6.5

Recenzije

AYREON - Transitus

Kada Arjen Anthony Lucassen najavi novi glazbeni projekt, zna se kako će on biti krcat vrhunskim glazbenicima. Dovoljno je pogledati dosadašnju Ayreon diskografiju koja otkriva izniman katalog gostujućih vokala i ostalih velikih glazbenih imena. Osim što svaki album uspješno balansira neizmjernu količinu glazbenog talenta, Arjen u svojoj vizionarskoj glavi osmisli unikatnu priču dostavljenu na poseban način zbog koje ćete provesti nekoliko sati analizirajući likove i tekstove svake pojedine pjesme.

Objavljeno: 14.10.2020. 11:43

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

AYREON - Transitus

Žanr: Progressive rock / metal

Godina: 2020.

Izdavač: Music Theories

Web


Tracklist:
Disc One:
1. Fatum Horrificum
2. Daniel’s Descent Into Transitus
3. Listen To My Story
4. Two Worlds Now One
5. Talk Of The Town
6. Old Friend
7. Dumb Piece Of Rock
8. Get Out! Now!
9. Seven Days, Seven Nights

Disc Two:
1. Condemned Without A Trial
2. Daniel’s Funeral
3. Hopelessly Slipping Away
4. This Human Equation.
5. Henry’s Plot
6. Message From Beyond
7. Daniel’s Vision
8. She Is Innocent
9. Lavinia’s Confession
10. Inferno
11. Your Story Is Over!
12. Abby In Transitus
13. The Great Beyond

Inače nisam veliki fan mjuzikla, ali nedavno sam na preporuku i nagovor pogledao megauspješnu predstavu s Broadwaya. Riječ je o Hamiltonu, rap/hip -hop mjuziklu o povijesnim događajima i stvarnim ljudima. Malo je reći kako sam već u prvih 20 minuta predstave/filma ostao širom otvorenih očiju dok mi se vilica nalazila negdje na podu. Glumci i pjevači na vrhunski način oživljavaju te prenose dramu, osjećaje, razmišljanja i događaje. Iako žanrovski miljama daleko, Lin Manuel Miranda (kreator Hamiltona) i Arjen dijele mnogo toga zajedničkoga. Obojica su kreativni majstori s velikim darom za pripovijedanje priča te obojica na vrlo upečatljiv način prenose osjećaje i razmišljanja svojih likova. Dok se Lin fokusira na stvarne događaje i stvarne ljude, Arjen je stvorio vlastiti znanstveno – fantastični svijet kojega dijele svi dosadašnji Ayreon albumi. Gotovo neočekivano, upravo novi Ayreonov album „Transitus“ dijeli najviše poveznica s planetarno popularnim mjuziklom.

 

Među prvim poveznicama tu je impresivna pjevačka postava. Već sam na početku spomenuo da svaki novi Ayreonov album nosi poslasticu u obliku impresivne vokalne i glazbene postave. Svaki prvi singl s nadolazećeg albuma čeka se kao brojevi na lotu, a otkrivanje pune postave ravno je najavljivanju novog nastavka Marvelovih filmova. Dio ovogodišnjeg epskog okupljanja čine Tommy Karevik (Kamelot), Cammie Gilbert (Oceans of Slumber), Amanda Sommerville, Simone Simmons (Epica), Marcela Bovio (Mayan), Dee Snider (ex- Twisted Sister), Joe Satriani i brojni drugi. S takvom postavom jasno je kako su očekivanja visoka. Poznavajući kako Arjen svakom vokalu i svakoj zvijezdi daje dovoljno prostora da zablista u punome sjaju nema potrebe za zabrinutost....ili ima li?

 

Transitus“ po mnogim stvarima odskače od ostatka diskografije, a jedan od najznačajnijih je to da priča nije povezana s ostalim albumima iz Ayreonovg svemira. Ovoga puta pratimo gotovo klasičnu dramu s tek daškom fantastičnih elemenata dok je najveći naglasak stavljen na ljudske emocije. Može se reći kako se radi o odličnoj temi i prilici za pjevače da pokažu najbolje od svojih vokalnih sposobnosti, ali nažalost ta mogućnost nije ispunjena u svome punome potencijalu. Da ne bude zabune, radi se o stvarno ogromnom potencijalu i razini talenta već dokazanih pjevača od kojih očekujemo ništa drugo nego savršenstvo. Međutim, „Transitus“ zbog svoje prirode i radnje ne zahtjeva veliki angažman od pjevača te neke vokale čujemo samo na jednoj jedinoj pjesmi.

 

Obečavajuće kreće uvodna „Fatum Horrificum“ gdje nas Tom Baker (poznat kao Doctor Who svim fanovima istoimene sci-fi serije) uvodi u vikktorijansku Englesku i zagrobni svijet Transitus. O detaljima tragične priče u kojoj su glavni likovi Abby (Cammie Gilbert) i Daniel (Tommy Karevik) ne bih puno, ali ovaj tip priče ne investira slušatelja i ne zaintrigira ga toliko kao prijašnja djela. Iako su vokalni performansi Cammie, koju bih istaknu kao najsvjetlijom točkom albuma, i Tommya itekako vrhunski i za svaku pohvalu, nedostaje balans između njih i ostalih pjevača ove priče. Odličan Mike Mills (Toehider) pojavljuje se samo na „Dumb Piece of Rock“, dok je Simone, iako to njezin lik ne zahtjeva toliko, rijetko kad zablisnula u svome punome sjaju. Osim dinamičnijih i zanimljivijih vokalnih izmjena i dvoboja, nedostaje glazbenih iznenađenja te uvijek rado viđenih epskih instrumentalnih trenutaka. Dobar dio albuma, a posebice drugi disk djeluju nedovršeno, nedorečeno i instrumentalno prazno. Kao da je zaboravljen posljednji dio gitara i simfonija. Priča se mogla srezati dobrih dvadeset minuta i pritom ne bi izgubila svoju bit već bi, dapače, djelovala kompaktnije i dinamičnije.

 

Većina najboljih pjesama  nalaze se na prvom disku, a Simmone je uz Marcelu Bovio najviše zabljesnula na „Listen To My Story“ gdje udruženi ženski vokali stvaraju jedan od najljepših i memorabilnih pjevanih dijelova cijeloga albuma. Upravo se ta pjesma svojim dinamičnim odvijanjem radnje, zanimljivom glazbenom pratnjom i odličnim refrenom može uspoređivati s najboljim brojevima iz Hamiltona. Arjen svoj dar za pripovijedanje i angažiranje slušatelja potvrđuje i na „Get Out! Now!“ gdje legendarni Dee Snider krade pjesmu i odlično predstavlja narušeni odnos između oca i sina. Na toj se pjesmi, između ostaloga, pojavljuje solaža legendarnog Joe Satrianija zbog čega se instrumentalno izdiže nad ostatkom albuma  Kada smo već kod instrumentalnih dijelova jedan od ostalih boljih trenutaka događa se na „Talk Of The Toiwn“ gdje nekolicina netipičnih instrumenata za metal glazbu svira predivnu melodiju dok Cammie Gilbert pokazuje zašto je njezin vokal dobrodošlo osvježenje ne samo u Ayreonovom svijetu već i u glazbi ovoga žanra općenito. Upravo zbog tih stvari koje funkcioniraju dobro i odlično, prava je šteta što ostatak dvostrukog albuma djeluje prazno i neinspirirano. Tečnost albuma narušava i govoreno pripovijedanje između svake pjesme. Iako Tom Baker ima izuzetno ugodan i vrhunski pripovjedački glas, njegovi česti monolozi usporuju ritam, prekidaju tok te čak ometaju slušatelja.

 

Dok Hamilton angažira slušatelja, traži pozornost te svaki pjevani i instrumentalno dio ostaje dugo, dugo u glavi, „Transitus“ to uspjeva tek djelomično. Naravno da nije fer uspoređivat dva toliko različita djela s različitom svrhom iz različitih žanrova, ali metal opera (metal mjuzikl) trebala bi biti dinamičnija, raznovrsnija i kolosalnija nego što to „Transitus“ je. Arjen je ovoga puta igrao sam protiv sebe jer smo od njega navikli na grandiozne, gotovo savršene albume nakon kojih ostajemo očarani i začarani Ayreonovom magijom. To konstantno podizanje ljestvice i očekivanja dovelo je do toga da nakon jednog solidno odrađenog i tehnički zahtjevnog albuma ostanemo razočarani. „Transitus“ je upao upravo u taj problem. Naravno da mu valja pružiti nekoliko prilika, ako ništa drugo barem zbog fenomenalne Cammie i odličnog Tommyja no sumnjam kako će „Transitus“ steći kultni status kao prijašnji Ayreonovi albumi.

Maroje Ćuk

Text by:

Maroje Ćuk

Prati autora

The question isn't "why?", It's "why not?"

Pročitaj više o temama: ayreon, arjen anthony lucassen, transitus, review, metal opera, cammie gilbert, tommy karevik, simone simmons, prog rock, music theories, maroje cukKalendar

BRKOVI, Virtualni koncert, 06.03.2021.

06.03.2021. - subota

BRKOVI, Virtualni koncert, 06.03.2021.

, Virtualno
50 kn/70kn/90kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb  - ODGOĐENO

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb - ODGOĐENO

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

23.04.2021. - petak

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn /na dan koncerta 90 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

25.05.2022. - srijeda

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

Zagreb, Močvara
140 kn pretprodaja / 160 kn na dan koncerta

Ožujak / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

DIGITALNI UGLJIK (Altered Carbon)

Recenzije - TV serije

DIGITALNI UGLJIK (Altered Carbon)
Novi koncertni datum i novi album irskih post rock velikana God Is An Astronaut

Vijesti

Novi koncertni datum i novi album irskih post rock velikana God Is An Astronaut
GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

Kalendar

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.
Legendarni Willie Nelson objavljuje novi album 'That's Life'

Vijesti

Legendarni Willie Nelson objavljuje novi album 'That's Life'
THE OFFSPRING objavljuje novi album nakon skoro 10 godina!

Vijesti

THE OFFSPRING objavljuje novi album nakon skoro 10 godina!
BOB DYLAN objavio novi album - 'Bob Dylan - 1970'

Vijesti

BOB DYLAN objavio novi album - 'Bob Dylan - 1970'
Podijeljeni Zlatni Globusi

Vijesti

Podijeljeni Zlatni Globusi
Osvojite Mason gitaru signed by Muse #ilovelive

Vijesti

Osvojite Mason gitaru signed by Muse #ilovelive
''LJUBAV I MODA'' – 35 godina debitantskog albuma ĐAVOLA

Kolumne

''LJUBAV I MODA'' – 35 godina debitantskog albuma ĐAVOLA
MALE STVARI (The Little things)

Recenzije - Film

MALE STVARI (The Little things)
ERIC SARDINAS: 'Uvijek se trudim izvući najbolje iz večeri i energije koje želim postići...'

Intervjui

ERIC SARDINAS: 'Uvijek se trudim izvući najbolje iz večeri i energije koje želim postići...'
Otišao jedan od najvećih kantautora ove regije - preminuo Đorđe Balašević

Vijesti

Otišao jedan od najvećih kantautora ove regije - preminuo Đorđe Balašević
SLASH: 'Odlučili smo: 'Hajdemo održati koncert u Hrvatskoj!' '

Intervjui

SLASH: 'Odlučili smo: 'Hajdemo održati koncert u Hrvatskoj!' '
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.

Izvještaji

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.
MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija

Galerije

MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija
GRIMA - Rotten Garden

Recenzije

GRIMA - Rotten Garden
Frontwoman Be Sharp Banda pozvana na Women in Blues Showcase u Memphisu 14. veljače

Vijesti

Frontwoman Be Sharp Banda pozvana na Women in Blues Showcase u Memphisu 14. veljače
FOO FIGHTERS - Medicine At Midnight

Recenzije

FOO FIGHTERS - Medicine At Midnight

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK