9.5

Recenzije - TV serije

DAMIN GAMBIT (The Queen's Gambit)

Ovo je serija prvenstveno o šahu i ovisnosti ali je sve prikazano na takav energičan i magnetičan način da imate dojam da gledate neki triler. Plus da se ne možete odlijepiti od ekrana.

Objavljeno: 16.11.2020. 15:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

DAMIN GAMBIT (The Queen's Gambit)

Žanr: drama

Godina: 2020

Izdavač: Netflix

Web


Tracklist:
Izvorni naziv: The Queen's Gambit
Redatelji: Scott Frank
Kreator: Scott Frank, Allan Scott
Uloge: Anya Taylor-Joy, Isla Johnston, Bill Camp, Marielle Heller, Marcin Dorocinski, Thomas Brodie-Sangster, Harry Melling, Moses Ingram, Jacob Fortune-Lloyd
Žanr: TV drama
Godina prozivodnje: 2020
Izdavač/prikazivač: Netflix
Sezone: 1 (7 epizoda)

U poprilično dobroj ponudi serija, u nedostatku filmova za kino prikazivanje, ali malo predugačkih za brzo gledanje, pogledala sam seriju koju sada svi hvale, pa rekoh "nije tipična, ali je vrh, izvrsna preporuka za gledatelje/čitatelje", i eto recenzije.

Serija "The Queen's Gambit", na hrvatskom "Damin Gambit" je izvorna Netflixova, ima zaokruženu cjelinu od jedne sezone i 7 epizoda koje traju oko 60 min, manje-više.

 

Damin gambit je inače izraz u šahu, a znači varijatnu otvaranja igre, jednu od najčešćih i vrlo popularnih otvaranja, pogotovu početkom 20. st. 
Nema serija slučajno taj naziv, serija stvarno i jest o šahu, ali je isto tako drama o odrastanju, ovisnosti raznih vrsta, tri teme koje se isprepliću, ali na takav energičan i magnetičan način da imate dojam da gledate neki triler.

 

Sve je u seriji na vrhunskoj razini. Tema  oko šaha je možda za većinu upitna, kao kako može išta o šahu biti uzbudljivo, pa i ona o odrastanju - dvije teme koje ne zvuče nimalo uzbudljivo, no gadno biste se prevarili. 
Kreator serije i redatelj Scott Frank je napravio čudo. Scenarij je napisao prema predlošku istoimenog romana Waltera Tevisa - iako nisam čitala knjigu, nisam sigurna da Frank nije predložak debelo premašio. Ovo je jedna od rijetkih serija u kojoj su ama baš svi likovi karakterno pošteno izrađeni i svaki lik ima svoje "ja".

 

Obje teme su tako stopljene s ostalim elementima, primarno glumom apsolutno svih glumaca i montažom, posebice igri šaha - da serija ne sadrži apsolutno ništa od "dosade, monotonosti i nezanimljvosti" što bi za sve kojima je šah kao lanjski snijeg realno trebalo biti. Uz to su i savršeno rekreirane 60.-te uz genijalnu kostimografiju i makeup/hair ali ne samo autentično, već je svemu dodan i poseban šarm, tako da je sve u filmu vrlo ili šik ili zabavni kič.

 

Za gledanje serije je posve nebitno ako uopće ništa ne znate o šahu, nešto ćete i naučiti, ili ako ste zagriženi ljubitelj biti ćete oduševljeni - jer su za kredibilnost i točnost svih šahovskih poteza savjetnici na seriji bili Bruce Pandolfini, američki instruktor šaha i Garry Kasparov, ruski (sada i hrvatski) šahovski velemajstor, godinama neprikosnoveni svjetski prvak.
Dakle tu rupa nema.

 

Ako vas sve ovo do sada nije nešto zainteresiralo, možda će vas sama priča: serija je stavljena u vremenski okvir 50./60.-tih godina prošlog stoljeća i prati Elizabeth (Beth) Harmon, malu djevojčicu koja sa 9 godina ostaje siroče, nakon čudne prometne nesreće (no ništa nije kako izgleda!) u kojoj joj pogiba majka Alice, a Beth ostaje posve neozlijeđena ali siroče (oca ima, ali nema) i tako završava u jednoj ubožnici za djevojčice u Kentuckyu. Beth je introvertna djevojčica koja malo priča, puno promatra i očito pati u dubini duše. Sprijatelji se s nešto starijom tamnoputom Jolene (izvrsna, ali premalo korištena Moses Ingram), koja je uputi u nekoliko osnovnih "must-know" stvari, među ostalima u nešto što će kasnije postati jedna od Bethinih ovisnosti: tablete sedativa, koje su se davale djeci u sirotištima u to vrijeme pod izlikom da su vitamini, sve dok 60.-tih nisu zakonom zabranjene. 


No šteta je uglavnom već načinjena, djeca su se prilično sigurno i trajno navlačila na sedative. Tako i Beth, koja uz pomoć te čudesne zelene "vitaminske" pilule razvija skoro nadnaravnu koncentraciju i talent da "vidi" na stropu spavaonice sirotišta genijalne šahovske poteze (jasno, ne posjeduje ploču i figure). 

Konkretno te scene u seriji su fenomenalne, šah ili ne. 

Naravno Beth nema pojma o šahu kada dolazi u sirotište, nego je sa šahom upoznaje jednako tako introvertni domar sirotišta Mr. Shaibel (sjajni Bill Camp) koji boravi u podrumu i koji je zagriženi igrač. 

 

Moram ovdje napomenuti da je prva epizoda pomalo čudna, mračna i uznemirujuća i lako vam se može desiti da vam "ne sjedne". Naročito kada završava overdoseom 9-godišnjeg djeteta. Dalje je druga priča, pa izdržite tu prvu epizodu.

 

Domar je upoznaje s ljudima iz lokalnog šahovskog kluba i Beth počinje igrati male "školske" turnire, pobjeđujući sve redom. 

Beth raste, igra šah s domarom, rastura na malim školskim turnirima i jede "vitamine". Kad navrši 15, u sirotište dolazi neskladan bračni par Wheatley, trgovački putnik i domaćica Alma (vrhunska Marielle Heller) i posvoji Beth, koja konačno počne živjeti "normalnim" životom. Osim što Beth ne zanima ništa osim šaha, a Wheatleyevi su pred raspadom. 
Nakon svog prvog turnira, na kojem opet rasturi, zaradi svojih prvih 100 dolara, te nakon što ih napusti g. Wheatley, Alma se domisli da bi mogle ići zajedno po turnirima i tako zarađivati. Rečeno - učinjeno.

 

Čudo od djeteta postane čudo od djevojke koja igra u klasi s muškarcima jer žena zapravo i nema. Čudo od djevojke se dodatno navuče još i na alkohol, tako da element ovisnosti bude potpun, jer osim potpune usamljenosti i fokusiranosti isključivo na ono što je čini živom, drugo i ne zna, a sve vrijeme koje ne provodi uz šah joj preteško pada jer ne zna što bi s njim.


Beth glumi u maniri najvećih glumačkih legendi filmskog platna (zamislite dive iz Hollywooda, Audrey Hepburn ili Meryl Streep) mlada Anya Taylor-Joy, koja se već iskazala u "The Witch" i "The New Mutants", ali i u oba M. Night Shyamalanova filma "Split" i "Glass".
Ono što je Anya izvela u "Daminom Gambitu" joj garantirano donosi hrpu nagrada, a pitanje je dana kada će predvoditi neki veliki i zvučni film i okititi se Oscarom. Toliko je dobra. Zajedno s ostatkom glumačke ekipe, uz naravno već spomenute redatelja i ekipu iz montaže, napravila je od jedne (dvije zapravo) generalno monotone, nedinamične i relativne nezanimljive teme - ludnicu od serije, iskonski uzbudljivu, zanimljivu koja djeluje kao magnet. Zalijepiš se za ekran i ne mičeš se sve dok ne pogledaš sve epizode. 

 

Svakako treba spomenuti i ostale muške likove, Bethine suparnike/suradnike, opet svi redom sjajni: Thomas Brodie-Sangster (Game of Thrones, Love Actually...) kao američki šahovski prvak Benny Watts, Harry Melling kao također šahovski prvak, Jacob Fortune-Lloyd kao Bethina dugotrajna simpatija šahist i novinar D.L. Townes, te vanredni Marcin Dorocinski kao silno ozbiljni i pomalo mrki ruski šahovski velemajstor Vasily Borgov.

Za one koji pak vole šah još napomena da su seriju pogledali znalci šaha koji su puni hvale jer je ama baš svaka postavljena ploča s figurama i potezima u seriji ispravna - naravno ništa drugo i ne bismo očekivali od Garry Kasparova.

 


Ipak, serija ima i nekih manjkavosti, koje su pak jako u sjeni spektakularne glavne radnje i glume: čudni su flashbackovi na Bethin život do 9 godine i na obiteljsku povijest i odnose majke i oca, nikad zapravo ne saznamo gdje je nestao otac i što je zapravo bilo majci. Također život i odnosi u sirotištu su previše idealno prikazani, jer iz onog što povijest zna u sirotištima u stvarnosti skoro bez iznimke nema "normalnog i solidnog" života (ako ne računamo dijeljenje sedativa djeci), u pravilu je tu u nekom postotku maltretiranje i zanemarivanje barem neke djece, čak i štogod puno gore.
Jasno je da Scott Frank nije htio ulaziti u širinu jer se (ispravno) fokusirao na bit, no ne bi bilo za zgorega da se nečim ipak pokazalo kako sirotišta nisu obični "dnevni boravci".
Također, Bethina ovisnost o pilulama sedativa nije kroz seriju kontinuirano i gradacijski prikazana nego pomalo rastrzano, u nekim dijelovima imaš dojam da ih više uopće ne koristi a to nije tako. 

 

Neki bi možda prigovorili i što je tamoputa Ingram (Jolene) premalo iskorištena kao lik u kontekstu tamnopute rase - što je zapravo sasvim ok, jer se radnja pola serije odvija najviše u Kentuckyu, a to je južna savezna država gdje je  rasna segregacija tek ukinuta 1964. pa je malo nevjerojatno da je Jolene prikazana posve ravnopravno s ostalim bijelim djevojčicama, te da je u sirotištu kao ravnopravni zaposlenik radio tamnoput Mr. Fergusson, koji je bio zadužen za dijeljenje lijekova i hrpu drugih obaveza u sirotištu. 
No, možda je ovo bilo neko napredno sirotište, a i tražiti dlaku u ovakvom spektakularnom jajetu je ipak - previše.

 

Pročitaj više o temama: damin gambit, šah, The Queen's Gambit, drama, netflix, recenzija, TV serija, Scott Frank, Anya Taylor-Joy, Isla Johnston, Bill Camp, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Anastazija Vrzina, Garry KasparovKalendar

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

14.07.2022. - četvrtak

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

Šibenik, Tvrđava sv. MIhovila
130 kn - 150 kn

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

16.08.2022. - utorak

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

Pula, Arena
loža 559 kn, parter 499 kn, tribine 479 kn, travnjak 299 kn

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

17.08.2022. - srijeda

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
80 kn / 100 kn

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

17.08.2022. - srijeda

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

Pula, Arena
550 kn loža / 500 kn parter stajanje / 480 kn tribine / 300 kn travnjak stajanje.

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

19.08.2022. - petak

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

Opatija, Ljetna pozornica
300 kn

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

22.08.2022. - ponedjeljak

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70kn/90kn

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

23.08.2022. - utorak

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
110/140 kn

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

27.08.2022. - subota

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Zagreb, Velesajam, Paviljon 9
265 kn (250 kn + troškovi transakcije)

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

04.09.2022. - nedjelja

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Močvara
160kn/180kn/200kn

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

17.09.2022. - subota

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

Zagreb, Arena Zagreb
820kn, 690 kn, 650kn, 550 kn, 450 kn

Kolovoz / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Vijesti

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'
LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.

Kalendar

LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.

Izvještaji

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.
MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura

Vijesti

MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija

Galerije

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija
SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija

Galerije

SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.

Izvještaji

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija

Galerije

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija
PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.

Izvještaji

PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.
The ROLLING STONES sutra u Beču

Vijesti

The ROLLING STONES sutra u Beču
JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.

Izvještaji

JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena,  09.07.2022.

Izvještaji

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija

Galerije

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija
REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture

Vijesti

REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture
GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.

Vijesti

GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.
POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Kolumne

POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival
SARA RENAR (Ljeto u MSU) - Zagreb, MSU, 02.07.2022. - galerija

Galerije

SARA RENAR (Ljeto u MSU) - Zagreb, MSU, 02.07.2022. - galerija
WHITESNAKE otkazali preostalu europsku oproštajnu turneju

Vijesti

WHITESNAKE otkazali preostalu europsku oproštajnu turneju

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK