Izvještaji

AVANTASIA - 28.3.2019., Hant Arena, Bratislava

Avantasia je projekt kojega je okupio Tobias Sammet i nakon uspjeha albuma, „Metal Opere 1 & 2“, postala je svjetska senzacija poznata po brojnim gostujućim vokalima koji krase studijske albume i live nastupe. Nekolicina nas Hrvata zaputila se u Bratislavu na drugi koncert svjetske turneje u kojoj promoviraju svoj novi album "Moonglow". Trosatni spektakl ostavio me bez riječi na jedno vrijeme pa sam tek sada, nakon tjedan dana, posložio sve događaje te divne večeri u glavi. Vjerojatno sam izostavio par dobrih trenutaka, ali u večeri gdje je svaka pjesma bila vrhunac to je oprostivo. Krenimo redom.

Objavljeno: 03.04.2019. 09:34

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

AVANTASIA - 28.3.2019., Hant Arena, Bratislava

Datum: 28.03.2019.

Mjesto: Bratislava, Slovačka

Lokacija: Hant Arena

Nakon cjelonoćnog putovanja busom, dolazimo u još uvijek sivu i hladnu Bratislavu. Apartman kojega smo iznajmili još nije bio spreman pa tražimo prvu birtiju gdje se možemo sakriti i ugrijati. Vrijeme tratimo komentirajući novi Avantasijin album i bacamo oko na setlistu sinoćnjeg koncerta u Prešovu, inače prvog na ovoj turneji. Brzo se ispostavilo kako nas čeka spektakl s puno novih pjesama i odličnim presjekom najboljih hitova grupe. Taman kada nam se apartman oslobodio, sunce je izašlo i sve je bilo spremno za odličan ostatak dana i ludnicu od koncerta navečer.

 

Slovačka se ispostavila kao odlična alternativa za mjesto gdje se posjećuju koncerti. Velikih imena tokom godine ne nedostaje, a koncertne karte su nešto jeftinije nego u Austriji ili Italiji. Ono što nas je posebice oduševilo jesu cijene hrane i pića pa smo tako prije koncerta uživali u lokalnoj hrani i domaćem pivu za svega nekoliko eura. I to u odličnom restoranu.

 

Nakon okrepe zaputili smo se prema Hant Areni gdje se već okupila pristojna količina ljudi. Početak koncerta bio je, po pravim europskim standardima, najavljen u pola osam navečer. E, sada moram ispuniti malu kvotu zanovjetanja jer kasnije neću imati prilike.  Minus ide Areni jer nije imala garderobu pa smo se na kreativne načine morali snalaziti za jakne i ostatak robe. Ok, sada kada sam se riješio jedine negativne strane večeri, krenimo na koncert.

 

 

Pozornicu je sakrivao veliki zastor s „Moonglow“ naslovnicom te se na prvim taktovima uvodne pjesme on spušta i otkriva Tobiasa Sammeta i Avantasiju. Obučen u prepoznatljivi dugački kaput i sa šeširom kao zaštitinim znakom, Tobi zapoćinje koncert uz „Ghost In The Moon“. Od prve sekunde pa duboko iza trećeg sata svirke, zvuk je bio kristalno čist. Savršeno se čula svaka gitara, svaka nota na klaviru, svaki udarac bubnja  i naravno, svaki glas, a njih bome nije nedostajalo. Osim Tobija, gotovo cijelo vrijeme na pozornici su kao back vokali bili Ina Morgan, Adrienne Cowan i Herbie Langhans, a kao prvi gost na pozornici pojavio se Ronnie Atkins. Njegov jak i grubi glas krasio je pjesmu „Starlight“, a posebice se izrazio na „Book Of Shallows“ gdje je odlično skinuo režeći vokal Mille Petrozze koji u originalu pjeva dio pjesme. Kako je koncert krenuo tako je epska atmosfera rasla iz pjesme u pjesmu, a ja sam se već na drugoj naježio nekoliko puta. Brojni zborni refeni te jednostavno tjeraju da zapjevaš zajedno s opuštenim bendom, a neizbrisiv smješak se pojavljuje na licu pa makar i ne znaš riječi.

 

Među upečatljivije trenutke prvog dijela koncerta spada Jorn Lande i njegov nastup na ponajboljoj pjesmi novog albuma, „The Raven Child“.  Već na studijskoj verziji pjesma očarava svojom dinamikom među pjevačima, a live izvedba ju diže u nebeske razine. Vidjeti Tobija i Jorna kako puni energije i emocija izmjenjuju stihove dok se dvoranom šire njihovi moćni glasovi je dovoljan razlog da vam trnci prođu od glave do pete. Jorn je sa svojih pedeset godina  i dalje pojava kada dođe na pozornicu. Norveški viking dominira izgledom, a glasom osvaja svaku arenu i koncertni prostor u kojem se nađe. Istovremeno, uz snažan glas, publici pruža i neizmjernu količinu topline koja će, kako se ispostavilo, biti jedan od ključnih elemenata cijelog nastupa.

 

 

Velika posebnost Avantasije su brojni, stilski različiti vokali koji se prirodno uklapaju u karatere pjesama. Većinu diskografije čine pjesme konceptualnog karaktera i imaju po dva ili više likova u njima. Tobi točno zna koga treba povući sa sobom na turneju kako bi pokrio vokalnu širinu svojih djela čak i kada orginalni pjevači nisu dostupni. Već sam spomenuo kako je Ronnie Atkins odlično zamjenio Petrozzu, a Eric Martin uskočio je na "Promised Land" i zajedno s Jornom otpjevao vrhunsku pjesmu koju inače vokalno krasi nepogrešivi Michael Kiske. Ipak, neke pjesme jednostavno ne funkcioniraju bez originalnih pjevača.  Na našu sreću, nakon efektnog uvoda i dobrog light showa koji je označio početak pjesme „Alchemy“, na pozornici izlazi Geoff Tate. Njegov visok i odlično  kontroliran glas jedini je koji funkcionira na tako zahtjevnoj stvari. Čovjek koji iza sebe ima bogatu karijeru i neke od najcjenjenijih albuma progressive metala jednostavno dominira pozornciom svojim glasom. Odlično se snalazi na brzim stvarima kao i na sporijim baladama, a u to smo se uvjerili na predivnom duetu Geoffa i Tobija na pjesmi „Invincible“ uz pratnju klavira.  Dio koncerta sa stvarima s novog albuma zaključuje se uz „Moonglow“ (Adrienne Cowan na glavnom vokalu)  i „Maniac“ koja je rasplesala cijelu dvoranu, a titulu glavnog zabavljača koja je dosad pripadala Tobiju, preuzeo je Eric Martin.

 

Eric nam je svojim dosjetkama davao do znanja kako je pravi šaljivđija i među najveselijim osobama ove velike družine.  Odličnom izvedbom „Dying For An Angel“ na kojoj smo svi sinkronizirano skakali, pokazao je i svoje vokalne sposobnosti kojima se mogu samo nakloniti. Brojni dueti ostvarili su posebnu magiju. Toliko različitih pjevača i karaktera na pozornici sa sobom nosi jedinstvenu dinamiku. Svaki pjevač donosi svoju osobnost i posebnu komunikaciju s Tobijem. Jorn je tako divlji viking pun energije i živog duha, Eric Martin uvijek dobro raspoloženi zabavljač, Ronnie Atkins ima životinjsku snagu dok je Bob Cately smirena duša, a Geoff Tate majstor kontrole. Svi oni zajedno genijalno funkcioniraju i ostvaruju prijateljsku atmosferu pa je tako i sami koncert djelovao iznimno opušteno. Impresivno je kako su se na jednoj pozornici našli takvi velikani iz cijeloga svijeta i zajedničkim snagama pružili nezaboravan i jedinstven koncert koji će mi zauvijek ostati duboko urezan u sjećanje.

 

Između svog tog silnog talenta, našao se Tobi. Opušten i uvijek veseo čovjek, pravi frontmen koji odlično komunicira sa svojim pjevačima i publikom. Koristio je svaku priliku između pjesma kako bi predstavio pjevače i ispričao koju anegdotu o njima. Publika je, naravno, bila oduševljena zanimljivim pričama pa smo svi zajedno podjednako čekali iduću pjesmu sa setliste  i zabavan Tobijev govor između njih. Nešto što je dugotrajan koncert učinilo kao da je trajao duplo manje. Tobi u jednom trenutku zbija šale, u drugom maestralno dirigira publikom, a već u trećem pjeva zahtjevne i predivne pjesme. Uz posebnu karizmu, to je karakteristika koja ga čini jednim od najboljih frontmena ne samo metal scene, nego općenito u svijetu. Isto tako uvijek je spreman zahvaliti se svim glazbenicima i pjevačima koji putuju s njim te se jasno vidi kako uživa raditi s ljudima koji su mu nekada bili uzor.

 

 

Nižu se sve poznate pjesme i postaje teško izdvojiti koji mi je trenutak bio draži. Od plesne i energične „The Scarecrow“ i zborne „Twisted Mind“ pa do mirne i prelijepe „Story Ain't Over“ gdje je sav svoj šarm pokazao Bob Cately, širila se pozitivna energija, pjevalo se, grlilo i plesalo. Kako je prošao drugi sat svirke tako je Tobi vrlo karakteristično komentirao kako većina bendova u ovom trenutku ili završava svoj nastup ili lupaju po trominutnim hitovima, ali Avantasia ne voli takve nastupe. Avantasia nakon 2 sata odluči odsvirati kolosalnu „Let The Storm Decend Upon You“ i dokazati kako je ovo uistinu jedinstven koncert. A da Avantasia ima jedinstvenu publiku to smo pokazali jer se nakon više od dva sata pjevanja i skakanja još nismo umorili i dalje zajedno s bendom pjevamo svaku pjesmu. Imao sam ih priliku gledati nekoliko puta tokom prethodne turneje i ugodno me iznenadila „Master Of The Pendulum“  s "Ghostlights" albuma koju su odlučili ubaciti jer ju do sada nikada nisu svirali. Ronnie Atkins vrlo je dostojno zamjenio Marca Hietalu, a na vrhunskoj „Shelter From The Rain“ i još jednom predivnom trenutku, pridružuju mu se Bob Cately i Ina Morgan.

 

Avantasia, naravno, nije samo nabacana gomila vrhunskih pjevača. Nju čine vrsni glazbenici koji tvore čvrstu instrumentalnu podlogu, a kako ih Tobi nije zaboravio predstaviti, tako neću ni ja. Životinjski posao na bubnjevima odrađuje Felix Bohnke jer svaku večer, preko tri sata drži ritam na zahtjevnim pjesmama i ima tek nekoliko trenutaka odmora za vrijeme sporijih balada. Njega to previše ne dira jer je tokom cijelog nastupa bio precizan poput švicarskog sata. Kapa dolje. Iako su najveći dio epske atmosfere nosili vrhunski vokali, bez klavijatura jednostavno ne ide. Za vrhunske orkestralizacije i klavijature zaslužan je Miro Rodenberg bez kojega Avantasia ne bi imala toliko veličanstven zvuk. Čim spominjemo prepoznatljivost Avantasije, moramo naglasiti Saschu Paetha koji je Tobijeva desna ruka, producent, gitarist i na pozornici vrlo ugodna osoba. On i basist André Neygenfind držali su se strana pozornice, ali imali su svojih nekoliko trenutaka kada bi se progurali u prvi plan do pjevača i gitarista Olivera Hartmanna te bi zajedno odsvirali upečatljive i melodične solaže. 

 

 

Neizostavna je bila, kako ju Tobi naziva, jedina hit pjesma „Lost In Space“ s kojom su se nakratko oprostili od Bratislave. Vrlo brzo, uz još jednu prigodnu šalu, Tobi se vraća na posebno uređenu pozornicu i poziva Adriannu da mu se pridruži na predivnoj baladi „Farewell“, dok su se ruke cijele dvorane njihale u ritmu melodije. Za sam kraj i apsolutni vrhunac ostavljena je „Sign Of The Cross / The Seven Angels“ na kojima su svi pjevači došli u prvi plan i zajedničkim snagama, uz konfete oprostili se od divne publike. Upečatljiv i epski trenutak nakon kojega se još dugo osjetila povezanost,i topla, prijateljska energija.

 

 

Avantasia uživo nije još jedan običan koncert. Avantasia uživo je jedinstveno koncertno iskustvo puno pozitivne energije, topline i prijateljske atmosfere. Tokom tri sata veličanstvene svirke zaboravljaš na sve probleme i Avantasia te čini sretnijom i bezbrižnijom osobom. Sve je prošlo gotovo u jednom dahu, a nakon koncerta nije bilo umornih lica, već jedino nasmiješenih, zadovoljnih i sretnih. Tobi je još jednom nadišao samog sebe i svima nama dostavio uistinu poseban doživljaj i nezaboravno iskustvo. Ovakvi koncerti prava su rjetkost u Hrvatskoj te se uistinu isplati putovati cijele noći kako bi se doživjelo nešto toliko jedinstveno i genijalno kao što je to bila Avantasia u Bratislavi.

 

Setlist:​​​​​

1.Ghost in the Moon
2. Starlight
3. Book of Shallows
4. The Raven Child
5. Lucifer
6. Alchemy
7. Invincible
8. Reach Out for the Light
9. Moonglow
10. Maniac
11. Dying for an Angel
12. Lavender
13. The Story Ain't Over
14. The Scarecrow
15. Promised Land
16. Twisted Mind
17. Avantasia
18. Let the Storm Descend Upon You
19. Master of the Pendulum
20. Shelter from the Rain
21. Mystery of a Blood Red Rose
22. Lost in Space
Encore:
23. Farewell
24. Sign of the Cross / The Seven Angels

Maroje Ćuk

Text by:

Maroje Ćuk

Prati autora

The question isn't "why?", It's "why not?"

Maroje Ćuk

Photo by:

Maroje Ćuk

Prati autora

The question isn't "why?", It's "why not?"

Pročitaj više o temama: avantasia, moonglow, world tour, tobias sammet, bratislava, profi event, maroje cukKalendar

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

21.08.2020. - petak

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

Šibenik, ex-TEF
100 kn pretprodaja / 150 kn ulaz

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

23.08.2020. - nedjelja

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio

ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVAL - Zagorje, 25.-27.08.2020.

25.08.2020. - utorak

ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVAL - Zagorje, 25.-27.08.2020.

Zabok, Klanjec, Sv. Križ Začretje, razno
besplatan ulaz

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

Zagreb, Garaža MSU
70kn/ 100 kn / 1200kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

08.12.2020. - utorak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

Kolovoz / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK