9.5

Recenzije

ANATHEMA - The Optimist

Svojim jedanestim studijskim albumom Anathema je odlučila krenuti nekim novim glazbenim smijerovima ne gubeći pritom osjećaje, identitet ni strast.

Objavljeno: 09.07.2017. 10:47

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ANATHEMA - The Optimist

Žanr: Alternative rock/Progressive rock

Godina: 2017.

Izdavač: Kscope Music

Web


Tracklist:
1. 32.63N 117.14W
2. Leaving It Behind
3. Endless Ways
4. The Optimist
5. San Francisco
6. Springfield
7. Ghosts
8. Can't Let Go
9. Close Your Eyes
10. Wildfires
11. Back to the Start

Peaceville records je relativno mala, nezavisna diskografska kuća, osnovana 1987. godine. Kroz istu je promarširalo raznih (poznatih) bandova, no njezin najveći utjecaj na svjetsku (metal) scenu je ostvarila takozvana "Peaceville trojka". Taj nadimak označuje tri banda iz sjeverne Engleske koji su početkom 90-ih bili pod okriljem dotičnog Peaceville recordsa te bijahu pioniri death/doom zvuka koji je izrastao u ono što se danas uglavnom naziva gothic metalom. Riječ je o Paradise Lostu, My Dying Bride i Anathemi.


Kroz godine, My Dying Bride je bio najdosljedniji u svojem glazbenom izračaju, Paradise Lost je imao svoja vrludanja prema elektronici i Depeche Mode estetici da bi se u zadnje vrijeme vratio korijenima, a Anathema...Anathema se u potpunosti transformirala u (progressive) rock band. Osnovani 1990, 1993 izdaju svoj prvi album, "Serenades", depresivni, melankolični death/doom, oplakivanje kombirnirano s distorziranim gitarama i suptilnim klavijaturama.

Tamo negdje davne 1997., samim početkom moje punoljetnosti, dok sam bio uvjeren da je Pantera najbolji band na svijetu, da je KoRn strašno cool i da su Sepulturini "Rootsi" čudo moderne glazbe, dobio sam Anathemin "Eternity". Kako je nakon "Serenadesa"otišao originalni pjevač Darren White, a gitarist Vincent Cavanagh preuzeo vokalne dužnosti i prezentirao ih relativno neuvjerljivo na drugom albumu, "Silent Enigma", ja sam sav nestrpljiv čekao izlazak novog albuma. Kad sam ga sa napokon dočepao, sav usplahiren i prepun velikih očekivanja, nemalo sam se iznenadio. Nakon što su me razočarali ekstra-folk Amorphis, Tiamat s "omekšanim" "Wildhoneyjem", Metallica sa sebi neprepoznatljivim "Loadom", zadnje što sam očekivao da će Anathema podbaciti. No, dočekaše me (samo) atmosferični dijelovi, clean vokal, klavir... šok i nevjerica. "Eternity" me je dotukao i moje delikatno, osjetljivo teen srdašce, naviklo na growl i distorzije, u nevjerici se stisnulo, preskočilo par otkucaja te uplakano zavapih "Što učini Kavanaže!?". U svom "pravednom" teen angstu prekrižih i "Eternity" i Anathemu i zavoljeh (na određeni rok, srećom) nu-metal.


 
Srećom, Anathema je nekako uspjela preći preko razočarenja fanova, preživjela Limp Bizkit, Coal Chamber, nadživjela grunge i svakave bizarnosti 90-ih te nastavila raditi kvalitetne albume, sve se više odmičući od svojih death/doom korijena i transformirajući se u alternativni/progresivni rock. 2001., s albumom "A Fine Day to Exit" Anathema završava svoju preobrazbu i finalizira svoj zvuk na tragu Pink Floyda, Katatonie, pa čak i Radioheada (što je i dalje puno bolje od Limp Bizkita!). Još jednu ključnu točku u evoluciji zvuka donosi "We're Here Because We're Here", svojevrsni comeback nakon 8 godina pauze. Pod "debelim" utjecajem (i miksom) Stevena Wilsona (čovjeka iza Porcupine Treea, iza Opethovog povratka u 70-e i praktički svega s prefiksom prog u zadnjih 15 godina), Anathema dodaje još par slojeva epike, grandioznosti i melankolije u svoj zvuk. Slijede "Weather Systems" i "Distant Satellites" u istom stilu.

"The Optimist" je zamišljen kao duhovni nastavak "A Fine Day to Exit" i oba albuma čine cjelinu. "Fine Day" je polu-konceptualni album o bijegu od pritiska, gubitaka, surove stvarnosti... u samoubojstvo(?). "The Optimist", nastavlja na djelićima nade što ga je ostavio "Fine Day", jer prema riječima Vincenta i Daniela Cavanagha (i njega, kao gitarista, vokala i suučesnika, sam onomad proklinjao radi "Eternitiyja"), nigdje nije razjašnjeno što se desilo s protagonistom "prvog" dijela. Da li je ostvario svoj naum, da li se predomislio, počeo novi život? Čak i naslovnice čine cjelinu; dok je na "Fine Day" napušten auto, ostavljen na plaži (izvrsno djelo Travisa Smitha), "The Optimist" naslovnicu krasi auto u kretanju kroz noć. Gdje "Fine Day" završava sa šumom valova na kraju zadnje stvari, "Optimist" nastavlja s uvodnom stvari, ""32.63N 117.14W", geografskim koordinatama plaže Silver Strand u Kaliforniji, gdje se priča nastavlja. Optimist izlazi iz oceana, odustaje od prvobitnih namjera i ulazi u auto.

 

"Leaving it Behind" otvara elektronski ritam koji podsjeća na eksperimente s "Distant Satellites", no uključivanjem gitara Anathema izgrađuje snažnu i intenzivnu rokersku stvar s natruhama industriala (nije baš Pitchshifterov breakbeat, ali nije ni daleko).  Konceptom, kao i tekstom, "Leaving it Behind" jer relativno repetativna, no ne i dosadna. "Endless Ways" nastavlja u drugačijem tonu, nježnim pjevom Lee Douglas (koja je postala stalni član s "We're Here") uz klavirsku pratnju. Uskoro se transformira u energičnu stvar agresivnih rifova, popunjenu bubnjarskim prijelazima (izvrsni John Douglas) i zvučnom kulisom klavijatura (za koje je zaslužan Daniel Cardoso).

Upravo te dvije stvari odlično ocrtavaju smjer "Optimista" - Ananthema zadržava grandioznost i punoću zvuka kojom se razmahala na zadnjim albumima, no pojednostavnjuje kompozicije, kako glazbeno, tako i tekstovima, stavljajući skoro sve karte na atmosferu. Repetativni dijelovi, lagani uvodi, krešendo koji dovodi do glazbenog finala da bi se naglasio vrtlog emocija, tekstovi u kraćim, ponavljajućim frazama (upečatljiv kraj "Endless Ways s "There’s no way of knowing / What could be waiting / There’s no way of knowing / The dream I’m creating")...

Naslovna stvar nastavlja istom putanjom, počevši meditativno, osjećajno, no ovaj put s Vincentom na vokalu. Dok prvi dio stavlja naglasak na harmonijama i dinamici, druga polovica stvari vodi ka epskom instrumentalnom dijelu da bi se nastavila u klavirskom interludiju "San Francisco". Sastavljena od jednostavne klavirske teme koja se ponavlja, ubrzava i dočarava kretanje, putovanje, dovodeći Optimista i/ili slušatelja do centralne stvari albuma (i prvog singlea), "Springfield".

 

"Springfield" donosi već spomenute obrascem. Otvara s jednostavnom, prozračnom linjom na klaviru, postepeno uključuje gitare i ritam sekciju, te zatim i dodatnu temu na klavijaturama koja služi kao temelj na kojem Lee, svojim kristalnim glasom, deklamira "How did I get here? / I don’t belong here", evocirajući time "Barriers" s "Fine Day" (ili možda cilja na "Dusk" s "Distant Satellites"). Ta jedina fraza predstavlja sav tekst ove stvari, ukazujući ponovno na naglasak na atmosferi na konto teksta. Također, izmjene Lee, Vincenta i Daniela za mikrofonom dodaju dodatnu razinu "filmičnosti" predstavljajući suprotstavljene emocije, unutarnje glasove i reminiscencije samog Optimista. "Springfield" postupno pojačava i pogušćuje zvučnu sliku dovodeći do monumentalnog, kaotičnog zvučnog zida, na tragu post rocka. Slavni Phil Spector, "izumitelj" zvučnog zida je za tu svoju tehniku rekao da želi napraviti "wagnerijanski rock & roll, tj. male simfonije za djecu", upravo ono što "Springfield" donosi.

"Ghosts" i "Close Your Eyes" su balade (naravno, s Lee kao vokalom), emotivne i sanjive. "Close Your Eyes" se iz balade uz pratnju klavira iznenada transformira u jazz stvar potpomognutu puhačima (i završava s mističnim šaptom "It's okay, it's okay / It's just a dream / Go back to sleep"). Kao protuteža baladama, s Vincentom za mikrofonom, tu su "popasta" "Can't Let Go" te "Wildfires", koja slušatelja vodi od tihog početka do glasnog, bombastičnog kraja i kulminacije uz mantru "Too Late".

Album zatvara "Back to the Start", prožeta mirnoćom i optimizmom, s neskrivenim uzorima poput Pink Floyda ili (Anatheminih sugrađana) Beatlesa, kao katarzični kraj uzbudljivog putovanja. Optimist nalazi sebe, nalazi smisao te kuca na vrata i pita "How are you?". Kao i na "Fine Day", i ovdje se nalazi skrivena stvar koja uz akustičnu oslikava Optimista u igri s djetetom, uz cvrkut obiteljskog ljubimca; sve je opet dobro, smisao je pronađen, Optimist je ponovno našao sebe.

 

"The Optimist" je mračniji album od prethodnih (nema više onih inspirirajućih uzleta ili patosa na tragu "Love so strong it hurts" s "Distant Satellites"), podebljan elektronikom i ogoljeniji od orkestracija s "Weather Systems" ali tu je i dalje prepoznatljiv Anathemin "touch", njihova jedinstvena moć da u glazbu, tekstove i aranžmane pretoče u univerzalne osjećaje poput ljubavi, tuge, straha i gubitka. Daniel Cavanaugh je jednom prilikom spomentuo da je ovo polu-autobiografski album, gdje su svoje osjećanje pretočili u drugu osobu i vlastite interne monologe upleli u narativu albuma. Anathema su pokazali da i dalje imaju ideja te da njihov kreativni rast sigurno nije gotov te da su, u usporedbi s ostatkom Peaceville trojke, najdalje otišli u svojoj potrazi za glazbenim izričajem. Možda to nisam znao cijeniti kasnih 90-ih, no danas sigurno znam.

Ninoslav Vitorac

Text by:

Ninoslav Vitorac

Prati autora

“A mind is like a parachute. It doesn't work if it is not open.” - Frank Zappa

Pročitaj više o temama: anathema, the optimist, doom, progressive, alternative rock, rock, ninoslav vitoracKalendar

OPĆA OPASNOST, 16.11.2019., Dom Sportova, Zagreb

16.11.2019. - subota

OPĆA OPASNOST, 16.11.2019., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova

PSIHOMODO POP - Zagreb, Tvornica Kulture, 16.11.2019.

16.11.2019. - subota

PSIHOMODO POP - Zagreb, Tvornica Kulture, 16.11.2019.

Zagreb, Tvornica Kulture
110 kn

NIRVANA TRIBUTE BAND, 16.11.2019, Boogaloo, Zagreb

16.11.2019. - subota

NIRVANA TRIBUTE BAND, 16.11.2019, Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
70 kn / 90 kn / 110 kn

80's Party, 16.11.2019., Boogaloo, Zagreb

16.11.2019. - subota

80's Party, 16.11.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

MOONSPELL, ROTTING CHRIST, SIVER DUST 18.11.2019., Močvara, Zagreb

18.11.2019. - ponedjeljak

MOONSPELL, ROTTING CHRIST, SIVER DUST 18.11.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
180 kn / 200 kn

MASSIMO (Vještina Boutique) - Zagreb, Kazalište Gavella, 21.- 22.11.2019.

21.11.2019. - četvrtak

MASSIMO (Vještina Boutique) - Zagreb, Kazalište Gavella, 21.- 22.11.2019.

Zagreb, Kazalište Gavella
270 kn parter / 330 kn balkon

15. POZITIVAN KONCERT, 22. i 23.11.2019., Dom Sportova, Zagreb

22.11.2019. - petak

15. POZITIVAN KONCERT, 22. i 23.11.2019., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
90 kn / 140 kn / 170 kn

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, 22.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

22.11.2019. - petak

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, 22.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture

GORAN BARE & MAJKE, 24.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

24.11.2019. - nedjelja

GORAN BARE & MAJKE, 24.11.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
100 kn/120 kn/130 kn/ 150 kn

GUITAR WOLF, 24.11.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

24.11.2019. - nedjelja

GUITAR WOLF, 24.11.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
50 kn / 70 kn

Studeni / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Must Read

RAT STRUJA (The Current War)

Recenzije

RAT STRUJA (The Current War)
DUBROVNIK JAZZ OUTBREAK FESTIVAL - Dubrovnik, Lazareti, 5. lađa, 8.-10.11.2019 - galerija

Galerije

DUBROVNIK JAZZ OUTBREAK FESTIVAL - Dubrovnik, Lazareti, 5. lađa, 8.-10.11.2019 - galerija
ANNIHILATOR + ARCHER NATION, Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019.

Izvještaji

ANNIHILATOR + ARCHER NATION, Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019.
ANNIHILATOR, Archer Nation - Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019. - galerija

Galerije

ANNIHILATOR, Archer Nation - Zagreb, Boogaloo, 10.11.2019. - galerija
JUDY

Recenzije

JUDY
SWALLOW THE SUN, October Tide, Oceanwake - Ljubljana, Orto Bar, 08.11.2019.

Izvještaji

SWALLOW THE SUN, October Tide, Oceanwake - Ljubljana, Orto Bar, 08.11.2019.
CONAN + SUPP. SIXES AND UN, Zagreb, Močvara, 05.11.2019.

Izvještaji

CONAN + SUPP. SIXES AND UN, Zagreb, Močvara, 05.11.2019.
DOPETHRONE, Negative Slug - Zagreb, Mochvara, 04.11.2019. - galerija

Galerije

DOPETHRONE, Negative Slug - Zagreb, Mochvara, 04.11.2019. - galerija
KONVENT:

Intervjui

KONVENT: "Prepare to get sucked into a whirlpool of slow, heavy riffs, menacing drums, monstrous growls and desperate screams!"
KONVENT:

Intervjui

KONVENT: "Pripremite se biti uvučeni u vrtlog sporih, heavy riffova, prijetećih bubnjeva, čudovišnih growlova i očajničkih vriskova!"
BIJELA VRANA (The White Crow)

Recenzije

BIJELA VRANA (The White Crow)
SHE LOVES PABLO:

Intervjui

SHE LOVES PABLO: "Brucošijada FERa je posebno poznata po tome da bude kaos, a u kaosu se jako dobro osjećamo."
DE STAAT - Zagreb, Tvornica Kulture, 29.10.2019.

Izvještaji

DE STAAT - Zagreb, Tvornica Kulture, 29.10.2019.
BE HA VE objavio novi singl i video spot 'My Baby Does It Well'

Vijesti

BE HA VE objavio novi singl i video spot 'My Baby Does It Well'
DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Recenzije

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ
Sutra u Hard Placeu LIZA COLBY SOUND

Vijesti

Sutra u Hard Placeu LIZA COLBY SOUND
ELUVEITIE uskoro u Ljubljani

Vijesti

ELUVEITIE uskoro u Ljubljani
BORKNAGAR - True North

Recenzije

BORKNAGAR - True North

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK