9.5

Recenzije

1917

'One-take' tehnika snimanja filma je toliko savršeno napravljena da filmu nedostaje samo savršen scenarij da bude remek-djelo. Bez obzira, ovo je definitivno jedan od najboljih filmova godine i jedan od najboljih ratnih uopće.

Objavljeno: 14.01.2020. 13:48

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

1917

Žanr: ratna drama

Godina: 2019

Izdavač: Blitz Cinestar

Web


Tracklist:
IZVORNO IME: 1917
REDATELJ: Sam Mendes
ŽANR: Ratna drama
ULOGE: Dean-Charles Chapman, George MacKay, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth
TRAJANJE FILMA: 118 minuta
GODINA: 2019
DRŽAVA: SAD
POČETAK PRIKAZIVANJA: 09.01.2020.

Tematika ratovanja je doista nepresušan izvor ideja za ratne filmove čije snimanje ne jenjava bez obzira što se velika većina (najboljih) bavi uglavnom  s dva najveća i najvažnija rata: I i II svjetski rat. No, to i ne čudi obzirom koliko su duboko ostavili traga u čovječanstvu. 


Isto tako, svako toliko, nađe se od prilično izdašne ponude ratnih filmova pokoji izniman koji iskače "iz ponude"  i koji će ostati upamćen. Jedan od takvih je "1917".

Moram priznati da nisam previše očekivala od filma bez obzira što ga je režirao Sam Mendes, a fotografiju potpisao genijalac Roger Deakins, pa sam utoliko više njime oduševljena. Iako film ima manjkavosti, i to isključivo u nedovoljno upečatljivom scenariju. Opet, što je "neupečatljiv scenarij"?  Realno, scenariju ništa ne nedostaje, nema baš nekih prevelikih rupa, iako je priča preplošna, a likovi premalo nijansirani i . Zašto ga onda izdvajam kao "manjkavost"? Zašto što je sve ostalo toliko savršeno napravljeno da filmu nedostaje savršen scenarij da bude remek-djelo. U toj kategoriji, priča malo zaostaje. 

 

Da je kamera, redatelj, kostimograf, casting (dakle gluma) i glazba (nabrajam samo osnovne i glavne kategorije) na malo nižoj razini, ovakvih komentara ne bi bilo. Ovako sam zapravo imala veliku dvojbu koju mu ocjenu dati. 
Nije za 10, jer nije ipak posvema rang filmova poput: "Galipoli", "The Bridge on the River Kwai", "Platoon", "Das Boot", "Black Hawk Down", "Saving Private Ryan", "Hacksaw Ridge"... ali je većina (gore navedenoga) za 10. Opet , "Jokeru" i "Bilom jednom u ... Hollywoodu" koji su ovom filmu direktni konkurenti za Oscara, njima sam velikodušno dala ocjenu 9, a  ipak su nešto su lošiji filmovi od "1917".  Treći pretendent za Oscara, "Parazit" je dobio desetku a on je najbolji od svih.

Ocjena 9.5 ide prije svega redatelju Mendesu i Deakinsovoj  savršenoj kameri (radio je "Big Lebowski", "No Country for Old Men", "A Beautiful Mind", "Blade Runner 2049", "Sicario", "Skyfall" i prije svih "The Shawshank Redemption") - koji su film napravili u tzv. "one shotu" (jednom kadru), što mislim da baš i nije posve točno, jer izgleda da se radi zapravo o više i da se radi o vizualnim efektima koji daju dojam jednog kadra: blagi rez je (samo jako pažljivom i iskusnom oku) vidljiv u sceni kada Schofield padne niz stepenice i leži u nesvijesti, odnosno taj "one take" je ovdje u najmanju ruku dvojben. No ima još kadrova gdje je taj kontinuirani kadar prilično teško izvediv. S druge strane, redateljeve izjave da je kompliciranom tehnikom snimanja film napravljen da izgleda kao "one take" i da je bilo minimalno editiranja idu u prilog da je stvorena samo iluzija jednog kadra (op.a. naknadno dodano pojašnjenje).
Što ne umanjuje maestralnost kako je film snimljen. 

 

"One take" nije novost ali se rijetko koristi jer nema mnogo filmaša koji to mogu uspješno izvesti a da scenarij ne pati previše, jer kada se redatelj odluči za "one take" onda se mnogo stvari u filmu mora staviti po strani, na najzadnje i gluma.  Stoga ne čudi relativno jednostavna priča i samo dva centralna lika od kojih nijedan nije iz ove plejade zvučnih imena kojima se reklamira film  (Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth, pa i Andrew Scott).  

Ukratko, radnja se događa u trećoj godini I svjetskog rata na području Francuske. Pratimo britansku vojsku i jedan bataljun koji drži jednu frontu pod vodstvom generala Erinmorea (Colin Firth). Saznavši je da naizgledno povlačenje Nijemaca zapravo klopka koju Nijemci spremaju drugom bataljunu koji drži poziciju na fronti nekih 15 km dalje, Erinmore šalje dvojicu vojnika, Schofielda i Blakea na zadatak probijanja do tog drugog bataljuna s krucijalnom naredbom da se ne krene u planirani napad na Nijemce - jer će taj bataljun, predvođen ratobornim pukovnikom MacKenziem, upasti ravno u klopku - "... ako se vi ne uspijete probiti do njih, 1600 ljudi će biti masakrirano".
U tom drugom bataljunu je i Blakeov stariji brat, pa Blake doslovce odjuri na zadatak, iako stariji i iskusniji Schofield pokušava racionalizirati i napraviti neki plan puta preko bojišta. 

 

Ono što malo nedostaje filmu je veća neizvjesnost, barem meni. Kada vidite Colina Firtha u epizodnoj ulozi generala Erinmorea u trajanju od par minuta, a dva glavna glumca su Dean-Charles Chapman (Blake) i George MacKay (Schofield), te epizodno vidite i Andrewa Scotta kao poručnika Lesliea, onda je za pretpostaviti da su na drugoj strani u drugom bataljunu (opet u sporednim ulogama) Mark Strong, Benedict Cumberbatch i Richard Madden, što nam govori da će misija, barem donekle, biti uspješna, odnosno da će se netko od  dvojice probiti kroz naizgled napuštene njemačke pozicije. Pogotovo kada vidite  Blakea, prilično je sigurno da će Richard Madden biti njegov stariji brat. 

No čak i da sam baš sve pogodila - na kraju poprilično očekivanog raspleta, on nekako i nije bio posebno značajan. Da, umanjuje  efekt  i snagu priče (ono što sam govorila na početku recenzije), no u konačnici je najbitniji tijek filma i  razvoj događanja kada Schofield i Blake krenu na svoj zadatak preko poginulih, raspadnutih i raskomadanih, preko blata, bodljikave žice, labirinta rovova, štakora, zamki koje su postavili Nijemci pri povlačenju, obojica odlučni, ali puni straha i tjeskobe... na tom putu, onaj "one take" je zaslužan da je cijeli film ipak jako napet, prijeteći, te bolan i užasan, a opet vrlo originalan prikaz zbilje ratišta I svjetskog rata.

Način na koji se kamera kreće ispred, iza, oko Schofielda i Blakea je poseban doživljaj.  Oba glumca Chapman i MacKay odradila su sjajan posao, ali briljira MacKay.  Film ima dva-tri vrhunca, u koje čak i ne ubrajam dramatičnu i emotivnu scenu pogibije jednog od njih. Prvo još dok obojica bauljaju njemačkim rovovima i dok je napetost na maksimumu, kada Schofield skoro zaglavi u eksploziji a Blake ga gotovo slijepog od prašine vuče dalje do izlaza, taj Schfieldov očaj i muka saznanja i potvrde da su na samoubilačkom zadatku je toliko stvaran i opipljiv.  

Cijeli je "1917" filmski nevjerojatan i fascinantan,  pa ne sjećam se kada sam zadnje vidjela toliko upečatljive i snažne scene kao što je noćni ulazak u bombardirano francusko mjestašce Écoust-Saint-Mein u kojem se još zadržava mala četa Nijemaca i drži pozicije, a mjestašce gori kao buktinja u noći, dok Schofield trči između ruševina, traži zaklon u sjenama od svjetlećih raketa koje ispucavaju "Švabe",  pokušava proći neopažen, i naravno ne uspijeva, ali se uspije sakriti na vrlo kratko vrijeme u jednom podrumu. U naizgled potpuno opustošenom i razrušenom mjestu u tom podrumu nabasa na mladu, od straha premrlu Francuskinju s bebom, i to biva jedina svijetla točka nade toga dana i samog filma.  Dojmljiv je i kraj i susret sa starijim bratom Blakeom (naravno, Richard Madden (Game of Thrones, Bodyguard)), bez puno priče, slika govori tisuću riječi i emocija, a Madden je vrhunski glumac naročito u takvim scenama. 

 

Kad vam se nakon par dana slegnu dojmovi, uočit ćete one nesavršenosti u priči (možda i za vrijeme gledanja) onih nekoliko besmislenosti i nelogičnosti, no da Mendes i ko-scenarist Krysty Wilson-Cairns nisu to propustili popraviti ili bolje posložiti, tko zna, možda bismo sada zaista imali novo legitimno remek-djelo. Bez obzira, ovo je definitivno jedan od najboljih filmova godine i  jedan od najboljih ratnih uopće.

 

Oscari? "1917" je nominiran za čak 10. Ne mislim da će ih mnogo dobiti, predviđam nekoliko, a svakako Mendesu za režiju (Bong Joon Ho za "Parazita" mislim da nema šanse jer nije "domaći"), no nisam toliko sigurna za najbolji film - ima jaku konkurenciju, kao što je imao prije tri godine "Hacksaw Ridge" koji je baš Oscarovski materijal pa i bolji film, pa se nije okitio previše. Ako i osvoji Oscara za najbolji film (Zlatni Globus je već dobio) - ne bi bilo nezasluženo.  

 

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: 1917, 2019, ratna drama, film, filmska recenzija, Dean-Charles Chapman, George MacKay, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth, Sam Mendes, Blitz Cinestar, Anastazija VrzinaKalendar

JOSIPA LISAC - Zagreb, dvorište ALU, 30.09.2020.

30.09.2020. - srijeda

JOSIPA LISAC - Zagreb, dvorište ALU, 30.09.2020.

Zagreb, dvorište Akademije likovnih umjetnosti
160 kn

SILENTE - Zagreb, dvorište ALU, 01.10.2020.

01.10.2020. - četvrtak

SILENTE - Zagreb, dvorište ALU, 01.10.2020.

Zagreb, dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85
80 kn /100 kn na dan koncerta

EKV TRIBUTE BY KIZO & EMMA, 02.10.2020., Boogaloo (terasa), Zagreb

02.10.2020. - petak

EKV TRIBUTE BY KIZO & EMMA, 02.10.2020., Boogaloo (terasa), Zagreb

Zagreb, Boogaloo
35 kn/50kn

THE BOOMTOWN RATS - Zagreb, Tvornica kulture, 17.10.2020.

17.10.2020. - subota

THE BOOMTOWN RATS - Zagreb, Tvornica kulture, 17.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
180 kn do 14. 02. 200 kn (15.02.-13.03.), a na dan koncerta 220 kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb  - ODGOĐENO

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb - ODGOĐENO

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

08.12.2020. - utorak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

23.04.2021. - petak

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn /na dan koncerta 90 kn

Rujan / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Must Read

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK