Kolumne

Bliski susreti rock zvijezda

Priče o navodnim susretima poznatih glazbenika s vanzemaljskom inteligencijom i tehnologijom.

Objavljeno: 08.12.2015. 11:15

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Bliski susreti rock zvijezda

Vjerovali u njih ili ne, postoje brojne vrlo interesantne priče o viđenjima neidentificiranih letjelica neobičnog ponašanja i egzotičnih entiteta koje golicaju maštu, a navodna svjedočanstva o otmicama vanzemaljaca te njihovim bolnim eksperimentima popraćenim uzimanjem reproduktivnog materijala za stvaranje hibridne vrste ujedno plaše i zabrinjavaju. S pojavom interneta i razvojem tehnologije sakupljanje podataka o navodnim NLO incidentima je postalo puno jednostavnije, baš kao i amatersko dokumentiranje neobičnih pojava, zbog čega je internet danas preplavljen različitim snimkama nebeskih pojava, od onih koje evidentno prikazuju planete, komete, zrakoplove ili kineske lampione, koje je netko krivo interpretirao kao nešto mističnije, do vrlo loših montaža i snimaka čiju je autentičnost teško dokazati.


Ipak, postoje i brojni slučajevi s nezanemarivim brojem svjedoka za koje nitko nije ponudio racionalno objašnjenje, premda su mnoge od njih visoki državni i vojni dužnosnici pokušavali zataškati i demantirati nudeći rješenja koja ne drže vodu, a uz brojne anonimce među ljudima koji su prijavili, obznanili javnosti ili izmislili svoja viđenja kriju se i neki eminentni glazbenici. Neka od  njihovih svjedočanstava zvuče dosta vjerodostojno, dok je u neka malo teže povjerovati, a treba uzeti u obzir i činjenicu da među njima ima onih koji su istovremeno bili veliki NLO entuzijasti i redoviti konzumenti težih opojnih sredstava (Elvis Presley, David Bowie, Ace Frehley).


Među glazbenicima koji su vrlo šturo obznanili da su vidjeli neidentificirani leteći objekt ističe se Frank Zappa, koji je 1991. tijekom izgubljenog-nađenog opširnog i sveobuhvatnog intervjua na pitanje vjeruje li u NLO-e odgovorio potvrdno te dodao da je i sam posvjedočio tom fenomenu, ali ne vjeruje da se radi o izvanzemaljskoj letjelici, već o prirodnom fenomenu koji današnji znanstvenici ne mogu objasniti.


David Bowie tvrdi da su on i njegov prijatelj tijekom mladosti NLO-e viđali toliko često da su počeli relativno precizno predviđati kad će se idući pojaviti, a Tom DeLonge, gitarist i pjevač koji je uz megapopularnu pop-punk grupu Blink-182 vodio i bend Angels & Airwaves, koji je imao i mnogo tekstova o vanzemaljskom prisustvu na Zemlji i teorijama zavjere, te je autor dječje knjige svemirske tematike „The Lonely Astronaut on Christmas Eve“, navodi da je vidio dva skupa titrajućih svjetala, koja su nestajala i pojavljivala se na različitim mjestima na nebu, dok je kampirao u Nevadi blizu zloglasne Zone 51 (eng. Area 51) te su mu zbog toga i glasnog izjašnjavanja o škakljivim temama neko vrijeme navodno prisluškivali telefon.
Prvi slučaj u kojem su dvije glazbene ikone šezdesetih zajedno imale bliski susret prve vrste dogodio se tijekom ljeta 1968. u blizini Glastonburyja, kada su Mick Jagger i Marianne Faithfull vidjeli NLO u obliku cigare na nebu iznad šatora u kojem su kampirali, a Jagger je godinu dana kasnije vidio nepoznati leteći objekt tijekom koncerta s Rolling Stonesima.


I drugi kardinalni rock bend ranih šezdesetih (čitaj: The Beatles) je imao člana koji je zajedno sa svojom ljubavnicom promatrao objekt iz nepoznatog kutka svemira. John Lennnon je tijekom večeri 23. kolovoza 1974. izašao gol na balkon svog penthousea na Manhattanu kako bi udahnuo svjež zrak i ugledao ogromni zaobljeni objekt s jakim crvenim svjetlima kako levitira nad susjednim nižim zgradama te je pozvao svoju suradnicu i ljubavnicu May Ping da dođe na balkon i pogleda objekt, koji je neko vrijeme nepomično stajao i zatim nestao te se ponovno nakratko pojavio, a drugi put su ga promotrili i teleskopom, ali nisu uspjeli vidjeti nikakve specifične detalje na njemu zbog izrazito jake svjetlosti koju je emitirao.
No, slučajevi poznatih se nisu svodili samo na neobične nebeske pojave, već su neki od njih imali i susrete s bićima nezemaljskog podrijetla. Jedan od najbizarnijih susreta treće vrste navodno se odigrao kad je osmogodišnji Elvis Presley telepatski komunicirao s dva entiteta, koji su prognozirali njegovu budućnost pokazavši mu sliku čovjeka u bijelom odijelu kako pjeva publici, ali mladi Elvis tada nije shvatio poruku. Osim toga, otac Elvisa Presleyja je ustrajao u tome da je vidio neobično plavo svjetlo na nebu u noći kad je kralj rođen, a ako je vjerovati riječima krotitelja Elvisove kose Larryja Gellera, njih su dvojica kasnije zajedno dva puta promatrali NLO-e, jednom tijekom vožnje kroz pustinju i drugi put tijekom šetnje u blizini Gracelanda. Solo gitarist Kinksa Dave Davies također tvrdi da je od djetinjstva imao više susreta s NLO-ima i navodno je u glavi čuo glasove više vanzemaljskih entiteta, ali njegova NLO iskustva je malo teže shvatiti i prepričati, budući da o njima govori dosta nekoherentno i često skače s teme na temu.


Znamenite rockere nije zaobišao ni zastrašujući fenomen otmica vanzemaljaca, a uobičajenije priče o viđenjima G tipa po Bloecherovoj klasifikaciji (otmica) podijelili su Sammy Hagar, Rick Wakeman i Ace Frehley. Pjevač Sammy Hagar (Van Halen, Chickenfoot) tvrdi da ga je s 18-19 godina probudilo vrlo jako svjetlo u spavaćoj sobi, nakon čega je transportiran na svemirski brod na kojem su mu, kako vjeruje, unijeli podatke u glavu. Klavijaturist Rick Wakeman (Yes, solo) je, nedugo nakon viđenja objekta koji se čudnom putanjom kreće po nebu, tijekom snimanja samostalnog albuma znakovitog imena „No Earthly Connection“ u Francuskoj, iznenada teleportiran na zidić u selu kilometrima udaljenom od studija, a taj događaj ga je toliko potresao da je svojevremeno uhićen nakon pokušaja ulaska u hangar zračne luke u kojem se navodno nalaze ostaci letjelica iz vanjskog svemira. Gitarist Ace Frehley (KISS) je ushićeno prepričavao svoju otmicu koja je uslijedila nakon što je 2002. NLO sletio u njegovo dvorište u Westchester Countyju u ruralnom dijelu američke savezne države New York, području poznatom po čestim viđenjima neobjašnjivih fenomena.
Nešto bizarniji slučaj navodno je doživio legendarni gitarist Grateful Deada Jerry Garcia, koji je proveo 48 sati u futurističkom svemirskom ambijentu okružen insektoidnim bićima, iako je češće pričao o incidentu koji su on i basist grupa Quicksilver Messenger Service i Jefferson Starship David Freiberg vidjeli u drugoj polovici sedamdesetih. Obojica su ispričala da su tijekom vožnje ugledali neobičan objekt na nebu koji je djelovao kao nakupina kartona koja je emitirala jaku bijelu svjetlost koja je probijala rupe na njemu, a dim je ulazio unutra i objekt je postajao tamniji sve dok se nije pretvorio u zelenkastu izmaglicu. Fenomen su promatrali petnaestak minuta.


No, kad je riječ o masovnim vanzemaljskim otmicama, trebalo bi se umjesto na poznate glazbenike osvrnuti na nepoznati kanadski bend, od čijih je članova jedini identificiran pravim imenom Tom Campbell, a čija je cijela postava istovremeno oteta na cesti blizu Jordana u Ontariju 1973. godine. Vozilo u kojem su bili članovi grupe, vozač i autostoper kojeg su pokupili je usisano u NLO te su oko sebe vidjeli nekolicinu humanoida, a zatim je misteriozni autostoper iz nepoznatih razloga otvorio vrata te je jedan entitet ušao unutra. Zvanični Tom Campbell, basist i bubnjar benda su pregledani te vraćeni na cestu, nakon čega su se odvezli do odredišta šutke poput zombija, a događaja su se prisjetili kasnije tijekom regresivne hipnoze.
Među posebno interesantnim slučajevima ističu se dva povezana s Jimijem Hendrixom, koji je navodno i kao dijete nekoliko puta vidio NLO-e. Prvi od ta dva se odigrao na cesti u blizini Woodstocka početkom 1965. kad se tada još nepoznati Jimi Hendrix s R&B grupom u kojoj je svirao vraćao s nastupa u New York. Nažalost, jedina osoba čije je svjedočanstvo ove priče zabilježeno jest Hendrixov tadašnji kolega Curtis Knight, budući da Hendrix o tom slučaju nije pričao prije smrti, a ostali su glazbenici cijeli događaj prespavali i ničega se ne sjećaju.


Kombi u kojem su bili Jimi Hendrix, Curtis Knight i još par glazbenika zapeo je negdje oko 4 ujutro u vrlo gadnoj mećavi nakon krivog skretanja te gospodin Knight tvrdi da je bilo toliko hladno i da je situacija izgledala tako bespomoćno da je počeo sumnjati u to da će dočekati jutro. No, u jednom se trenutku na nebu pojavio svjetleći objekt i sletio tridesetak metara ispred njihovog kombija. Iz objekta je izašlo biće žućkaste kože visoko oko 2,5 metra s porezotinama umjesto očiju i špičastom glavom, koja je djelovala kao da strši iznad tla. To biće je lebdeći prišlo kombiju otapajući pritom snijeg pred sobom i provirilo kroz prozor uz Hendrixovo sjedalo te se Knightu učinilo da je ostvarilo telepatsku komunikaciju s njim. Kombi se jako ugrijao čim mu je biće prišlo i, nakon što se ono vratilo u svoju letjelicu i nestalo, nastavio se kretati otapajući snijeg pred sobom od silne topline te se vratio na glavnu cestu.


Drugi slučaj odvio se tijekom jednog od posljednjih Hendrixovih koncerata na rubu ugaslog vulkana na havajskom otoku Maui, koji je bio podijeljen na tri 45-minutna seta. Nakon koncerta je nekoliko uspaničarenih posjetitelja tvrdilo da su u pauzi između setova čuli kako stijene emitiraju muzikalne tonove, a otočani su prijavljivali policiji viđenja NLO-a iznad vulkana. Također, jedan kamerman koji je snimao koncert tvrdi da je skoro pao sa sjedala nakon što je kroz leću ugledao leteći tanjur.

Pročitaj više o temama: rock, ufo, alien, nlo, vanzemaljci, frank zappa, tom delonge, blink-182, david bowie, mick jagger, rolling stones, marianne faithfull, john lennon, the beatles, dave davies, the kinks, sammy hagar, van halen, rick wakeman, yes, ace frehley, kiss, jerry ga

Ovaj članak je pročitan 1747 putaKalendar

MASSIMO (Vještina Boutique) - Zagreb, Kazalište Gavella, 21.- 22.11.2019.

21.11.2019. - četvrtak

MASSIMO (Vještina Boutique) - Zagreb, Kazalište Gavella, 21.- 22.11.2019.

Zagreb, Kazalište Gavella
270 kn parter / 330 kn balkon

15. POZITIVAN KONCERT, 22. i 23.11.2019., Dom Sportova, Zagreb

22.11.2019. - petak

15. POZITIVAN KONCERT, 22. i 23.11.2019., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
90 kn / 140 kn / 170 kn

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, 22.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

22.11.2019. - petak

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, 22.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture

KEOPS, OLD NIGHT, OVERPOWER, 22.11.2019., Metalac Industrial Bar, Čakovec

22.11.2019. - petak

KEOPS, OLD NIGHT, OVERPOWER, 22.11.2019., Metalac Industrial Bar, Čakovec

Čakovec, Metalac Industrial Bar
20 kn

FUL KUL BUVLJAK, 23.11.2019., Boogaloo, Zagreb

23.11.2019. - subota

FUL KUL BUVLJAK, 23.11.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

GORAN BARE & MAJKE, 24.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

24.11.2019. - nedjelja

GORAN BARE & MAJKE, 24.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
100 kn/120 kn/130 kn/ 150 kn

GUITAR WOLF, 24.11.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

24.11.2019. - nedjelja

GUITAR WOLF, 24.11.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
50 kn / 70 kn

GODSLEEP + SLOANWALL, 24.11.2019., Kset, Zagreb

24.11.2019. - nedjelja

GODSLEEP + SLOANWALL, 24.11.2019., Kset, Zagreb

Zagreb, KSET
40 kn / 50 kn

MARK LANEGAN - Zagreb, Tvornica Kulture, 26.11.2019.

26.11.2019. - utorak

MARK LANEGAN - Zagreb, Tvornica Kulture, 26.11.2019.

Zagreb, Tvornica Kulture
120 kn / 150 kn na dan koncerta

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 29. i 30. 11. 2019., Sax, Zagreb

29.11.2019. - petak

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 29. i 30. 11. 2019., Sax, Zagreb

Zagreb, Sax
110 kn / 120 kn / 140 kn

Studeni / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Must Read

TERMINATOR: MRAČNA SUDBINA (Terminator: Dark Fate)

Recenzije

TERMINATOR: MRAČNA SUDBINA (Terminator: Dark Fate)
MOONSPELL, Rotting Christ - Zagreb, Močvara, 18.11.2019.

Izvještaji

MOONSPELL, Rotting Christ - Zagreb, Močvara, 18.11.2019.
MOONSPELL, Rotting Christ - Zagreb, Mochvara, 18.11.2019. - galerija

Galerije

MOONSPELL, Rotting Christ - Zagreb, Mochvara, 18.11.2019. - galerija
INFECTED RAIN - Endorphin

Recenzije

INFECTED RAIN - Endorphin
JOKER (Joker)

Recenzije

JOKER (Joker)
Preminuo BRANKO LUSTIG, hrvatski Oscarovac

Vijesti

Preminuo BRANKO LUSTIG, hrvatski Oscarovac
RAT STRUJA (The Current War)

Recenzije

RAT STRUJA (The Current War)
DUBROVNIK JAZZ OUTBREAK FESTIVAL - Dubrovnik, Lazareti, 5. lađa, 8.-10.11.2019 - galerija

Galerije

DUBROVNIK JAZZ OUTBREAK FESTIVAL - Dubrovnik, Lazareti, 5. lađa, 8.-10.11.2019 - galerija
ANNIHILATOR + ARCHER NATION, Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019.

Izvještaji

ANNIHILATOR + ARCHER NATION, Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019.
ANNIHILATOR, Archer Nation - Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019. - galerija

Galerije

ANNIHILATOR, Archer Nation - Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019. - galerija
JUDY

Recenzije

JUDY
SWALLOW THE SUN, October Tide, Oceanwake - Ljubljana, Orto Bar, 08.11.2019.

Izvještaji

SWALLOW THE SUN, October Tide, Oceanwake - Ljubljana, Orto Bar, 08.11.2019.
CONAN + SUPP. SIXES AND UN, Zagreb, Močvara, 05.11.2019.

Izvještaji

CONAN + SUPP. SIXES AND UN, Zagreb, Močvara, 05.11.2019.
DOPETHRONE, Negative Slug - Zagreb, Mochvara, 04.11.2019. - galerija

Galerije

DOPETHRONE, Negative Slug - Zagreb, Mochvara, 04.11.2019. - galerija
KONVENT:

Intervjui

KONVENT: "Prepare to get sucked into a whirlpool of slow, heavy riffs, menacing drums, monstrous growls and desperate screams!"
KONVENT:

Intervjui

KONVENT: "Pripremite se biti uvučeni u vrtlog sporih, heavy riffova, prijetećih bubnjeva, čudovišnih growlova i očajničkih vriskova!"
BIJELA VRANA (The White Crow)

Recenzije

BIJELA VRANA (The White Crow)
SHE LOVES PABLO:

Intervjui

SHE LOVES PABLO: "Brucošijada FERa je posebno poznata po tome da bude kaos, a u kaosu se jako dobro osjećamo."

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK