Kolumne

ARETHA FRANKLIN - Vokalna rapsodija s dušom

Bezvremenska Aretha nas je napustila prije tjedan dana, no njena glazbena ostavština je golema a utjecaj na sve vrste glazbenika i muških i ženskih, kako vokala tako i instrumentalista i skladatelja jednako je impresivna.

Objavljeno: 24.08.2018. 14:35

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ARETHA FRANKLIN - Vokalna rapsodija s dušom

Dugi niz godina od tamo nekog početka sedamdesetih do nedavno, male nadobudne djevojčice koje su voljele pjevati uvijek su htjele biti neka aktualna atraktivna pop pjevačica instant kategorije (ili čak i ne),  koja je po mogućnosti još zgodno i plesala. No kad bi te djevojčice malo narasle i zaključile da se ozbiljnije žele baviti glazbom, naročito biti vokalistice, kriteriji uzora bi se prilično mijenjali. I dalje je djetinji idol ostao kao nešto slatko i veselo iz djetinjstva, ali su divljenje i respekt najčešće otišli dvjema od nekoliko najvećih ikona koje je "moderna" glazba imala - Barbri Straisand ili Arethi Franklin.

Zavisno o glazbenom izričaju koji je koga zanimao, bila bi spomenuta ili jedna ili druga, i eventualno još Emmylou Harris, Joan Baez, nešto specifičnije Ella Fitzgerald i Tina Turner ili tek kasnije Janis Joplin.

 

Cijeloj jednoj značajnoj generaciji živućih, pa i onih koje više nisu sa nama, glazbenih zvijezda srednje, pa čak i mlađe generacije, zapravo je baš Aretha Franklin bila najvažnije ime: Whitney Houston, Mariah Carey, Celine Dion kao najveće te njihove "nasljednice" Beyonce i Adele i cijela plejada izvrsnih "novijih" pjevačica koje su za uzore počele nabrajati primarno Whitney Houston i Mariah Carey - sve njih zapravo i možemo pripisati onoj prvoj, Arethi.

I poveći broj pjevačica heavy i gothic metala, da o symphonic metalu i ne govorim, svoje je uzore tražila u glazbi koja je ili prethodila ovim žanrovima, ili u klasici - pa tako i njihovim predstavnicama, a tu se opet pojavljuju ista imena.

 

Pa kad zagrebemo samo malo u more onih top lista ovog ili onog, naj ovo ili naj ono, a tiču se ženskih izvođačica i/ili vokalistica jedno ime ćete zasigurno naći na svima i to najvjerojatnije na - prvom mjestu.  Aretha Franklin. Bezvremenska Aretha nas je napustila prije tjedan dana, no njen legacy je golem, a utjecaj na zapravo sve vrste glazbenika i muških i ženskih, kako vokala tako i instrumentalista i skladatelja jednako je impresivna.

 

Dugo sam "živjela" s Arethom kao konstantom u svom životu, no posljednja dva desetljeća je pobolijevala i pomalo nestajala sa velike glazbene pozornice, možda čak i malo pala u zaborav sve dok ne bi negdje nastupila ili snimila neki singl neka klinka na nekom  "X FACTORU", otpjevala njen "R.E.S.P.E.C.T." i raspalila uvijek iznova zanimanje javnosti i kolega glazbenika za nju.
 
Svako njeno pojavljivanje spadalo je u ono što bismo mogli nazvati "VAU kategorijom".  I posljednji njeni nastupi, iako je bila jako načetog zdravlja i pojave, ništa nisu umanjili njenu nevjerojatnu karizmu i vokal. Posljednji nastup imala je prošlog studenog u katedrali Saint John the Divine u New Yorku na gala nastupu 25. godišnjice AIDS zaklade Eltona Johna.


Aretha Franklin je rođena u Memphisu, u Tennessiju 25. ožujka 1942. godine.  Bila je kćer cijenjene pjevačice i pijanistice te baptističkog svećenika, popularnog i prilično ujecajnog. Odmalena je nastupala u očevoj crkvi i crkvenom zboru u Detroitu kamo se obitelj preselila. Talentirana djevojčica je pjevala i svirala orgulje i kasnije klavir. Djetinjstvo joj je bilo sve samo ne zabavno - radi očevog promiskutetnog ponašanja roditelji su se razišli kada je njoj  bilo samo 6 godina, a prije njenog 10. rođendana majka joj je umrla od srčanog udara. Malu Arethu su čuvale tete i bake i čuvena gospel pjevačica Mahaila Jackson koja je uz, Claru Ward imala i najveći utjecaj na njen glazbeni razvoj.

Aretha je vrlo rano, već u 12 godini, ostala trudna s nagađa se tadašnjim dečkom, pa je tako rodila i prvog sina Clarencea, a drugog sina već sa 14 s drugim dečkom, no ona o tome nikad nije javno pričala. Nekako istovremeno je potpisala i svoj prvi diskografski ugovor s J.V.B. Records kojeg joj je osigurao otac,  pa kako joj je karijera, objavivši prvi singl "Never Grow Old" krenula uzlaznom putanjom, svoje je sinove na čuvanje i odgoj ostavila sestrama i baki.

Već je uz svojoj 16. godini ušla u visoko društvo glazbe: surađivala je s čuvenim producentom Quincyem Jonesom, pjevačicom Dinah Washington, te "svojim najboljim prijateljem" legendarnim Samom Cookom. U vrijeme rasnih nemira u Americi kasnih 50.-tih, društveno i politički kasnije vrlo angažirana Aretha upoznala je i Dr. Martina Luthera Kinga na čijem je sprovodu kasnije i pjevala.

 

Sam Cooke ju je pokušao nagovoriti da potpiše s RCA no Aretha je već zarana pokazala da misli svojom glavom: 1961. je potpisala svoj "pravi i veliki" diskografski ugovor s Columbia Records i objavila prvi singl "Today I Sing the Blues". S Columbiom je ostala 6 godina u kojoj je nizala prve velike uspjehe i hitove, ali to još uvijek nije bilo - to. Tadašnje vodstvo Columbie nije njenu glazbenu priču nikad "izvelo na pravi put", nisu shvaćali njenu duboku povezanost s gospelom. Tada je izvodila žanrove poput vocal jazza, bluesa, doo-wopa i rhythm & bluesa. Njen izvrstan prateći vokalni sastav bio je Sweet Inspirations u kojemu je pjevala i Cissy Houstom, majka Whitney Houston.

 

Sve se to mijenja 1967. kada Aretha potpisuje za Atlantic Records, objavljuje "I Never Loved a Man (The Way I Love You)", i kasnije niže veliki hit za hitom, vrlo brzo i svoju signature pjesmu "Respect" Otisa Redinga. U to vrijeme je Aretha već prilično izraženo zagovarala naročito ženska prava, a "Respect" je postala neke vrste himne i sasvim sigurno najbitnija i najpoznatija Arethina pjesma. Naziv Kraljica Soula (Queen of Soul) dobila je tada i tako je ostalo do današnjih dana.

 

Šezdesetih je Aretha bila superzvijezda a taj status je preselila i u sedamdesete, objavljujući impresivan niz fenomenalnih albuma:  Spirit in the Dark (1970.), Young, Gifted and Black (1972.), Amazing Grace (1972.) i Sparkle (1976.), a surađivala je s apsolutno svima koji su bili bitni u glazbi, čak i u posve drugim žanrovima: od Duanea Allmana iz The Allman Brothers u elektrizirajućoj "Weight" do disco kraljica Chaka Khan i Donne Summer sredinom sedamdesetih.

Inteligentna i supertalentirana kakva je bila, nikakav joj problem nije bio "šetati" iz jednog glazbenog izričaja u drugi - od 1972. i čuvenog gospela "Amazing Grace " (Milost) do američke "zabavne" pop glazbe obradivši jednako čuvenu "Bridge Over Troubled Water" Simona & Garfunkela samo dva mjeseca nakon što je ista bila objavljena i još dok je bila na top listi, što je bilo nečuveno da dok jedna pjesma još "kraljuje" top-listama, objavi se obrada i k tome još postane hit. Arethi je i to pošlo za rukom.

Cijeli niz pjesama Arethe Franklin smatra se danas klasicima i u tome joj mogu parirati samo The Beatles, The Rolling Stones i Elvis Presley.

 

Osamdesetih, nakon određenog pada interesa javnosti za njenu glazbu krajem sedamdesetih, ponovno je napravila zaokret i podigla se u visine - potpisala je za čuvenog Clivea Daviesa i njegovu Aristu i onda se prvo pojavila u kultnom filmu "The Blues Brothers" 1980. otpjevala klasik "Think", a zatim objavila singlove s nizom velikih pop imenima.

Prvo su je pozvali na suradnju Keith Richard i Ronnie Wood iz The Rolling Stonesa za singl "Jumpin' Jack Flash" iz istoimenog filma s Whoopi Goldberg. Richards je kao pravi glazbeni genije itekako razumio Arethu i njenu esenciju - umjesto da je postavi ispred mikrofona posjeo ju je za klavir pa je tako pjesma dobila onu soul "patinu" tako specifičnu za Arethu Franklin.
Slijedili su superhit "I Knew You Were Waiting for Me" duet s pokojnim Georgeom Michaelom koji se jednako divio njoj kao i ona njemu, a sa tada uberpopularnim electro-duom Eurythmics, točnije cijenjenom Annie Lennox, otpjevala je "Sisters are doing it for themselves" također svojevrsnu himnu pokretu za ženska prava.
 
Aretha je bila i prva žena koja je uspjela ući u birano društvo "Rock and Roll Hall of Fame" 1987.

 

Aretha je bila relevantna i u devedesetima: U međuvremenu je zašla na do tada nezamisliv teren hip-hopa - obradivši pjesmu Lauryn Hill koja ju je i producirala "A Rose Is Still a Rose" kao i album pod istim nazivom. Nevjerojatne hvalospjeve je doživjela otpjevavši ariju "Nessun dorma" iz opere "Nabucco" na dodjeli Grammya iste 1998. godine zamijenivši vjerojatno najvećeg tenora u povijesti, Luciana Pavarottija, koji je svoj nastup otkazao u posljednji čas.

 

Usprkos uspjehu i slavi, Arethin život i dalje nije bio cvijeće: udavala se dva puta ne previše sretno. Prvi put za Teda Whitea kasnih šezdestih koji je bio fizički nasilan, a cijeli se život borila sa alkoholizmom i pretilošću, odnosno teškim poremećajima prehrane. Posljednjih 8 godina borila se s rakom gušterače, ali je tu bitku na žalost izgubila 16. kolovoza.


Aretha je snimila 112 singlova koji su se pojavili na top-listi Billboarda, od toga 17 top-ten singlova, imala je 100 ulazaka na R&B listu i 20 Number One na R&B listama, tako postavši žena s najviše pjesama na top listama.

Osvojila je ni manje ni više nego 18 Grammya. Uvršta se u glazbenike s najviše prodanih nosača zvuka u povijesti glazbe s 75 miljuna nosača do danas.

 

No sva ova impresivna nabrajanja ne bi bila ništa  da Aretha nije bila duša popularne glazbe. Njen tako izražajan i specifičan raskošan vokal rijetko koja pjevačica može "skinuti", nije bio samo vokalna rapsodija, nego srce i duša na dlanu. A time se rijetko tko može podičiti.

 

MUST KNOW 21 PJESAMA ARETHE FRANKLIN: 

 

01. “Skylark” (1963)

 

02. “I Never Loved a Man (The Way I Love You)” (1967)  )


.

03. “R.E.S.P.E.C.T.” (1967)  

 

04. “Chain of Fools” (1967)  

 

05. “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967)  

 

06. "Baby I love you" (1967)  

 

07. “A Change Is Gonna Come” (1967)  

 

08. “I Say a Little Prayer” (1968) 

 

09. "Ain't No Way" (1968)  

 

10. “Think” (1968) film Blues Brothers

 

 

11. “The Weight” (1969) ft. Duane Allman (Allman Brothers) 

 

12. "Call Me" (1970)  

 

13. “Spirit in the Dark” (1970)  

 

14. “Spanish Harlem” (1971)  

 

 

15. “Bridge Over Troubled Water” (1971)

 

16. “Amazing Grace” (1972)  

 

17. “Something He Can Feel” (1976)

 

18. "Freeway of Love" (1985)

 

19. “Jumpin’ Jack Flash” (1986) ft. Keith Richards & Ronnie Wood (The Rolling Stones)

 

20. “I Knew You Were Waiting (for Me)” (1987) ft. George Michael

 

21.  Night Time is the Right Time" (1995)

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: Aretha Franklin, kraljica soula, queen of soul, jazz, blues, pjevačica, kolumna, in memorian, anastazija vrzina, preminulaKalendar

VELIKA ROCK EKSPLOZIJA #11 25.9. - 28.9.2018., Zagreb

25.09.2018. - utorak

VELIKA ROCK EKSPLOZIJA #11 25.9. - 28.9.2018., Zagreb

Zagreb,
Besplatno

Abyss: SPECTRAL VOICE & MORBID CREATION, 27.09.2018., AKC Medika, Zagreb

27.09.2018. - četvrtak

Abyss: SPECTRAL VOICE & MORBID CREATION, 27.09.2018., AKC Medika, Zagreb

Zagreb, AKc Medika
50 kn

SALVADOR DALI: POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU - Zagreb, Osijek, Split, Cinestar kina, 27.09.2018.

27.09.2018. - četvrtak

SALVADOR DALI: POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU - Zagreb, Osijek, Split, Cinestar kina, 27.09.2018.

Zagreb, Osijek, Split, Kaptol Boutique Cinema, Joker Split, Osijek
89 kn

NEŽNI DALIBOR, 28.09.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

28.09.2018. - petak

NEŽNI DALIBOR, 28.09.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
40 kn / 60 kn

TURISTI, 28.09.2018., Kset, Zagreb

28.09.2018. - petak

TURISTI, 28.09.2018., Kset, Zagreb

Zagreb, Kset
30 kn / 40 kn

KUZMA I SHAKA ZULU, 29.09.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

29.09.2018. - subota

KUZMA I SHAKA ZULU, 29.09.2018., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture

EUROPE: Walk The Earth World Tour, Planet TT Bank Austria Halle im Gasometer, 29.09.2018., Wien

29.09.2018. - subota

EUROPE: Walk The Earth World Tour, Planet TT Bank Austria Halle im Gasometer, 29.09.2018., Wien

Wien, Planet TT Bank Austria Halle im Gasometer
49 €

MASTER, SCARS,CAMELIO, AKC MEDIKA, 09.10.2018., Zagreb

09.10.2018. - utorak

MASTER, SCARS,CAMELIO, AKC MEDIKA, 09.10.2018., Zagreb

Zagreb, AKC Medika
50 kn

SPAIN, Tvornica Kulture, 11.10.2018., Zagreb

11.10.2018. - četvrtak

SPAIN, Tvornica Kulture, 11.10.2018., Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
70 kn / 90 kn

DEAFHEAVEN 13.10.2018. u Močvari

13.10.2018. - subota

DEAFHEAVEN 13.10.2018. u Močvari

Zagreb, Močvara
100 / 120 / 150 kn

Rujan / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Must Read

LUCE - Zagreb, Tvornica kulture, 19.10.2018.

Kalendar

LUCE - Zagreb, Tvornica kulture, 19.10.2018.
LUCE donosi baladu 'Proći će', najavljujući debi album

Vijesti

LUCE donosi baladu 'Proći će', najavljujući debi album
ŠPIJUN KOJI ME JE NAPUCAO (The Spy Who Dumped Me)

Recenzije

ŠPIJUN KOJI ME JE NAPUCAO (The Spy Who Dumped Me)
Dokumentarni spektakl o Salvadoru Daliju u kinima 27. rujna!

Vijesti

Dokumentarni spektakl o Salvadoru Daliju u kinima 27. rujna!
SALVADOR DALI: POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU - Zagreb, Osijek, Split, Cinestar kina, 27.09.2018.

Kalendar

SALVADOR DALI: POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU - Zagreb, Osijek, Split, Cinestar kina, 27.09.2018.
Moćni LET 3 otvara Tvornicu Kulture

Vijesti

Moćni LET 3 otvara Tvornicu Kulture
NENO BELAN & FIUMENS - Zagreb, Tvornica kulture, 21.09.2018.

Kalendar

NENO BELAN & FIUMENS - Zagreb, Tvornica kulture, 21.09.2018.
NENO BELAN & FIUMENS sviraju pjesme grupe ĐavolI

Vijesti

NENO BELAN & FIUMENS sviraju pjesme grupe ĐavolI
Rekonstruirana Tvornica Kulture postaje najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj! Veliko dvodnevno otvaranje 21. i 22. rujna

Vijesti

Rekonstruirana Tvornica Kulture postaje najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj! Veliko dvodnevno otvaranje 21. i 22. rujna
LEPROUS, Agent Fresco - Zagreb, Močvara, 14.9.2018.

Izvještaji

LEPROUS, Agent Fresco - Zagreb, Močvara, 14.9.2018.
LEPROUS. Agent Fresco - Zagreb, Močvara, 14.09.2018. - galerija

Galerije

LEPROUS. Agent Fresco - Zagreb, Močvara, 14.09.2018. - galerija
U MRTVOM KUTU (Blindspotting)

Recenzije

U MRTVOM KUTU (Blindspotting)
LVMEN, Tomaš Palucha, Emphasis - Zagreb, Močvara, 13.09.2018. - galerija

Galerije

LVMEN, Tomaš Palucha, Emphasis - Zagreb, Močvara, 13.09.2018. - galerija
THE OCEAN I ROSETTA, Močvara, 17.11.2018., Zagreb

Kalendar

THE OCEAN I ROSETTA, Močvara, 17.11.2018., Zagreb
LENNY KRAVITZ u travnju stiže u Ljubljanu

Vijesti

LENNY KRAVITZ u travnju stiže u Ljubljanu
LENNY KRAVITZ, 27.04.2019., Arena Stožice, Ljubljana, Slovenija

Kalendar

LENNY KRAVITZ, 27.04.2019., Arena Stožice, Ljubljana, Slovenija
PRIMITIVE MAN, 16, Left to Starve - Zagreb, Močvara, 10.09.2018. - galerija

Galerije

PRIMITIVE MAN, 16, Left to Starve - Zagreb, Močvara, 10.09.2018. - galerija
GLAZBENA KUĆA OPEN AIR 14. i 15. 09. 2018., Bundek, Zagreb

Kalendar

GLAZBENA KUĆA OPEN AIR 14. i 15. 09. 2018., Bundek, Zagreb

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK