Kolumne

Britanija prije Beatlesa: Skiffle i još ponešto

Lonnie Donegan, kralj skifflea, bio je najcjenjeniji britanski izvođač prije pojave The Fab Four. Međutim, skiffle revival nije bio jedini ''konj za utrku'' Ujedinjenog kraljevstva. Šiparice su uzdisale za Cliffom Richardom, Billyjem Furyjem, Adamom Faithom...

Objavljeno: 11.06.2019. 13:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Britanija prije Beatlesa: Skiffle i još ponešto

U poslijeratnom Ujedinjenom Kraljevstvu nadobudni tinejdžeri uglavnom su imali problema s nabavljanjem „pravih“ instrumenata. Stoga su često pribjegavali sviranju na improviziranim glazbalima. Tako je slabo poznati žanr pod nazivom skiffle, kojega su prethodno, dvadesetih i tridesetih godina, svirali Afroamerikanci, uglavnom u saveznim državama na obali Meksičkog zaljeva, postao jednim od svojevrsnih simbola popularne muzike u Velikoj Britaniji pedesetih godina 20. stoljeća. Naravno, (umjerena) popularnost i široka rasprostranjenost žanra o kojemu je ovdje riječ bila je uvjetovana i pojavom Lonnieja Donegana, škotskog „kralja skifflea“, najuspješnijeg britanskog izvođača popularne glazbe prije The Beatlesa. O samom muzičkom stilu suvišno je pretjerano filozofirati. Radi se o relativno jednostavnoj mješavini bluesa, jazza i folka, izvođenoj na (uglavnom) akustičnim gitarama, ali i na improviziranim instrumentima poput keramičkih vrčeva ili ćupova (jugs), ''sklepanih'' udaraljki, dasaka za pranje i raznih drugih predmeta.

 


Skiffle možda nije bio izravni stilski prethodnik proboja britanskog bluesa - kojega su definitivno ponajprije simbolizirali John Mayall i njegovi Bluesbreakersi, ali i mnogi drugi izvođači - ili pop/rock fenomena iz prve polovice šezdesetih, iz sjevernoameričke perspektive poznatog kao 'Britanska invazija', ali ga se u svakom slučaju može smatrati važnom etapom u razvoju i konsolidaciji britanske pop i rock scene, svojevrsnim otočnim pandanom silno utjecajnog, relevantnog i popularnog američkog rock'n'rolla pedesetih, te pripremom za konačnu eksploziju i svjetsku afirmaciju britanske popularne muzike. Ta se eksplozija dogodila šezdesetih godina i naravno da je kolektiv sastavljen od Johna, Paula, Georgea i Ringa njezina najznačajnija i najupečatljivija personifikacija, ali već nešto prije nje pojavili su se izvođači poput megapopularnog Cliffa Richarda, čiji će prateći sastav The Drifters ubrzo učiniti transgresiju: The Shadowse i njihove legendarne instrumentale „Apache“ (1960.) i „Kon-Tiki“ (1961.) poznavat ćemo kao izuzetno značajan sastav i skladbe. Nisu ih napisali sami članovi grupe, već kompozitori Jerry Lordan i Michael Carr, ali izvedbe dvojice gitarista, Brucea Welcha i Hanka Marvina, te ritam-sekcije sastavljene od Jeta Harrisa (bas gitara) i Tonyja Meehana (bubnjevi) zasigurno ostaju u sjećanju. A spomenuti Richard postao je velika pop zvijezda i tinejdžerski idol, a sve je počelo kada je kao 18-godišnjak objavio singl „Move It“ svestranog i marljivog autora Iana Samwella.

 

 
Tu je bio i ćudljivi tinejdžerski idol Adam Faith, odgovoran za - između ostaloga - interpretaciju velikog hita „What Do You Want?“ (1959.) autora Lesa Vandykea. Nadalje, u 1962., godini proboja Beatlesa, legendarni producent i skladatelj Joe Meek pomogao je da „Telstar“ grupe The Tornados, instrumentalni singl „u duhu vremena“, postane veliki transkontinentalni hit. Izvjesne optužbe za plagiranje na stranu. Meek se ubio 1967., a ja nikad neću zaboraviti komentar izvjesnog profesora matematike da su Beatlesi upropastili muziku, a „the man“ s pokrićem prije njihovog proboja je bio upravo - Joe Meek. Tornadosi su inače služili i kao prateća grupa popularnog Billyja Furyja, poznatog po hit-singlovima poput npr. verzije dramatične beat balade „Halfway to Paradise“ legendarnih američkih pop tvoraca, Carole King i Gerryja Goffina. Fury je tada bio svojevrsni britanski seks-simbol. Možemo spomenuti i grupu The Moontrekkers i njihov singl ''Night of the Vampire'', također u Meekovoj produkciji. 

 


Naravno, ne treba zaboraviti barem spomenuti aktivnosti britanskog blues mecene Alexisa Kornera - zapravo rođenog Parižanina židovskih, turskih i grčkih korijena - koji je još od kraja četrdesetih bio aktivan u jazz i blues ansamblima. Kasnije je s Cyrillom Daviesom bio zaslužan za osnivanje sastava Blues Incorporated (koja je poslužila kao pravi rasadnik mladih i talentiranih blues/R&B glazbenika, poput Jacka Brucea i Gingera Bakera, koji će kasnije s Claptonom oformiti Cream), formirao je C.C.S., otkrio grupu Free itd. U tom je periodu važan jazz glazbenik, koji je, eto, koketirao sa skiffle izričajem, bio Chris Barber, s čijim je ansamblom Lonnie Donegan krajem 1955. godine imao svoj prvi veći američki hit, varijantu američke blues/folk skladbe „Rock Island Line“, prvi put snimljene tridesetih godina, a Georgie Fame je prvo svirao jazz, potom se pridružio Furyju, da bi šezdesetih godina njegov sastav Blue Flames, na neki način zapravo ''preotet'' Furyju, uključivao neke buduće zvijezde, primjerice gitarista Johna McLaughlina (kasnijeg člana Blues Incorporateda i osnivača legendarnog fusion/jazz rock sastava Mahavishnu Orchestra) i Mitcha Mitchella, kasnijeg bubnjara The Jimi Hendrix Experiencea. Može se konstatirati da je Clive Powell imao prilično uspješnu karijeru. Bili su tu još mnogi drugi izvođači, poput mladog Alexa Harveya i ekscentričnog blues i jazz muzičara (i inovativnog klavijaturista) Grahama Bonda (njegov The Graham Bond Organisation zapravo je sredinom 60-ih naslijedio spomenuti Kornerov Blues inc. i zapravo predstavljao završnu fazu karijera svojih članova, već spomenutih Bakera, Brucea i McLaughlina, prije upuštanja u prog rock i fusion, odnosno hard rock vode), ali ovaj tekst ipak nema ambicije za nešto više od svojevrsnog ''grebanja po površini''.


Vratimo se skiffleu. Predstavlja li nam on danas išta više od donekle opskurnog muzičkog fenomena koji je poslužio samo za pripremanje terena za bujicu 'Britanske invazije', pojave koja je - uz Beatlese - Americi donijela i Herman's Hermitse, The Kinkse, The Searcherse, grublje i oporije The Rolling Stonese i dr.? Iz perspektive znatnog dijela javnosti odgovor bi najvjerojatnije ipak bio negativan. Međutim, motivacija koju je ''kralj'' Lonnie Donegan donosio mladim i nadobudnim britanskim muzičarima koji su stasali sredinom i krajem pedesetih zapravo je nemjerljiva. Na kraju krajeva, zar sam uvod u jedno veličanstveno poglavlje iz historije pop-rock muzike nije počeo u ljeto '57., kada je John Lennon pozvao tada 15-godišnjeg Paula McCartneyja da se pridruži njegovoj skiffle grupi Quarrymen? Skiffle je pokazao da Britanija posjeduje vlastiti, iako definitivno niti približno jednako popularan i umjetnički kvalitetan odgovor na američke rock'n'roll klasike Eisenhowerovog desetljeća: Elvisa, Chucka Berryja, Little Richarda, Jerry Lee Lewisa… Specifičnost britanskog skifflea nije se posebno ogledala u možebitnom pribjegavanju obrascima autentične britanske folk glazbe. I dalje su se poštivala obilježja američkih ''crnih'' zvukovnih glazura - bluesa, jazza, folka…

 


Skiffle je, naravno, kao što sam već istaknuo, bio ukorijenjen u folku, jazzu i bluesu, svirao se na improviziranim instrumentima, njegovi su egzemplari često bile tzv. „novelty songs“, to jest pjesme bazirane na nekoj šaljivoj dosjetci, a korijene je vukao iz američke crnačke južnjačke tradicije prve polovice 20. stoljeća, naknadno preseljene i u industrijski i mnogoljudni Chicago. „Jug bands“ poput Cannon's Jug Stompers Gusa Cannona već su bili izgradili kakvu-takvu ograničenu reputaciju 20-ih i 30-ih, pa ne čudi da se britanski skiffle val iz pedesetih ponekad zapravo spominje kao skiffle revival. Ne namjeravam unedogled nabrajati i analizirati izvođače i skladbe, pa ću (uz već navedenog Donegana) spomenuti još samo Chasa McDevitta, koji je sa svojom skupinom Chas McDevitt Skiffle Group imao hit „Freight Train“, varijantu skladbe američke crne folk izvođačice Elizabeth Cotten, te Amerikanca Johnnyja Duncana, u domovini izvođača bluegrassa, a u Britaniji redefiniranog kao jednu od perjanica skifflea.

 

Bluegrass je i inače imao određene poveznice sa skiffleom. U svakom slučaju, ne može se reći da je (uvjetno označeno) muzički pravac kojim se ovdje bavimo bio izrazito komercijalno uspješan, uz iznimke veoma popularnog Donegana i pokojeg izdvojenog singla ponekog drugog umjetnika. Dakle, uloga skifflea ipak je primarno ležala u osposobljavanju mladih muzičara koji će kasnije, šezdesetih i sedamdesetih, izgraditi velike rock karijere. Oni su, svirajući skiffle, na zanimljiv način aktivno ušli u svijet glazbe, stekli svoja prva iskustva i pronašli idealnu i relativno jednostavnu platformu za daljnji muzički razvoj i napredak. A popis takvih mladaca uistinu je impresivan: Ronnie Wood, Mick Jagger, Roger Daltrey, Jimmy Page, David Gilmour, Ritchie Blackmore… Pedesetih je u Britaniji egzistiralo čak nekoliko desetaka tisuća skiffle bandova. To dovoljno govori o širokoj rasprostranjenosti tog fenomena.

 


Završit ću članak kratkim osvrtom na ključne točke u karijeri neizbježnog i već više puta spomenutog Lonnieja Donegana. ''Kralj skifflea'' je rođen kao Anthony Donegan u Škotskoj; svirao je jazz, a nastupao je i u svojevrsnim skiffle sekcijama jazz sastava Kena Colyera i spomenutog Chrisa Barbera. Upravo dok je još uvijek surađivao s potonjim ostvario je uspjeh s već navedenom „Rock Island Line“, UK i US Top 10 hitom i pjesmom koja je zapravo pokrenula cijelu pomamu za skiffleom. Donegan nije očekivao takav uspjeh, ali to je bio tek početak njegove priče o slavi. Kao i svi skiffle izvođači, svoj je repertoar bazirao na obradama blues i folk standarda. Uz napomenu da su aranžmani više naginjali rock'n'rollu. Naravno, bila je tu i gdjekoja originalna kompozicija. Istaknuo bih i naslove poput „Cumberland Gap“ (prerade pjesme velikog Woodyja Guthrieja) te Lonniejevih šaljivih originala „My Old Man's a Dustman“ i „Does Your Chewing Gum Lose Its Flavour (On the Bed Post Overnight)“.

 

Originalno objavljeno 25.02.2016. na Perun.hr

Pročitaj više o temama: skiffle, jazz, blues, folk, pop, rock, lonnie donegan, cliff richard, adam faith, billy fury, the shadows, the tornados, the beatles, kolumne, 2016, zvonimir lucicKalendar

OPĆA OPASNOST, 16.11.2019., Dom Sportova, Zagreb

16.11.2019. - subota

OPĆA OPASNOST, 16.11.2019., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova

NIRVANA TRIBUTE BAND, 16.11.2019, Boogaloo, Zagreb

16.11.2019. - subota

NIRVANA TRIBUTE BAND, 16.11.2019, Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
70 kn / 90 kn / 110 kn

MOONSPELL, ROTTING CHRIST, SIVER DUST 18.11.2019., Močvara, Zagreb

18.11.2019. - ponedjeljak

MOONSPELL, ROTTING CHRIST, SIVER DUST 18.11.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
180 kn / 200 kn

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, 22.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

22.11.2019. - petak

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, 22.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture

GORAN BARE & MAJKE, 24.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

24.11.2019. - nedjelja

GORAN BARE & MAJKE, 24.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
100 kn/120 kn/130 kn/ 150 kn

GUITAR WOLF, 24.11.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

24.11.2019. - nedjelja

GUITAR WOLF, 24.11.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
50 kn / 70 kn

MARK LANEGAN - Zagreb, Tvornica Kulture, 26.11.2019.

26.11.2019. - utorak

MARK LANEGAN - Zagreb, Tvornica Kulture, 26.11.2019.

Zagreb, Tvornica Kulture
120 kn / 150 kn na dan koncerta

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 29. i 30. 11. 2019., Sax, Zagreb

29.11.2019. - petak

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 29. i 30. 11. 2019., Sax, Zagreb

Zagreb, Sax
110 kn / 120 kn / 140 kn

GHOST - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.

03.12.2019. - utorak

GHOST - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.

Budimpešta, Budapest Arena
38 / 44 €

HUUN HUUR TU, 03.12.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

03.12.2019. - utorak

HUUN HUUR TU, 03.12.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
80 kn / 100 kn

Studeni / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Must Read

DUBROVNIK JAZZ OUTBREAK FESTIVAL - Dubrovnik, Lazareti, 5. lađa, 8.-10.11.2019 - galerija

Galerije

DUBROVNIK JAZZ OUTBREAK FESTIVAL - Dubrovnik, Lazareti, 5. lađa, 8.-10.11.2019 - galerija
ANNIHILATOR + ARCHER NATION, Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019.

Izvještaji

ANNIHILATOR + ARCHER NATION, Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019.
ANNIHILATOR, Archer Nation - Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019. - galerija

Galerije

ANNIHILATOR, Archer Nation - Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019. - galerija
JUDY

Recenzije

JUDY
SWALLOW THE SUN, October Tide, Oceanwake - Ljubljana, Orto Bar, 08.11.2019.

Izvještaji

SWALLOW THE SUN, October Tide, Oceanwake - Ljubljana, Orto Bar, 08.11.2019.
CONAN + SUPP. SIXES AND UN, Zagreb, Močvara, 05.11.2019.

Izvještaji

CONAN + SUPP. SIXES AND UN, Zagreb, Močvara, 05.11.2019.
DOPETHRONE, Negative Slug - Zagreb, Mochvara, 04.11.2019. - galerija

Galerije

DOPETHRONE, Negative Slug - Zagreb, Mochvara, 04.11.2019. - galerija
KONVENT:

Intervjui

KONVENT: "Prepare to get sucked into a whirlpool of slow, heavy riffs, menacing drums, monstrous growls and desperate screams!"
KONVENT:

Intervjui

KONVENT: "Pripremite se biti uvučeni u vrtlog sporih, heavy riffova, prijetećih bubnjeva, čudovišnih growlova i očajničkih vriskova!"
BIJELA VRANA (The White Crow)

Recenzije

BIJELA VRANA (The White Crow)
SHE LOVES PABLO:

Intervjui

SHE LOVES PABLO: "Brucošijada FERa je posebno poznata po tome da bude kaos, a u kaosu se jako dobro osjećamo."
DE STAAT - Zagreb, Tvornica Kulture, 29.10.2019.

Izvještaji

DE STAAT - Zagreb, Tvornica Kulture, 29.10.2019.
BE HA VE objavio novi singl i video spot 'My Baby Does It Well'

Vijesti

BE HA VE objavio novi singl i video spot 'My Baby Does It Well'
DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Recenzije

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ
Sutra u Hard Placeu LIZA COLBY SOUND

Vijesti

Sutra u Hard Placeu LIZA COLBY SOUND
ELUVEITIE uskoro u Ljubljani

Vijesti

ELUVEITIE uskoro u Ljubljani
BORKNAGAR - True North

Recenzije

BORKNAGAR - True North
BRUCE DICKINSON - Zagreb, KC Vatroslav Lisinski, 26.10.2019.

Izvještaji

BRUCE DICKINSON - Zagreb, KC Vatroslav Lisinski, 26.10.2019.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK