9.5

Recenzije

1917

'One-take' tehnika snimanja filma je toliko savršeno napravljena da filmu nedostaje samo savršen scenarij da bude remek-djelo. Bez obzira, ovo je definitivno jedan od najboljih filmova godine i jedan od najboljih ratnih uopće.

Objavljeno: 14.01.2020. 13:48

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

1917

Žanr: ratna drama

Godina: 2019

Izdavač: Blitz Cinestar

Web


Tracklist:
IZVORNO IME: 1917
REDATELJ: Sam Mendes
ŽANR: Ratna drama
ULOGE: Dean-Charles Chapman, George MacKay, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth
TRAJANJE FILMA: 118 minuta
GODINA: 2019
DRŽAVA: SAD
POČETAK PRIKAZIVANJA: 09.01.2020.

Tematika ratovanja je doista nepresušan izvor ideja za ratne filmove čije snimanje ne jenjava bez obzira što se velika većina (najboljih) bavi uglavnom  s dva najveća i najvažnija rata: I i II svjetski rat. No, to i ne čudi obzirom koliko su duboko ostavili traga u čovječanstvu. 


Isto tako, svako toliko, nađe se od prilično izdašne ponude ratnih filmova pokoji izniman koji iskače "iz ponude"  i koji će ostati upamćen. Jedan od takvih je "1917".

Moram priznati da nisam previše očekivala od filma bez obzira što ga je režirao Sam Mendes, a fotografiju potpisao genijalac Roger Deakins, pa sam utoliko više njime oduševljena. Iako film ima manjkavosti, i to isključivo u nedovoljno upečatljivom scenariju. Opet, što je "neupečatljiv scenarij"?  Realno, scenariju ništa ne nedostaje, nema baš nekih prevelikih rupa, iako je priča preplošna, a likovi premalo nijansirani i . Zašto ga onda izdvajam kao "manjkavost"? Zašto što je sve ostalo toliko savršeno napravljeno da filmu nedostaje savršen scenarij da bude remek-djelo. U toj kategoriji, priča malo zaostaje. 

 

Da je kamera, redatelj, kostimograf, casting (dakle gluma) i glazba (nabrajam samo osnovne i glavne kategorije) na malo nižoj razini, ovakvih komentara ne bi bilo. Ovako sam zapravo imala veliku dvojbu koju mu ocjenu dati. 
Nije za 10, jer nije ipak posvema rang filmova poput: "Galipoli", "The Bridge on the River Kwai", "Platoon", "Das Boot", "Black Hawk Down", "Saving Private Ryan", "Hacksaw Ridge"... ali je većina (gore navedenoga) za 10. Opet , "Jokeru" i "Bilom jednom u ... Hollywoodu" koji su ovom filmu direktni konkurenti za Oscara, njima sam velikodušno dala ocjenu 9, a  ipak su nešto su lošiji filmovi od "1917".  Treći pretendent za Oscara, "Parazit" je dobio desetku a on je najbolji od svih.

Ocjena 9.5 ide prije svega redatelju Mendesu i Deakinsovoj  savršenoj kameri (radio je "Big Lebowski", "No Country for Old Men", "A Beautiful Mind", "Blade Runner 2049", "Sicario", "Skyfall" i prije svih "The Shawshank Redemption") - koji su film napravili u tzv. "one shotu" (jednom kadru), što mislim da baš i nije posve točno, jer izgleda da se radi zapravo o više i da se radi o vizualnim efektima koji daju dojam jednog kadra: blagi rez je (samo jako pažljivom i iskusnom oku) vidljiv u sceni kada Schofield padne niz stepenice i leži u nesvijesti, odnosno taj "one take" je ovdje u najmanju ruku dvojben. No ima još kadrova gdje je taj kontinuirani kadar prilično teško izvediv. S druge strane, redateljeve izjave da je kompliciranom tehnikom snimanja film napravljen da izgleda kao "one take" i da je bilo minimalno editiranja idu u prilog da je stvorena samo iluzija jednog kadra (op.a. naknadno dodano pojašnjenje).
Što ne umanjuje maestralnost kako je film snimljen. 

 

"One take" nije novost ali se rijetko koristi jer nema mnogo filmaša koji to mogu uspješno izvesti a da scenarij ne pati previše, jer kada se redatelj odluči za "one take" onda se mnogo stvari u filmu mora staviti po strani, na najzadnje i gluma.  Stoga ne čudi relativno jednostavna priča i samo dva centralna lika od kojih nijedan nije iz ove plejade zvučnih imena kojima se reklamira film  (Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth, pa i Andrew Scott).  

Ukratko, radnja se događa u trećoj godini I svjetskog rata na području Francuske. Pratimo britansku vojsku i jedan bataljun koji drži jednu frontu pod vodstvom generala Erinmorea (Colin Firth). Saznavši je da naizgledno povlačenje Nijemaca zapravo klopka koju Nijemci spremaju drugom bataljunu koji drži poziciju na fronti nekih 15 km dalje, Erinmore šalje dvojicu vojnika, Schofielda i Blakea na zadatak probijanja do tog drugog bataljuna s krucijalnom naredbom da se ne krene u planirani napad na Nijemce - jer će taj bataljun, predvođen ratobornim pukovnikom MacKenziem, upasti ravno u klopku - "... ako se vi ne uspijete probiti do njih, 1600 ljudi će biti masakrirano".
U tom drugom bataljunu je i Blakeov stariji brat, pa Blake doslovce odjuri na zadatak, iako stariji i iskusniji Schofield pokušava racionalizirati i napraviti neki plan puta preko bojišta. 

 

Ono što malo nedostaje filmu je veća neizvjesnost, barem meni. Kada vidite Colina Firtha u epizodnoj ulozi generala Erinmorea u trajanju od par minuta, a dva glavna glumca su Dean-Charles Chapman (Blake) i George MacKay (Schofield), te epizodno vidite i Andrewa Scotta kao poručnika Lesliea, onda je za pretpostaviti da su na drugoj strani u drugom bataljunu (opet u sporednim ulogama) Mark Strong, Benedict Cumberbatch i Richard Madden, što nam govori da će misija, barem donekle, biti uspješna, odnosno da će se netko od  dvojice probiti kroz naizgled napuštene njemačke pozicije. Pogotovo kada vidite  Blakea, prilično je sigurno da će Richard Madden biti njegov stariji brat. 

No čak i da sam baš sve pogodila - na kraju poprilično očekivanog raspleta, on nekako i nije bio posebno značajan. Da, umanjuje  efekt  i snagu priče (ono što sam govorila na početku recenzije), no u konačnici je najbitniji tijek filma i  razvoj događanja kada Schofield i Blake krenu na svoj zadatak preko poginulih, raspadnutih i raskomadanih, preko blata, bodljikave žice, labirinta rovova, štakora, zamki koje su postavili Nijemci pri povlačenju, obojica odlučni, ali puni straha i tjeskobe... na tom putu, onaj "one take" je zaslužan da je cijeli film ipak jako napet, prijeteći, te bolan i užasan, a opet vrlo originalan prikaz zbilje ratišta I svjetskog rata.

Način na koji se kamera kreće ispred, iza, oko Schofielda i Blakea je poseban doživljaj.  Oba glumca Chapman i MacKay odradila su sjajan posao, ali briljira MacKay.  Film ima dva-tri vrhunca, u koje čak i ne ubrajam dramatičnu i emotivnu scenu pogibije jednog od njih. Prvo još dok obojica bauljaju njemačkim rovovima i dok je napetost na maksimumu, kada Schofield skoro zaglavi u eksploziji a Blake ga gotovo slijepog od prašine vuče dalje do izlaza, taj Schfieldov očaj i muka saznanja i potvrde da su na samoubilačkom zadatku je toliko stvaran i opipljiv.  

Cijeli je "1917" filmski nevjerojatan i fascinantan,  pa ne sjećam se kada sam zadnje vidjela toliko upečatljive i snažne scene kao što je noćni ulazak u bombardirano francusko mjestašce Écoust-Saint-Mein u kojem se još zadržava mala četa Nijemaca i drži pozicije, a mjestašce gori kao buktinja u noći, dok Schofield trči između ruševina, traži zaklon u sjenama od svjetlećih raketa koje ispucavaju "Švabe",  pokušava proći neopažen, i naravno ne uspijeva, ali se uspije sakriti na vrlo kratko vrijeme u jednom podrumu. U naizgled potpuno opustošenom i razrušenom mjestu u tom podrumu nabasa na mladu, od straha premrlu Francuskinju s bebom, i to biva jedina svijetla točka nade toga dana i samog filma.  Dojmljiv je i kraj i susret sa starijim bratom Blakeom (naravno, Richard Madden (Game of Thrones, Bodyguard)), bez puno priče, slika govori tisuću riječi i emocija, a Madden je vrhunski glumac naročito u takvim scenama. 

 

Kad vam se nakon par dana slegnu dojmovi, uočit ćete one nesavršenosti u priči (možda i za vrijeme gledanja) onih nekoliko besmislenosti i nelogičnosti, no da Mendes i ko-scenarist Krysty Wilson-Cairns nisu to propustili popraviti ili bolje posložiti, tko zna, možda bismo sada zaista imali novo legitimno remek-djelo. Bez obzira, ovo je definitivno jedan od najboljih filmova godine i  jedan od najboljih ratnih uopće.

 

Oscari? "1917" je nominiran za čak 10. Ne mislim da će ih mnogo dobiti, predviđam nekoliko, a svakako Mendesu za režiju (Bong Joon Ho za "Parazita" mislim da nema šanse jer nije "domaći"), no nisam toliko sigurna za najbolji film - ima jaku konkurenciju, kao što je imao prije tri godine "Hacksaw Ridge" koji je baš Oscarovski materijal pa i bolji film, pa se nije okitio previše. Ako i osvoji Oscara za najbolji film (Zlatni Globus je već dobio) - ne bi bilo nezasluženo.  

 

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: 1917, 2019, ratna drama, film, filmska recenzija, Dean-Charles Chapman, George MacKay, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth, Sam Mendes, Blitz Cinestar, Anastazija VrzinaKalendar

PURE ELECTRO PARTY, 21.02.2020., GK Jabuka, Zagreb

21.02.2020. - petak

PURE ELECTRO PARTY, 21.02.2020., GK Jabuka, Zagreb

Zagreb, GK Jabuka
Besplatno

OZZY OSBOURNE, 26.02.2020., Stadthalle, Halle D, Wien

26.02.2020. - srijeda

OZZY OSBOURNE, 26.02.2020., Stadthalle, Halle D, Wien

Wien, Stadthalle
€ 74,85 / € 86,60 / € 92,45 / € 104,20

ALCEST + Birds In Row + Kælan Mikla - 28.02.2020. Ljubljana, Kino Šiška

28.02.2020. - petak

ALCEST + Birds In Row + Kælan Mikla - 28.02.2020. Ljubljana, Kino Šiška

Ljubljana, Kino Šiška
20€ pretprodaja, 22€ na dan koncerta

FUL KUL BUVLJAK, 29.02.2020., Boogaloo, Zagreb

29.02.2020. - subota

FUL KUL BUVLJAK, 29.02.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

JONATHAN, 29.02.2020., Sax, Zagreb

29.02.2020. - subota

JONATHAN, 29.02.2020., Sax, Zagreb

Zagreb, Sax
80 kn

THE MAHONES - 01.03.2020., Močvara, Zagreb

01.03.2020. - nedjelja

THE MAHONES - 01.03.2020., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70 / 90 kn

RIVERSIDE, 05.03.2020., Tvornica Kulture, Zagreb

05.03.2020. - četvrtak

RIVERSIDE, 05.03.2020., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
100 kn/120 kn

THE BLACK WIZARDS, 06.03.2020., OKC Palach, Rijeka

06.03.2020. - petak

THE BLACK WIZARDS, 06.03.2020., OKC Palach, Rijeka

Rijeka, OKC Palach
40 kn / 60 kn

SUFFOCATION i BELPHEGOR, 07.03.2020., Močvara, Zagreb

07.03.2020. - subota

SUFFOCATION i BELPHEGOR, 07.03.2020., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
130kn / 150 kn/ 180 kn

MJUZIKL EVITA - Zagreb, Lisinski,  08.03.2020.

08.03.2020. - nedjelja

MJUZIKL EVITA - Zagreb, Lisinski, 08.03.2020.

Zagreb, Lisinski
170 /200 / 230 / 250 kn

Veljača / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Must Read

TAAKE, KAMPFAR, Necrowretch - 24.03.2020. Ljubljana, Orto Bar

Kalendar

TAAKE, KAMPFAR, Necrowretch - 24.03.2020. Ljubljana, Orto Bar
CRNA KRONIKA predstavlja singl ''Irska''!

Vijesti

CRNA KRONIKA predstavlja singl ''Irska''!
SKUNK ANANSIE ponovno u Hrvatskoj

Vijesti

SKUNK ANANSIE ponovno u Hrvatskoj
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.

Izvještaji

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.
MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija

Galerije

MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020. - galerija

Galerije

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020. - galerija
BRKOVI - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.

Izvještaji

BRKOVI - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
CASKET, Nether & Infidelic Affliction 30.04.2020. - Zagreb, Hard Place

Kalendar

CASKET, Nether & Infidelic Affliction 30.04.2020. - Zagreb, Hard Place
SAVANT:

Intervjui

SAVANT: "Publici ćemo predstaviti pjesme koje smo brusili zadnju godinu,a planiramo ih staviti I na novi album"
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.

Kalendar

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.
J.R. AUGUST u Hrvatskom glazbenom zavodu

Vijesti

J.R. AUGUST u Hrvatskom glazbenom zavodu
SHE LOVES PABLO - Death Threats From Future Self

Recenzije

SHE LOVES PABLO - Death Threats From Future Self
A  OSCARA 2020 dobiva....

Kolumne

A OSCARA 2020 dobiva....
EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Izvještaji

EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.
EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020. - galerija

Galerije

EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020. - galerija
MOLCHAT DOMA, Zarkoff, ManMachine – 7.2.2020. KSET, Zagreb

Izvještaji

MOLCHAT DOMA, Zarkoff, ManMachine – 7.2.2020. KSET, Zagreb
MARKO HIETALA - Pyre Of The Black Heart

Recenzije

MARKO HIETALA - Pyre Of The Black Heart
WARDRUNA - najavljuje izlazak novog albuma naziva ''Kvitravn''

Vijesti

WARDRUNA - najavljuje izlazak novog albuma naziva ''Kvitravn''

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK