Intervjui

ANJA KAVIĆ (STAR FILM FESTIVAL): "Smatram da film sa dobrom tematikom, bez obzira na žanr ili kategoriju, nađe put do publike."

Ove godine će na Star Film Festu biti prikazani filmovi u kategorijama dokumentarnog, eksperimentalnog, igranog, industrijskog i animiranog filma. Na pitanja o procesu selekcije filmova za program spremno su odgovarale ovogodišnje selektorice Anja Kavić i Martina Mladenović

Objavljeno: 07.07.2019. 13:19

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ANJA KAVIĆ (STAR FILM FESTIVAL):

Postoji li kategorija ili žanr koji smatrate najzanimljivijim publici i utječe li to na  odabir filmova ili filmove birate isključivo na temelju osobnih ali stručnih preferencija? 

Anja: Smatram da film sa dobrom tematikom, bez obzira na žanr ili kategoriju, nađe put do publike. Svakako da su najviše gledani igrani filmovi, ali mislim da polako i dokumentarni filmovi dobijaju svoje mjesto na velikom platnu. Socijalna tematika je nešto što je nama sa Balkana veoma blisko tako da filmovi koji se bave svakodnevnim problemima običnog čovjeka su najviše gledani. Takođe, sve je veća zainteresovanost za animirane filmove, koji nam iz godine u godinu pristižu u velikom broju. Izdvojila bih kratke animirane filmove od po jednu minutu koji su posebno zanimljivi. Što se tiče izbora filmova, Martina i ja ih biramo prvenstveno na temelju stručnih referenci, ali svakako i osobnih. Naravno da u selekciju može ući film koji je dramaturški sjajan iako nije snimljen najboljom tehnikom, ali i obrnuto. Dosta analiziramo filmove i njihov proces nastajanja.

Martina: Najmlađim gledateljima su zasigurno najzanimljiviji animirani filmovi dok kod odrasle „djece“ mislim da nema pravila, tu se radi o osobnim i profesionalnim preferencama svakog gledatelja. Igrane filmove volimo svi jer donose neku priču od početka do kraja, a kako selektiram filmove i po stručnim i osobnim preferencijama nastojim da oni odabrani prenose neku dobru poruku ili priču. Publika voli i dokumentarce jer osim spretnih kadrova u njima je uvijek dodatna vrijednost i učenje o temi koja je obrađena. Eksperimentalni i industrijski filmovi su ponešto specifičniji, nisu za svačiji ukus, a također ih ima sjajnih! Pri odabiru za cjelokupni program nastojimo publici pružiti sve žanrove te ih podjednako uvrstiti jer time i razvijamo ukus publici, možda netko tko nije bio u doticaju s industrijskim filmovima baš zaključi da mu je to super žanr!

   

Kako biste opisale dinamiku programa, jesu li filmovi koje odabirete raznovrsni po tematici ili će ovogodišnji Star Film Fest predstaviti  publici filmove koji su međusobno tematski slični? 

 

Anja: Filmovi su vizelno i tematski jako šaroliki, trudimo se da svake godine bude filmova svih žanrova. Naravano da se potrefi da su filmovi ponekad tematski i vizuelno slični, pogotovo jer imamo mnogo prijava iz filmskih škola i akademija, tako da u tom slučaju selektujemo film ili više filmova  koji su najkvalitetniji.  

Martina: Kako nam filmovi dolaze doista iz cijelog svijeta tako su i teme vrlo raznovrsne. Selekciju filmova zajedno uz Anju Kavić radim posljednje tri godine i primjećujem jedino trend sličnih tematika po pojedinim filmskim školama i produkcijama. Nekada to ispadne vrlo simpatično, primjerice prošle godine nam je jedna singapurska filmska akademija poslala 30-ak filmova iste tematike – svi su filmovi za temu imali čitanje poezije uz kadrove prirode i bili u trajanju do 20 minua. Divno je to izgledalo i zvučalo, no kao selektorima koji moramo pregledati baš svaki film to stvara i određeni zamor pri gledanju, ali i to odradimo s voljom. Ipak, ove godine smo doskočili toj (ne)logici slanja jer smo u kriterij uvrstili maksimalno 5 filmova iste škole na istu temu (često filmske akademije daju zadaće studentima da snimaju filmove na iste teme pa je ovo način da i te akademije naprave selekciju svojih studentskih filmova prije prijava na festivale).

 

Za koju ciljanu skupinu pripremate program? Hoće li stolice ispred filmskog platna Star Film Fest ispuniti mladi ili nešto zreliji filmoljupci? 

Anja: Stolice ispred filmskog platna Star film festa čekaju publiku svih strasnih doba, bitno je da vole gledati filmove, a ja im garantujem da će svako naći nešto za svoj ukus. 

Martina: Program se radi za šaroliku publiku jer takvu imamo. Na festival nam dolaze i veliki i mali što je najveća vrijednost za festival. Nismo tematski određeni festival i stoga nam je u cilju imati što šareniju ponudu programa kako bismo i privukli publiku svih godina i ukusa. Srećom, prijavljeni filmovi nam to i dopuštaju, a smatramo da smo dobro i odredili žanrovske kategorije koje svim profilima redatelja daju mogućnost sudjelovanja sa svojom preferiranom tematikom, stilom rada i estetikom.

 

Što po vama mora imati film kako bi ga uvrstile na program festivala te na što posebno obraćate pažnju pri selekciji?

Anja: Film koji će biti selektovan za takmičarski dio Star film festa mora da ima onaj tajni sastojak koji će učiniti da svaki gledalac svoju pažnju, od početka do samog kraja,  pokloni baš tom filmu. Jednostavno rečeno, biramo filmove, koji će u svakom smislu ostaviti utisak na publiku i na žiri.

Martina: Dobra priča i kvalitetno snimljen film. Kako ne dolazim iz profesionalnog filmskog svijeta (nisam redateljica, producentica, glumica itd.) za razliku od redateljice Anje Kavić, prije će me privući dobra priča. No, kako su iza mene godine rada na različitim filmskim festivalima (Motovun, Zagreb film festival, Libertas) i činjenica da doista volim i gledam filmove cijeli svoj život, to mi daje neku sigurnost da ipak znam procijeniti kvalitetu filma. Prve godine selekcije nisam baš obraćala pozornost na kriterije Festivala nego sam izgledavala valjda svaki prijavljeni film. Dogodilo mi se da mi je najbolji film bio autora koji po dobi nije odgovarao Pravilniku i nismo ga uvrstili u program. Danas prvo pregledam sve kriterije koji trebaju biti zadovoljeni, a onda tek film, što je itekako praktično budući da nam svake godine raste broj prijavljenih filmova, a to utječe na vrijeme potrebno za selekciju. Posljedično, to vam znači da otprilike dva ili tri mjeseca u godini ne gledam niti jedan drugi filmski sadržaj (serije, filmovi komercijalne prirode) već sam potpuno posvećena samo selekciji za Star Film Fest. Ove godine nam je prijavljeno više od 1000 filmova - oči ispadaju, a duša je sretna!

 

Dajete li pri selekciji vise prostora mladim, neafirmiranim filmskim kreatorima ili smatrate kako je bolje igrati na sigurno?

Anja: Kako je Star film fest platforma za afirmisanje mladih autora, podjednaku šansu za promovisanje svog filma dobijaju svi filmaši do 35. godina starosti, bez obzira da li su amateri ili profesionalci.  

Martina: Igrati na sigurno u smislu starijih redatelja pa time i iskusnijima u filmskom svijetu ne znači puno. Postoje redatelji koji tek u zrelijim godinama ponude film koji zadovolji selektorske kriterije, a imate i mladih redatelja koji već u studentskoj dobi i godinama snime takav film da ga s radošću uvrštavamo u program. Kako je naš festival ionako ograničen do 35. godine starosti redatelja smatramo da su to i dalje mladi ljudi koji svojim radom, kvalitetnim filmom dobivaju mjesto u našem programu bez obzira imali 15. ili 35. godina no u svakom slučaju nam je drago uvrstiti studentske filmove jer time ti redatelji pokazuju potencijal za svoje buduće radove i takve je filmaše zanimljivo pratiti u budućnosti. Danas Star Film Fest u Sisku, za par godina tko zna gdje – Cannes, Sarajevo, Berlin...sretno im i hvala!

Iva Grošić

Proofread by:

Iva Grošić

Prati autora

Dum spiro, spero

Pročitaj više o temama: star film fest, intervju, selektorice, filmovi, sisak, kolovoz, 2019.Kalendar

RAMMSTEIN - Austrija, Beč, Ernst-Happel-Stadion, 22. - 23.08.2019.

22.08.2019. - četvrtak

RAMMSTEIN - Austrija, Beč, Ernst-Happel-Stadion, 22. - 23.08.2019.

Beč, Ernst-Happel-Stadion

STAR FILM FEST - Sisak, Kino Klub Sisak, 29. - 31.08.2019.

29.08.2019. - četvrtak

STAR FILM FEST - Sisak, Kino Klub Sisak, 29. - 31.08.2019.

Sisak, Kino Klub Sisak

MGLA, 06.09.2019., Močvara, Zagreb

06.09.2019. - petak

MGLA, 06.09.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
110 kn / 130 kn / 150 kn

MICHAEL BUBLE - Zagreb, Arena, 16.09.2019.

16.09.2019. - ponedjeljak

MICHAEL BUBLE - Zagreb, Arena, 16.09.2019.

Zagreb, Arena

KAWASAKI 3P, 28.09.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

28.09.2019. - subota

KAWASAKI 3P, 28.09.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
70 kn / 90 kn

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

02.10.2019. - srijeda

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

Zagreb, Močvara

STONED JESUS, 02.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

02.10.2019. - srijeda

STONED JESUS, 02.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

02.10.2019. - srijeda

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

Zagreb, Močvara

KENSINGTON LIMA, 03.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

03.10.2019. - četvrtak

KENSINGTON LIMA, 03.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

BEBÈ NA VOLÈ, 10.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

10.10.2019. - četvrtak

BEBÈ NA VOLÈ, 10.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
40 kn / 60 kn

Kolovoz / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Must Read

VOLBEAT - Rewind, Replay, rebound

Recenzije

VOLBEAT - Rewind, Replay, rebound
BRZI I ŽESTOKI: HOBBS i SHAW (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw)

Recenzije

BRZI I ŽESTOKI: HOBBS i SHAW (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw)
HEGEMONY QUINTET – objavili album ''Roundabout''

Vijesti

HEGEMONY QUINTET – objavili album ''Roundabout''
SLIPKNOT - We Are Not Your Kind

Recenzije

SLIPKNOT - We Are Not Your Kind
SABATON - The Great War

Recenzije

SABATON - The Great War
Arkanđeo destrukcije: Poetika JIMA MORRISONA

Kolumne

Arkanđeo destrukcije: Poetika JIMA MORRISONA
METALDAYS - Tolmin, Slovenija, 21. - 27.06.2019.

Izvještaji

METALDAYS - Tolmin, Slovenija, 21. - 27.06.2019.
Značajni koncertni hard rock albumi druge polovice sedamdesetih

Kolumne

Značajni koncertni hard rock albumi druge polovice sedamdesetih
MOTOVUN FILM FESTIVAL 2019: VOX LUX

Recenzije

MOTOVUN FILM FESTIVAL 2019: VOX LUX
SKUNK ANANSIE (+ Lovely Quinces) - Zagreb, SRC Šalata, 27.07.2019.

Izvještaji

SKUNK ANANSIE (+ Lovely Quinces) - Zagreb, SRC Šalata, 27.07.2019.
SKUNK ANANSIE (+ Lovely Quinces) - Zagreb, SRC Šalata, 27.07.2019. - galerija

Galerije

SKUNK ANANSIE (+ Lovely Quinces) - Zagreb, SRC Šalata, 27.07.2019. - galerija
HARRY FEENEY (THE ROCKIN' VICKERS):

Intervjui

HARRY FEENEY (THE ROCKIN' VICKERS): "Lemmy was a big fan of the band and some time later he stepped in as lead guitarist"
THE RACONTEURS - Help Us Stranger

Recenzije

THE RACONTEURS - Help Us Stranger
AVISHAI COHEN TRIO - Dubrovnik, Tvrđava Revelin - 23.07.2019.

Izvještaji

AVISHAI COHEN TRIO - Dubrovnik, Tvrđava Revelin - 23.07.2019.
AVISHAI COHEN TRIO - Dubrovnik, Tvrđava Revelin - 23.07.2019. - galerija

Galerije

AVISHAI COHEN TRIO - Dubrovnik, Tvrđava Revelin - 23.07.2019. - galerija
STUBER

Recenzije

STUBER
CKY, Me As Well - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 23.07.2019.

Izvještaji

CKY, Me As Well - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 23.07.2019.
THE OFFSPRING snimili novi album

Vijesti

THE OFFSPRING snimili novi album

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK