Intervjui

BeHaVe (Hara): 'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'

BeHaVe u posljednje vrijeme naš naistaknutiji blues band. Nedavno je objavio peti singl i videospot u kojem 'glumi' vrlo poznata marka usne harmonike, spremaju album broj dva, nastupi su česti i uspješni... Mnogo dobrih razloga da popričamo. A sutra navečerih možete popratiti na HTV3 u popularnoj 'Garaži'.

Objavljeno: 03.12.2019. 10:53

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

BeHaVe (Hara):  'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'

BeHaVe u posljednje vrijeme naš najstaknutiji blues band. Nedavno je objavio peti singl i videospot u kojem 'glumi' vrlo poznata marka usne harmonike Lee Oskar,  spremaju album broj dva, nastupi su česti i uspješni... Mnogo dobrih razloga da popričamo. A sutra navečer ih možete popratiti na HTV3 u popularnoj 'Garaži'.

BeHaVe je bend stvoren od iskusnih domaćih glazbenika, Davora Bunčića Bune, Zorana Haraminčića Hare i Vedrana Žanka (otud BeHaVe), no Žanko je bend napustio pa je bend trenutno u vrlo homogenom peteročlanom sastavu:  Buna, Hara, Miro Bjelajac, Robert Jurčec Muha i Hrvoje Šolić. 
 


Vaš debitantski autorski album One of These Days izašao je 2017. iako je bend formiran još 2013. Što se čekalo 4 godine?
Buna:  Ideje za pjesme koje smo imali u glavi ili koje su bile informativno snimljene, su dolazile spontano. Nije bilo neke velike pripreme za to. Jednostavno, snimali smo kad smo uspjeli naći vremena.

Hara:  Imali smo ideje, bili smo sigurni kako to treba zvučati, samo smo radili kad se našlo vremena.
    
Miro:  Pjesme smo, kako su nastajale uvrštavali u repertoar. Pjesme su nekako odrastale, formirale se tokom izvođenja, mijenjali smo aranžmane dok nam pojedina pjesma ne bi kolokvijalno rečeno „sjela“. Ponekad bi radi takvih promjena trebalo pjesmu potpuno nanovo snimiti, ali to je i čar stvaranja. Nismo htjeli raditi kompromise, nego bi svaku novu ideju koja nam se činila OK i materijalizirali snimkom. Eto, zato je taj CD nastajao tako dugo.


Na albumu "Blues for you - Tribute to Dražen Buhin - Buha" prvi put se pojavilo ime benda - taj vam je album važan po mnogočemu? 
Buna: Taj je album zapravo pravi početak nas kao benda i početak ideje o nastavku rada. Na albumu se nalaze tri naše kompozicije.

Hara:  Da, do tada smo se samo nas trojica povremeno nalazili i sviruckali i pjevušili…

Miro:  Tada još nisam bio član benda ali sam se stalno negdje vrzmalo okolo i sa zanimanjem slušao što dečki rade.


Oni koji ne prate aktivno blues scenu u nas su vjerojatno su čuli za ime Dražena Buhina-Buhe, ali ne znaju po čemu i zašto je on bio toliko važan?
Buna:  Buha je bio pokretač organizirane blues scene. S Tomislavom Golubanom je osnovao Hrvatske Blues Snage i priključio ih Internacionalnoj Blues sceni u Memphisu. 
Buha je cijeli život bio u glazbi. Sjećam se, da smo se Buha i ja, negdje '94-'95 znali nalaziti na raznim kavama i diskutirati o ovom ili onom blues izvođaču…

Miro:  Svi koji su upoznali našeg dragog i neprežaljenog Buhu ubrzo bi shvatili da je na neki svoj suptilan način Buha bio ustvari motor i pokretač blues scene u Hrvatskoj a posebno u Zagrebu. Svojom energijom i stvaralaštvom nas je sve zarazio i među ostalim izvodimo mnoge od njegovih autorskih pjesama. To sve što je radio i na domaćoj i na međunarodnoj sceni, a uvijek na sebi svojstven, nenametljiv način, osvojio bi svakog iskrenog zaljubljenika u glazbu. Bar mene je. Za svakog je imao lijepu riječ koja nama glazbenicima jako puno znači. Pogotovo kad te pohvali nakon nastupa.

Muha:  Da nije bilo Buhe, vjerojatno ne bi bilo ni BeHaVe-a.

Hrvoje:  Bio je veliki entuziast i pokretač raznih stvari i događanja. Tko zna kako bi izgledala blues scena u Hrvatskoj da njega nije bilo. Njegov odlazak je veliki gubitak za sve.

 

 

 


Svi svirate u nekoliko bendova - je li BeHaVe ipak najvažniji i zašto je ili nije? 
Buna:  Bend Ben Dover postoji oko 16 godina, a organizira blues utorke u klubu Hard Place već preko 7 godina. Swing that Blues postoji nekih 7 godina i bend je koji može svirati od pozadinske glazbe do zabavnih nastupa. Oba benda angažirano rade i sviraju, a dobro dođu i kao neku vrsta „teretane“ za autorski BeHaVe.

Hara:  Nekoć sam svirao u relativno poznatom bendu Animatori, pa smo s time prestali 2007., a postoje i neki drugi cover bendovi (Puzzle blues Band...)

Miro:  Backtones, Mojo stuff su cover bendovi. Sviranje covera je isto vrlo bitno radi kilometraže kako to rado volimo kolokvijalno reći, no BeHaVe je autorski bend. Svaka proba, svaki nastup je stvaranje nečeg novog. Kreativan proces koji uključuje mnogo emocija svih sudionika. Ponekad te emocije dođu da tako kažem do ruba, ali se na kraju sve pretoče u nešto kreativno i konstruktivno, što na kraju publika podrži ili kaže, a čuj …. Taj „a, čuj… „ nam je jako bitan. Iz njega uvijek nastane nešto novo i po mogućnosti bolje.

Muha:  Osim u BeHaVe, sviram u još jednom autorskom bandu (Vulkan),koji je koncepcijski skroz drukčiji u osnovi (bazna trojka), ali kada su autorski bandovi u pitanju, svaki je jednako vazan, bez obzira na strukturu ili izričaj. U svakom dajem ono što mislim da bi najbolje odgovaralo svirački u koncepciji pjesme. Tu su i još neki od cover bandova i sa svakim od njih stječem iskustvo sviranja i izvedbe, tako da mi je lakše sve to primjenjivati u autorskim bandovima.

Hrvoje:  Osim mog sudjelovanja u radu bandova The Cadillac i Superstary, koji osim autorskih radova izvode i rock standarde iz '50-ih i '60-ih, te u Puzzle Blues Bandu koji je orijentiran uglavnom na Southern Rock  i standarde uglavnom iz '70-ih, bio sam aktivan i u grupi Fire koja izvodi autorske radove osnivača benda Jure Havidića, a trenutno zbog njegove bolesti nije aktivna. To mi je otvorilo prostor da se na Harin poziv priključim BeHaVe-u, prvenstveno zato jer mi se sviđalo to što dečki rade, a zbog našeg vrlo sličnog glazbenog izričaja.

 


BeHaVe je relativno mlad, ali vi ste mahom iznimno iskusni glazbenici -  rijetko se formira autorski bend u zrelim godinama članova -  a opet, iznimno ste aktivni - što vas pokreće? 
Buna:  Kako kada. Zapravo je i to vrsta posla. Tko je naučen raditi, prihvaća ozbiljno bilo kakav zadatak. Tako i probe, snimanja. Dok se sama inspiracija javlja u razna doba i na raznim mjestima. Spontano, bez neke namjere. 
Hara:  Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu. I svaki dan pokušavam realizirati te svoje "mušice".

Miro:  Bavljenje svakom vrstom glazbe je vraški težak posao. Treba puno discipline, planiranja i odricanja da se nešto postigne. E sad, što nas je u ovim godinama natjeralo da formiramo autorski bend na ovaj način? E to ti je onaj sedamnaestogodišnji klinac u tebi koji je nekada davno slušao i ponekad gledao Stonese, Floyde, Purplovce, Claptona i da ne nabrajam. Taj isti klinac stalno sjedi na vlastitom lijevom ramenu i stalno ti nekaj govori u uho. U ono drugo uho ti govori supruga, vlastiti klinci, kolege s posla, publika.

Muha:  Pokreće me ljubav prema glazbi, muziciranje i prvenstveno, dobroljudski odnosi između članova benda. Bez toga nema ni poticaja.

Hrvoje:  Naravno ljubav prema glazbi je pokretač svega, a entuzijazam je isti kao i na početku. Također, važan je i kolektiv.


Kako se vaše obitelji i prijatelji gledaju na vaš angažman u bendu? Ima li onih situacija i komentara "...puknula ih kriza srednjih godina…"? 
Buna:  Nemam s tim problema. Svaki član moje obitelji ima svoju neku vrstu zabave, rekreacije i angažmana. Međusobno se podržavamo.

Hara:  Ne, od malih nogu se bavim glazbom na ovaj ili onaj način, snimam, produciram, tak da to nije ništa novo. A i cijeli život sviram…

Miro:  Ha, ha! Kriza srednjih godina, labuđi pjev, prolupali starci. Ne mogu biti dalje od istine. Glazba ti je kao droga, jednom probaš i „zaražen si“ cijeli život. Najdraže mi je kad dođe netko od obitelji ili frendova na svirku i dobro se zabavi.
Muha:   Ma kakva kriza srednjih godina… to ne postoji u glazbi. Citirao bi pokojnog Lemmy-a... “If you think you are too old to rock 'n roll, then you are.”

Hrvoje:  Moja obitelj me niti ne pozna drugačijeg, tako da imam punu podršku i od supruge i od djece.


Svirate mnogo glazbenih stilova, or r'n'r, americane, swinga... iako dominira blues -  što vama predstavlja blues u životu? Otkud ta ljubav?
Buna:  Odrastao sam uz blues glazbu u doba kad je ona bila popularna. Kako u Europi tako i u Americi. To je bila glazba koja nas je okruživala, zaokupljala, veselila. Tako je ostalo i do danas.
Hara:  Pa, dalo bi se razgovarati o terminu BLUES… Ja mislim da je blues sva ona glazba koja je nekoć izašla iz južnih država SAD-a... to smo oduvijek slušali, a mislim da pokušavamo napraviti nekakvu našu, europsku viziju toga.

Miro:  Sva ta glazba je ustvari potekla od bluesa i tek sada kad s vremenskim odmakom analiziram glazbu koju sam slušao i slušam vidim da je gotovo sve u rocku, r'n'r, americani i slično ustvari poteklo od bluesa. To je kao barokna glazba u klasici.

Muha:  Blues je osnova svih pravaca rocka, soula, funka i još mnogo toga. Ako u pjesmi nema blues elemenata, pjesma nema dušu.

Hrvoje:  To je došlo samo od sebe. Jednostavno se čovjek profilira prema svojim preferencijama.

 

 


Iznimno ste aktivni i kao članovi Udruge Hrvatske blues snage? Kakva je po vašem mišljenju hrvatska blues scena, ne samo glazbenika već i publike? Kako vi doživljavate "naš blues"?
Buna:  Kako se srećem s dosta bendova izgleda da blues, mada više nije popularan kao nekada, nije sasvim nestao. Scena nije velika, ali se održava projektima, nastupima i koncertima.

Hara:  Kako je jedan naš poznanik, Berislav rekao: "ZAPRAVO JE CIJELA SCENA NESTALA"… uništena pretežno uvoznom novokomponiranom narodnom glazbom, a i naši autori se trude ići ukorak s tim. Tako da je dobro da išta postoji, očito smo vrlo isključivi… ne samo po pitanju glazbe.

Miro:  To je relativno mala ali izuzetno uporna i izdržljiva skupina glazbenika, publike i zanesenjaka kojima je zajednički nazivnik urbana glazba. Kod nas se to očituje u bluesu kao kontrapunktu komercijalnim pravcima instant glazbe i uspjeha. Redovito se nalazimo na nekoliko sad već kultnih mjesta u gradu gdje se može čuti ono čega nema na radiju, televiziji ili u mainstream medijima.

Muha:  Iskreno, moje mišljenje je da je blues scena na ovim prostorima jako siromašna, barem po zastupljenosti u medijima. Vjerujem da ima puno glazbenika i bandova koji vole blues, osjećaju ga i sviraju negdje po garažama, ali na žalost nikad ne dobiju priliku da se predstave javnosti.

Hrvoje: S obzirom na situaciju na domaćoj sceni, blues je na margini i velika je to borba, ali svakako nije mrtav.

 


Nedavno je održan 11. Croatian Blues Challenge natjecanje u Hard Placeu - vi imate poveliko iskustvo i s ovim natjecanjem u svakom pogledu, i sami ste zastupali hrvatski blues. Ispričajte nam nešto više i o samom natjecanju, njegovom značaju na globalnoj razini.
Buna:  Bili smo finalisti Croatian Blues Challengea 2017. godine, no nismo uspjeli otići u Memphis. Najvažnija stvar je da nas veseli sviranje i skladanje. Sama pobjeda nije važna. 

Hara:  Bitno je pokazati "Amerima", da i mi znamo, ne samo oni…

Miro:  Mala Hrvatska je pokazala da zna i umije poslati svoje predstavnike na svaki od dosadašnjih Blues Challenge-a u Memphisu ili na Europski Blues Challenge. To ipak nešto znači a dobili smo i priznanje za taj rad od međunarodnog blues udruženja.


Što znači to – biti finalist natjecanja, jesu li vam se "desile" neke o obaveze oko predstavljanja hrvatskog bluesa u svijetu?
Buna:  Nama, kao bendu ne. Kolege koji su išli u Memphis su ostvarili mnoge kontakte.


Da li ste ikad bili u kolijevci bluesa, u Memphisu? Jeste li ikad željeli napraviti nešto i u stilu iskonskog, delta bluesa?
Buna:  Bio sam u siječnju ove godine na International Blues Challengeu kad je Hrvatsku zastupao Screaming Wheels Duo. Mislim da bi svaki glazbenik trebao barem jednom otići u to vrijeme u Memphis, kad u svim klubovima odjednom svira nekoliko bendova svaku večer. Osjećaj je teško opisati. Jednostavno, kad ekipa diše na istoj frekvenciji, to i jest smisao cijele priče.

 

 

Vratimo se na domaću scenu i vaš glazbeni rad.  Vaš prvi "pravi" album "One of these days"  u cijelosti je autorski i u cijelosti je otpjevan na engleskom, kao i sve vaše recentnije pjesme. Zašto ste se odlučili isključivo za engleski jezik?
Buna:  Krenulo je s naše 3 kompozicije na albumu „Blues for You, tribute to Buha“. Tekstovi za te pjesme su Buhini, a on je pisao na engleskom. Nakon tog albuma, kada smo odlučili nastaviti svirati, uglazbili smo još Buhinih tekstova, a ja sam imao nešto od prije, a i pisao sam nove.

Hara:  Ja ne znam pisati tekstove, ja se bavim glazbom, a dečki, a i Marijana (supruga pokojnog Buhe) su mi dofuravali tekstove na engleskom.


Album je bio iznimno dobro prihvaćen i nagrađen. 
Buna:  Da. Album je nagrađen s dvije Porin nagrade za najbolji blues album i Najbolji album s više izvođača.

Hara:  Meni je to bio drugi Porin, ali smo iznimno ponosni na njega…

 

Dinamika rada vam je zavidno gusta, početkom ove godine objavili ste već četvrti singl "Elevator Blues", a nedavno novu "My Baby does it well"  a te pjesme nisu s prvog albuma, već novi materijal - radi li se o EP-ju ili novom albumu?
Buna:  Izdavati ćemo singlove dok ne skupimo za album. Teško je prognozirati kad bi to moglo biti. Nadajmo se sljedeće godine.

Hara:  Da, teško je reći... Jedna nova („Our song“) je pred miksanjem, još jedna je spremna za snimanje („Ema“)… To bude prvi instrumental.

 

 


Kakvo je vaše mišljenje  - da li je ipak važno u današnje digitalno doba raditi album ili samo objavljivati pjesme?
Buna:  Digitalno objavljivanje je danas općeprihvaćeno i mi se s tim slažemo. Jedino, kad želite nekom pokloniti nešto, ljepše je pokloniti neku stvar. Predmet. Tako da je CD u takvim situacijama apsolutno bolji.

Hara:  CD mi je nekako opipljiv, mada znam da sam staromodan…. Ali opet, pjesma je pjesma, u bilo kojem obliku..

Miro:  A mi sm svi odrasli na LP pločama i kasnije CD-ovima. Kužimo i novo digitalno doba ali …. CD ili ploča je ipak nešto što možeš darovati dragoj ti osobi.

Muha:  Najbitnije je napraviti nekaj autorski... ostalo je nebitno.

Hrvoje:  Senzibilitet publike danas se promijenio, te albumi više nemaju mjesto i ulogu kao ranije, zbog čega osobno žalim.


 "My Baby does it well" ste promovirali prije nešto više od mjesec dana - kako je primljena pjesma? 
Buna:  Premijera je bila u Vinyl baru i bilo je puno publike. Zatim na Z1 televiziji. Odaziv je dobar. Nekim pjesmama treba dulje da zažive.


Videospot za nju je pomalo tajanstven - da li je "My Baby" neka ljubav, žena, djevojka ili pak nešto drugo? 
Buna:  Mislim da i treba biti tako. Svatko doživi spot na svoj način. Usna harmonika je ovdje samo simbol.


U pjesmi se pojavljuje i jedna vrlo posebna harmonika - što su Lee Oskar usne harmonike?  Koliko čujem i poznajete proizvođača?
Buna:  Lee Oskar je američki svirač usne harmonike i promotor usnuh harmonika koje su rađene uvažavajući njegove savjete. Sjetiti ćete ga se iz benda War. On neumorno promovira ove usne harmonike po cijelom svijetu. Možda ga uspijemo nagovoriti da dođe i u Hrvatsku jednog dana. 
Promocija spota bi trebala biti slijedeći mjesec u Americi.  

 

Videospotovi su vam vrlo zanimljivi, tko ih smišlja?
Buna:  Prva dva spota su rađena u produkciji Zoethrope Zagreb, filmskog i medijskog edukacijsko-istraživačkog centra. Spot „Mean Woman“ je ideja Gordana Sirotića koju je pretvorio u video. „Chocolate Fudge“ moja, koju je on tađer pretvorio u video. „My Baby does it Well“ je ideja Vanje Stankovića, koji je sve snimio i montirao. Scenarij je napisala Iva Bunčić (Bunina kćer op.a.) .


Čime ćete se sljedeće baviti? Promocija pjesme, nastupi?
Buna:  Upravo snimamo pjesmu „Our Song“ na tekst Toma Oštrića. To je naš slijedeći singl. Nakon tog idemo s jednim instrumentaslom, a ostale su pjesme tek u info fazi. Ideja nam ne manjka. Samo nas vrijeme ponekad spriječi da realiziramo nešto ranije. No, ni to nije problem, jer spontanost nastajanja pjesama se osjeti i u samim pjesmama. Barem mi tako želimo vjerovati 😊

Muha:  Ma, otici na pivu...


BeHaVe gledajte sutra uvečer, 4. prosinca u TV emisiji „Garaža" na HRT3 u 22 h, te u četvrtak, 5. prosinca također na HTV3 u  10:50 h.

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Anastazija Vržina

Photo by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: behave, blues, davor buncic buna, intervju, blues, anastazija vrzina, zoran haraminčić hara, hrvoje šolić, rober jurčec muha, miro bjelajacKalendar

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

23.04.2021. - petak

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn /na dan koncerta 90 kn

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

04.06.2021. - petak

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

25.05.2022. - srijeda

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

Zagreb, Močvara
140 kn pretprodaja / 160 kn na dan koncerta

Travanj / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Must Read

ACCEPT - Too Mean To Die

Recenzije

ACCEPT - Too Mean To Die
JAKO MI JE STALO (I care a lot)

Recenzije - Film

JAKO MI JE STALO (I care a lot)
Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Vijesti

Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'
MARKIZ objavio 'Idiota' - novi singl

Vijesti

MARKIZ objavio 'Idiota' - novi singl
ONE NIGHT IN MIAMI

Recenzije - Film

ONE NIGHT IN MIAMI
Zagrebači rock bend KOZJAK predstavlja svoj prvi singl ''Fatalist''

Vijesti

Zagrebači rock bend KOZJAK predstavlja svoj prvi singl ''Fatalist''
EVERGREY - Escape Of The Phoenix

Recenzije

EVERGREY - Escape Of The Phoenix
VINKO ĆEMERAŠ: 'Uživao sam svirati na ulicama, daš dio sebe i uvijek imaš publiku, da jedan čovjek stane, uspio si.'

Intervjui

VINKO ĆEMERAŠ: 'Uživao sam svirati na ulicama, daš dio sebe i uvijek imaš publiku, da jedan čovjek stane, uspio si.'
SLOM (The Undoing)

Recenzije - TV serije

SLOM (The Undoing)
VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI predstavili novi singl i video te najavili koncertnu promociju debitantskog albuma

Vijesti

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI predstavili novi singl i video te najavili koncertnu promociju debitantskog albuma
KINGS OF LEON objavili novi album

Vijesti

KINGS OF LEON objavili novi album
PODIJELJENE GRAMMY NAGRADE

Vijesti

PODIJELJENE GRAMMY NAGRADE
OSCARI 2021. - NOMINACIJE

Vijesti

OSCARI 2021. - NOMINACIJE
ZAKON GETA (Shorta)

Recenzije - Film

ZAKON GETA (Shorta)
HARAKIRI FOR THE SKY - Mære

Recenzije

HARAKIRI FOR THE SKY - Mære
PAINTED WIVES - New Medusa

Recenzije

PAINTED WIVES - New Medusa
DIGITALNI UGLJIK (Altered Carbon)

Recenzije - TV serije

DIGITALNI UGLJIK (Altered Carbon)
Novi koncertni datum i novi album irskih post rock velikana God Is An Astronaut

Vijesti

Novi koncertni datum i novi album irskih post rock velikana God Is An Astronaut

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK