijesti

MOONSPELL – Polako se otkrivaju informacije vezane uz nadolazeće Moonspell izdanje!
ČASNIK I ŠPIJUN (An Officer and a Spy / J'accuse)

Recenzije

ČASNIK I ŠPIJUN (An Officer and a Spy / J'accuse)
BORIS ŠTOK predstavlja drugi studijski album

Vijesti

BORIS ŠTOK predstavlja drugi studijski album
EKSKLUZIVNA PREMIJERA: Nova pjesma benda Crna Kronika

Vijesti

EKSKLUZIVNA PREMIJERA: Nova pjesma benda Crna Kronika
HARAKIRI FOR THE SKY i Neige (Alcest) zajedno u istoj pjesmi!

Vijesti

HARAKIRI FOR THE SKY i Neige (Alcest) zajedno u istoj pjesmi!
CARACH ANGREN – predstavljaju novi videospot

Vijesti

CARACH ANGREN – predstavljaju novi videospot
Prvi album 'Letu Štuke' slavi punih 15 godina

Vijesti

Prvi album 'Letu Štuke' slavi punih 15 godina
Virtualni spektakl klasične glazbe koji možete pratiti iz vlastitog doma

Vijesti

Virtualni spektakl klasične glazbe koji možete pratiti iz vlastitog doma
SÓLSTAFIR - Endless Twilight Of Codependent Love

Recenzije

SÓLSTAFIR - Endless Twilight Of Codependent Love
DAMIN GAMBIT (The Queen's Gambit)

Recenzije

DAMIN GAMBIT (The Queen's Gambit)
Najbolje pjesme za tmurno vrijeme

Kolumne

Najbolje pjesme za tmurno vrijeme
DAVE MUSTAINE - neshvaćeni junak ili egoistični manijak?

Kolumne

DAVE MUSTAINE - neshvaćeni junak ili egoistični manijak?

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK