Kolumne

Bliski susreti rock zvijezda

Priče o navodnim susretima poznatih glazbenika s vanzemaljskom inteligencijom i tehnologijom.

Objavljeno: 31.08.2020. 09:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Bliski susreti rock zvijezda

Vjerovali u njih ili ne, postoje brojne vrlo interesantne priče o viđenjima neidentificiranih letjelica neobičnog ponašanja i egzotičnih entiteta koje golicaju maštu, a navodna svjedočanstva o otmicama vanzemaljaca te njihovim bolnim eksperimentima popraćenim uzimanjem reproduktivnog materijala za stvaranje hibridne vrste ujedno plaše i zabrinjavaju. S pojavom interneta i razvojem tehnologije sakupljanje podataka o navodnim NLO incidentima je postalo puno jednostavnije, baš kao i amatersko dokumentiranje neobičnih pojava, zbog čega je internet danas preplavljen različitim snimkama nebeskih pojava, od onih koje evidentno prikazuju planete, komete, zrakoplove ili kineske lampione, koje je netko krivo interpretirao kao nešto mističnije, do vrlo loših montaža i snimaka čiju je autentičnost teško dokazati.

 

Ipak, postoje i brojni slučajevi s nezanemarivim brojem svjedoka za koje nitko nije ponudio racionalno objašnjenje, premda su mnoge od njih visoki državni i vojni dužnosnici pokušavali zataškati i demantirati nudeći rješenja koja ne drže vodu, a uz brojne anonimce među ljudima koji su prijavili, obznanili javnosti ili izmislili svoja viđenja kriju se i neki eminentni glazbenici. Neka od  njihovih svjedočanstava zvuče dosta vjerodostojno, dok je u neka malo teže povjerovati, a treba uzeti u obzir i činjenicu da među njima ima onih koji su istovremeno bili veliki NLO entuzijasti i redoviti konzumenti težih opojnih sredstava (Elvis Presley, David Bowie, Ace Frehley).

 

Među glazbenicima koji su vrlo šturo obznanili da su vidjeli neidentificirani leteći objekt ističe se Frank Zappa, koji je 1991. tijekom izgubljenog-nađenog opširnog i sveobuhvatnog intervjua na pitanje vjeruje li u NLO-e odgovorio potvrdno te dodao da je i sam posvjedočio tom fenomenu, ali ne vjeruje da se radi o izvanzemaljskoj letjelici, već o prirodnom fenomenu koji današnji znanstvenici ne mogu objasniti.

 

David Bowie tvrdi da su on i njegov prijatelj tijekom mladosti NLO-e viđali toliko često da su počeli relativno precizno predviđati kad će se idući pojaviti, a Tom DeLonge, gitarist i pjevač koji je uz megapopularnu pop-punk grupu Blink-182 vodio i bend Angels & Airwaves, koji je imao i mnogo tekstova o vanzemaljskom prisustvu na Zemlji i teorijama zavjere, te je autor dječje knjige svemirske tematike „The Lonely Astronaut on Christmas Eve“, navodi da je vidio dva skupa titrajućih svjetala, koja su nestajala i pojavljivala se na različitim mjestima na nebu, dok je kampirao u Nevadi blizu zloglasne Zone 51 (eng. Area 51) te su mu zbog toga i glasnog izjašnjavanja o škakljivim temama neko vrijeme navodno prisluškivali telefon.

 

 

Prvi slučaj u kojem su dvije glazbene ikone šezdesetih zajedno imale bliski susret prve vrste dogodio se tijekom ljeta 1968. u blizini Glastonburyja, kada su Mick Jagger i Marianne Faithfull vidjeli NLO u obliku cigare na nebu iznad šatora u kojem su kampirali, a Jagger je godinu dana kasnije vidio nepoznati leteći objekt tijekom koncerta s Rolling Stonesima.

 

I drugi kardinalni rock bend ranih šezdesetih (čitaj: The Beatles) je imao člana koji je zajedno sa svojom ljubavnicom promatrao objekt iz nepoznatog kutka svemira. John Lennnon je tijekom večeri 23. kolovoza 1974. izašao gol na balkon svog penthousea na Manhattanu kako bi udahnuo svjež zrak i ugledao ogromni zaobljeni objekt s jakim crvenim svjetlima kako levitira nad susjednim nižim zgradama te je pozvao svoju suradnicu i ljubavnicu May Ping da dođe na balkon i pogleda objekt, koji je neko vrijeme nepomično stajao i zatim nestao te se ponovno nakratko pojavio, a drugi put su ga promotrili i teleskopom, ali nisu uspjeli vidjeti nikakve specifične detalje na njemu zbog izrazito jake svjetlosti koju je emitirao.

 

 

No, slučajevi poznatih se nisu svodili samo na neobične nebeske pojave, već su neki od njih imali i susrete s bićima nezemaljskog podrijetla. Jedan od najbizarnijih susreta treće vrste navodno se odigrao kad je osmogodišnji Elvis Presley telepatski komunicirao s dva entiteta, koji su prognozirali njegovu budućnost pokazavši mu sliku čovjeka u bijelom odijelu kako pjeva publici, ali mladi Elvis tada nije shvatio poruku. Osim toga, otac Elvisa Presleyja je ustrajao u tome da je vidio neobično plavo svjetlo na nebu u noći kad je kralj rođen, a ako je vjerovati riječima krotitelja Elvisove kose Larryja Gellera, njih su dvojica kasnije zajedno dva puta promatrali NLO-e, jednom tijekom vožnje kroz pustinju i drugi put tijekom šetnje u blizini Gracelanda. Solo gitarist Kinksa Dave Davies također tvrdi da je od djetinjstva imao više susreta s NLO-ima i navodno je u glavi čuo glasove više vanzemaljskih entiteta, ali njegova NLO iskustva je malo teže shvatiti i prepričati, budući da o njima govori dosta nekoherentno i često skače s teme na temu.

 

Znamenite rockere nije zaobišao ni zastrašujući fenomen otmica vanzemaljaca, a uobičajenije priče o viđenjima G tipa po Bloecherovoj klasifikaciji (otmica) podijelili su Sammy Hagar, Rick Wakeman i Ace Frehley. Pjevač Sammy Hagar (Van Halen, Chickenfoot) tvrdi da ga je s 18-19 godina probudilo vrlo jako svjetlo u spavaćoj sobi, nakon čega je transportiran na svemirski brod na kojem su mu, kako vjeruje, unijeli podatke u glavu. Klavijaturist Rick Wakeman (Yes, solo) je, nedugo nakon viđenja objekta koji se čudnom putanjom kreće po nebu, tijekom snimanja samostalnog albuma znakovitog imena „No Earthly Connection“ u Francuskoj, iznenada teleportiran na zidić u selu kilometrima udaljenom od studija, a taj događaj ga je toliko potresao da je svojevremeno uhićen nakon pokušaja ulaska u hangar zračne luke u kojem se navodno nalaze ostaci letjelica iz vanjskog svemira. Gitarist Ace Frehley (KISS) je ushićeno prepričavao svoju otmicu koja je uslijedila nakon što je 2002. NLO sletio u njegovo dvorište u Westchester Countyju u ruralnom dijelu američke savezne države New York, području poznatom po čestim viđenjima neobjašnjivih fenomena.

 

 

Nešto bizarniji slučaj navodno je doživio legendarni gitarist Grateful Deada Jerry Garcia, koji je proveo 48 sati u futurističkom svemirskom ambijentu okružen insektoidnim bićima, iako je češće pričao o incidentu koji su on i basist grupa Quicksilver Messenger Service i Jefferson Starship David Freiberg vidjeli u drugoj polovici sedamdesetih. Obojica su ispričala da su tijekom vožnje ugledali neobičan objekt na nebu koji je djelovao kao nakupina kartona koja je emitirala jaku bijelu svjetlost koja je probijala rupe na njemu, a dim je ulazio unutra i objekt je postajao tamniji sve dok se nije pretvorio u zelenkastu izmaglicu. Fenomen su promatrali petnaestak minuta.

 

No, kad je riječ o masovnim vanzemaljskim otmicama, trebalo bi se umjesto na poznate glazbenike osvrnuti na nepoznati kanadski bend, od čijih je članova jedini identificiran pravim imenom Tom Campbell, a čija je cijela postava istovremeno oteta na cesti blizu Jordana u Ontariju 1973. godine. Vozilo u kojem su bili članovi grupe, vozač i autostoper kojeg su pokupili je usisano u NLO te su oko sebe vidjeli nekolicinu humanoida, a zatim je misteriozni autostoper iz nepoznatih razloga otvorio vrata te je jedan entitet ušao unutra. Zvanični Tom Campbell, basist i bubnjar benda su pregledani te vraćeni na cestu, nakon čega su se odvezli do odredišta šutke poput zombija, a događaja su se prisjetili kasnije tijekom regresivne hipnoze.

 

 

Među posebno interesantnim slučajevima ističu se dva povezana s Jimijem Hendrixom, koji je navodno i kao dijete nekoliko puta vidio NLO-e. Prvi od ta dva se odigrao na cesti u blizini Woodstocka početkom 1965. kad se tada još nepoznati Jimi Hendrix s R&B grupom u kojoj je svirao vraćao s nastupa u New York. Nažalost, jedina osoba čije je svjedočanstvo ove priče zabilježeno jest Hendrixov tadašnji kolega Curtis Knight, budući da Hendrix o tom slučaju nije pričao prije smrti, a ostali su glazbenici cijeli događaj prespavali i ničega se ne sjećaju.

 

Kombi u kojem su bili Jimi Hendrix, Curtis Knight i još par glazbenika zapeo je negdje oko 4 ujutro u vrlo gadnoj mećavi nakon krivog skretanja te gospodin Knight tvrdi da je bilo toliko hladno i da je situacija izgledala tako bespomoćno da je počeo sumnjati u to da će dočekati jutro. No, u jednom se trenutku na nebu pojavio svjetleći objekt i sletio tridesetak metara ispred njihovog kombija. Iz objekta je izašlo biće žućkaste kože visoko oko 2,5 metra s porezotinama umjesto očiju i špičastom glavom, koja je djelovala kao da strši iznad tla. To biće je lebdeći prišlo kombiju otapajući pritom snijeg pred sobom i provirilo kroz prozor uz Hendrixovo sjedalo te se Knightu učinilo da je ostvarilo telepatsku komunikaciju s njim. Kombi se jako ugrijao čim mu je biće prišlo i, nakon što se ono vratilo u svoju letjelicu i nestalo, nastavio se kretati otapajući snijeg pred sobom od silne topline te se vratio na glavnu cestu.

 

Drugi slučaj odvio se tijekom jednog od posljednjih Hendrixovih koncerata na rubu ugaslog vulkana na havajskom otoku Maui, koji je bio podijeljen na tri 45-minutna seta. Nakon koncerta je nekoliko uspaničarenih posjetitelja tvrdilo da su u pauzi između setova čuli kako stijene emitiraju muzikalne tonove, a otočani su prijavljivali policiji viđenja NLO-a iznad vulkana. Također, jedan kamerman koji je snimao koncert tvrdi da je skoro pao sa sjedala nakon što je kroz leću ugledao leteći tanjur.

 

Originalno objavljeno 08.12.2015. na Perun.hr

Pročitaj više o temama: rock, ufo, alien, nlo, vanzemaljci, frank zappa, tom delonge, blink-182, david bowie, mick jagger, rolling stones, marianne faithfull, john lennon, the beatles, dave davies, the kinks, sammy hagar, van halen, rick wakeman, yes, ace frehley, kiss, jerry ga

Ovaj članak je pročitan 2025 putaKalendar

J.R. AUGUST & MARY MAY  - Zagreb, dvorište ALU, 23.09.2020.

23.09.2020. - srijeda

J.R. AUGUST & MARY MAY - Zagreb, dvorište ALU, 23.09.2020.

Zagreb, dvorište Akademije za likovnu umjetnost

TRAM 11 & STOKA - Zagreb, dvorište ALU, 24.09.2020.

24.09.2020. - četvrtak

TRAM 11 & STOKA - Zagreb, dvorište ALU, 24.09.2020.

Zagreb, dvorište ALU
80 kn

VATRA, 25.09.2020., Boogaloo (terasa), Zagreb

25.09.2020. - petak

VATRA, 25.09.2020., Boogaloo (terasa), Zagreb

Zagreb, Boogaloo
70 kn / 90 kn

JOSIPA LISAC - Zagreb, dvorište ALU, 25.09.2020.

25.09.2020. - petak

JOSIPA LISAC - Zagreb, dvorište ALU, 25.09.2020.

Zagreb, dvorište Akademije likovnih umjetnosti
160 kn

GORAN BARE & MAJKE - Zagreb, garaža MSU,  26.09.2020.

26.09.2020. - subota

GORAN BARE & MAJKE - Zagreb, garaža MSU, 26.09.2020.

Zagreb, garaža MSU

JONATHAN + THE MARSHMALLOW NOTEBOOKS - Zagreb, Pogon Jedinstvo, 27.09.2020.

27.09.2020. - nedjelja

JONATHAN + THE MARSHMALLOW NOTEBOOKS - Zagreb, Pogon Jedinstvo, 27.09.2020.

Zagreb, Pogon Jedinstvo
besplatno

SILENTE - Zagreb, dvorište ALU, 01.10.2020.

01.10.2020. - četvrtak

SILENTE - Zagreb, dvorište ALU, 01.10.2020.

Zagreb, dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85
80 kn /100 kn na dan koncerta

THE BOOMTOWN RATS - Zagreb, Tvornica kulture, 17.10.2020.

17.10.2020. - subota

THE BOOMTOWN RATS - Zagreb, Tvornica kulture, 17.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
180 kn do 14. 02. 200 kn (15.02.-13.03.), a na dan koncerta 220 kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

Rujan / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Must Read

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK