8.0

Recenzije

CANDLEMASS - Green Valley

Moglo bi se reći kako bendovi ne sjede doma besposleno i zure u strop, kao što mi svi ponekad znamo napraviti, s pitanjem "Što bih sada mogao/la raditi?" koje se vrzma i ne da nam mira unutar tog utega na našim ramenima.

Objavljeno: 18.08.2021. 12:23

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

CANDLEMASS - Green Valley

Žanr: Doom metal

Godina: 2021.

Izdavač: Peaceville Records

Web


Tracklist:
1. The Well Of Souls
2. Dark Reflections
3. Mirror, Mirror
4. Ancient Dreams
5. Astorolus (The Great Octopus)
6. Bewitched
7. Dark Are The Veils Of Death
8. Under The Oak
9. Doom Jam (Instrumental)
10. A Sorcerer's Pledge
11. Solitude
12. Demon's Gate (Soundcheck)

Svi su zaposleni, najavljuju se nova studijska ostvarenja i turneje koje bi ove godine, najkasnije iduće, trebale ponovno pokrenuti utišane pozornice diljem svijeta. Ponekad se tu pojavi poneko kompilacijsko izdanje i/ili EP, a ponekad se vrijeme kreativno iskoristi i stvori se neki album snimljen uživo zahvaljujući livestreamu. Istina, znam! Nije to baš neka zamjena za onu pravu stvar i iskustvo koncerta kojega ste i sami dio, ali barem je nešto čime možete upotpuniti vrijeme iščekivanja. Jedan takav događaj je u konačnici i ovjekovječen u dvostrukom izdanju, kao CD i DVD, i zove se Green Valley! Iza njega stoji Candlemass, bend koji doista ne treba predstavljati, a u ovim recima koji slijede ćete čuti i poneku zanimljivost koja će vas uvjeriti zašto je ovo sljedeće izdanje koje vrijedi poslušati i kojem use vrijedi posvetiti s punom pažnjom. Netko je čak i uhvatio taj livestream (u dosta dobroj kvaliteti) pa ga možete pronaći na YouTubeu, a ako vam se svidi ono što čujete i/ili vidite, svakako vrijedi nabaviti ovo izdanje i u fizičkom obliku.

 

Kako sam gore naveo, Candlemass nije jedan od bendova koje treba najavljivati i malo sam u ovim svojim tekstovima to smanjio, uz uvjet kako o tom bendu moram prvi put pisati nadugačko i naširoko, a kasnije sami morate odraditi lektiru i voditi zabilješke. Šalu na stranu, za sada barem... Kako su životni putevi ponovno spojili bend s njihovim prvim pjevačem Johanom Längquistom pred nekoliko godina, odlučili su ponovnu suradnju ovjekovječiti studijskim albumom The Door To Doom kojega su i objavili pred dvije godine. Solidan album, prepoznatljivog zvuka i glasa koji je dobro ostario i može doprinijeti onome što su zajedno stvorili pred trideset i pet godina. Zanimljivost je kako je za svog bivanja u bendu Johan Längquist sudjelovao na samo dva studijska albuma, od kojih je onaj prvijenac iz 1986. godine stvorio nešto iznimno. Naravno, govorim o albumu Epicus Doomicus Metallicus i njegovom utjecaj na najdraži nam žanr i sve njegove podžanrove. Iako se Längquist s bendom pojavio na nekoliko obljetnica spomenutog albuma, od kojih su neke i ovjekovječene u dosta dobrim albumima snimljenim uživo, nikada to nije bilo baš dugotrajno i trenutna postava je još uvijek bod budnim okom obožavatelja i pratitelja benda. Takav se dojam dobije čitajući forume i komentare u bespućima Interneta, no osobno na to gledam kao brigu za bend i njihovo nasljeđe koje bi valjalo i vidjeti uživo, ukaže li se za to prilika.

 

Vjerujem kako i sami možete razumjeti takav pristup i pristranost bendu. No to nikako ne umanjuje činjenicu kako Längquist svoju ulogu odrađuje kako treba i doista daje sve od sebe kako bi bio prisutan tijekom cijelog albuma, bez uzmicanja i bez trenutka tišine. Naravno, uz svu moju hvalu ide i činjenica kako se u glasu osjete godine, ali iste ne utječu na konačnu izvedbu u mjeri gdje se nešto može nazvati lošim, ili čak groznim. Štoviše, stvar je u potpunosti suprotna. Svakako se može čuti kako pjesme koje izvodi s bendom i koje su pisane s njim odišu nekom većom predanošću i povezanošću, što je u potpunosti razumljivo. No i pjesme na kojima je pjevao Messiah Marcolin zvuče sasvim u redu, možda s nijansom neke sirovosti i izravnosti koja im isto daje draž i stvaraju drugačiju atmosferu oko već poznatih pjesama. Ta sirovost i izravnost njegovog glasa je i dala jednu posebnost albumu prvijencu, stoga se njegov doprinos žanru može samo s time mjeriti. I stojim iza tih riječi. S druge strane, usporedimo li njegov glas s onim koji ima Messiah Marcolin (pravog imena Bror Jan Alfredo Marcolin, za one koji žele znati više) tu dolazimo do rasprave koja se svodi na ono što je kome draže i kako kome nešto odgovara. Osobno se još uvijek ne mogu odlučiti, ali svakako jednako poštujem obojicu. Ali te nijanse i sam izričaj za svakoga od njih je poseban i stalno mi se izmjenjuju na prvom mjestu pjevača koji su stajali ispred benda. No tu ćemo raspravu ostaviti za jedan drugi put. Možda već i u komentarima ispod recenzije kada se ista pojavi na službenim stranicama portala. Mene zanima vaše mišljenje, stoga je dobra rasprava svakako poželjna...

 

Album doduše ima jednu malenu opasku s moje strane. Iako je konačna izvedba upriličena odlično i sami zvuk albuma doista bez uljepšavanja predstavlja bend u punoj moći i snazi koju predstavljaju kroz svaku iduću pjesmu, te se njihov zvuk svakako može lako prepoznati od strane bilo koga tko je čuo barem dio njihovog opusa... Pa opaska bi se referirala na popis pjesama koje su izvedene i koje su postale dosta nepromijenjene zadnjih godina njihove karijere. Naime, pogledate li na početku recenzije popis pjesama, daje se zaključiti kako su pjesme izvedene na ovom albumu svedene na pjesme koje možete pronaći na njihova prva četiri albuma. Dodatak tom popisu su Astorolus (The Great Octopus), singl s njihovog zadnjeg studijskog albuma The Door To Doom i Doom Jam, instrumentalna skladba koja je poslužila kao ukusan dodatak popisu i svojevrsni uvod za početak završnice koncerta. Znam, znam! Prva četiri studijska albuma su ono što čini Candlemass i realno gledano, doista su najbolji od cijele im diskografije. Ali što je s albumima kao što su istoimeni Candlemass, ili albumi kao King Of The Grey Islands, Death Magic Doom i Psalms For The Dead? Istina, samo je na povratničkom i istoimenom albumu pjevao Messiah Marcolin pa je poznato lice dalo svoj doprinos popraćenosti od strane publike i kritičara, to nikako ne možemo zanemariti albume koji su došli nakon toga. Robert Lowe je svoju ulogu odradio iznimno dobro i nikako nije manjkalo kvalitete na tim albumima. Za dodatno shvaćanje i cijenjenje glasa koji ima Lowe, poslušajte albume koje je objavio sa svojim bendom Solitude Aeturnus. Vjerujte mi, nećete ostati ravnodušni i možda ćete pronaći nešto novo za svoju glazbenu kolekciju... Ovi albumi i Lowe su vam samo dati kao primjer, ima tu još aktera i ljudi koji su dali svoj doprinos bendu, ali to ostavljam vama na preslušavanje i na odluku. I to je zapravo jedina zamjerka na album. Manjak ostalih albuma ili zastupljenosti istih.

 

No kako se recenzija ne bi završila u nekom sivom tonu, pređimo na nešto drugo. Nešto dobro, nešto iznimno uvježbano i točno, moćno i precizno u krajnostima koje vrijede svake hvale. A to je instrumentalni dio benda. Johan Längquist možda trenutno i je ispred benda i daje mu glas, ali iza njega se također odvija dosta dobra demonstracije poznavanja svog instrumenta. Prvenstveno je tu Leif Edling. Bassist, tekstopisac i zapravo čovjek koji stoji iza svega što predstavlja Candlemass od prvog dana. Prepoznatljivog tona, pojave i utkanosti u srž benda on biva neizostavan i ponekad nedovoljno spomenut kao jedan od boljih poznavaoca svog instrumenta, čije se zasluge doista moraju malo više cijeniti i njegovom kreativnom umu se mora odati malo veće priznanje. Znam kako ovdje sada pišem hvalospjeve i kitim čovjeka epitetima, ali stvarno stojim iza svake svoje riječi i mislim kako si mogu dozvoliti trenutak slabosti kao pratitelj i obožavatelj benda. Ali neću pretjerivati, više... Uz njega je tu i Jan Lindh iza bubnjeva, te taj dvojac čini ritam sekciju koja je nezaustavljiva i čvrsto stoji kao podloga svakoj pjesmi koju imate prilike čuti na ovom albumu. Sama dubina i čvrstoća koju imaju tijekom svake pjesme je hvalevrijedna i doista stvara nesalomljivu kralježnicu kakvu mora, i kakva doliči, bendu kao što je Candlemass. Moćno, točno, puno i u potpunosti predano pjesmi bez pretjerivanja i nepotrebnog sadržaja koji bi naškodio cjelokupnom dojmu. Preko njih svoje mjesto pronalaze Mats "Mappe" Björkman i Lars Johansson kao gitaristički duo koji svemu daje melodiju, svaki riff je izravan i bez premca, a svaka solo dionica svrsishodna i pedantna kako se ne bi izgubila atmosfera i dojam. Zapravo, koliko su zajedno u bendu, čudilo bi kada ne bi bili tako kompaktna i funkcionalna cjelina. To i je čar bendova, Dugovječnost i predanost onome iza čega stoje. Čak i kod bendova čija je karijera bila turbulentna i čiji je tijek postojanja bio ponekad prekinut povremenim raspadima, to ne umanjuje njihovu povezanost i strast za stvaranjem nečega što i sami imate priliku čuti i vidjeti kroz mnoge primjere.

 

Uglavnom, toliko i "ukratko" o ovom izdanju i ovom albumu za sada. Candlemass nas je još jednom podsjetio zašto je jedan od značajnijih bendova, iako ponekad biva zanemaren i nedovoljno popraćen u usporedbi za zasluge koje imaju u utjecaju i samoj diskografiji koja obiluje odličnim albumima. Također jedan od bendova koji za svoje karijere nije objavio lošeg albuma, već samo albume koji su manje ili više dobri. Nadam se nekoj novoj najavi i objavi vezanoj za plan nekog novog studijskog ostvarenja koje će doprinijeti cjelokupnom opusu. Hoće li se na njemu Johan Längquist     još jednom dokazati, ili će budućnost donijeti neko novo/staro lice, ostaje samo na pretpostavkama. Ostaje nam samo očekivati koncerte i nastupe u skorašnje vrijeme, te nadati se kako će se neki organizator odvažiti na organizaciju koncerta ovakvog benda kod nas. Ako netko od spomenutih ovo čita, unaprijed zahvaljujem! Svakako se posvetite ovom albumu, dobro poslušajte kako bend zvuči odlično i uživajte u tom audio-vizualnom iskustvu. Iako prvotno zamišljeno kao livestream, ipak je preraslo u nešto više i kao dokaz toga je ovaj album snimljen uživo, imena Green Valley.
Pa, što čekate? Idemo, trebali bi (pre)slušati album i u komentarima onda napišite je li vam bolji Johan Längquist, Messiah Marcolin ili možda netko treći. Ili četvrti? Idemo otvoriti jednu ugodnu raspravu. Bez naguravanja molim! Uskoro stiže još poneka recenzija za albume koji su objavljeni unazad zadnjih nekoliko mjeseci, no obaveze i preslušavanje su dale svoj doprinos u odugovlačenju osvrta na iste. Nemojte zamjeriti. Do idućeg čitanja i sljedećeg puta...

Pročitaj više o temama: candlemass, green valley, doom metal, edi gruborKalendar

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

14.07.2022. - četvrtak

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

Šibenik, Tvrđava sv. MIhovila
130 kn - 150 kn

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

16.08.2022. - utorak

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

Pula, Arena
loža 559 kn, parter 499 kn, tribine 479 kn, travnjak 299 kn

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

17.08.2022. - srijeda

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
80 kn / 100 kn

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

17.08.2022. - srijeda

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

Pula, Arena
550 kn loža / 500 kn parter stajanje / 480 kn tribine / 300 kn travnjak stajanje.

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

19.08.2022. - petak

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

Opatija, Ljetna pozornica
300 kn

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

22.08.2022. - ponedjeljak

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70kn/90kn

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

23.08.2022. - utorak

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
110/140 kn

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

27.08.2022. - subota

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Zagreb, Velesajam, Paviljon 9
265 kn (250 kn + troškovi transakcije)

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

04.09.2022. - nedjelja

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Močvara
160kn/180kn/200kn

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

17.09.2022. - subota

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

Zagreb, Arena Zagreb
820kn, 690 kn, 650kn, 550 kn, 450 kn

Kolovoz / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Vijesti

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'
LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.

Kalendar

LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.

Izvještaji

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.
MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura

Vijesti

MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija

Galerije

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija
SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija

Galerije

SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.

Izvještaji

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija

Galerije

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija
PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.

Izvještaji

PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.
The ROLLING STONES sutra u Beču

Vijesti

The ROLLING STONES sutra u Beču
JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.

Izvještaji

JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena,  09.07.2022.

Izvještaji

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija

Galerije

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija
REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture

Vijesti

REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture
GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.

Vijesti

GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.
POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Kolumne

POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival
SARA RENAR (Ljeto u MSU) - Zagreb, MSU, 02.07.2022. - galerija

Galerije

SARA RENAR (Ljeto u MSU) - Zagreb, MSU, 02.07.2022. - galerija
WHITESNAKE otkazali preostalu europsku oproštajnu turneju

Vijesti

WHITESNAKE otkazali preostalu europsku oproštajnu turneju

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK