Kolumne

Autsajderi i luđaci - od Zappinih akvizicija do Wesleyja Willisa

Zappa je bio glazbeni vizionar, inovativan gitarist, hrabar, duhovit i (uglavnom) pozitivno arogantan lik; povremeno i avangardni skladatelj. Istinska legenda 'popularne' glazbe i istovremeno njezin žestok te argumentiran kritičar. Međutim, posebno poglavlje predstavljala je njegova sklonost skupljanju ekscentrika i luđaka…

Objavljeno: 26.05.2017. 15:35

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Autsajderi i luđaci - od Zappinih akvizicija do Wesleyja Willisa

Frank Zappa je u svojem opusu prolazio kroz različite faze. Ljubitelj Varesea i Stravinskog preokrenuo je glazbeni svijet naglavce sa svojim sastavom Mothers of Invention. Odgovoran je za briljantne albume poput ''Hot Rats'' (1969.), fenomenalnog, originalnog i otkačenog spoja elemenata jazza i rocka. Da ne nabrajam dalje. Povremeno je bio i pretenciozan i praktički neslušljiv, ali zbog remek-djela sve se to više-manje može zanemariti. Lansirao je karijeru Alicea Coopera, a Steve Vai je započeo svoj fascinantan put transkribirajući njegove kompozicije. Međutim, bizarnu, povremeno uistinu zabavnu, a povremeno žalosnu stranu cijele priče čine storije o freakovima i autsajderima koje je otkrio i u kojima je svakako uživao na sebi svojstven zlurad način. Odmah napominjem da bi ponetko u navedenu kategoriju mogao uvrstiti i Coopera u najranijoj fazi, a pogotovo Captain Beefhearta, ali ipak se radi o tzv. ozbiljnim izvođačima. Ovdje ima mjesta samo za totalno off priče.

 

Nesretna sudbina jednog bipolarnog shizofrenika - koji je još u mladosti nekoliko puta hospitaliziran na psihijatriji zbog problematičnog ponašanja koje je kulminiralo napadom nožem na vlastitu majku – očito je bila intrigantna i inspirativna jednom Franku Zappi, koji je zamijetio Lawrencea Fischera dok se potonji povlačio ulicama Los Angelesa, posebice Sunset Stripom, te izvodio svoje bizarne pjesme. Rezultat je bio – debitantski LP. Album ''An Evening with Wild Man Fischer'' (1968.), kojega je producirao Zappa, nevjerojatno je putovanje kroz jedan izmučen um. Ponekad zastrašujuće, katkad urnebesno zabavno, povremeno naprosto zamorno uslijed banalne repetitivnosti. Međutim, nešto slično nikad ranije nije bilo snimljeno.

 

 

Groteskna naslovnica aludira na Fischerov napad na vlastitu majku (pokvarenjak i eksploatator Zappa!), a 'pjesme', ako ih možemo tako nazvati, variraju od Larryjevih autobiografskih skica, garniranih bijesom koji povremeno izbija na površinu (''The Wild Man Fischer Story''), preko poremećenih pjesmica optimalnih za liječenje mamurluka (''Monkeys Versus Donkeys''), do svojevrsnog lajtmotiva cijelog četverostrukog (!) LP-a, kultnog broja ''Merry-Go-Round'', idealnog primjera napjeva zbog kojega biste ubrzo poželjeli izudarati nekoga tko vam ga konstantno ponavlja na uho. Riječ je o uvodnoj pjesmi, a njezin ćemo 'refren' još nekoliko puta čuti kao dio svojevrsnih uličnih kolaža, snimki na kojima Fischer demonstrira svoje sulude rantove i ulazi u konverzacije s raznim prolaznicima. Tu je i možda najzabavnija ulaznica u Larryjev zeznuti um; mahnita naracija na stvarčici zvanoj ''Jennifer Jones''. Poslušati da bi se vjerovalo. Numere su uglavnom izvedene a cappella, što savršeno odgovara senzibilitetu Wild Man Fischera, ali ipak je šteta što nema više primjera s instrumentalnim glazurama, poput razularenog i intenzivnog ''The Tastera'', reference na plesne hitove kasnih 50-ih i ranih šezdesetih, te stvari pod nazivom ''Circle'', na kojoj Zappa fino plete psihodeličnu mrežu na gitari. Ima tu još bisera od kojih bole glava i od smijeha trbuh… U svakom slučaju, jedna riječ – bolest. Freak show concept at its best.

 

 

Larryjeva povijest zapravo nikada nije prestala biti fundamentalno tragična. Što izdvojiti od kasnijih događaja u njegovom životu? Kako istinski spoznati Fischerovu percepciju svijeta? Nikako, naravno. I bolje je tako. Međutim, tome se 'blagoslovu' najviše možemo približiti poslušamo li istovremeno komičnu i tužnu ''My Name is Larry'', nakon koje neke stvari postaju jasnije. Istovremeno komična i totalno 'creepy' pjesma pod nazivom ''Frank'' posvećena je Zappi, koji ga se odrekao kada je shvatio da živopisni Wild Man može postati zaista divlji i potencijalno nauditi nekim osobama iz njegove blizine, primjerice tada maloj kćerkici Moon Unit. Fischer je od sedamdesetih nadalje surađivao s raznim glazbenicima, od Smegme do Rosemary Clooney, ali nikada više nije bio tako zanimljiv. 2003. je imao ozbiljan paranoidni ispad, nakon kojega je više-manje konzistentno uzimao lijekove zbog kojih je vodio relativno stabilan, ali monoton život. Njegova je 'kreativnost', tzv. 'pep', time potpuno umrtvljena. Preminuo je 2011. u 67. godini života. Bio je kantautor u punom smislu te riječi.

 

Zappin legendarni ''log cabin'' na adresi 2401 Laurel Canyon u Los Angelesu bio je utočište za mnoge ekscentrike i autsajdere, a opjevali su ga muzičari u rasponu od Johna Mayalla do Joni Mitchell. Praktički udomaćena armija pitoresknih i uistinu entuzijastičnih groupies povremeno je bila naporna lojalnoj Zappinoj supruzi Gail, a jedna od Frankovih metoda da ih učini korisnima bila je ohrabrivanje rada vokalnog benda sastavljenog od nekolicine iskrenih obožavateljica svakoga tko je cool i svira rock'n'roll. Dotične GTO's (uglavnom je to značilo Girls Together Outrageously, ali po potrebi bi apsorbiralo i neka druga značenja) snimile su nevjerojatno šarmantan, djetinje naivan i iskren album pod nazivom ''Permanent Damage'', objavljen 1969. Da, riječ je o trajnom oštećenju suviše ozbiljnih ušiju između kojih nedostaju stanice odgovorne za smisao za trash i camp. Djevojke stvarno, ali STVARNO nisu imale sluha… Međutim, pazite, na albumu su svirali Jeff Beck, Lowell George, Ian Underwood, gospodin Zappa himself… Pa ne bi valjda bilo kome?

 

 

Što reći o blesavoći poput pjesme ''I'm in Love with the Ooo-Ooo Man'', posvećene Nicku St. Nicholasu iz Steppenwolfa? Ili o hihotavim ili 'mudrim' životnim savjetima za djevojke, ispunjenima spoken word segmentima? Jedna je 'pjesma' posvećena i poluredikuloznom 'muškom groupieju' i disc-jockeyju Rodneyu Bingenheimeru koji poznaje sve relevantne rock zvijezde, gostovao je i na Fischerovom prvijencu, ponosi se što je dobio batina od Briana Jonesa, a na taj račun dolazi i do djevojaka… Što reći o nekima od istaknutih članica?

 

Neuništiva Miss Pamela kasnije je svakome pokazala kako je to bilo 'back in the old days', kada su djevojke ulazile u neke kombinacije isključivo zbog ljubavi, strasti, impresioniranosti samom umjetnošću itd. Ne kao kasnije koristoljubive i materijalističke generacije… Hehe. Miss Christine, hrvatskog podrijetla i dugootočkog prezimena Frka, bila je po potrebi dadilja Moon Unit i kreativna švelja koja je osmislila početni imidž svojeg tadašnjeg dečka, tada mladog i neafirmiranog Alicea Coopera, da bi se predozirala heroinom već 1972., u 23. godini života. Prethodno je bila u 'službenim' vezama i s Chrisom Hillmanom te s Toddom Rundgrenom. Miss Cynderella je preminula 1997., a prethodno je varala Johna Calea s Kevinom Ayersom. Miss Mercy je živa, čuda li velikoga. Na vrijeme se smirila…

 

 

The Shaggs nisu bile Zappin projekt, ali on ih je naknadno popularizirao i učinio kultnim imenom među ljubiteljima freakova, loših muzičara i outsidera. Kasnije se toj ljubavi pridružio i Cobain, svojevrsni popularizator Daniela Johnstona, još jednog autsajdera i luđaka kojega poštuje dobar dio današnjih hipstera. Sestre Wiggin (Dorothy, Betty, Helen, kasnije i Rachel) iz New Hampshirea zapravo nisu znale ni pjevati ni svirati, ali upravo se u tome krio njihov šarm. Album-krimen zove se ''Philosophy of the World'' – prekrasno, zar ne – a objavljen je 1969. Uz infantilan opći dojam, činilo se kao da namjerno postižu bizarnu disonancu u kojoj bubanj svira jedno, gitara kreće u potpuno drugom smjeru, a negdje između cijele te kakofonije pomaljaju se dječji glasići koji nas poučavaju da: ''…the rich people want what the poor people's got./And the poor people want what the rich people's got./And the skinny people want what the fat people's got…'' I tako dalje. Što je bilo u glavi Austinu Wigginu, entuzijastičnom ocu i spiritus movensu simpatičnih sestara? Možda je bolje da nikada ne saznamo… Ipak, neki su uspoređivali Shaggs s eksperimentalnim pravcima u rocku i jazzu, uvrštavali ih u proto-punk redove… Ne znam, eto, Wilco ih vraća na scenu na skorašnjem izdanju svojeg Solid Sound Festivala u lipnju 2017. To bi mogao biti jedan od izrazito nadrealnih koncertnih događaja godine. Globalno.

 

 

Na kraju, valjalo bi, mimo konteksta Zappe, ukratko spomenuti još neke autsajdere, ridikule, slučajne novelty acts, kako hoćete… A da se ne radi o nekome od mnogih ex-Yu 'konja za trku', a imamo ih mnogo. Gdje bismo tek onda dospjeli? Johnstona sam već spomenuo, a hipsteri i ostali ionako već posjeduju veliku količinu znanja o njemu. Također, izvođači poput Jandeka, uza svu svoju ekscentričnost i pripadnost tzv. 'outsider' žanru, posjeduju ljepotu izričaja koja nije svojstvena ovim (anti)junacima. Stoga ne pripadaju ovom kontekstu. Legendary Stardust Cowboy, pravim imenom Norman Carl Odam, inspirirao je Bowieja za 'Stardust', as in ''Ziggy Stardust''. Enough said. Ovaj mahniti teksaški luđak zapravo je otac psychobillyja, a za neke druge interesantne detalje iz njegovog života dovoljno je konzultirati Google. Treba samo zahvaliti Doctoru Dementu na nekim stvarima i uživati u legendarnoj ''Paralyzed''. Nitko me ne može uvjeriti da MES barem u jednoj fazi nije poželio biti novi LSC. 

 

 

Pokojni Wesley Willis, shizofreničar (dijagnozu je dobio krajem osamdesetih), 'umjetnik ulice', korpulentni Afroamerikanac koji je kreirao bizarno veliku količinu repetitivnih pjesmica, odsviranih uglavnom na Technics KN-u, nezaobilazno je muzičko iskustvo. Gotovo sve pjesme kreirane su mu po istoj (ili sličnoj) muzičkoj šabloni, a naslovi govore sami za sebe: ''Cut the Mullet'', „Suck My Dog's Dick'', ''They Threw me Out of Church'', ''My Mother Smokes Crack Rocks'', ''Kris Kringle Was a Car Thief''… Izvanredan izvor bizarne zabave za prosvijetljene koji jedva čekaju kako će se rasplesti situacija koja je skoro uvijek dramski problematična u škrtim, ali efektnim stihovima. Koliko su tek mogli biti počašćeni izvođači koje je opjevao u istoimenim 'skladbama': Radiohead, Alanis Morrissette, Black Flag i dr. Willis je prakticirao i recikliranje nekih ključnih fraza, ponajprije legendarnu odjavu svake pjesme (''Rock over London, Rock on Chicago''), popraćenu uvijek različitim reklamnim sloganom. Nažalost, Wesleyjeva borba s opakim demonom shizofrenije okončana je njegovom smrću od leukemije 2003. godine, u dobi od samo četrdeset godina. Iza sebe je ostavio više od pedeset albuma. Bio je to bijes koji sam uvijek volio čuti.

Pročitaj više o temama: rock, pop, punk, psychedelic, spoken word, psychobilly, frank zappa, wild man fischer, the shaggs, the gto's, legendary stardust cowboy, wesley willis, kolumne, 2017, zvonimir lucicKalendar

9th Zagreb International Blues Festival - Zagreb, Hard Place, Jiggy Bar i Pločnik, 20.-23.03.2018.

20.03.2018. - utorak

9th Zagreb International Blues Festival - Zagreb, Hard Place, Jiggy Bar i Pločnik, 20.-23.03.2018.

Zagreb, Hard Place, Jiggy Bar i Pločnik
20kn - 60 kn

DIANNE REEVES - Zagreb, Lisinski, 20.03.2018.

20.03.2018. - utorak

DIANNE REEVES - Zagreb, Lisinski, 20.03.2018.

Zagreb, Lisinski
200 kn /240 kn/ 280 kn/ 320 kn

Slušaj me #2 u KSET-u, 20.03.2018., Zagreb

20.03.2018. - utorak

Slušaj me #2 u KSET-u, 20.03.2018., Zagreb

Zagreb, KSET
Besplatno

THE UNDERGROUND YOUTH 21.03. u Močvari

21.03.2018. - srijeda

THE UNDERGROUND YOUTH 21.03. u Močvari

Zagreb, Močvara
45 kn

Antigona Prockletsvo Roda 21.03.2018. u Tvornici

21.03.2018. - srijeda

Antigona Prockletsvo Roda 21.03.2018. u Tvornici

Zagreb, Tvornica

URBAN & 4 u Saxu 22.03.

22.03.2018. - četvrtak

URBAN & 4 u Saxu 22.03.

Zagreb, Sax
95 / 110 kn

FonoKinoteka predstavlja: koncert Miki Solus

23.03.2018. - petak

FonoKinoteka predstavlja: koncert Miki Solus

Zagreb, Kinoteka

GRETTA - Zagreb, Tvornica Kulture, 24.03.2018.

24.03.2018. - subota

GRETTA - Zagreb, Tvornica Kulture, 24.03.2018.

Zagreb, Tvornica Kulture

Ožujak / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Must Read

Linkin Park fešta u Boogaloou povodom 15 godina 'Meteore' - OSVOJI UPAD

Nagradne igre

Linkin Park fešta u Boogaloou povodom 15 godina 'Meteore' - OSVOJI UPAD
Judas Priest: je li vrijeme za mirovinu?

Kolumne

Judas Priest: je li vrijeme za mirovinu?
DISCIPLIN A KITSCHME - Rijeka, Pogon Kulture, 17.03.2018.

Izvještaji

DISCIPLIN A KITSCHME - Rijeka, Pogon Kulture, 17.03.2018.
AT THE GATES - objavili novi video za pjesmu

Vijesti

AT THE GATES - objavili novi video za pjesmu "To Drink From The Night Itself"
DISCIPLIN A KITSCHME - Zagreb, Tvornica, 16.03.2018. - galerija

Galerije

DISCIPLIN A KITSCHME - Zagreb, Tvornica, 16.03.2018. - galerija
DISCIPLIN A KITSCHME - Zagreb, Tvornica, 16.03.2018.

Izvještaji

DISCIPLIN A KITSCHME - Zagreb, Tvornica, 16.03.2018.
INmusic breakthrough 2018. - Zasviraj na glavnoj pozornici  INmusic festivala #13

Vijesti

INmusic breakthrough 2018. - Zasviraj na glavnoj pozornici INmusic festivala #13
LAMPIR - The Alchemy of Cursed Blood

Recenzije

LAMPIR - The Alchemy of Cursed Blood
Postani dio Perun.hr teama!

Vijesti

Postani dio Perun.hr teama!
MARKO OSMANOVIĆ (COTA G4): 'Kvalitetna glazba je naš recept za dugovječnost.'

Intervjui

MARKO OSMANOVIĆ (COTA G4): 'Kvalitetna glazba je naš recept za dugovječnost.'
Steve Harris: alfa i omega Željezne djevice

Kolumne

Steve Harris: alfa i omega Željezne djevice
JAZZ.HR: LINDA MAY HAN OH - Zagreb, Muzička akademija, 29.03.2018.

Kalendar

JAZZ.HR: LINDA MAY HAN OH - Zagreb, Muzička akademija, 29.03.2018.
JAZZ.HR - cijenjena violončelistica Linda May Han Oh stiže u Zagreb

Vijesti

JAZZ.HR - cijenjena violončelistica Linda May Han Oh stiže u Zagreb
PEARL JAM predstavljaju novu pjesmu 'Can't Deny Me'

Vijesti

PEARL JAM predstavljaju novu pjesmu 'Can't Deny Me'
SNOW PATROL se vraća s prvim albumom u sedam godina

Vijesti

SNOW PATROL se vraća s prvim albumom u sedam godina
ANGRA - Ømni

Recenzije

ANGRA - Ømni
HARD 'N' HEAVY NIGHT - Zagreb, Hard Place, 10.03.2018.

Izvještaji

HARD 'N' HEAVY NIGHT - Zagreb, Hard Place, 10.03.2018.
HARD 'N' HEAVY NIGHT - Zagreb, Hard Place, 10.03.2018. - galerija

Galerije

HARD 'N' HEAVY NIGHT - Zagreb, Hard Place, 10.03.2018. - galerija

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK