7.0

Recenzije - TV serije

DIGITALNI UGLJIK (Altered Carbon)

Serija je upravo otkazana nakon dvije sezone, ali je ipak vrijedi pogledati u generalnoj neimaštini dobrih filmova i TV serija.

Objavljeno: 03.03.2021. 07:30

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

DIGITALNI UGLJIK (Altered Carbon)

Žanr: akcija, SF

Godina: 2018-2020

Izdavač: Netflix

Web


Tracklist:
Izvorni naziv: Altered Carbon
Redatelji: Uta Briesewitz, Alex Graves...Miguel Sapochnik
Kreator: Laeta Kalogridis
Uloge: Chris Conner, Renée Elise Goldsberry, Will Yun Lee, Anthony Mackie, Joel Kinnaman, James Purefoy, Dichen Lachman, Martha Higareda, Lela Loren, Simone Missick, Ato Essandoh
Žanr: TV akcijska drama, Sci-fi
Godina prozivodnje: 2018-2020
Izdavač/prikazivač: Netflix
Sezone: 2 (18 epizoda)

Recenzija o seriji koja je u prvoj sezoni dobila iznimno mnogo pohvala, druga bitno manje - sada ispada prilično zakašnjela, no do prije mjesec dana je mogućnost treće sezone izgledala još velika, a time i aktualna. 

No prethodni je mjesec Netflix i službeno objavio da ova serija završava drugom sezonom, i čini se da je tu COVID-19 ipak odigrao samo djelomičnu ulogu.  S "Altered Carbonom" se zapravo događa (osim ovog otkazanog kraja prije treće sezone) nešto slično kao i s kultnom "True Detective". Prva sezona iznimno gledana, hvaljena... druga sezona znatna snizilica, a treća se izgubila "u prijevodu" i jasno, daljnje snimanje je otkazano. 


Prava istina je da su obje serije one prave sadržaje odnosno municiju ispucale u prvoj sezoni.  Tko o čemu ako ne o kvaliteti tu ih sad baš ne možemo uspoređivati, ali druge sezone su ili bile posve smušeno napravljene u silnoj želji da dosegnu renome prve ("True Detective") ili, kako je slučaj kod "Altered Carbona" nakon (pretjerano) ekstravagantne, vizualno spektakularne i smjele prve sezone, kreatori napraviše sadržajno i zanatski odličnu drugu sezonu, ali bez čega radi čega se u seriji i digla prašina, kao da je druga sezona ili nova serija ili neka zasebna jedinka. I kao takva bi druga sezona funkcionirala kao odlična, ali ipak prilično standardna Sci-fi krimi mini-serija. Ali...

No da se vratimo na početak za slučaj da baš i ne znate o čemu pričam. 


Glavni razlog što smo odlučili ovu recenziju ipak napisati i objaviti jest što su i te dvije sezone, a u nedostatku veće količine dobrih i žanrovskih filmova - vrlo isplative za pogledati, iako imajte na umu - gledat ćete bitno drugačije sezone, a da stvar bude još čudnija i razjedinjenija, s posve drugim glavnim glumcima, no za razliku od "True Detective", glavni lik/ovi su isti.


Netflix je u nedostatku materijala iz niše Sci-Fi u svom portfelju ulupao pozamašne novce na stvaranje "Altered Carbona" koji je u biti hibrid nekoliko poznatih serijala: ima tu sličnosti a bogme i sitne krađe i od  "Blade Runnera", "Star Warsa", "Igre Gladi" i još koječeg, naročito "Igre prijestolja" - sve je to svojevrsni hommage tih filmovima/serijama, no sve to zapravo u konačnici smeta (druga sezona je tu srećom malo prikočila!), iako "Altered Carbon" ima širem sloju publike vrlo inovativnu i ludu, skoro bezobrazno smjelu priču odnosno set-up budućnost čovječanstva. 


Serija je adaptacija istoimenog Sci-fi romana iz opusa "Takeshi Kovacs Novels", autora Richarda Morgana. Kreator serije je Laeta Kalogridis, scenaristica i producentica, poznata po velikim hitovima kao što su: "Shutter Island", "Avatar", "Terminator: Genesis", itd. Tu je i stekla različita iskustva, radeći žanrovski različite filmove: noir, sci-fi, epsku fantastiku. I tako je Laeta ubacila od svega po malo i zamalo ispao bućkuriš, iako spektakularan i privlačan, vrlo seksi - no kada se bućkuriš raščistio u drugoj sezoni i spektakl stao na loptu, razumljivo je da su mnogi bili razočarani drugim dijelom koji je zapravo znantski čak i bolji i koncizniji.


"Altered Carbonu", odnosno pretpostavljam Netflixu/Laeti je glavni uzor (nisam čitala Morgana, pa možda njega treba uključiti u ovo) bila serija/knjige "Igra prijestolja": nasilje u seriji je iznimno brutalno i konstantno, seks, točnije iskorištavanje ljudskog tijela u svim bizarnim i bolesnim oblicima je na jednakoj razini. U tom smislu je "Altered Carbon" otišao puno dalje od "Igre Prijestolja": kada zanemarite onaj vizualni spektakl, shvatite da je nasilje i seks u seriji zapravo sam sebi svrha, dok u "Prijestolju" ogroman dio ima neko barem logično pojašnjenje.


Kako god bilo, producenti su očito odigrali na pravu kartu jer je sezona generalno ocjenjena jako visokom ocjenom: oko 8.5, a da realno ne zaslužuje ni 7.0.

Do 5.-6. epizode je sve još više-manje vrhunski, osim da se dosta teško prate likovi i redoslijed, ali o tome kasnije. No kada ti aduti u finišu odu tako daleko da je već degutantno, a naročito bolesno onda i vrijednost serije znatno pada. Rijetko mi se to događa ali tamo negdje na 6. epizodi mi se više serije nije dalo gledati, usprkos svim privlačnim elementima koje serija svakako ima (računajući glavne muške i ženske glumce). Moje mišljenje dijeli jedino Rotten Tomatoes: ocjena prve sezone = 68%.


Priča je iznimno intrigantna, a ljudska budućnost postavljena vrlo smjelo i posve suludo:  negdje par stotina godina fastforward Zemljani su se osim na Zemlji proširili i na druge planete i svjetove i sve to kontroliraju Meths (Methuselahs), viša klasa sa svojom neke vrste imerijalnom vojskom koja ugnjetava sve "niže" (aka "Igre Gladi"), ima tu još nekih kasta između ali nebitnih za cijeli poredak. Atmosfera je noir distopijska (aka "Blade Runner") tamo gdje živi "raja". 


Smrtnost je izgledna samo nekim pripadnicima nove stare religije (koju se proganja) i onima "nižima" i siromašnijima koji nemaju novaca za kupnju - novog tijela, zvanog "košuljica"! Da, dobro ste pročitali. Znanstvenica koja se kasnije u seriji pokaže kao vođa Ustanka (aka "Star Wars") stvori izum koji čovjeku omogućava besmrtnost, naravno uglavnom ne baš siromašnima. Ljudska svijest se može pohraniti na stack, memorijsku pločicu, koju možete umetnuti u bilo koje tijelo, pravo sačuvano ili kibernetičko, pa nekad i posve krivog spola, godina i rase (dijete u tijelu starice, tinejdžerka u tijelu debelog skinheada ubojice) kakvo si pak možeš priuštiti. Tako se mogu mijenjati "košuljice" ako te tko mlatne po glavi samo da ti je sačuvan stack. Ukratko, čovječanstvo postaje besmrtno, doduše ne onako kako inače sanjarimo "kad bi bilo ako bi bilo", no ipak. 

 

No sama ta mogućnost kompletno sve i svakoga pokvari i iskvari do krajnjih granica, toliko da znanstvenica s početka priče zvana Quellcrist Falconer digne Ustanak i pokušava srušiti taj poredak i vratiti nazad smrtnost. 
Ipak taj dio priče o Quellcrist Falconer je nešto sporedniji u seriji, iako je ona definitivno centralni ženski lik, što na ekranu što u narativi.

 

Centar priče je zapravo jedan od bivših imperijalnih specijalaca ubojica, Takeshi Kovach naslovni lik književnog djela, omanji žilavi pola Japanac pola Poljak, prebjeg u redove Quellcrist Falconer, u koju se i zaljubljuje, no zajedničko vrijeme im je kratkog vijeka jer ona pogiba zajedno s Kovachevom (ljubomornom) sestrom u eksploziji, a Kovacha dostigne sudbina zamrzavanja na 250 godina zatvorske kazne. 

Serija započinje kada ga jedan od najmoćnijih Methova, Laurens Bancroft (odličan James Purefoy) vraća u život ali u posve drugom tijelu - nabrijanog skandinavskog policajca, s uvrnutim zadatkom da otkrije tko je Bancrofta ubio (Bancroft je naime ubijen, ali je stack prebačen u tijelo-klona, pa isti lik opet veselo šeta planetom, ali nema pojma kako je umro za što mu treba legendarni ubojica Kovach).

Ostatak serije su zapravo peripetije, zapetljavanje i rapetljavanje glavne i hrpe sporednih priča i bez sumnje je sve dosta napeto i prilično komplicirano i zanimljivo za pratiti, no ovo je sve što trebate znati o priči koja ni izdaleka nije samo maloprije opisano.


No ono što jest bitno za ocjenu serije, u konačnici i kvalitetu scenarija i glumačkog ansambla su Kovachevi sidekickeovi. Jedan je primaran i možda i najbolji lik utemeljen na osobi i djelu Edgara Allana Poea - AI (umjetna inteligencija, sintetički čovjek) koji se baš i zove Poe (izvanredni Chris Conner) kao integrirani manager Hotela "Vrana" (relacija na E.A.P. najpoznatije djelo), u kojem odsjeda jedan jedini gost - Kovach.

Drugi sidekick je uvrnuta policajka Kristin Ortega, Latina, jedan od bezbroj "politički ispravnih" likova u seriji što na kraju bude jako zamorno i isforsirano. Ortegu glumi jako dobro Martha Higareda, no vidjet ćete, forsiranje Spanish waya u Orteginu liku postaje pomalo i smiješno. 

Ima još tonu likova no za prvu sezonu treba još samo spomenuti Kovachevu mlađu sestru Reileen (Dichen Lachman) koje kao djecu siročad razdvajaju i oni se ne vide dugi niz godina. Upravo je lik Reileen jako problematičan i meni ekstremno neuvjerljiv iako je Lachman izvukla što je mogla.
Kako je bratsko-sestrinski odnos možda i najključniji u seriji, to je sve oko Reileen iznimno važno. 
Završava u stilu:  over the top/ wtf / daj me nemoj...


www.youtube.com/watch?v=mknz1JY9dWM

 

Lik Quellcrist Falconer (odlična Renée Elise Goldsberry) se nenadano vraća u priču i traje do kraja i kroz sezonu 2. Upravo njen narativ i pratimo kroz seriju i taj dio je po mome pomalo fulan jer previše idu u detalje i predugu priču.


I na kraju ono najvažnije: Takeshi Kovach. Originalna osoba (pola Japanac/pola Poljak) je nazvana Stronghold Kovach, kako bi gledatelj povezivao o kome je riječ kada gleda česte flashbackove na prošlost i Kovacha (glumački odličan Will Yun Lee), sadašnjeg Kovacha seksi skandinavskog snagatora kojeg je tjelesno genijalno interpretirao Joel Kinnaman, koji je glumački na dobroj razini, mada u ključnim sekvencama ipak ostane "kratak". 
Kinnaman se više ne pojavljuje u sezoni 2, nego je (politički korektno!) Kovach sad tamnoputi nabrijani specijalac kojeg glumi Anthony Mackie, koji u drugoj sezoni možda daje najkonzistentniju i najbolju intrepretaciju Takeshi Kovacha. Will Yun Lee se također pojavljuje u sezoni 2 (flashbackovi!) i vrlo je privlačan skoro topli lik, ukupno previše osjećajan (prvo sa sestrom, pa kasnije s Quellcrist Falconer) da bi bio dostatno uvjerljiv kao najpoznatiji profesionalni, opaki i nemilosrdni ubojica. 


Ukratko, sezona 1 je naročito u "kategoriji" likova posve nekonzistentna, na mahove posve neuvjerljiva, a priča se pomalo raspada od neuvjerljivosti zadnjih par epizoda. Sezona 2 se više bavi raspetljavanjem loose ends i bildanjem pravih karaktera, pa MacKie, a naročito Conner jako profitiraju, kao i Kovachev novi sidekick, ženski lovac na ucjenjene glave Trepp (izvrsna Simone Missick) koja je pak opet tamnoputa i LQBT.


Ne čini li vam se sve ovo jednostavno "too much"? I jest. 


Ali se seriju ipak isplati pogledati, naročito jer za drugu sezonu nemaš dojam da je baš cijela prekopirana iz nekih drugih serija i filmova (istina, "The Mandalorian" je došao kasnije, ali lovac na glave bounty hunter Bobba Fett postoji u "Star Warsima" već desetljećima) a posve je u stilu "Umri muški" u noir Sci-Fi verziji.

 

Pročitaj više o temama: TV serija, Altered Carbon, akcija, SF, Digitalni Ugljik, recenzija, Anastazija Vrzina, Netflix, Laeta Kalogridis, Chris Conner, Renée Elise Goldsberry, Will Yun Lee, Anthony Mackie, Joel Kinnaman, James Purefoy, Dichen Lachman,Kalendar

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

14.07.2022. - četvrtak

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

Šibenik, Tvrđava sv. MIhovila
130 kn - 150 kn

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

16.08.2022. - utorak

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

Pula, Arena
loža 559 kn, parter 499 kn, tribine 479 kn, travnjak 299 kn

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

17.08.2022. - srijeda

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
80 kn / 100 kn

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

17.08.2022. - srijeda

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

Pula, Arena
550 kn loža / 500 kn parter stajanje / 480 kn tribine / 300 kn travnjak stajanje.

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

19.08.2022. - petak

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

Opatija, Ljetna pozornica
300 kn

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

22.08.2022. - ponedjeljak

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70kn/90kn

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

23.08.2022. - utorak

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
110/140 kn

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

27.08.2022. - subota

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Zagreb, Velesajam, Paviljon 9
265 kn (250 kn + troškovi transakcije)

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

04.09.2022. - nedjelja

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Močvara
160kn/180kn/200kn

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

17.09.2022. - subota

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

Zagreb, Arena Zagreb
820kn, 690 kn, 650kn, 550 kn, 450 kn

Kolovoz / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Vijesti

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'
LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.

Kalendar

LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.

Izvještaji

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.
MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura

Vijesti

MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija

Galerije

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija
SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija

Galerije

SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.

Izvještaji

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija

Galerije

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija
PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.

Izvještaji

PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.
The ROLLING STONES sutra u Beču

Vijesti

The ROLLING STONES sutra u Beču
JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.

Izvještaji

JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena,  09.07.2022.

Izvještaji

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija

Galerije

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija
REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture

Vijesti

REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture
GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.

Vijesti

GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.
POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Kolumne

POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival
SARA RENAR (Ljeto u MSU) - Zagreb, MSU, 02.07.2022. - galerija

Galerije

SARA RENAR (Ljeto u MSU) - Zagreb, MSU, 02.07.2022. - galerija
WHITESNAKE otkazali preostalu europsku oproštajnu turneju

Vijesti

WHITESNAKE otkazali preostalu europsku oproštajnu turneju

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK