Izvještaji

ALESTORM / SKÁLMÖLD / +supp. Voloh – 04.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - IZVJEŠTAJ

Iako je ovo trebao biti Novarock reunion na kraju san se skupilo četvero i baš nam je bilo lijepo.

Objavljeno: 05.12.2018. 20:19

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ALESTORM / SKÁLMÖLD / +supp. Voloh – 04.12.2018., Zagreb, Tvornica Kulture - IZVJEŠTAJ

Dragi moji, evo vam mene u novoj Tvornici kulture i odmah na početku moram napisati da je to jebeno dobar prostor za koncerte. Super je složena, zvučna i, najvažnije, prozračna. 
Iako je ovo trebao biti Novarock reunion na kraju san se skupilo četvoro i baš nam je bilo lijepo. Pivica, rakijica, voda za trudnicu i super zabavni utorak uvečer. 

 

Morao sam i želio čuti Voloh. To su moji Riječani i znam da sam ih prije 10-tak godina vidio i slušao na RI Rocku i tada sam mislio – je** te odakle dolaze ovakvi bendovi i sviraju ovako kvalitetno. Voloh je u svom uvodnom setu zdrobio!!! Osnovna zadaća nas ovdje u Perunu je promocija onog dobrog, hrvatskog, rokerskog, metalskog. I baš zato volim što ću posvetiti veliku pažnju Volohu. Voloh je bend koji je otvorio ovo pagansko večer u Tvornici kulture. Na veličanstven način. Obično naši bendovi koji su predgrupe većim i poznatijim, prođu više-manje nezapaženo, no Voloh je imao predivnu publiku ispred sebe koji su znali sve tekstove i uživali u njihovom polusatnom nastupu. Voloh je bend koji bi, da pjeva na bilo kojem drugom jeziku, bio top 10 u Svijetu u svojoj metalno, paganskoj, slavenskoj verziji glazbe. Okvir čine vrhunski bubnjar i basist, dva gitarista obogaćuju njihov zvuk, a dva pjevača – nemam riječi. Jednostavno je zadovoljstvo slušati njihov sklad u pjevanju i tu snagu dubokog growlanja jednog koji izgledom i stavom podsjeća na mladog Anselma, a njemu kao suprotnost stoji jedan neviđeno dobar i skladan glas na granici metalcorea - Blytovski. I hrvatski tekstovi, slavenski bogovi i paganski rituali – sve to skupa čini  Voloh – jedan vrlo jedinstven, hrvatski bend koji, dragi moji čitatelji, zaslužuje vašu pažnju. Od prve pjesme Izdajice do zadnje Posljednji pohod Voloh nas je držao u svom kolu. Uživanje u vrhunskom zvuku, odličnoj interpretaciji, pjevanju i suradnji s publikom (koja je već u ranom dijelu nastupa krenula u mosh pit)  dovelo je do jednog nastupa koji je, pošto je njihov prvi zagrebački, bio izvrstan i popraćen frenetičnim odobravanjem publike koja se okupila u velikom broju. Kao poseban dodatak ostaje nastup Paola Markovića (iz benda Svarica) sa coverom njihove pjesme U krilu Moraninom. Njihov album Gromovi nad Trebišćem je aktualan i možete ga naručiti na njihovoj Facebook stranici, a iz razgovora sa članovima benda znam da će uskoro krenuti i snimanje novog nosača zvuka. Jedva čekam čuti njihov novi studijski uradak!

 

Set lista: 
    1. Izdajice
    2. Veles vječni bog
    3. Pod jednim drevnim hrastom
    4. Gdje grom ne dopire
    5. U krilu Moraninom (Svarica cover) feat. Paolo Marković
    6. Posljednji pohod

 

Nakon Voloha slijedi uslijedio je nastup Skalmölda – islandske grupe čija se tematika vrti oko Vikinga i folka i sa svojom kombinacijom navedenog čine jedan vrlo korektan i prihvatljiv zvuk koji, usprkos pjevanju na islandskom, nalazi svoje štovatelje i u Hrvatskoj, a i u cijelom Svijetu. I ja i moj prijatelj Cic smo bili svjesni opusa Skalmölda – pjesme koje u prosjeku traju 6 do 8 minuta sa tendencijom da postanu dosadne. No zaključili smo da bend koji iza sebe ima nastupe na Wackenu i Heidenfestu ne može podbaciti usprkos nekim pretpostavkama s kojima dođeš na nastup. Tako je na kraju i bilo. Nakon uvodnih dvije – tri pjesme, nekako su nas uvukli u svoju priču i bez ikakvih rezervi smo odslušali i odgledali njihov cjelokupni nastup koji je sa svakom novom pjesmom bio dinamičniji i snažniji i koji je bez ikakvih poteškoća povukao izvrsnu publiku u mosh pit. Ono što je mene oduševilo je da svi članovi Skalmölda pjevaju pa u nekom trenutku zvuče kao klapa ili omanji zbor. I još jedna neuobičajena pojava – imaju tri gitarista. Skalmöld ili bezakonje su nas svojom setlistom provukli kroz svoj cijeli opus i iako sam na njihov nastup gledao dosta skeptično, postao sam fan i bit ću sigurno na njihovom slijedećem nastupu u Lijepoj Našoj i nadam se da neće ponovo proći 5 godina da ih vidimo na našim prostorima. Ukratko svirački i pjevački maestralno, atmosferično i sa puno iskrene entuzijastičke interakcije s publikom – kao da bili i malo začuđeni pozitivnom reakcijom svih. Stvarno su ostavili utisak na mene, a vama, dragi moji, preporučujem posljednji dugosvirajući uradak „Sorgir“ (Mori je meni osobno najdraža stvar) i njihovu suradnju sa Islandskim simfonijskim orkestrom. 

 

Setlista: 
    1. Aras
    2. Gleipnir
    3. Sverdid
    4. Muspell
    5. Niflheimur
    6. Narfi
    7. Mori
    8. Nidavellir
    9. Ao vetri
    10. Kvadning

 

I onda nešto sasvim različito. Moj prvi Alestorm koncert bio je u ovoj istoj (staroj) Tvornici prije točno 8 godina. Tada su Chris i ekipa bili predgrupa Sabatonu i tada sam ih vidio prvi puta i prvi puta i čuo za njih. Već tada su svojim veselim, opičenim nastupom, tekstovima i svirkom oduševili prepunu Tvornicu. Sada su nam došli kao headlineri i oni koji su očekivali ludnicu, zabavu, skakanje, pjevanje, ispijanje piva, znojenje – dobili su upravo to. Od prvog tona Keelhauled svi smo krenuli pjevati i skakati i veseliti se zajedno sa razigranom petorkom na pozornici. Chris sa svojom keytarom (koju sam osim kod njega vidio samo još kod Thomasa Andersa!!! Sad se svi sigurno češkate po glavi i pitate koji je sad ovo – googlajte Modern Talking i sve će vam biti jasno!), Mađar Bodor na gitari, Vernon na klavijaturi koji je dao i svoj pjevački obol u black/trash/metalcore dionicama u Magnetic north i 1741, te Alcorn i Murdock na ritam liniji imali su publiku u potpunoj kontroli. Sve pjesme su se pjevale, dernek je bio od početka do kraja – nakon već spomenute Magnetic North išla je party veselica Mexico i jedna stara Over the seas. Sve je to svojim strogim okom s pozornice pratila i velika žuta patka i čekala trenutak kada će stupiti na scenu. 

 

No, do toga je prošlo još poprilično pjesama, a jedan od najboljih trenutaka koje sam doživio sinoć je bilo veslanje na Nancy the tavern wench. Gotovo svi u Tvornici su sjeli na pod i odveslali i otpjevali cijelu pjesmu na oduševljenje benda. Jedan highlight je išao za drugim i koliko su Chris i ekipa bili neumorni, nismo se ni mi dali. Kada vidiš Alestorm na stageu nekako ti se čini da su neozbiljni, zajebanti, ali mislim da s druge strane nikad nisam vidio bend koji tako profesionalno odrađuje svoj nastup. Gledao sam ih i slušao poprilično i svaki njihov nastup je uvijek bolji od prethodnog. Nakon Nancy je došao Rumpelkombo i 1741, a onda nas je Chris pitao da li volimo pivo – naravno da volimo, ali ovo drugo pitanje je bilo u najmanju ruku čudno pa ga neću prevoditi nego citirati: „Do you like to shoving pizza up your asshole?“. Nakon što smo i to potvrdno odgovorili Chris je jednostavno odgovorio: „I knew it!“ – i onda je slijedio Hangover. Zabava je jednako dobra bili i na pozornici i ispred nje. Jednostavno rečeno zajebancija na n-tu potenciju. Slijedio je finale iz kojeg ću izdvojiti „indoors wall of death“ na Captain Morgans revenge. I zadnja stvar je bila Shipwrecked. Većina nas je bila mokra do gole kože, smrdljiva od znoja i prolivenog piva, ali kad sam pogledao oko sebe vidio sam hrpu sretnih ljudi koji bi se smijali oko glave da nemaju uši. Tako dobro je bilo. Ali tu nije kraj. Evo ih ponovo. A evo i patke koja je krenula na svoju oproštajnu vožnju kroz publiku na Drink, jer mi smo tu da popijemo vašu pivu i da se zabavimo i da usput „ubijemo“ dva metra veliku žutu plastičnu patkicu. Zadnji atom snage su nam izvukli sa Wolwes of the sea i onda smo na samom kraju digli srednjake u zrak i pjevali: „Fuck you, youre a fuckin wanker, were gonna punch you right in the balls“.  E, da – koncertna veselica u utorak uvečer u novoj Tvornici. Ako ste kojim slučajem propustili, nemojte drugi put ni pod koju cijenu. Čak i ako niste fan Alestorma – dođite i zabavite se uz pivicu i nećete požaliti. 

 

Setlista: 
    1. Keelhauled
    2. Alestorm
    3. Magnetic North
    4. Mexico
    5. Over the seas
    6. The Sunkn Norwegian
    7. No grave but the sea
    8. Nancy the tavern wench
    9. Rumpelkombo
    10. 1741 (The battle of Cartagena)
    11. Hangover
    12. Pegleg potion
    13. Bar und Imbiss
    14. Captain Morgans revenge
    15. Shipwrecked
Encore:
    16. Drink
    17. Wolwes of the sea
    18. Fucked with an ancor

 

Galerija

Robert Katalinić

Text by:

Robert Katalinić

Prati autora

Yesterday don’t mean shit - because tomorrow’s the day you have to face!

Sara Katnić

Photo by:

Sara Katnić

Prati autora

long live rock and roll

Iva Grošić

Proofread by:

Iva Grošić

Prati autora

Dum spiro, spero

Pročitaj više o temama: alestorm, voloh, koncert, izvještaj, zagreb, studeni, tvornica kulture, prosinac, 2018.Kalendar

THE RUMJACKS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 26.09.2019.

26.09.2019. - četvrtak

THE RUMJACKS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 26.09.2019.

Zagreb, Vintage Industrial Bar
60 / 80 kn

SHORTPARIS, 28.09.2019., Močvara, Zagreb

28.09.2019. - subota

SHORTPARIS, 28.09.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
50 kn / 65 kn

KAWASAKI 3P, 28.09.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

28.09.2019. - subota

KAWASAKI 3P, 28.09.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
70 kn / 90 kn

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

02.10.2019. - srijeda

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

Zagreb, Močvara

STONED JESUS, 02.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

02.10.2019. - srijeda

STONED JESUS, 02.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

02.10.2019. - srijeda

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

Zagreb, Močvara

KENSINGTON LIMA, 03.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

03.10.2019. - četvrtak

KENSINGTON LIMA, 03.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

SOULSIDE, 07.10.2019., Močvara, Zagreb

07.10.2019. - ponedjeljak

SOULSIDE, 07.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
65 kn / 80 kn

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

09.10.2019. - srijeda

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
60 kn

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

09.10.2019. - srijeda

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
60 kn

Rujan / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Must Read

SACRED REICH - Awakening

Recenzije

SACRED REICH - Awakening
ZLOČIN BEZ KRIVNJE: SLUČAJ COLLINI (The Collini Case)

Recenzije

ZLOČIN BEZ KRIVNJE: SLUČAJ COLLINI (The Collini Case)
TARJA - In The Raw

Recenzije

TARJA - In The Raw
MICHAEL BUBLÉ - Zagreb, Arena, 16.09.2019.

Izvještaji

MICHAEL BUBLÉ - Zagreb, Arena, 16.09.2019.
ISON - Inner Space

Recenzije

ISON - Inner Space
SONATA ARCTICA - Talviyo

Recenzije

SONATA ARCTICA - Talviyo
Otkazan zagrebački koncert grupe Beirut

Vijesti

Otkazan zagrebački koncert grupe Beirut
Počele su prijave za 11th Croatian Blues Challenge

Vijesti

Počele su prijave za 11th Croatian Blues Challenge
Veliki ARTURO SANDOVAL u Zagrebu

Vijesti

Veliki ARTURO SANDOVAL u Zagrebu
BILO JEDNOM U HOLLYWOODU (Once upon a time in....Hollywood)

Recenzije

BILO JEDNOM U HOLLYWOODU (Once upon a time in....Hollywood)
Blaženstvo drugog albuma

Kolumne

Blaženstvo drugog albuma
MGLA, Martwa Aura - Zagreb, Mochvara, 06.09.2019. - galerija

Galerije

MGLA, Martwa Aura - Zagreb, Mochvara, 06.09.2019. - galerija
ARISES - Žestoki zadarski odgovor trulom i dekadentnom sistemu

Vijesti

ARISES - Žestoki zadarski odgovor trulom i dekadentnom sistemu
PURE ELECTRO PARTY:

Intervjui

PURE ELECTRO PARTY: "Kao ljubitelji glazbenog žanra dark electro, te DJ entuzijasti, došli smo na ideju raširiti tu vrstu elektronske glazbe."
EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Kalendar

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.
EDITORS donose turneju najvećih hitova u Zagreb

Vijesti

EDITORS donose turneju najvećih hitova u Zagreb
A DREAM OF POE:

Intervjui

A DREAM OF POE: "Doom Metal is genuinely about sharing the sentiment of angst, of loss, of saudade and the darkness of one’s soul."
A DREAM OF POE:

Intervjui

A DREAM OF POE: "Doom metal predstavlja dijeljenje osjećaja straha, gubitka, "saudade" i tame nečije duše."

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK