9.5

Recenzije

ANATHEMA - The Optimist

Svojim jedanestim studijskim albumom Anathema je odlučila krenuti nekim novim glazbenim smijerovima ne gubeći pritom osjećaje, identitet ni strast.

Objavljeno: 09.07.2017. 10:47

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ANATHEMA - The Optimist

Žanr: Alternative rock/Progressive rock

Godina: 2017.

Izdavač: Kscope Music

Web


Tracklist:
1. 32.63N 117.14W
2. Leaving It Behind
3. Endless Ways
4. The Optimist
5. San Francisco
6. Springfield
7. Ghosts
8. Can't Let Go
9. Close Your Eyes
10. Wildfires
11. Back to the Start

Peaceville records je relativno mala, nezavisna diskografska kuća, osnovana 1987. godine. Kroz istu je promarširalo raznih (poznatih) bandova, no njezin najveći utjecaj na svjetsku (metal) scenu je ostvarila takozvana "Peaceville trojka". Taj nadimak označuje tri banda iz sjeverne Engleske koji su početkom 90-ih bili pod okriljem dotičnog Peaceville recordsa te bijahu pioniri death/doom zvuka koji je izrastao u ono što se danas uglavnom naziva gothic metalom. Riječ je o Paradise Lostu, My Dying Bride i Anathemi.


Kroz godine, My Dying Bride je bio najdosljedniji u svojem glazbenom izračaju, Paradise Lost je imao svoja vrludanja prema elektronici i Depeche Mode estetici da bi se u zadnje vrijeme vratio korijenima, a Anathema...Anathema se u potpunosti transformirala u (progressive) rock band. Osnovani 1990, 1993 izdaju svoj prvi album, "Serenades", depresivni, melankolični death/doom, oplakivanje kombirnirano s distorziranim gitarama i suptilnim klavijaturama.

Tamo negdje davne 1997., samim početkom moje punoljetnosti, dok sam bio uvjeren da je Pantera najbolji band na svijetu, da je KoRn strašno cool i da su Sepulturini "Rootsi" čudo moderne glazbe, dobio sam Anathemin "Eternity". Kako je nakon "Serenadesa"otišao originalni pjevač Darren White, a gitarist Vincent Cavanagh preuzeo vokalne dužnosti i prezentirao ih relativno neuvjerljivo na drugom albumu, "Silent Enigma", ja sam sav nestrpljiv čekao izlazak novog albuma. Kad sam ga sa napokon dočepao, sav usplahiren i prepun velikih očekivanja, nemalo sam se iznenadio. Nakon što su me razočarali ekstra-folk Amorphis, Tiamat s "omekšanim" "Wildhoneyjem", Metallica sa sebi neprepoznatljivim "Loadom", zadnje što sam očekivao da će Anathema podbaciti. No, dočekaše me (samo) atmosferični dijelovi, clean vokal, klavir... šok i nevjerica. "Eternity" me je dotukao i moje delikatno, osjetljivo teen srdašce, naviklo na growl i distorzije, u nevjerici se stisnulo, preskočilo par otkucaja te uplakano zavapih "Što učini Kavanaže!?". U svom "pravednom" teen angstu prekrižih i "Eternity" i Anathemu i zavoljeh (na određeni rok, srećom) nu-metal.


 
Srećom, Anathema je nekako uspjela preći preko razočarenja fanova, preživjela Limp Bizkit, Coal Chamber, nadživjela grunge i svakave bizarnosti 90-ih te nastavila raditi kvalitetne albume, sve se više odmičući od svojih death/doom korijena i transformirajući se u alternativni/progresivni rock. 2001., s albumom "A Fine Day to Exit" Anathema završava svoju preobrazbu i finalizira svoj zvuk na tragu Pink Floyda, Katatonie, pa čak i Radioheada (što je i dalje puno bolje od Limp Bizkita!). Još jednu ključnu točku u evoluciji zvuka donosi "We're Here Because We're Here", svojevrsni comeback nakon 8 godina pauze. Pod "debelim" utjecajem (i miksom) Stevena Wilsona (čovjeka iza Porcupine Treea, iza Opethovog povratka u 70-e i praktički svega s prefiksom prog u zadnjih 15 godina), Anathema dodaje još par slojeva epike, grandioznosti i melankolije u svoj zvuk. Slijede "Weather Systems" i "Distant Satellites" u istom stilu.

"The Optimist" je zamišljen kao duhovni nastavak "A Fine Day to Exit" i oba albuma čine cjelinu. "Fine Day" je polu-konceptualni album o bijegu od pritiska, gubitaka, surove stvarnosti... u samoubojstvo(?). "The Optimist", nastavlja na djelićima nade što ga je ostavio "Fine Day", jer prema riječima Vincenta i Daniela Cavanagha (i njega, kao gitarista, vokala i suučesnika, sam onomad proklinjao radi "Eternitiyja"), nigdje nije razjašnjeno što se desilo s protagonistom "prvog" dijela. Da li je ostvario svoj naum, da li se predomislio, počeo novi život? Čak i naslovnice čine cjelinu; dok je na "Fine Day" napušten auto, ostavljen na plaži (izvrsno djelo Travisa Smitha), "The Optimist" naslovnicu krasi auto u kretanju kroz noć. Gdje "Fine Day" završava sa šumom valova na kraju zadnje stvari, "Optimist" nastavlja s uvodnom stvari, ""32.63N 117.14W", geografskim koordinatama plaže Silver Strand u Kaliforniji, gdje se priča nastavlja. Optimist izlazi iz oceana, odustaje od prvobitnih namjera i ulazi u auto.

 

"Leaving it Behind" otvara elektronski ritam koji podsjeća na eksperimente s "Distant Satellites", no uključivanjem gitara Anathema izgrađuje snažnu i intenzivnu rokersku stvar s natruhama industriala (nije baš Pitchshifterov breakbeat, ali nije ni daleko).  Konceptom, kao i tekstom, "Leaving it Behind" jer relativno repetativna, no ne i dosadna. "Endless Ways" nastavlja u drugačijem tonu, nježnim pjevom Lee Douglas (koja je postala stalni član s "We're Here") uz klavirsku pratnju. Uskoro se transformira u energičnu stvar agresivnih rifova, popunjenu bubnjarskim prijelazima (izvrsni John Douglas) i zvučnom kulisom klavijatura (za koje je zaslužan Daniel Cardoso).

Upravo te dvije stvari odlično ocrtavaju smjer "Optimista" - Ananthema zadržava grandioznost i punoću zvuka kojom se razmahala na zadnjim albumima, no pojednostavnjuje kompozicije, kako glazbeno, tako i tekstovima, stavljajući skoro sve karte na atmosferu. Repetativni dijelovi, lagani uvodi, krešendo koji dovodi do glazbenog finala da bi se naglasio vrtlog emocija, tekstovi u kraćim, ponavljajućim frazama (upečatljiv kraj "Endless Ways s "There’s no way of knowing / What could be waiting / There’s no way of knowing / The dream I’m creating")...

Naslovna stvar nastavlja istom putanjom, počevši meditativno, osjećajno, no ovaj put s Vincentom na vokalu. Dok prvi dio stavlja naglasak na harmonijama i dinamici, druga polovica stvari vodi ka epskom instrumentalnom dijelu da bi se nastavila u klavirskom interludiju "San Francisco". Sastavljena od jednostavne klavirske teme koja se ponavlja, ubrzava i dočarava kretanje, putovanje, dovodeći Optimista i/ili slušatelja do centralne stvari albuma (i prvog singlea), "Springfield".

 

"Springfield" donosi već spomenute obrascem. Otvara s jednostavnom, prozračnom linjom na klaviru, postepeno uključuje gitare i ritam sekciju, te zatim i dodatnu temu na klavijaturama koja služi kao temelj na kojem Lee, svojim kristalnim glasom, deklamira "How did I get here? / I don’t belong here", evocirajući time "Barriers" s "Fine Day" (ili možda cilja na "Dusk" s "Distant Satellites"). Ta jedina fraza predstavlja sav tekst ove stvari, ukazujući ponovno na naglasak na atmosferi na konto teksta. Također, izmjene Lee, Vincenta i Daniela za mikrofonom dodaju dodatnu razinu "filmičnosti" predstavljajući suprotstavljene emocije, unutarnje glasove i reminiscencije samog Optimista. "Springfield" postupno pojačava i pogušćuje zvučnu sliku dovodeći do monumentalnog, kaotičnog zvučnog zida, na tragu post rocka. Slavni Phil Spector, "izumitelj" zvučnog zida je za tu svoju tehniku rekao da želi napraviti "wagnerijanski rock & roll, tj. male simfonije za djecu", upravo ono što "Springfield" donosi.

"Ghosts" i "Close Your Eyes" su balade (naravno, s Lee kao vokalom), emotivne i sanjive. "Close Your Eyes" se iz balade uz pratnju klavira iznenada transformira u jazz stvar potpomognutu puhačima (i završava s mističnim šaptom "It's okay, it's okay / It's just a dream / Go back to sleep"). Kao protuteža baladama, s Vincentom za mikrofonom, tu su "popasta" "Can't Let Go" te "Wildfires", koja slušatelja vodi od tihog početka do glasnog, bombastičnog kraja i kulminacije uz mantru "Too Late".

Album zatvara "Back to the Start", prožeta mirnoćom i optimizmom, s neskrivenim uzorima poput Pink Floyda ili (Anatheminih sugrađana) Beatlesa, kao katarzični kraj uzbudljivog putovanja. Optimist nalazi sebe, nalazi smisao te kuca na vrata i pita "How are you?". Kao i na "Fine Day", i ovdje se nalazi skrivena stvar koja uz akustičnu oslikava Optimista u igri s djetetom, uz cvrkut obiteljskog ljubimca; sve je opet dobro, smisao je pronađen, Optimist je ponovno našao sebe.

 

"The Optimist" je mračniji album od prethodnih (nema više onih inspirirajućih uzleta ili patosa na tragu "Love so strong it hurts" s "Distant Satellites"), podebljan elektronikom i ogoljeniji od orkestracija s "Weather Systems" ali tu je i dalje prepoznatljiv Anathemin "touch", njihova jedinstvena moć da u glazbu, tekstove i aranžmane pretoče u univerzalne osjećaje poput ljubavi, tuge, straha i gubitka. Daniel Cavanaugh je jednom prilikom spomentuo da je ovo polu-autobiografski album, gdje su svoje osjećanje pretočili u drugu osobu i vlastite interne monologe upleli u narativu albuma. Anathema su pokazali da i dalje imaju ideja te da njihov kreativni rast sigurno nije gotov te da su, u usporedbi s ostatkom Peaceville trojke, najdalje otišli u svojoj potrazi za glazbenim izričajem. Možda to nisam znao cijeniti kasnih 90-ih, no danas sigurno znam.

Ninoslav Vitorac

Text by:

Ninoslav Vitorac

Prati autora

“A mind is like a parachute. It doesn't work if it is not open.” - Frank Zappa

Pročitaj više o temama: anathema, the optimist, doom, progressive, alternative rock, rock, ninoslav vitoracKalendar

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

21.08.2020. - petak

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

Šibenik, ex-TEF
100 kn pretprodaja / 150 kn ulaz

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

23.08.2020. - nedjelja

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio

ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVAL - Zagorje, 25.-27.08.2020.

25.08.2020. - utorak

ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVAL - Zagorje, 25.-27.08.2020.

Zabok, Klanjec, Sv. Križ Začretje, razno
besplatan ulaz

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

Zagreb, Garaža MSU
70kn/ 100 kn / 1200kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

08.12.2020. - utorak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

Kolovoz / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK